Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele D.Moore k tomuto seriálu (18)

Columbo (1971) 

Co sem napsat? Poručík je legenda - on a všechno, co k němu patří. Jeho baloňák, jeho pes, který se jmenuje Pes, jeho manželka, kterou nikdo nikdy neviděl, jeho křestní jméno, které nikdo nezná, jeho otřískaný peugeot... To vše kontrastuje s Columbovým mozkem výkonnějším než počítače NASA. Ten chlap je zkrátka bourák, kterého není radno podceňovat. "Eeee, promiňte, ještě jsem zapomněl... Je to taková drobnost, ale nedá mi to spát. Čistě kvůli papírování, víte? Jo, co jsem to..." ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Svižný díl, napínavý, s Columbem, dalo by se říci, v téměř-vedlejší roli. Podle řady nápaditých a ne úplně televizních záběrů lze poznat, že režisérem nebyl jen tak někdo. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

V málokteré epizodě je poručík Columbo takové nervy drásající, deptající, žaludeční vředy přivolávající a věčně se vracející zvědavé monstrum. Však on si to ale pan vrah zasloužil. A taky je tady ta skvělá linka se jménem psa Psa. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Leonard Nimoy vraždí. To snad jako komentář stačí, ne? ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Další z mých veleoblíbených dílů se sympatickým "vrahem v černém", jehož jednání pochopí snad každý. Poručík se šťourá ve vraku letadla i v lidském svědomí a postupně se stává velkým fanouškem Tommyho Browna / Johnnyho Cashe. Jenže takovou popularitu by zpěvák klidně oželel. ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

Ohromně vtipný díl s Columbem nocujícím v kasárnách, hnusnou vraždou dělem, moštem kvasícím za oknem, nakvašeným plukovníkem a sympatickými kadety. ()

Rozbouřené vody (1975) (S04E04) 

Columbo na člun... Pardon, na lodi... I s manželkou... Bez baloňáku... A Robert Vaughn coby až nezdravě sebevědomý vrah. Vadou na kráse je jen ta amatérská balistika s matrací. Dodnes žasnu nad tím, že poručík neudělal díru do paluby nebo do některého z přihlížejících. ()

Zapomenutá dáma (1975) (S05E01) 

Takřka "poirotovský" díl. Chytře napsaný, plný skvělých dialogů, hrající na vážnější notu, citlivý a s krásným koncem. ()

Krize identity (1975) (S05E03) 

Velká škoda, že Leslie Nielsen nehrál vraha. Nic proti Patricku McGoohanovi, ale jistě by byl zajímavým protivníkem. Jinak je díl ovšem velmi zajímavý, spolu s poručíkem zabrousíme dokonce do jakýchsi špionážních vod, a asi je dobré předem vědět, že děj je tentokrát poněkud složitější a zaslouží si větší pozornost. ()

Smrt v aréně (1976) (S05E04) 

Osvěžující díl. Poručík na dovolené poznává Mexiko i vychytralost tamních vrahů. A paní Columbová byla skoro vidět. ()

Zkus mě chytit (1977) (S07E01) 

Neskutečně odporná, příšerná a hrůzostrašná ježibaba mi z tohohle dílu dělá peklo úplně pokaždé. Snad kvůli ní se jinak relativně krátký film táhne tak dlouho. ()

Spiklenci (1978) (S07E05) 

Můj oblíbený díl o IRA. Celá závěrečná sekvence s lodí je jedním z nejlepších columbovských momentů, hlavní záporák tu není ani tolik záporný (a je sympaticky vtipný), poručík perlí a hraje mu k tomu skvělá hudba. ()

Columbo jde pod gilotinu (1989) (S08E01) 

Jeden z nejnapínavějších columbovských konců vůbec. Znám to nazpaměť a stejně si vždycky vydechnu. ()

Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (1990) (S09E04) 

Jeden z nejlepších columbovských dílů vůbec. Tentokrát je to pro poručíka zkrátka osobní... Nebo ne? Závěr je každopádně vyloženě na infarkt. ()

Smrtící korunka (1990) (S09E05) 

Jeden z nejpamátnějších dílů, který je bohužel poněkud delší. Závěrečné přechytračení ovšem nemá nejmenší chybu. ()

Columbo na univerzitě (1990) (S10E01) 

Kdyby za nic jiného, tak za scénu, v níž studenti pokládají Columbovi dotazy a on jim odpovídá, proč svoji práci vůbec dělá, si tahle epizoda zaslouží maximum. Jenže pak tu jsou i ty momenty jako "Jen se smějte chlapečkové...", kdy si přitroublí studenti z ošuntělého detektiva tropí legraci a netuší, že ona pomyslná smyčka se už dávno, dávno stahuje. Skvělé. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

Výtečný díl podle Eda McBaina. A poručík se chopí zbraně, což je, jak dobře víme, velká rarita. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama