Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Yardie k tomuto seriálu (49)

Columbo (1971) 

Miluju Columba!!! Vždy, když to běželo o víkendu v TV jsem musel koukat. A dokonce to zašlo tak daleko, že jsem si kupoval originál DVD s tímto seriálem. Hlavní příčinou toho, proč je tento seriál tak vynikající je Peter Falk. Dělá ze sebe přihlouplého kašpara, ale přitom je to mozkovna jako býk. Ač jsem to nečekal, občas jsem se u toho seriálu neskutečně řezal, protože ty jeho hlášky občas byly opravdu neskutečné. A to, jak neustále se ptal na další a další otázku mě sundávalo ze židle. Opravdu vynikající seriál bez násilí, s humorem, prostě skvost mezi seriály. Howgh! ()

Past (1972) (S01E06) 

Trošku slabší díl. Hlavní záporák není moc charismatický, spíše takový šašek. Navíc udělal pár chyb. Chybí tady také více Columbovských hlášek a vtipných momentů. Celkově mě to až tak moc nebavilo. Chápeme - je to Columbo a je to dobrý, ale je mnoho lepších dílů. Navíc ani to vyšetřování nebylo tak promyšlené a promakané, jak jsme zvyklí z dílů pozdějších. Takových poctivých 60%. Howgh! ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Tak nevím, jestli se mi to zdá, ale první díly jsou takové nějaké slabší. Zda slabý záporák, který dělá chyby, vyšetřování není opět ani trošku rafinované, rozuzlení také žádné. Na druhou stranu je zde více dobrých hlášek a situací a také pes. :-) Ale to hlavní - vyšetřování a odhalení je slabší. Průměrný díl, 60%. Howgh! ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Jeden z těch lepších dílů. Super zápletka, kvalitní záporák, parádní vyšetřování, vtipné scénky a vymazlené usvědčení. Prostě skvělý Columbo, jak ho máme rádi. Howgh! ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Jeden z nejlepších dílů. Takových 90%. Velmi charismatický, nepříjemný, abnormálně chytrý záporák a vynikající zápletka. Snad poprvé jsem taky viděl Columba popustit uzdu hněvu. Stejně jako ve většině kvalitních dílů i zde je pár vtipných situací, výborné vyšetřování a zde navíc abnormálně povedené finále a usvědčení. Tohle se hodně povedlo - od začátku do konce. Howgh! ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Takových lepších 70%. Columbo umí i lepší pointy a kvalitnější vyšetřování. Nicméně prostředí a postavy jsou zde opět zvoleny velmi dobře. Columbo je správně dotěrný, chytá se každí maličkosti, vytáčí svého soupeře, až ho dostane. Usvědčení ale nebylo tentokráte úplně 100%. Taky chybělo více vtípků. Každopádně jeden z těch lepších Columbů. Howgh! ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Dobrý Columbo, nicméně byly už lepší díly. Každopádně Columbo jako vždy vynikající, dotěrný, otravný a místy vtipný, prostě radost pohledět. Zápletka tentokráte trošku slabší a vražda nepromyšlená. Ale chtěl bych být fakt tak bystrý jako Columbo. Neskutečné, jak mu to pálí a jak vždycky vše vyřeší. Průměrný Columbo, ale i to stačí na slušnou zábavu. Howgh! ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Starý dobrý Columbo. Opět, jako vždy zajímavá zápletka, nicméně zde, narozdíl od jiných dílů mi bylo hlavního záporáka celkem líto, protože to nebyl ten typický vrah. Samozřejmě nemohlo chybět pár vtipných scének a dokonalé rozuzlení. A navíc s trošku dojemným a "charakterním" závěrem, kdy možná i Columbovi bylo toho pána líto, protože to nebyl ten klasický chladnokrevný vrah. Celkově opět skvělý Columbo! Howgh! ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Jeden z lepších dílů. Vynikající vyšetřování, spousta detailů, slušná porce vtípků, zajímavá pointa. Vše to, co máme na Columbovi rádi. Sice záporák byl zde slabší, ale to nevadí. Celková kvalita dílu byla na vyšší úrovni. Howgh! ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Myslím, že je to jeden z nejlepších Columbů. Hlavní zloduch je jak se patří chytrý, prohnilý a slizký. Zajímavý byl i nápad z podprahovou reklamou. Navíc jsem se dozvěděli i křestní jméno Columba, nicméně pro mě trošku zklamání a ne příliš italské... Každopádně rozuzlení je vynikající a Columbo opět potvrdil svou genialitu. Skvělý díl! Howgh! ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Opět skvělý Columbo, šťastný to víkend na dobré díly. Opět promyšlený zločin, inteligentní záporák a zapeklitý případ. Poručík bystrý jako vždy, prohnaný jako liška. Usvědčení jako povětšinou dokonalé. Columbo je prostě radost! Howgh! ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Opět zvoleno zajímavé prostředí. Záporák je velmi chytrý a Columbo nemá vyšetřování vůbec lehké. Ve své podstatě je vyšetřování dosti slabé, resp. Columbo nemá moc důkazů. Nakonec musel vraha usvědčit lstí. Řekl bych, že to byl jeden z trošku slabších dílů, i když zde je zase pár vtipných míst. Ale takový průměr. Howgh! ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Velice dobrý díl. Tentokrát má Columbo proti sobě opravdu těžký kalibr, ale jako vždy - obstojí. Opět velice důkladné a pečlivé vyšetřování, pár vtipnějších scének a tentokráte opravdu vynikající usvědčení. Prostě Columbo, jak ho máme rádi. Velice kvalitní díl! Howgh! ()

