Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele ClintEastwood k tomuto seriálu (78)

Columbo (1971) 

Husté kadeře a pod nimi geniální mozek. Neuvěřitelně zábavný seriál, který těží z naprosto ojedinělého schématu vyprávění, kdy divák zná pachatele zločinu prakticky od začátku každé epizody. Teprve potom to ale začíná být opravdu zajímavé - to když se na scéně objeví rozcuchaný, kouřící poručík Columbo a začne nalézat předtím neviditelné chyby ve vrahově (ne)dokonalém plánu, které do té doby divák nevidí (stejně jako pachatel si je neuvědomí). Největší kouzlo mají díly ze 70. let, ale i v těch novějších se dá najít několik vynikajících příběhů (Columbo na univerzitě, Na programu vražda atd.) Vychvalovat skvělé herecké obsazení, režiséry, hudbu či mistrovský český dabing, by bylo pouze nošením chilli do poručíkovi oblíbené restaurace a tak jen závěrem s klidným srdcem prohlašuji, že všechny Poiroty, Sherlocky či Dextery, strká Columbo hravě do kapsy svého ošoupaného baloňáku. Tak zázvorovou limonádu na stůl a šup do toho! ()

Série 1 (1971) (S01) 

Můj nejoblíbenější díl: Semínko pochyb / Top 1 / ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Víte co je ironie? Tenhle nápad byl můj. Ještě předtím, než nám Steven Spielberg naservíroval žraloky, ufony či dinosaury, natočil ve svých pětadvaceti (!!!) letech tuhle vydařenou Columbovku. Columbovku, která oficiálně otevřela slavný seriál, jenž se poté natáčel ještě několik dalších dekád. Kromě několika záběrů či nájezdů kamer, kde okamžitě poznáte, kdo sedí na režisérské stoličce, si na nás ještě budoucí mistr připravil ve dvou scénách hudební mrknutí, která odkazují na oba starší pilotní filmy (první je z VRAŽDY NA PŘEDPIS a ozve se ve scéně po vraždě Jima Ferrise, kdy v chatě na pobřeží zvoní vrahovi telefon, druhé je z dílu VÝKUPNÉ ZA MRTVÉHO v sekvenci s paní La Sankovou v restauraci). Peter Falk je jako tradičně vynikající (zde ho poprvé dabuje Petr Haničinec) a Jack Cassidy hned na úvod ukázal, že bude patřit k nejlepším záporákům celé série. Skvělá práce. P.S. Všimněte si igelitové fólie na sedačce, těsně před první vraždou. Z toho mrazí. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

Víte, někdy mi přijde, že jsem se stal policistou proto, abych aspoň trochu odčinil ty lumpárny, co jsem dělal, jako kluk! Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, kde se sešlo úplně vše. Zápletka, skvělá režie, hudba, úžasné herecké trio (Falk, Culp, Milland) a dokonalý dabing všech výše jmenovaných (Haničinec, Beneš, Vinklář). Klasika. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

Když dovolíte, paní Waltersová, zafixuju vám zadek. Opět vynikající díl z dokonalé první série. V roli vraha se objeví další slavný herec, Columbovým soupeřem je tentokrát elegantní záporák Eddie Albert (je výborně nadabován Otakarem Brouskem st.) a v jedné z hlavních rolí se objeví i Suzanne Pleshette, která si zahrála ve slavném Hitchcockově filmu Ptáci (1963). SEMÍNKO POCHYB, patří díky skvělým hereckým výkonům, hudbě i zajímavé atmosféře, k mým nejoblíbenějším Columbovkám a postupem času tento díl řadím dokonce na úplný vrchol. Neznám lepší věc na deštivou neděli, výborná oddychovka s úžasným dabingem. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Peter Falk, Kim Hunter, Don Ameche… Hollywoodská smetánka v další vypiplané Columbovce, jejíž závěrečná pointa, patří k tomu nejlepšímu, co tento seriál kdy nabídl. Dokonalost. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Na této Columbovce mě kromě tradičního tahouna v baloňáku, pokaždé zaujme hlavně Leslie Nielsen a doslova fantastická hudba v úvodních titulcích. P.S. Všimněte si mimořádně krásné asistentky výše zmíněného Nielsena (mihne se krátce okolo šesté minuty filmu). Vůbec nevím, co tady Leslie řešil. Přes stromy evidentně neviděl les. Nebo přes les stromy... ()

Past (1972) (S01E06) 

Po Kim Hunter se nám záhy v seriálu objevil i Roddy McDowall, takže už zde máme kompletní vědecký páreček šimpanzů z Planety opic (1968). Past je trošku slabší díl, ale závěrečná legendární scéna na lanovce, táhne hravě hodnocení na plný počet hvězd. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Poslední díl první série, který si vzal jako režisér poprvé a naposledy pod svá křídla Peter Falk. V roli záporáka se tentokrát představí Patrick O'Neal (v budoucnu si zahraje např. v Přepadení v Pacifiku) a tato epizoda téměř do svého závěru nechává diváka v napětí, jaké bude skutečné rozuzlení příběhu. To, co však celou dobu tušíme, se naplní a poručík Columbo si může odškrtnout další úspěšný případ, který si pokaždé s radostí vychutnám. Opět skvělá hudba a další marný poručíkův pokus přestat kouřit... ()

Série 2 (1972) (S02) 

Můj nejoblíbenější díl: Zločinný steh ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Už to není sebevražda, teď je to vražda. A na to jsem specialista, víte? Na vraždy! Epizoda, kterou režírovala hned trojice známých tvůrců. Dva z nich si zároveň střihli i nerovný souboj před kamerou. Nerovný proto, protože Peter Falk, jako Columbo, svého soupeře Johna Cassavetese (Tucet špinavců, Rosemary má děťátko) doslova válcuje a nenechá ho vůbec vydechnout. Tak to mám rád. Díl z prostředí vážné hudby, kde se poprvé objeví poručíkův pes Pes a který má trošku snadněji odhadnutelnou závěrečnou pointu, ale to mu rozhodně neubírá na kvalitě. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Kapitán Ricci říkal, že se stáváte žijící legendou! Columbovka, kterou jsem kdysi v 90. letech viděl jako úplně první a která mě nasměrovala k tomu, že jsem od té doby seděl každou neděli navečer před televizí a získával tak seriálovou lásku na celý život. Podruhé se zde objevuje robotický Ray Milland (mj. záporák z Hitchcockova snímku Vražda na objednávku - a opět skvěle nadabován panem Josefem Vinklářem), tentokrát však v roli vraha a jde mu to zatraceně dobře. Columba si dost dobírá, chová se k němu přezíravě, až arogantně, ovšem o to víc je na konci zchlazen, když poručík vytáhne trumfy z rukávu a na násilníka spadne klec. Já dávám pět. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Robert Culp podruhé, tentokrát jako sportovní magnát, který svou oběť zabije obrovským kusem ledu. Pěkná Columbovka s úderným závěrem, kterou si rád občas pustím. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Poprvé trošku slabší díl, Columbo patří do Kalifornie (popřípadě do Mexika). ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Nádherná a šarmantní Anne Baxter, je možná tou nejsympatičtější (a pro mužské oko i neuvěřitelně přitažlivou) zápornou postavou v celém seriálu (čemuž napomáhá i laskavý hlas dabérky Elišky Balzerové). Epizoda je to trošku netradiční, zamotaná a ve výsledku ne tak úderná. Přesto pěkná podívaná, především kvůli výše zmíněné herečce, které se tady Peter Falk až podezřele dvoří... Kaňour jeden! ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Jeden z nejlepších dílů (což, uznávám, píši u epizod ze 70. let, až podezřele často). Tentokrát není poručíkovým soupeřem nikdo jiný, než slavný Mr. Spock z legendárního seriálu STAR TREK. Myslíte, že si s arogantním a povýšeným doktorem Columbo neporadí? No hádejte... P.S. Když doktor Mayfield pořádá doma večírek a přijíždí poručík, zní nám do uší naprosto totožná hudba, kterou můžeme slyšet u pilotního dílu Výkupné za mrtvého (1971). ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Epizoda z prostředí šachových mistrů, která má skvělý závěr s drtičem odpadů a hluchým vrahem. Poručík tady svému protivníkovi šlape doslova na paty a nakonec se mu podaří ho pověstně uštvat. Závěrečná šachová partie, kde Columbo vraha doslova deptá, patří k nejlepším scénam seriálu. Parádní díl se spoustou těch typických columbovských detailů, které mám moc rád (pepř a sůl, dopisní papír, kartáček, psací pero atd.). Tady dostává vrah fakt nařezáno! A to je dobře, byl to kolosální hajzl. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Nebýt tady té uječené služebné, bylo by to za plný počet, protože Martin Landau (např. Ed Wood) si tady střihl skvělého Columbova protivníka a oba zde doslova zazářili (tedy až na tu šlichtu, kterou spolu ukuchtili v televizi). ()

Série 3 (1973) (S03) 

Můj nejoblíbenější díl: Labutí píseň ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Asi nejlépe obsazená Columbovka. Šarmantní Vera Miles (v českém znění fantastická Hana Maciuchová). Columbo tradičně skvělý. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama