Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý muž přistihne ve svém podnájmu lupiče, se kterým se dostane do rvačky. Oba přitom zemřou. Jde o zdánlivě běžné loupežné přepadení, avšak poručíku Columbovi vrtá hlavou výstřižek z fotografie, nalezený u jednoho z mrtvých. Papírek má tvar jako z dětské skládačky a zjevně byl právě on důvodem, proč lupič do bytu vnikl. Další dílek získají vyšetřovatelé hned druhý den, když se na policejní stanici objeví pojišťovací úředník Irving Krutch, který pátrá po penězích z dávné bankovní loupeže. Aby detektivové přišli na kloub záhadě, musí Columbo odložit svůj oblíbený plášť, převléci se za italského gangstera a kontaktovat lidi blízké oběma obětem… (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát mi ta změna tradičního columbovského schématu tolik nevadí, protože skládání obrázku mě pokaždé baví a užívám si ho. Tady to odchýlení beru. Navíc ten famózní Columbův odjezd v závěru... Lahůdka! P.S. V zajímavostech je chyba. Toto rozhodně není jediná Columbovka, kde od začátku neznáme vrahovu identitu. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dlouhé době jsem se na to podíval a líbilo se mi to daleko víc. S Columbem to má sice společného pramálo (jde vlastně o trochu odlehčenou McBainovku), je to ale napínavé a zábavné od začátku do konce. 80%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V priebehu rokov 1971 až 2003 sa v Spojených štátoch amerických točil televízny kriminálny seriál "Columbo". Bolo vyprodukovaných desať sérií, ktoré dohromady obsahujú šesťdesiatsedem dielov. V poradí desiata epizóda z deviatej série nesie názov "Columbo v prestrojení" (Undercover). Scenár je spracovaním literárnej predlohy detektívky "Skladačka", ktorú v roku 1970 napísal spisovateľ Ed McBain. No nielen preto sa to vymiká tradičným dielom. Ďalším netradičným faktorom je to, že identita vraha je odhalená až na konci. Vo všetkých ostatných prípadoch vie divák už od začiatku, kto vraždil, a potom len čaká akým spôsobom inšpektor Columbo z oddelenia vrážd los angeleskej polície usvädčí páchateľa. Mňa ako columbovského nadšenca a zároveň aj priaznivca tvorby Eda McBaina táto epizóda z roku 1994 veľmi potešila. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejnetypičtějších epizod celého seriálu je Columbo v přestrojení. A narozdíl od mnohých uživatelů mi tohle odpoutání od klasické šablony sedlo. Vždycky uvítám zpestření, když se poručík mihne na scéně v něčem jiném než v baloňáku a tentokrát ho můžeme vidět v drahém oblečení, v obyčejné bundě a klobouku, ale také se projede limuzínou a zahraje si na velkého kmotra, přičemž hudba svým nástrojovým obsazením trochu připomíná onu proslulou melodii z Godfathera. Dále mě zaujala samotná zápletka, která se motá kolem rozstříhané fotky a seznamu lidí. Columbo postupně rozplétá tohle zamotané klubíčko a se šarmem sobě vlastním hledá vše, co potřebuje. Místy mi epizoda přišla kapku nudnější (některé scény bych osobně zkrátil), ale celkově na mě působila velice příjemně, netradičně a poutavě. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tu znova; efekt milostného afektu aneb zažitý stereotyp narušen netradičním zpestřením. Columbo jezdí v jiném fáru, nosí bouchačku a mafiánský vohoz, má parťáka, spí v hotelu, nabaluje slečinky a vyblafané doutníky lze snad poprvé spočítat na prstech jedné ruky. Tahle gangsterka má zkrátka jiskru, vtip a elegantního štramáka v přestrojení k tomu. P.S: Rozhodně nesouhlasím s uvedenou zajímavostí o identitě vraha. Doporučil bych zabrousit třeba do páté série... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Shera Danese má hneď jasno, o čo kráča a nebojí sa to povedať. Je to "polda". Asi má rovnako prečítaného aj svojho manžela v súkromí. Keď pozeráte Columba pravidelne, takéto výrazné odbočenie od klasickej schémy seriálu vám musí prísť vhod. Poviete si, že raz za čas je to super, ale už sa tešíte na ďalší klasický poručíkov fígeľ na konci. V tom tkvie kúzlo tejto časti. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Eda McBaina mám rád a jeho Skladačku dobre poznám. Tento diel série nie je o Columbovi, ale o McBainovi. Po množstve stereotypných dielov, ktoré sú ako cez kopirák, pôsobí táto časť veľmi sviežo a novo. Columbo funguje v novej úlohe a už mi iba chýbalo, aby sa v niektorej scéne mihla jeho žena. Som veľmi vďačný, že nepôsobil ako bezdomovec a dokonca aj jeho vzácne auto z Európy bolo najčastejšie v pozadí. A tá vďačnosť je vyjadrená slabšími štyrmi hviezdičkami namiesto obvyklých silných troch. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ne, madam, já jsem policajt !!" - "Jo, a já jsem Marilyn Monroe !!" ;) Peter Falk se opravdu snaží, chvíli dokonce vypadá jako kmotr Vito Columbo, pak si zase oblékne pastelkové kalhoty, přičemž ta scéna měla být zřejmě vtipná, leč tahle epizoda se s vtipem málem ani nepotká, když pominu poručíkovu etudu se šlapkou Dorothey, za mě jednoznačně patří k tomu vůbec nejhoršímu, co bylo v rámci seriálu natočeno.. Bourák McEveety se tak zoufale a křečovitě snaží vyhnout těm oblíbeným klišé, až je vlastně paradoxně použije úplně všechna, leč v naprosto kontrastním světle, až se z toho stává naprosto nechtěná fraška. Od režiséra ceněného hitu Odpočívejte v pokoji, paní Columbová jsem čekal mnohem víc, ale prokousat se tímhle pokusem oprostit se všeho, co ke Columbovi neodmyslitelně patří, mě opravdu hodně bolelo.. Nicméně i moc špatná "columbovka" jistou kvalitu má, především v Peteru Falkovi !! ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět snaha o inovaci, kdy se tentokrát hraje podle klasických detektivních šablon. Zločinec je neznámý a pátrání po skládačce není špatný, ale chybí tomu to Columbovské kouzlo. Takto se díl řadí mezi klasické detektivky......6/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tenhle díl mám opravdu moc rád. Je to jeden ze dvou dílů podle námětu Eda McBaina (tím druhým je rozporuplný Není čas na umírání) a je zde trochu cítit duch jeho románů. Ten dopravní policista Zeke mě opravdu pobavil. A ta jazzová hudba! ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z pěti hvězdiček po posledním zhlédnutí musím snížit na čtyři (tři a půl) a přepsat svůj komentář. Proč? Dřív jsem tento díl měl moc rád, ale když jsem si ho nyní připomenul, asi jsem konečně přestal být slepý. Nemám nic proti netradičním epizodám, dokonce ani "Není čas na umírání" mi nevadí, ale tenhle díl, ačkoliv má zajímavý nápad, skoro ani nevypadá, jako kdyby to byl Columbo. Kdyby to byl samostatný film s Peterem Falkem v roli detektiva, který by se nejmenoval Columbo, nic bych proti tomu neměl. Jenže v přestrojení mi Columbo připadal, jak kdyby to nebyl on. Jde mu o krk, mlátí ho tu, ale to se ke starému dobrému poručíkovi prostě nehodí. Aspoň že ve druhé půlce si Columbo zase oblékne svůj baloňák a připraví jedno zajímavé usvědčení, tak jak se na něj sluší. Jak už jsem napsal, zápletka dílu byla slušná. Jako v jednom z mála dílů zde nesledujeme nejprve vraha, jak někoho důmyslně zavraždí, a pak Columba, který to vyšetřuje. Zde o vyšetřování vraždy ani tak nejde, spíše o skládání rozstříhané fotky místa, kde je ukrytý lup z bankovní loupeže a Columbovém postupném hledání dílku za dílkem. Bohužel to také bylo trochu moc překombinované a zmatené, občas se dá v ději trochu ztratit. Nevím, možná jsem při posledním sledování nebyl zrovna dobře naladěn a třeba příště tomu dílu zase přijdu na chuť... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