Osudné cvičení (1974) (S04E01) 

Některé díly Columba jsem viděl i vícekrát, tento ale poprvé. A spíše než krimi bych to dnes viděl jako takovou komedii a veselejší představení Columba. V tomlde dílu je tolik vtipných míst - telefonát ženě na záčátku, zvedání činky. běhání po pláži, čekání na výsledek tiskárny, proslov o tom jaké má rád ženy apod. Prostě tady jsem se nasmál nejvíce ze všech dílů. Trošku to vynahradilo rozuzlení a usvědčení padoucha, které se mi enzdálo až tak 100% průkazné a usvědčují. Ale budiž, zábovnost to v tomto díle vynahradí. Howgh! ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Velmi dobrý díl. Nadmíru chytrý vrah, i když v úvodu ho možná i jde chápat... :-) Každopádně vyšetřování má opět šťávu a dohání Columbo dohání svého soka k šílenství. Nakonec trošku slabší závěr, resp. postavený na vodě a náhodě, ale zase je to trošku změna. Za zmínku stojí rozhodně scéna z azylového domu - to byla si jeden z nejlepších vtípků ze všech dílů Columba. To jsem se fakt neskutečně posmál. Každopádně jeden z těch lepších dílů. není úplně TOP, ale jeden z těch lepších. Howgh! ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

Velmi kvalitní díl, takových slabších 90%. Zajímavé prostředí, velmi schopný záporák, spousta vtípků, propracované vyšetřování a mazaná past na konec. Vše, co máme no Columbovi rádi. Howgh! ()

Rozbouřené vody (1975) (S04E04) 

To je snad poporvé, co se Columbo objevil hned na začátku dílu. Velmi zajímavý díl. Opět netradiční prostředí, tentokráte na člunu, lodi, člunu... :-), kde je omezený prostor a být tím vrahem, tak skočím z paluby, protože tady se už není opravdu kam schovat. Pár vtípků, jak je dobrým zvykem, skvělá paní C, kvalitní záporák. Jeden z těch lepších dílů. Howgh! ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Jo to spíše slabších 70%. Je to trošku slabší díl. Vražda není špatná, ale záporák je takový nemastný neslaný. Ani vyšetřování není takové důmyslné a dokonalé jako v jiných dílech. Vtipných momentů tady také moc není - snad jen to muzeum, to je fakt pecka. Ale usvědčení, to je opravdu skvělé, parádní. Celkově slabší díl, ale pořád je to Columbo a je to dobrý. Howgh! ()

Zapomenutá dáma (1975) (S05E01) 

Pro mě osobně slabší Columbo. Vyšetřování nebylo tak propracované, připadalo mi to spíše jako tipování a na náhodu. Nicméně, je zde zase spousta vtipných scén a rozuzlení je vynikající, asi jedno z nejpřekvapivějších a nejlepších, které kdy Columbo přinesl. Ale celkově mě to až tak moc nebavilo, co se týká pátrání. Takových slabších 70%. Howgh! ()

Případ diplomatické imunity (1975) (S05E02) 

Povedený díl z opět zajímavého prostředí. Tentokráte nemá Columbo příliš důkazů a vyšetřování není tak důkladné, ale spíše intuitivní. Ale stačí malá lest na konci... Celkově to není tak propracovaný díl jako jiné, ale má jiné své kouzlo a kvality. Lepších 70%. Howgh! ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama