Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický irský básník Joe Devlin, žijící v Americe, je známý také svou charitativní činností ve prospěch obětí terorismu. Ve skutečnosti však dlouhodobě pracuje na tajných dodávkách zbraní pro Irskou republikánskou armádu. Když se jej dodavatel Vincent Pauley pokusí okrást o 50 tisíc dolarů, Devlin jej „popraví“ jako zrádce. Policie ovšem nalezne u oběti novou Devlinovu knížku i s jeho věnováním. Pro poručíka Columba je to první vodítko k hledání správných souvislostí. K usvědčení vraha ovšem bude potřebovat něco přesvědčivějšího… (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Priznám sa, existujú mnohé detektívne seriály, ktoré si vážim, no nikdy som im tak celkom neprišiel na chuť - patril medzi ne aj Columbo. Tento diel ma však definitívne vyviedol z omylu a ukázal mi, že stačí polhodinku počkať a zručne spísaná zápletka (za pomoci snáď až príliš skromnej réžie) ma môže dokonale pochytiť - príbeh írskeho básnika, bohéma z povolania, je impozantný sám o sebe, no keď si k tomu pripočítate vraždu, ktorá je viac pochopiteľná ako trestuhodná, výsledkom bude dekadentne-humorný filmový zážitok. Že nie? No na to by som sa pozrel... a zas a zas a zas... :o) PS: Obsahu tu na ČSFD by som príliš neveril - nie je zle napísaný, práve naopak, ale tomuto dielu viac svedčí prázdna hlava a čistý úsudok. Mnohé jeho momenty vyniknú o to silnejšie. Ostatne, to platí snáď pre všetky filmy bez výnimky, nie je tak? ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, řekl bych, jeden z těch slabších Columbů. Příběh je tuctový, vrah svůj čin nemá ani moc promyšlený a nějak víc zaujme jen závěrečné odhalení, které je snad vždy výtečné. Celkově koukatelný slušný průměr ale těch lepších dílů než tento je víc, než těch horších. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda nasáklá pivem a whisky, z prostředí irských teroristů. Jediná, kde je vrahem básník a zároveň notorický alkoholik. Ani tady se však poručík neztratil. Stylové Columbovo rozloučení se seriálem, protože až do roku 1989, byli Spiklenci jeho posledním případem. Tento seriál se vždy vyznačoval vynikající hudbou, ale konkrétně tento díl má skutečně hodně neortodoxní hudební doprovod. Jen sem a dál už ne! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený díl o IRA. Celá závěrečná sekvence s lodí je jedním z nejlepších columbovských momentů, hlavní záporák tu není ani tolik záporný (a je sympaticky vtipný), poručík perlí a hraje mu k tomu skvělá hudba. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento případ by skoro příslušel CI5! :) Irští teroristé,, zbraně a jejich pašování - svým způsobem jde o organizovaný zločin. Ovšem stane se tu vražda, tudíž je poručík na místě a pouští se do vyšetřování, které ho přivádí na stopu sympatického zaporňáka. Líbilo se mi, jak společně veršují, je mezi nimi takové až přátelství a přesto si jdou po krku. Za jedinou slabinu považuji dlouhou stopáž. Scéna v knihkupectví a kniha o erotice neměla chybu! :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo netradične na politickú nôtu, čo asi predstavuje pre jeho fanúšikov dosť veľké sklamanie. Ja som tiež veľký fanúšik, zároveň sa snažím mať myseľ otvorenú aj trochu odlišne ladeným dielom. Atmosféra tejto časti je ale znova vydarená, tá írska vôňa whiskey, ktorú som z toho cítil, mi padla vhod. Záver nie je síce nijak šokujúci, ale ak si vezmeme, aký prípad poručík rieši, vyznieva logicky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie celkom typický, napriek tomu však celkom zábavný diel z Columbovskej ponuky. K obvyklým ingredienciám v tejto časti pribudol humor, intelektuálske doberanie si jeden druhého a keby aspoň na niektorých miestach Columbo odložil tú rekvizitnú cigaru, tak by som ľahšie znášal jeho prehnané gestá a váľanie sa po zemi. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase to není tak špatné, určitě ne dvojhvězdičkové. Herecky to bylo slušné a některé momenty příjemně překvapily snahou po inovativnosti už mnohokrát vyzkoušeného schématu, třeba ta "lodní honička" v závěru. 70% ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pohodový díl 70. let, ve kterém potěší množství úsměvných momentů a to zejména, když je Columbo se záporákem. V dalších ohledech (provedení vraždy, pointa) je to pravda slabší, ale i tak zůstal docela příjemný pocit. ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl se mi líbil dobovou tématikou. Zločin není nijak úchvatný, ale protivník Columba je docela zábavný a je to jeden z dílu, kdy slovní přestřelky, dotírání pobaví nejvíce. K dopadení dochází banální chybou, kterou asi nikdo nečeká a tak trošku ho tvůrci vytáhli z nouze.......8/10 ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já bych tento díl zase neviděl tak špatně. Jsou i mnohem horší díly. Je sice pravda, že jelikož se jedná o poslední starou Columbovku (po které se s Columbem znovu setkáváme až v roce 1989 v dílu "Columbo jde pod gilotinu"), tak by se mohlo jednat o trochu důstojnější rozloučení se starou érou, ale jak už jsem napsal, tento díl není zase tak špatný. Má dost vtipných momentů (např. Columbo a kniha o erotice v umění), mezi záporákem a Columbem je cítit taková doslova až přátelská atmosféra a navíc Columba dabuje Petr Haničinec. Je zde ale i několik záporů - vražda nebyla zrovna geniální, závěrečná pointa se dala očekávat, člověk se chvílemi může ztrácet v ději a některá místa jsou nudná. Ale i tak tento díl tak nějak příjemně ubíhá... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ok, ok... je to slabší diel (najmä stopáž je zbytočne premrštená, aj niektoré "detaily", ktoré poručíka majú akože viesť k vrahovi sú dosť trapné - napríklad ako sa tá flaša whiskey len mohla dostať o dva metre ďalej :) - to by snáď došlo aj dieťaťu, že ju tam proste vrah najskôr nejak prikopol alebo inak premiestnil. Tak isto šaškovanie s prehladávaním lode - je predsa jasné, že ak sa niekam nahrnie kopec policajtov, nič ilegálne tam nenájdu - vlečný čln ako vhodné miesto na prekládku by napadlo tiež asi mnohým), ale mne sa tá atmosféra proste páčila. Ten užvanený Ír mi aj liezol na nervy, no chvíľami bol vlastne aj pre Colomba príjemný spoločník. Tak isto doba vzniku filmu je aspoň trochu dôležitá - dnes sa nám to už zdá ako taký úplne marginálny konflikt, ale vtedy sa tam (S.Írsko) vraždili ľudia za bieleho dňa. takže trošku historickej empatie je na mieste. A tým, že každý diamant má nejaký špecifický, nezameniteľný vrip som si teda vôbec neni istý, ale ak je to tak (?), potom to záverečné usvedčenie bolo vlastne veľmi brilantné.... ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ať jste bohatí, ať jste slavní, jestli si myslíte, že vám patří svět, a že jste mimo dosah zákona, třeste se, protože vyslanec prostého lidu, vyslanec plebsu, poručík Columbo je vám v patách. Staré auto, doutníček, zválený a pomačkaný baloňák, nakřáplý a trochu pisklavý hlas... Columbo je dokonalá metla na zbohatlíky, umělce, aristokracii anebo zde na teroristy. Columbo v mramorové hale, v luxusních restauracích - mozek proti síle bohatství. ()

Reklama

Reklama