Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele nash. k tomuto seriálu (17)

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Falk se teprve rozjíždí, ale už má vše co Columba dělá Columbem. I když s tím vším zatím ještě trochu šetří, včetně svých pověstných „odcházecích“ otázek. Přesto první díl nasazuje laťku těm dalším poměrně vysoko. Má promyšlený zločin, dokonale slizkého padoucha, skvěle rozehranou hru nervů, která ty špatné zábavným způsobem vytáčí. A to vše v nepříliš tradičně pojaté sérii, kde nehledám stopy, které by vedly k odhalení zločince, ale drobné chyby, které vrah ve svém zdánlivě dokonalém zločinu udělal. No, a jako třešnička je tu možnost podívat se na Spielbergovy začátky. Co víc si od televizní detektivky přát. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

Zatímco Columbo už je v plné polní, na scéně je baloňák, plechovka, doutník i největší hity repertoráru od "eh, málem bych zapomněl" až po "moje žena vždycky říká...", téma nabízí změnu. Žádný dokonale promyšlený plán, ale improvizace vynucená neúmyslným zabitím. A ni taková komplikace však poručíka nerozhodí a svým nenápadně roztomilým způsobem jde své oběti po krku. I když musí odmítnout zajímavou nabídku. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

Vrah je sice chladnokrevný nebojsa, ale příliš tlačí na pilu pokud jde o jediného očitého svědka, takže s ním Columbo nemá zase až tolik práce. A to bez ohledu na to, jak rozestlaně vedle elegantního lumpa vypadá. Dokonce si stihne i zarybařit. Vedle obvyklých rekvizit a obvyklých hlášek (dá-li se to u pátého dílu tak říci) se objevují první jikřičky humoru na téma Columbových typických znaků. O fous slabší než předchozí díly, ovšem stále vysoko nad průměrem. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Columbo maluje jeden ze svých mistrovských kousků. Scénář načtrne zdařilou skicu, kterou pak Columbo rozpracuje do skvělé podíváné. Důstojný protivník, dobře rozkreslené dialogové bitvy, spousta drobných columbovských miniatur. Vražda prostá jako perokresba je sice téměř dokonalá, přesto má Columbo brzy jasno, a přestože ho vyšetřování vede úplně jiným směrem, dokáže v pravou chvíli vytáhnout z rukávu, vlastně z kapsy, ten správný trumf. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Prima brácha nemá prima ségru, takže Columbo má zase práci. Naštěstí ségra není tak chytrá jak si myslela, příliš se nesnaží a navíc se všude povaluje plno důkazů. Stačí jen jít a posbírat je. Což Columbo učiní, a ani se u toho nezapotí. Povedený díl, kterému ke čtvrté hvězdě chyběl jen ten pověstný chloupek jediný. ()

Past (1972) (S01E06) 

Nedáte si doutník? Nikdo nedokáže bohatým smradům setřít žoviální úsměv z tváře tak dokonale, a tentokrát i pouťouchle, jako Columbo. Konec dobrý, všechno dobré, dalo by se nejspíše říci o kvalitě této epizody. Možná je slabší, ale závěr vše vynahrazuje. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Když chybí mrtvola i důkazy je třeba vystavět past. K tomu tentokrát místo otravných otázek architekt pasti Columbo s chutí sehraje dokonalé divadýlko a nenechá se zmást ani falešnými stopami. Opět zajímavé, zábavné a tentokrát i vtipné, zejména ve scénách, kdy Columbo stojí frontu na úřadech. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

"Víte, na to jsem dobrej, na vraždy," ujištěje Columbo a opravdu je. Výborný díl, kde jako policejní Paganini rozehrává velkolepý koncert na téma odbíhání od tématu tak ďábělským způsobem, že nestíhá ani dirigent tak sebevědomý, že si troufal udirigovat i vraždu. Libilo i přesto, že tentokrát filmaři trousí stopy tak okatě, že jsem byl jako divák o tři kroky nejen před vrahem, ale dokonmce i před Columbem. Alespoň jsem si mohl vychutnát Columbovo smrtící Tempo Furioso, se kterým svými odtázkami, informacemi a všudypřítomností deptá rádoby chladnokrevného vraha. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Plán v plánu na jehož počátku je fingovaný únos. Parádně rozehraná hra, která bohužel vyšumí tak nějak do ztracena. Se slabou pointou a vrahem, který je pohotový zejména pokud jde o přiznání. Z mého pohledu průměrný díl, který nezachrání ani africké fialky. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Pokud vrah udělá chybu, nemá šanci uniknout. Vlastně ani kdyby chybu neudělal nemá šanci, protože Columbo vždy nějakou najde. Výborný díl se solidním protivníkem a vydařenou pointou, která rozmetá vrahovo dokonalé alibi. Výborně poručíku! ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Columbo jako mírně zřeštěná komedie? Proč ne. Jen toho bláznivého pobíhání s foťákem je tolik, že už to přestává být vtipné.Dvojice "vrahů" tentokrát detektiva převálcuje energií i vynalézavostí, naštěstí si čacký americký polda jakž takž napraví reputaci závěřečnou fintou. Jinak spíš takový columbovský průměr. ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Spíš lehce podprůměrný díl, kde se Columbo neprokousává k pravdě desítkami otravných otázek a tuctem zábavně jiskřivých dialogů, ale spíš vytáhne řešení z klobouku jako kouzelník. Nepříliš logická je i vražda a motivace vraha. A tak jediné co tentokrát pobaví, jsou Columbovy telefonáty manželce, když se chce pochlubit odkud volá. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Lahůdkový díl. Geniální plán vraždy se zpožděním, jejíž pachatel má bohužel problémy s improvizací, a na to také dojede. Protože Columbo sice nemá rád nemocnice, ale diagnózu určí velmi rychle, a pak vezme sklalpel a začne pitvat. Samozřejmě zaživa. A nechybí skvělá pointa, kterou si Columbo, tentokrát poněkud škodolibě, vychutná. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Přestože má mistrovsky rozehraná partie šachu všechny přednosti Columbovy hry, nějak mě za srdce nechytla. Možná to bylo rozestavěním figur na šachovnici, možná byl tentokrát šach mat poněkud krkolomný. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Columbo opět v plné síle, tentokrát s dvojitou podporou skvělého Martina Landaua. Napětí, Columbovy tradiční fígle, otázky na tělo, k tomu jako bonus skvělá kuchařská show. Servíruje se zkrátka columbovská lahůdka a srdce gurmána může být spokojeno. Zejména, když je tentokrát jednou z netradičních ingrediencí i nečekaný zvrat. Tedy prvek, který se u Columba neobjevuje zase tak často. ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Jeden z slabších dílů, nebo jsem možná tentokrát očekával příliš, když se v sestavě objevila jména jako Vincent Price nebo Vera Miles. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Herecký koncert s výraznou chutí, plným buketem a dlouhým dozvukem. Skvělý Donald Pleasance si neříká, že je to jen takové televizní desertní víno, ale vychutnává si každou scénu jako by to byl doušek Château Pétrus. A i když Colombo nastraží zábavně vykutálenou past, elegance s jakou to Donaldův Carsini nakonec uzavře ji však hravě překoná. "Svoboda je relativní pojem." Další velmi vydařený díl. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama