Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava se obávala, že jeho krásné vinařství bude odkoupeno a zničeno. Ve skutečnosti bylo vinařství Mirassou, kde probíhalo natáčení, časem skutečně odkoupeno a zničeno. Nic nezůstalo a nyní zabírá půdu bytová výstavba. (Epistemolog)
  • Jedna z velmi málo epizod, kde vidíme vnitřek Columbovy kanceláře. (Epistemolog)
  • Auto řízené Ricem Carsinim je Ferrari 330 GTS z roku 1966. Čtyřmístný model měl čtyřlitrový motor V12 Colombo. (Epistemolog)
  • Peter Falk uvedl, že tato epizoda je jeho osobním favoritem. Řekl, že to byla první epizoda, ve které Columbo vyvinul upřímnou laskavost pro vraha. O charakteru Donalda Pleasence, řekl, že: „Oba muži sdílejí něco společného, obdiv k dokonalosti.“ (Epistemolog)
  • Když se poručík Columbo (Peter Falk) baví s Carsinim (Donald Pleasence) o uchovávání a správné teplotě vína, zmíní Columbo povídku Edgara Allana Poea „Kletba amontilladská“. Ve skutečnosti je ovšem tato povídka známá pod titulem „Sud vína amontilladského“. (majky19)
  • Tato epizoda byla jako první natočena v prodlouženém formátu hodiny a půl, namísto do té doby klasické hodiny a přibližně deseti minut. Ačkoli se poté několikrát znovu objevil formát původní, nakonec se v druhé polovině seriálu ustálila delší metráž. (Pepinec)

Reklama

Reklama