Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z mého úhlu pohledu se jedná o jednu z vůbec nejlepších epizod detektivního seriálu s poručíkem Columbem, kde roli protřelého vinaře Adriana Carsiniho ztvárnil vynikající Donald Pleasence. Vyřešení případu bylo rovněž velmi originální a přestože Carsini v žádném případě neponechal nic náhodě a dlouho Columbovi odolával, nakonec na něj byl i on krátký stejně jako všichni ostatní. ()

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U mňa jedna z najobľúbenejších epizód poručíka Columba, ktorá nás oboznámi so svetom výroby kvalitného vína a zároveň pozorujeme detektíva v baloňáku ako sa snaží dolapiť vraha aj napriek jeho dômyselnému plánu. Columbo v tejto epizóde spomenie nielen pani Columbovú ( čo je takmer pravidlom), ale dokonca aj deti (hoci sa o nich viac bližšieho nedozvieme), poruší zásadu nepiť počas služby a naďalej okúzľuje svojimi nevšednými dialógmi napr. POLICAJT JOHN: „Chcete to zapáliť?“ COLUMBO: „Nie, chcem s tým prestať a tak to iba žuvám. P: „Tak prečo nežuváte niečo lacnejšie?“ C: „Udržiavam si životný štýl.“ Alebo keď poručík príde za odborníkom na vína a poprosí ho, aby ho zasvätil do problematiky ochutnávania a oceňovania kvalitných vín O: „Trvalo mi 50 rokov kým som sa stal odborníkom na víno.“ C: Mám hodinu a pol.“. A na záver spomeniem jednu samocharakteristiku Columba „ Ako jediný Talian na svete neviem spievať.“ a jednu jeho múdrosť tiež prenesenú v tomto filme a v kontexte s ním majúcu dosť vtipnú polohu „ Pozrite koľko to má najazdené. Buďte dobrý na svoje auto a ono bude dobré k vám.“ ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trefa do čierneho, keďže tá tradičná detektívna manikúra šla stranou. Prvé stretnutie vyšetrovateľ-páchateľ príde na rad až okolo 40-tej minúty, z vraždy, ktorá nebola rozhodne plánovaná. Donald Pleasance a jeho rola objavila nové možnosti prezentácie Columbovho mena a nastolila hneď niekoľko scenáristických postupov, čím sa to nepísané tabu dostalo na povrch. Ako vždy sa podsunú Columbovi nejaké tie nepriame dôkazy, ale treba povedať, že z jeho miestami až malilinkej nemohúcnosti musel siahať, až na prvý pohľad, k nefalšovanej iracionalite. I vyvrcholenie nepatrilo k tým, kedy by si páchateľa vyslovene vychutnával, celé to pôsobilo ako dáka komorná jazzová atmosféra po vypnutí hudobného zvuku. Rozhodne, zapamätateľné v tom dobrom slova zmysle. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prostředí vinařů se odehrává další případ poručíka Columba, snad toho nejsvéráznějšího detektiva, který se kdy objevil na TV obrazovkách nebo plátně. Peter Falk zde má za soupeře další hereckou legendu, Donalda Pleasence. Jinak příběh je to kvalitní s výtečnou pointou a vyvrcholením, přesně takovým, jak jen víno může chutnat. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zápletka mi přijde hrozně přitažená za vlasy (někdo zabije pro lásku ke svému vínu, a pak zahlazuje stopy zrovna způsobem, který je pro jeho sbírku fatální?), byť chápu, že bylo potřeba i přes mrtvoly dojít k použitému usvědčení. Hodnotím vysoko zejména za Donalda (jeden z vrcholných columbovských protivníků) - - - a dorovnávám za Julii Harris coby milf-sexretářku ve (skutečných!!) brýlích na čtení. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Peter Falk uvedl, že tato epizoda je jeho osobním favoritem. Řekl, že to byla první epizoda, ve které Columbo vyvinul upřímnou laskavost pro vraha. O charakteru Donalda Pleasence, řekl, že: „Oba muži sdílejí něco společného, obdiv k dokonalosti.“ (Epistemolog)
  • Auto řízené Ricem Carsinim je Ferrari 330 GTS z roku 1966. Čtyřmístný model měl čtyřlitrový motor V12 Colombo. (Epistemolog)
  • Hlavní postava se obávala, že jeho krásné vinařství bude odkoupeno a zničeno. Ve skutečnosti bylo vinařství Mirassou, kde probíhalo natáčení, časem skutečně odkoupeno a zničeno. Nic nezůstalo a nyní zabírá půdu bytová výstavba. (Epistemolog)

Reklama

Reklama