samozrejme, netradičný Columbo, pretože namiesto pátrania po vrahovi pátra po stratených miliónoch z dávneho bankového prepadnutia .... námet je od Eda McBaina, a myslím že je to výborný diel, ktorý rozladí snáď iba tých fanúšikov, pre ktorých je Columbo bez baloňáku proste rúhanie proti základným postulátom celého seriálu :) osobne tie "netypické epizódy" tiež nijak zvlášť nevyhľadávam (nezbožňujem), ale pri tomto som sa naozaj bavil, pretože je to podané aj ako detektívka, a aj ako veselohra, kde sú karikované rôzne pózy, kde Peter Falk dostáva príležitosť ukázať, že dokáže zahrať aj niečo iné, ako ponúka pomerne úzky diapazón columbovských gest, póz a "průpovídek" (napr. Columbo ako kmotor talianskej mafie alebo malý provinčný zlodejíček s klobúčikom:). A scéna s Tyne Daly (v tomto diely hrala tú obstarožnú bordeldámu, ale predstavila sa aj v časti "Vrabec v hrsti", kde si zahrala priamo Columbovho protivníka) je pre mňa proste skvelá. Tá dáma sa snáď naozaj narodila s pohárikom v ruke, alebo aspoň s jedným promile v krvi :) Pre mňa zatiaľ najlepšia "alkoholička" strieborného plátna :D ()

lekr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi podivná epizoda Columba. Úplně jiný příběh, ve kterém je pachatel netradičně odhalen až na konci. Když v nějakém jiném seriálu náhle dojde k změně příběhu a je to vše něčem jiném tak mě to většinou uchvátí, ale Columbo je seriálová výjimka, ve které jsme zvyklí na tradiční osnovu a prostě podmínkou je aby na začátku byla ukázána vražda s pachatelem...no a tady..je to prostě o trošku jiné ale řekl bych že spíš tím horší!! ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět netradiční "colombovka", kde Columbo hledá nejen vraha, ale i všechny ty, kteří s vraždou mají něco společného. Zajímavé, ale ke čtyřem hvězdám bych se musel přemlouvat. Každopádně jako vždy koukatelné. ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád tyhle netradiční díly. Je to příjemné nabourání stereotypu. No jen schválně: Columbo se zbraní v ruce, půlku dílu není v baloňáku, třeba před kostelem v mafiánským ohozu jak Al Pacino a do toho hraje skoro hudba z Kmotra (jeden z nejlepších momentů Columba vůbec :-), vrah odhalen až na konci, už už téměř zveřejněné jeho křestní jméno a do toho největší počet mrtvol z celýho seriálu. ()

Reklama

Reklama