Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic proti Peteru Falkovi, ale Donald Pleasence je poněkud větší herecké eso, a tady to předvedl naprosto "do plných". Především jeho zásluhou se tento díl řadí na třetí místo mého soukromého hodnocení příhod poručíka z oddělení vražd, hned za partii s Faye Dunaway. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět má Columbo zajímavého protihráče - je jím filmový veterán Donald Pleasence, který zde hraje nadšeného vinaře, který zabije svého bratra (též Pleasence), protože ten chtěl prodat jejich velkou vinotéku. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase důkaz toho, že pokud někoho už "nudí" Columbovy "stereotypní" postupy, měl by tento seriál sledovat alespoň ze zvědavosti, jaké herecké eso si z Falkem zahraje "partičku pokeru". V tomto díle tedy Pleasence Falka jednoznačně herecky převezl, i když dějově to muselo bohužel dopadnout jinak. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vínem nasáklá detektivka, kde se Colombo předvádí v nejlepším světle. Tady ho ještě k tomu všemu jistí vynikající Donald Pleasence. Pohodový a lehce sarkastický konec s pointou o relativitě svobody má ten správný buket. Jeden z mých oblíbených dílů. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prostředí vinařů se odehrává další případ poručíka Columba, snad toho nejsvéráznějšího detektiva, který se kdy objevil na TV obrazovkách nebo plátně. Peter Falk zde má za soupeře další hereckou legendu, Donalda Pleasence. Jinak příběh je to kvalitní s výtečnou pointou a vyvrcholením, přesně takovým, jak jen víno může chutnat. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Donald Pleasance je jako milovník vín fantastickej! Navíc se mi líbí způsob, jak ho Columbo dostane, aneb jak ho donutí se nevědomky prozradit a využije právě Adrianovu znalost vína. A závěrečná scéna s ochutnáváním vína v autě je taky skvělá. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vy jste ale lišák, poručíku. Díl, ve kterém se Columbo vydává řešit případ mezi vinice. V roli jeho soupeře se tentokrát představí Donald Pleasence (např. Halloween, Útěk z New Yorku) a jedná se o jednu z nejlepších epizod, s povedenou závěrečnou scénou, kdy si dva hlavní hrdinové připíjí v autě. Fascinuje mě Pleasenceovo, až fyzické vzrušení, když má ochutnat legendární víno. Spíš taková pohodička, kde je záporák docela sympaťák, ale pět hvězd, jak vyšitejch! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Této vinařské epizodě udělím plný počet hvězdiček, protože samotné vyšetřování mě velmi bavilo, občas jsem v duchu postupoval přesně s poručíkem, zamýšlel se nad detaily a uvažoval, jak vraha usvědčit. U mnohých scén jsem se i pobavil a konečné zatknutí bylo opravdu velmi elegantní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento vrah je svojou náturou podľa mňa Columbovi najbližší. Obaja sú puntičkári, sympaťáci, gentlemani a veľmi inteligentní a bystrí. Myslím, že toto zatknutie mrzelo Columba asi najviac a nečudoval by som sa, ak by ho chodil navštevovať aj vo väzení a dávali si tam spolu partičky šachu a popíjali pritom portské. Až pri tejto časti som objavil herecké majstrovstvo Donalda Pleasancea a pozrel si ďalšie jeho filmy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu som v tomto prípade nadsadil, ale mal som pocit, že v tejto epizóde sa Columbo vyhol preháňaniu svojej ošuntelosti, príbeh bol zaujímavý a Donald Pleasence bol viac ako dôstojným protihráčom Petra Falka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Herecký koncert s výraznou chutí, plným buketem a dlouhým dozvukem. Skvělý Donald Pleasance si neříká, že je to jen takové televizní desertní víno, ale vychutnává si každou scénu jako by to byl doušek Château Pétrus. A i když Colombo nastraží zábavně vykutálenou past, elegance s jakou to Donaldův Carsini nakonec uzavře ji však hravě překoná. "Svoboda je relativní pojem." Další velmi vydařený díl. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý díl, výborně obsazený, dobře režírovaný, každá všetečná otázka má svůj smysl a případ pomaličku ale rozhodně míří ke svému rozuzlení. Vedle Falka se o to nepochybně zasloužil naprosto skvělý Donald Pleasence a lví podíl na výborném výsledku nepochybně patří i režiséru Leo Pennovi, který režíroval ještě další dva Columby a i ty patří k nadprůměrným. A mimochodem je to taky jeden z těch dílů, které je doslova povinnost vidět v originále. Tak skvělé herectví se prostě nedá "přeplácnout" sebelepším dabingem... Celkový dojem: 80% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepsich dielov vdaka skvelemu zaporakovi s ktorym sa da sucitit a zaroven vdaka skvelej pointe vdaka ktorej Columbo zaporaka dostane. Na rozdiel od väcsiny si myslim, ze Pleasence a Falk tu podali rovnocenny spickovy vykon. 10/10. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trefa do čierneho, keďže tá tradičná detektívna manikúra šla stranou. Prvé stretnutie vyšetrovateľ-páchateľ príde na rad až okolo 40-tej minúty, z vraždy, ktorá nebola rozhodne plánovaná. Donald Pleasance a jeho rola objavila nové možnosti prezentácie Columbovho mena a nastolila hneď niekoľko scenáristických postupov, čím sa to nepísané tabu dostalo na povrch. Ako vždy sa podsunú Columbovi nejaké tie nepriame dôkazy, ale treba povedať, že z jeho miestami až malilinkej nemohúcnosti musel siahať, až na prvý pohľad, k nefalšovanej iracionalite. I vyvrcholenie nepatrilo k tým, kedy by si páchateľa vyslovene vychutnával, celé to pôsobilo ako dáka komorná jazzová atmosféra po vypnutí hudobného zvuku. Rozhodne, zapamätateľné v tom dobrom slova zmysle. ()

Reklama

Reklama