Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Poslední pocta komodorovi (S05E06)

(epizoda)
  • USA Last Salute to the Commodore (více)

Obsahy(1)

Majitel velké loděnice Otis Swanson, zvaný Komodor, nesouhlasí s obchodními praktikami svého zetě Charlese Claye, který je v rodinném podniku ředitelem. Není spokojen ani se svou dcerou, alkoholičkou Joannou. Jednoho dne je Komodor zavražděn. Stane se tak krátce poté, co před svými blízkými prohlásí, že chce firmu prodat. Charles odveze jeho tělo na moře a shodí je do vody, aby před policií zakryl stopy. Detektiv Columbo má tentokrát k ruce dva spolupracovníky. A bude je potřebovat – brzy totiž dojde k vraždě druhého člověka z Komodorova okruhu... (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu netypická Columbovka. Ten, o kterém si myslíme že je vrah, přibližně v polovině umírá. Nakonec si Columbo všechny podezželé pozve do jednoho pokoje a dojde k odhalení podobně jako u Hercula Poirota. Patrick McGoohan si v pár dílech zahrál záporáky a věděl jak točil. Trochu porušil pravidlo většiny dílů, ale povedlo se mu to. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosti zamotaný díl, kde režisér (Patrick McGoohan) zvolil pro našeho oblíbeného detektiva jiné schéma vyšetřování a omezil dávkování informací a vodítek divákům. Tentokrát nevíme, kdo je vrahem, jen si to myslíme, ale nakonec je stejně všechno ještě jinak. Dlouho jsem si ke Komodorovi hledal cestu, ale dnes si ho umím náležitě vychutnat. Konec, kde Columbo udělá trik s hodinkami, mě moc baví. P.S. V závěrečné scéně, kdy poručík odplouvá na lodičce, poprvé v celém seriálu zazní tradiční columbovská znělka/melodie, která bude od teď seriál provázet až do jeho konce. Tak si ji vychutnejte. Však vy víte, která to je... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tedy já vám povím, že nad zdejšími komentáři žasnu víc, než jak žasl Columbo v loděnici. Kdybych býval zabrousil na profil tohoto dílu před jeho zhlédnutím, musel bych většinu z vás stáhnout z kůže! Prosím pěkně o odpověď na otázku, co vás vede k vyslepičení výjimečnosti této Columbovky? Některé komentáře mi připomínají chvástání malých dětí na pískovišti, že právě jejich lopatička uplácá nejlepší bábovičku. Tak si běžte plácat na zahradu a nekažte zážitky jiným. Jinak komodorova pocta je nepochybně jeden z nejlepších filmů celé série. A kdo tvrdí opak, je sveřepým milovníkem stereotypů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komodor je diel, ktorému som prišiel na chuť až časom. V teen veku mi odhalenie vraha pripadalo nepríliš napínavé a postavy akosi oparené mäkkými drogami. Časom tieto mierne odlišné diely oceňujem viac, pretože je na nich vidno, že sa tvorcovia nechcú silou mocou zakaždým držať zaužívanej schémy a chcú svoj seriál trochu okoreniť a divákov tak trochu aj provokovať. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zápletka není špatně vymyšlená, ale ten důkaz s hodinkami byl teda hodně hloupý. Celkově neuvěřitelně přepjatý díl. Columbo se zpočátku chová skoro jako šílenec, neustále se po někom válí nebo se ho jinak podobně podivně dotýká a mluví totálně z cesty, Lisa provozující "TM" ostatně taky působí dojmem naprostého mimozemšťana... Celkový dojem: 65% ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V "překvapivém" závěru se dozvíme, že je všechno jinak než jsme si mysleli, ale to už je celkem jedno, hlavně že je konec. Tomuto dílu by nejvíce prospělo, kdyby byl kratší zhruba o těch 20 - 25 minut. Jinak Columbo se zde snaží přestat kouřit - samozřejmě kvůli své ženě.. ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle mě vůbec nechytlo, za mě zatím nejhorší Columbovka. Nejvíc mě irituje, že do rolí záporáku obsazují herce, kteří již jednou zločince hráli, proboha proč? Tento díl je atypický, neboť vrahem se zdá být osoba, která je pak zabita a nakonec z toho vzejde jiný zločinec. Tvůrci chtěli změnit typický koncept, ale moc se to nepovedlo, neboť zde chybí typické vytáčení postav a samotná zápletka není nijak zajímavá......5/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je opravdu díl na jedničku. Ten herculovský závěr je vydařený a nakonec si řeknete, že je škoda, že není víc takových dílů. Režie byla v rukou Patricka McGoohana, osvědčeného columbovského režiséra a především protihráče z některých dílů. A jsou tu celkem známí herci: kromě zmiňovaného Vaughna ještě Wilfrid Hyde-White, plukovník Pickering z My Fair Lady, který hrál i v S dýkou v mysli. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netypický díl, což vůbec nevadilo. Patrick McGoohan na režisérské stoličce odvedl mnohem lepší práci než při své vlastní epizodě "Krize identity", ale začátek vyšetřování mi přišel poněkud chaotický a uspěchaný. Bohužel jsem už věděl, že Robert Vaughn není skutečným vrahem a o jeho smrti jsem též věděl (ano, i u Columba pozor na "spoilery"!), takže mě to nešokovalo, ale pravého vraha jsem jen tipoval. No a tipoval jsem špatně. Závěrečné "poirotovské" odhalení je stejně jako začátek trochu zmatené, ale v závěru pořádně graduje a pointa s reakcemi všech podezřelých byla vážně dobrá. Ale i tak si říkám...byl to dobrý díl, ale měl potenciál, aby se stal ještě lepším. Škoda, že ho McGoohan úplně nevyužil. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo se dostává k případu ztracení a následně vraždy námořníka zvaného Komodor. Byl v poslední době hodně otravný a tak ho někdo zabil. Ale kdo? A jak to bude s velkým dědictvím po něm? Columbo předvádí své typické kreace v nejlepší formě a na závěr si dokonce dá rance s Poirotem, protože řeší nachlup stejně závěrečnou pointu. Hudba: Bernardo Segáll, Mystery Movie Theme: Henry Mancini PS: rozhodně zajímavostí je, že Robert Vaughn si tady už po jednom roce střihl další postavu v Columbovské sérii ()

Master19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvláštní a poněkud netypický díl. O to možná lépe. Líbí se mi postavy Columbových pomocníků i příběh dílu. Nelíbila se mi obezlička s šablonami písmen, "S" se přece dalo použít dvakrát, ne si dělat dvě šablony... Pak by to ale nešlo vyřešit, že? ;-) ()

Reklama

Reklama