Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Tominni k tomuto seriálu (48)

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Tak tentokrát je jasné všem, kdo zastřelil bratra, teď jen musí Columbo dokázat, že to nebyla nešťastná náhoda, ale chyb pachatelka udělala tolik, že to tentokrát není žádný oříšek. Škoda - jinak je v tomto díle několik milých maličkostí, typu Leslie Nielsena nebo scének - Odneste mi zavazadla a zaplaťte ten taxík. Ale......jsou zkrátka lepší díly. ()

Past (1972) (S01E06) 

Tak jak jen usvědčit toho synovce, že tam dal to krabici doutníků? Columbo v takovém spíše průměrném díle, kde mu pachatel tentokrát není příliš zdatným protivníkem, ale závěr v lanovce je za dodatečnou *. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Tak Peter Falk si tentokrát k hraní přibral i režii a bylo to dobré rozhodnutí, tento díl patří k těm lepším. Už jen proto, že tentokrát nesledujeme na začátku zločin. Navíc - velmi vydařené jsou scény na stavebním úřadě, to jsem se opravdu bavil a povedla se i návštěva kardiologa. Suma sumárum - pozor na klasickou hudbu! ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Vše začne fingovaným únosem, pokračuje vraždou a pak už klasicky Colombo versus hlavní pachatel a řešení ve skleníku. Pointa taková nijaká, pachatel se spíše sám usvědčí. Oživení jsou fialky a ambiciózní seržant Wilson, který na případu také pracuje. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Za mě nadprůměrný díl, kde syn majitele fotbalového týmu je zdatným soupeřem, Columbo si je jistý, ale jak vyvrátit to neprůstřelné alibi? ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Trochu netradiční díl, kde se Colombo ocitá v Londýně, aby pomohl objasnit smrt Sira Havershama. Začíná to sice ztrátou kufru na letišti, zaujetím pro královskou gardu, ale pak už to je starý dobrý Colombo, jen ten malý podvůdek s perlou na konci je tak trochu navíc, ale co se dá dělat, když proti němu stojí dvojice výborných herců...... ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Tentokrát spíše takový průměr, zajímavou momentkou je minirole Edith Head i s Oscary, Anne Baxter také umí, ale celkově to je takové nijaké, asi i proto, že Columbo vyšetřuje svoji oblíbenou herečku, kde se ukáže, že nehoda není náhoda aneb záměna není omyl. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Tentokrát dostává Colombo rovnoceného protivníka, doktora Mayfielda, který je schopen chladnokrevné vraždy, má emoce pod kontrolou a vypadá to, že Colombo si na něj nepříjde, napodruhé je dokonce operační sál pod policejní kountrolou a přesto to vypadá, že doktorovi to znovu projde, ale to by to nemohl být Colombo. Jeden z těch lepších dílů. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Columbo tentokrát musí vysvětlit, co se stalo Tomlinu Dudekovi před zápasem o titul mistra světa v šachu. Řešení tentokrát není tak originální a pro mě ani moc přesvědčivé. Pokud se hluchý Emmet Clayton sám nepřiznal, tak na základě šetření detektiva by to asi ani být nemohlo. Takový průměr. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Mírně nadprůměrný díl, proti Columbovi stojí Martin Landau dokonce ve dvojroli bratrů Parisů. Tak kdo z nich to nakonec bude? Nebo to bude trochu jinak? Hvězdička navíc za scény služebné Peckové vs Columbo, ta mu dávala co proto! ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Jeden z lepších dílů. Donald Pleasence je jako odborník na víno výborný, celou dobu neochvějně odolává, ale stejně tak boduje i Columbo, který ho nakonec dostane na jeho silnou stránku. Jedno plus je, jak se Columbo stane na chvilku skvělým znalcem vín - jen za použití logiky. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

O něco lepší průměr. Columbo tentokrát stojí proti samotnému kandidátu na senátora. Vrah je tentokrát nic moc, ale pěkný je závěr a líbila se mi scéna s kontrolou způsobilosti legendárního auta inspektora Columba. Ta byla super, stejně jako nezničitelný baloňák. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Zajímavý díl - především tématem podprahové reklamy a nakonec i dopadením vraha pyšného na svojí techniku, která nakonec pomůže k jeho odhalení. ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Dobrý díl, kterému pomáhá v roli zločince Jack Cassidy. Přestože stopy a motiv na začátku vedou jasně k němu, ukáže se, že má jasné alibi. Pak už to je na poručíkovi, aby se do toho s vervou pustil. A tak řešíme různé klíče a různé zámky. Potěšil i odkaz na díl Kandidát zločinu, jen tak pro připomenutí. ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Spíše slabší díl, který potěší pouze využitím robota, způsobem simulací třetí světové války, ale jinak řada chyb už na začátku, takže odhalení bez výraznějšího nápadu. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Hodně k tomu přispívá John Cash, který už na začátku zazpívá I Saw The Light od Hanka Williamse a nasadí celému dílu vysokou laťku, která se drží až do konce. Navíc - tentokrát má záporný hrdina i nějakou sympatii - i když - dvojnásobná vražda je stále dvojnásobná vražda. Aneb - Vy se nebojíte jet sám v autě s vrahem? ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Za mě nadstandardní díl. Příběh má tempo, pořád se něco děje. Aneb - jak zabít svou ženu a požádat přítele o pomoc tak, aby to vypadalo, že je to dílo v té době řádícího lupiče.....To by se ale do toho nemohl vložit Columbo. Asi by to bylo spíše na 4*, ale ten závěr je výborný, dopadení je mistrovské. ()

Osudné cvičení (1974) (S04E01) 

Spíše slabší díl, kde je narafičená smrt spolupracovníka jako nehoda při cvičení, ale těch chybiček tam je opravdu dost, i ten samotný finální důkaz je tak trochu na hraně. Ale budiž. Výborná je scénka, kde Columbo čeká, až mu počítač po dlouhé době vytiskne potřebnou adresu. ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

To je tak, když se slavný fotograf rozhodne zbavit své panovačné ženy a navíc to skvěle nahraje na již souzeného asistenta, ke kterému vedou všechny stopy, ale to by to nebyl Columbo, aby si s tím neporadil. Perličkou navíc je učitel autoškoly, ten mě pobavil. ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

Celkem oblíbená epizoda, kde se střetává vojenský dril s Colombovým způsobem vyšetřování. I když tentokrát je celkem jasné od začátku, kde plukovník Rumford udělal chybu, takže způsob finálního odhalení není žádným překvapením. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama