Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze (432)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Notoricky známý krimiseriál kde vyrobit v komentáři spoiler je velmi těžké takřka nemožné. Přesto se o to zcela vyjímečně a neúspěšně pokusím. Všechny díly série jsou si podobné jako vejce vejci. Vždy na začátku sledujeme úkladnou vraždu, jejíž pachatele známe. _____Tu se na scéně zjeví postava s doutníkem v ošuntělém baloňáku přijíždějící v obstarožním Peugeotu, o kterém tvrdí že jsou v USA jen tři kusy. To je poručík Columbo. Pletou si ho s bezdomovcem. _____Vrahem je vždy V.I.P. postava, kterou obdivuje paní Columbová – čte její knihy, obdivuje její malby, poslouchá její hudbu, sleduje její filmy nebo TV show…Paní Columbovou nikdo nikdy neviděl. Columbova psa párkrát ano. _____COLUMBO celou dobu krouží kolem pachatele, má ho v merku jako hlavního podezřelého a tento to ví. JE to V PODSTATĚ TAKOVÁ HRA NA KOČKU A MYŠ. Columbo nakonec vždy najde detail, na základě kterého pachatele rafinovaně odhalí a usvědčí. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Snad už legendární postava poručíka Columba je nezapomenutelná a skvěle ztvárněná. Stačí ho pozorovat a už se musíte usmívat. Zaslouženě kvalitní seriál. Hodnocení: 80% ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Taková klasika kriminálních seriálů, která má delší díly než je běžné. Na začátku člověk vidí vraždu i vraha a pak už je to jen o tom, jak Columbo zjišťuje kdo je vrah. Některé díly jsou hodně zajímavé. Za mě 60% :) ()

themic 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak mohli vymyslet tolik dílů, z toho každej má přes hodinu. Peter Falk k němu neodmyslitelně patří. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Jako malá holka jsem Columbovi nemohla přijít na chuť, byl pomalej, nudnej a všechno se to hrozně vleklo. Po několika letech jsem ale k němu našla cestu a můj vztah k němu se změnil. Dokonce jsem dva a půl roku netrpělivě vyčkávala u trafik, abych konečně měla dalšího Columba do sbírky. Teď už ho mám komplet! Zajímavé je, že v tomhle seriálu skoro nikdy neuvidíte krev nebo nějaké drsné výjevy vražd a zkoumání mrtvol. On sám pan Ted (křestní jméno odvozuji z jedné jediné episody, byl to díl s názvem "Dvojexpozice") Columbo vlastně krev nemůže ani vidět a zbraň v životě nepoužil. Skutečnost, že hned od začátku sledujete práci vraha a tím jste jaksi ochuzeni o to velké překvapení, kdo je tedy tím padouchem, nic nemění na tom, že vše je vám vynahrazeno geniální hrou poručíka Columba s jeho již od začátku hlavním podezřelým. Zdržuje, otravuje, zajímá se, vrací se a přemýšlí a má "věčné problémy s hlášením svému šéfovi". Když občas odloží svůj ošoupaný baloňák a oblékne se do smokingu nebo jednou i do nového kabátu, skoro byste ho nepoznali. Ale to dělá opravdu málokdy. Baloňák neodkládá, dobře se mu v něm přemýšlí, kouří své levné doutníky, obědvá chilli, konverzuje se svým Psem nebo hovoří o své úžasné ženě paní Columbové. Spolu s ním se podíváte na velmi zajímavá místa a setkáte se s rozmanitými profesemi potenciálních vrahů, z nichž s některými budete i sami sympatizovat (ovšem ne proto, proč se stali dotyční vrahy, ale proto, jací byli jako lidé), stejně jako občas i sám poručík Columbo. Mé oblíbené episody: Vražda, kouř a stíny (best of the best!), To je vražda, řeklo portské, Nebezpečná hra, Vražda jako autoportrét, Vrah zavolá v deset, Sex a ženatý detektiv, Za úsvitu, Zločinný steh, Není čas na umírání, Smrt ve sklence vína, Odpočívejte v pokoji, paní Columbová, Labutí píseň, Rozbouřené vody, Rekviem pro padající hvězdu, Obrácený negativ, Semínko pochyb, Columbo v přestrojení, Columbo na univerzitě, Vražda podle knihy a Smrt v aréně. