Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Colonist k tomuto seriálu (57)

Columbo (1971) 

O hodnocení není pochyb. Inteligentní detektivní konverzačka s hlavním hrdinou, kterého nemůžete mít neradi. ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

První regulérní díl Columba a hned tu máme dvě legendy - Spielberga a Jacka Cassidyho, jednoho z té trojice nej vrahů, kam ještě patří Culp a McGoohan. Spielbergův styl zde moc není poznat, ale jde vidět, že režie je dělaná poněkud jiným stylem (takovým více filmovějším - detailní záběry, ilustrační záběry), než jaký je obvyklý u normálních dílů Columba. Jak jsem už zmínil, vrah (zde dokonce neplánovaně dvojnásobný) byl výtečný, tak jako celý tenhle díl. Na Nově zde Columba dabuje Petr Haničinec. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

V minulém dílu (Vražda podle knihy) jsme poznali jednoho z legendárních vrahů, Jacka Cassidyho, a zde se poprvé setkáváme s dalším - Robertem Culpem. Boužel, v českém dabingu v těchto dílech daboval Cassidyho i Culpa Vladislav Beneš, který se sice na Cassidyho hodí, ale ke Culpovi tento hlas vůbec neseděl. Navíc dva vrahové hned po sobě a se stejným hlasem...No, to je vedlejší...Vrah zabíjel v afektu, takže to neměl nijak zvlášť promyšlené. Prostě mrtvolu odhodil na kraji města a hrál jen na to, že by nikoho nenapadlo, aby byl s mrtvou nějak spojován. Vražda sice promyšlená nebyla, ale Columbova past ano. Vtipných momentů má tato epizoda dost, až chvílemi někdy Columbo působí jako popletený inspektor Clouseau. Není to úplně na čistých 5 hvězdiček, ale na 4 také ne, protože kvalitní díl to je. P. S. Columbo je zde na Nově dabován, tak jako ve většině prvních epizod, Petrem Haničincem. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

Když to vezmu chronologicky, dosavadní první Columbovy epizody byly velmi povedené. Tento, v pořadí 5. díl, se jako první řadí k těm slabším epizodám. Dokonce se musím přiznat, že jsem se u tohoto dílu chvílemi nudil. Zápletka byla zajímavá a dle mého názoru se z ní dalo vytřískat mnohem více. Možná to bylo tím výběrem herců. Doposud jsme tu měli výborné záporáky (v předchozích dvou epizodách Cassidyho a Culpa) a v této epizodě mi všechny postavy přišly děsně protivné (hlavně ta svědkyně) a generál mi přišel takový suchý. Pár dobrých momentů tato epizoda sice má, ale jakmile zmizí Columbo ze scény, tak se tady skutečně nudím. Závěrečné odhalení bylo jednoduché, takže na něj nemám žádný názor. Mám semínko pochyb, zda budu vůbec schopen tuto epizodu podruhé dokoukat. Tři hvězdičky dávám jen v rámci Columba (což v rámci seriálu u mě znamená slabý, až velmi slabý díl), kdybych to hodnotil jako samostatný film, dal bych méně. Ale je pravda, že jsou i horší díly. Jinak Columba zde opět na Nově dabuje Petr Haničinec. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Zpočátku jsem byl tímto dílem zklamán. Provedení vraždy bylo uděláno velmi chytře, ale ústřední dvojice byla tak hrozně nesympatická, že jsem se v první půlce možná i nudil. Ovšem po druhé vraždě, kdy už vrah zůstal sám, se epizoda rozjela a nebýt toho špatného výběru herců a toho nemastného začátku, možná bych dal i pět hvězdiček. Vše navíc zachraňoval český dabing, v této epizodě jako vždy vysoce kvalitní! Vrah se snažil mít tak dokonalý plán, až to nápadně přeháněl a závěrečné odhalení (a Columbo s rukavicemi) bylo zase jednou perfektní. Skutečně, být první půlka lepší a mít to lepší herce, mohl to být jeden z nejlepších dílů. Ještě k dabingu - opět na Nově Petr Haničinec. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Od začátku je nám už jasné, na co Beth Columbo dostane, ale u této epizody to ani tak nevadí. Vražedkyně je opravdu chladná a šílená. Sledujeme její proměnu z šedé myšky na ambiciózní ženu. Také tu máme trošku větší roli Leslieho Nielsena. Tento díl má jako obvykle komická místa, ale v této epizodě je několik, u kterých jsem opravdu "vyprsknul" smíchy (Columbo a taxi, fast food,...). Columbo je zde opět na Nově dabován Petrem Haničincem. Mimochodem, v této epizodě Columbovi neříkají poručíku, ale "inspektore". ()

Past (1972) (S01E06) 

Zatraceně! Tento díl má výborné závěrečné odhalení na lanovce, ale to je asi tak všechno. Roddy McDowall mi nikdy moc neseděl a v této roli už vůbec ne. Celá epizoda se navíc tak nějak vleče, takže jsem se i přes krátkou stopáž chvílemi nudil. Bylo to takové roztahané. Navíc chyběla zábavná Columbova místa. Dávám aspoň 4*, i když je to spíše tak na tři a půl. P.S. Columba zde na Nově dabuje Petr Haničinec. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Poslední epizoda první řady, kterou navíc zrežíroval sám Peter Falk. A výborně zrežíroval, celý tento díl je velice povedený, nebojím se ho zařadit k těm úplně nejlepším dílům. Je to trochu netradiční, neboť průběh vraždy vidíme jen tak letmo a co vrah udělal s tělem, to nevíme. Hlavní záporák (mimochodem velmi dobrý) měl tentokrát opravdu brilantní plán a Columba dokonce chvíli dostal do slepé uličky. Jinak v této epizodě už Columba na Nově nedabuje Haničinec, ale normálně Klapka, ačkoliv celou první řadu (nepočítám pilotní filmy) ho daboval Haničinec. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Pro mě je tento díl celkem slabý. Je to lehce podprůměrný Columbo, kterého zachraňuje právě jen Columbo. Zdejší záporák je slabý, na jeho vraždě nebylo nic opravdu promyšleného (dobrá, až na to auto v opravně) a navíc ještě na místě činu zanechá důkaz (komu nebylo už od začátku jasné, že ho Columbo dostane právě na tohle, tak asi musel být slepý). Jak už jsem napsal, vrah se mi vůbec nelíbil, neměl ten správný styl ani důstojnost a řadí se k těm nejhorším v historii Columba. Vedlejší linie se psem byla milé osvěžení. Když Columba a prostředí dirigentů a vážné hudby, tak raději "Vraždu s příliš mnoha notami", která má všechno, co této epizodě chybí (když nepočítáme závěr, ale to sem nepatří). Nechápu, proč tento díl mnozí v komentářích považují za nějak výjimečný... ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Tohle je pro mě jedna z nejklasičtějších epizod. Díky kratší stopáži má spád, takže chybí nějaká hluchá místa. Robert Culp (zde výtečně dabován Jiřím Štěpničkou) je jeden z nejlepších vrahů v celé historii seriálu. A závěrečné odhalení je geniální. Dokonalý plán a jako vždy ztroskotal na malém detailu! Přesto na pět hvězdiček to není, ačkoliv je to můj oblíbený díl. ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Konečně poznáváme Columbovu životní lásku. Není to bohužel jeho manželka, ale právě vražedkyně Nora Chandlerová. Snad teď neprozradím děj, ale polovinu dílu si myslíme, že mrtvá přišla o život omylem, nakonec zjišťujeme, že to si také máme jen myslet, protože ve skutečnosti to byl úmysl a vražedkyně zabila tu, kterou chtěla. Což je trochu netypické. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Leonard Nimoy je velmi chladnokrevný vrah, navíc téměř trojnásobný. Columbo má celý díl zdravotní problémy (se žaludkem, alergie) a dokonce ho zase jednou uvidíme i rozzlobeného a tápajícího. Columbo je zde na Nově dabován Petrem Haničincem. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Psychicky labilní šachista ze strachu před porážkou zavraždí svého protivníka. Sice to nebyl zrovna geniální plán a dokázání vraždy nebylo tak jednoznačné, ale tento díl má spoustu výborných míst, že se řadí k mým nejoblíbenějším dílům. Jinak Columbo je zde na Nově dabován Petrem Haničincem. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Tohle je jeden z klasických dílů, který se mi vybaví, když se řekne "Columbo". Martin Landau byl opravdu dobrá volba do této dvojrole a my jen můžeme hádat, kdo skutečně zabíjel. Zábavné jsou také scény se služebnou nebo kuchařská show, kde vrah dělá z Columba idiota před zraky diváků. ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Slabý Columbo. Celý díl se tak nějak podivně vleče, vražda byla v afektu a celé to vůbec nebylo pořádně promyšlené (až na tu druhou vraždu s cigaretami, o které mimochodem v závěrečném odhalení nepadla ani zmínka). Závěrečná pointa byla jednoduchá, nijak oslňující, takže nezaujala. A hlavně vražedkyně byla protivná ženská. Vůbec celé herecké obsazení této epizody bylo šílené, hlavně ten doktor, co moc chlastá. Jo, kéž by tu byl vrahem raději ten Martin Sheen. Skutečně slabý a nudný díl, což je u Columba smutné. Jinak Columba zde dabuje Petr Haničinec. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Výborný klasický Columbo. Donald Pleasence je jeden z nejlepších Columbových protivníků, zde navíc se skvělým dabingem Stanislava Fišera. Ale na pět hvězdiček to pořád není. Příběh není špatný a závěrečná scéna na útesu je přímo skvělá, ale něco tomu dílu pořád chybělo... ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Závěrečná scéna s kulkou ve zdi je pro mě scénou, kterou si představím, když se řekne "Columbo". Ani nevím proč, nějak mi utkvěla v paměti, zřejmě to byl jeden z prvních dílů, který jsem v životě viděl. Jinak se jedná o takový lehce nadprůměrný díl, ale s odstupem času to nevidím tak černě. Hayward mi sice přišel jako jeden z těch slabších Columbových protivníků, ale zase nebyl úplně nejhorší. Falk jako vždy výborný a v tomhle dílu i velmi vtipný. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Robert Culp jako vrah potřetí a dost možná je toto jeho nejlepší vystoupení v Columbovi (ne že by ta předchozí byla špatná). Plán měl vrah dobře naplánovaný a promyšlený, ale nakonec ho Columbo dostal jeho vlastní zbraní. U starších Columbů se celkem často stává, že vraha někdo odhalí ještě před poručíkem, vydírá ho, a tak máme uprostřed epizody i druhou vraždu. Zde je to opět, ale vůbec to nevadí. P.S. Ta záležitost s Columbovým křestním jménem je jeden velký OMYL! Ted není Columbovo jméno, jedná se o chybu v českém překladu. V originále ten kolega na Columba volá jakousi zkráceninou slova "lieutenant" (poručík). To slovo zní jako "tenant" či "tent", ale Ted to opravdu není... ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Roberta Culpa jsme už viděli 3x, Jack Cassidy se nám v této epizodě ukazuje teprve podruhé (a zase v knižním prostředí, i když trochu jinak). Samotná epizoda začíná legendárním úvodem, kdy ten mladík psychopatického zjevu Eddie hází po vrakách aut výbušniny. Vrah měl svůj plán dobře vymyšlený. Najme si zabijáka a díky všem stopám to má vypadat, že to udělal on, jenže on sám si mezitím udělá dokonalé alibi, takže by ho nikdo z té vraždy ani z podílu na ní nepodezíral. Jenže nepočítal s Columbem. Je to výborný díl, který bohužel trošku kazí to nejdůležitější - závěrečné odhalení. Zde bylo poněkud laciné a slabé, k takovému promyšlenému plánu by se hodilo mnohem důstojnější odhalení. I tak dám 5 hvězdiček, díl je to povedený, díky krátké stopáži má spád a kvalitního záporáka. Škoda jen toho závěru... ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Začátek vyšetřování vraždy byl trochu slabý, ale nakonec se tato epizoda ještě rozjela. Má celkem dost humorných míst a kvalitního záporáka. Není to úplně čistých 5*, spíš 4 a půl. Jen nechápu, co to na Nově udělali s dabingem! Oběť, profesora Howarda Nicholsona, zde dabuje Dalimil Klapka, tedy Columbův dabér, který v této epizodě také Columba dabuje. To neměli ještě jednoho dabéra navíc? Trochu to snižuje kvalitu toho dabingu, i když se jedná o postavu, která se objeví ve dvou scénách a po dvaceti minutách je mrtvá... ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama