Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jack Cassidy je skvělej hajzlík. Má charizma, úlisnej úsměv, aroganci a sebedůvěru, chladnokrevnost, eleganci, šarm i vtip. To vytváří výbornej kontrast s osobou Columba, obzvlášť jeho krásně ironicky štiplavý poznámky na poručíkovu adresu. Jelikož jinak to není nijak výjimečnej díl, vyniká hlavně Cassidyho dobrým záporákem. Škoda, že si těch zloduchů nezahrál víc. ()

baroko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbovky s Cassidym patří rozhodně k těm zcela nejlepším. Ale trochu mě u této ruší dvě nelogičnosti. Předně, že vyděračka by byla tak klidně o samotě s vrahem a za druhé, proč by se jí chtěl pachatel tak rychle zbavovat, když bylo jasné, jak tím riskuje. Mohl jí klidně nechat být, měla peníze, určitě by mlčela a mohl jí odstranit až když by chtěla vydírání opakovat. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc děkuju za stále zvětšující se upoutávky na obrazovce během filmu. Dřív mi dělalo problém přečíst, na jaký že skvělý pořad se můžu těšit, ovšem teď už to přečtu naprosto v klidu i bez brýlí. A největší bomba je, když se ty upoutávky objeví ve dvou rozích najednou, to se můžu blahem přímo zbláznit... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Suverénně nejlépe zrežírovaný Columbo vůbec. Spielberg se s touhle detektivkou mazlil skoro stejně jako s normálním "velkým" filmem. Stačí srovnat režii tohoto dílu s režií obou "pilotních dílů", kde byl ve velké míře využíván ateliér a exteriérové scény dokonce točeny pomocí zadní projekce. Taky se ocitáme téměř 100% v reálných interiérech a exteriérech (pokud je tam někde atelier, tak to jednoduše není poznat), režie je velmi vynalézavá, skvěle používající střih a důmyslné vedení kamery. Také herecké výkony jsou zde naprosto stoprocentní. Autory scénáře jsou přitom stále titíž Richard Levinson & William Link. Falk se Spielbergem jej prý ovšem dosti výrazně přepsali. Celkový dojem: 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Columbov (a najstarších). Pointa je vymyslená skvele, ale na to sme v tomto seriáli zvyknutí. Tá prvá, premyslená vražda, bola takmer dokonalá. Tá druhá, improvizovaná, bola odfláknutá. Skvelý tip pre potencionálnych vrahov, ako sa vyhnúť zbytočným problémom. Zaujímalo by ma, ako by jednotlivé prípady končili na súde, myslím, že niekedy by to mali advokáti celkom jednoduché. Keď sa to tak vezme, tento tv film je jeden z najdôležitejších filmov filmovej histórie: uvádza sa ním slávny režisér, ktorý rozbieha jednu z najlepších televíznych sérií. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první ze tří epizod, ve kterých se v roli Columbova (Peter Falk) protivníka objevil Jack Cassidy. (Pepinec)
  • Když režisérovi Stevenu Spielbergovi nabídli natočit startovací díl seriálu, o kterém nikdo ještě nevěděl, zda bude vůbec pokračovat druhým dílem, váhal, ale když si přečetl scénář byl nadšen. A tak se stalo, že se stal součástí legendárního seriálu. (sator)
  • Do role zavražděné vdovy Lily La Sanky byla obsazena nadějná herečka Barbara Colby, která se v roce 1975 sama stala obětí neznámých střelců v podzemních garážích v Los Angeles. (moriaty)

Reklama

Reklama