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Televizní kriminální klasika, která staví na sympatickém Peteru Falkovi v roli charismatického detektiva. Jakmile se člověk dostal pod nicneříkající slupku, objevil jeden z nejlepších kriminálně laděných detektivních seriálů vůbec. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Columbo, resp. Peter Falk je neskutecnej reznik, kterej celou serii velmi schopne utahne. Prevazne plati, ze cim starsi dily, tim lepsi, epictejsi, zajimavejsi. Napr. prvni dil natacel Steven Spielberg atd. Velmi casto se v rolich vrahu objevuji znacne herecke pojmy. Problemem je v podstate identicka sablona pro vsechny dily, coz po case zacne nudit, presto se ale jedna o detektivni kult. 10/10 ()

aluna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to vlastně pořád na jedno brdo, ale ten jeho rozviklanej prskolet, doutník, baloňák, pes Pes, žena a jeho "ještě něco" mě ještě bavit nepřestaly. A nepřestanou. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Pan Columbo je genius. To jak si vždy dokáže od začátku až do konce vraha vodit a dělat z něj úplnýho vola mě baví a fascinuje už od mého dětství. I když některý díly sice nejsou na plný hodnocení, tak jsou ale i epizody, které můžu vidět pořád dokola. Nakonec už se jen klaním panu Klapkovi za jeho dokonalý dabing. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne vrchol scenáristického umu, seriálový ideál. Série si našla vynikající šablonu, která díky inteligentnímu zpracování nikdy nenudí, samotný Columbo pak osciluje mezi krásnou obměnou archetypu "hloupého génia" (poklona pro Sokrata a Švejka) a prototypem mistra slovní riposty (Dr.House v plenkách). Nikdy si to nekoupím na DVD, protože se děsím desítek hodin prolenošeného času :) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Od začátku známe pachatele a jenom sledujeme, jak jej nakonec důvtipný vyšetřovatel usvědčí. 1)  Koncepce seriálu je fajn._____ 2)  Rovněž charakterizace Petera Falka (v době první řady 44letého) jako detektiva Columba je pěkná a divácky nesporně atraktivní._____ 3)  Na seriál si vzpomínám jen lehce, sledoval jsem ho jako jedno z mála pootevřených okének do tehdy prakticky nedostupných Spojených států. Ani nevím, kolik dílů jsem viděl._____ 4)  Chtěl jsem si věc připomenout. A vida - hned v prvním díle jsem si v paměti osvěžil postupy, které tvůrci používali. Bohužel jsem si také uvědomil, že to bylo v každém díle víceméně stejné a tudíž nejen, že nikoli napínavé, ale dnes už i nezajímavé. Obrovskou popularitu seriálu jsem nechápal tehdy a nechápu ji ani dnes._____ 5)  A tak si uchovávám vlastně jen nesmazatelnou vzpomínku na paní Columbovou, jejíž (ne)existence se dostala i do hovorové řeči._____ 6)  Na tvorbě 68 dílů se podle IMDb podílelo 32 režisérů (jeden díl si střihl i Peter Falk - 1972), 58 scenáristů (jeden díl i Peter Falk - 1993), 31 producentů (ve 24 dílech i Peter Falk), 17 skladatelů hudby, 21 kameramanů, 27 střihačů a stovky dalších pracovníků. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Originální koncept, kdy divák zná vraha a postava roztržitého poručíka, jsou hlavní složky zábavy seriálu Columbo. Sledování vyšetřování a jeho metody, nám nabízí dostatek napětí a humoru zároveň. Peter Falk (v životní formě) je navíc doplňován velmi kvalitními (mnohdy známými) herci, kteří představují pachatele. Columbo se natáčel téměř 40 let a to svědčí o tom, jaký to byl fenomén. 9/10 ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně určitě ten nejlepší detektivní seriál co jsem viděl. I přes fakt že sem tam je rozuzlení trochu nečekané, zůstavá stále ale samotná osoba poručíka Columba a jeho humor, způsob jakým vyšetřuje, a mnoho dalšího. Každý díl jsem viděl minimálně třikrát, mnohokrát již byl reprízovaný, a musím se přiznat že vždy si najdu čas abych se na tento seriál podíval znovu a znovu a znovu. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama