Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný losangelský kouzelník Velký Santini je ve skutečnosti bývalý příslušník SS, četař Stefan Müller. Majitel kabaretu a jeho zaměstnavatel Jesse Jerome to ví a již léta Santiniho vydírá hrozbou, že vše vyzradí imigračnímu úřadu. Santini proto spáchá dokonale připravenou vraždu – nechá se před publikem jako obvykle zamknout do kovové skříně a potopit do nádrže s vodou. Ve skutečnosti během triku vyklouzne padacími dveřmi a Jeromeho v zákulisí zabije. Poručík Columbo z oddělení vražd však se však řídí tvrdými fakty, nikoliv kouzelnickými triky... (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Pilsnerman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale díl je jedním z mnoha příkladů "Columbovek", kde poručík nenajde usvědčující důkaz. Columbo dokázal, že Santini měl motiv zaměstnavatele zabít, a našel způsob, jak MOHL kouzelník zločin spáchat. Ničeho, co by připomínalo přímý důkaz, se ale v dílu nedočkáme. Nejsem právník, ale jsem přesvědčen, že výřečný advokát by Santiniho obvinění zprostil. Přes absenci "corpu delikti" však patří díl mezi nejlepší. Vražda je spáchána nápaditě a téměř dokonale; kvalitu epizody umocňuje výkon Jacka Cassidiho a temné prostředí kouzelnického kabaretu, v němž se vražda vyšetřuje. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po předchozích třech průměrných a nezábavných dílech konečně jeden, co má zas ten starý švih a eleganci. Vrah, iluzionista Velký Santini, v podání mého favorita Jacka Cassidyho, je parchant jak má být. Uhlazeně slizký a rafinovaný jako šelma. Podle mého soudu byla vražda provedena dokonale a Columbo, jak už bohužel bývá zvykem, se vraha dopátral jen pro to, že se na něj ihned od začátku přilepil a díky maličkostem ho udolal. Někdy bych rád viděl díl, jak Columbo řeší případ, kdy vyloví například z Berounky utopence. Na koho by se poručík pověsil, to by mě zajímalo. A ještě drobný povzdech k dabingu – oproti dílu Vražda podle knihy, kde Cassidyho daboval Vladislav Beneš, ho zde namluvil Pavel Soukup a nebylo to jaksi ono. Benešův úlisný hlásek totiž sedí Cassidymu jako p*del na hrnec. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Columbo. Neomylně si jde za usvědčením vraha, tentokráte úspěšného iluzionisty, bývalého a dnes inkognito nacisty. Vražedný plán je povedený, nikoliv nadprůměrný, protože mě napadlo, kde vrah udělal chybu. Přesto se však jedná o skvělou podívanou s výborným trikem o hádání čísel. Musím ho vyzkoušet. :) Škoda, že Columbo nedostal vraha s žádným hmatatelným důkazem, ale pouze objasnil, jak vražda proběhla a jaký k ní byl motiv. P. S. Nový kabát poručíka byl fajn zpestření. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo mě nikdy nějak moc nenadchl, ale musím uznat, že tento "film" se vyvedl. Byl myslím nedělní podvečer, kdy to dávali v TV a já jsem se díval jenom proto, že v programu nic lepšího nebylo. Zde vychvaluji příběh, který byl dostatečně promyšlen a děkuji tvůrcům, že ho převedli na filmové plátno. Columbo samozřejmě všemu přijde "na kloub", ale než se tomu tak stane, divák se těší a je mírně navnazen, jak bude pátrat poručík. Tento "film" je jediným, který jsem viděl v sérii Columbo, když odečtu pár dílů seriálu. Hodnotím velmi pěkně a to čtyřmi hvězdami. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je jeden ze dvou, nebo tří dílů, ve kterých se jedná o kouzla a iluze, byť tentokrát ne moc povedené („Já myslel, že jsem spáchal dokonalou vraždu.“ „Dokonalá vražda neexistuje, to je jen iluze!“). Tenhle díl mám moc rád, charismatický padouch Jack Cassidy, je v něm vystavený životní zkoušce („Je to otázka mého alibi?“ „Ne pane, je to jen otázka mého hlášení.“), ve které nemůže zvítězit. Dozvíme se taky tajemství geniality poručíka, a to ve chvíli, kdy dostane od manželky nový plášť: „Musím si sundat ten plášť, nemyslí mi to v něm.“ Věru ten starý pomačkaný pršák má něco do sebe... :-) Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Jack Cassidy (Santini) zomrel v roku, keď bola táto epizóda vydaná. (ČSFD)
  • Jack Cassidy si zahrál Columbova soupeře hned třikrát. Poprvé to bylo v epizodě Vražda podle knihy (1971), podruhé v roce 1973 v epizodě Vydat nebo zemřít a napotřetí právě zde, v epizodě Kouzelné alibi (1976). Bohužel to bylo jeho poslední představení v seriálu, neboť ještě téhož roku tento herec zemřel. (ClintEastwood)
  • Jediná epizoda seriálu, ve které má poručík Columbo (Peter Falk) na sobě něco jiného, než svůj tradiční baloňák. (raininface)

Reklama

Reklama