Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele cheyene k tomuto seriálu (68)

Columbo (1971) 

Pomačkaný baloňák, nedokouřený doutník, auto, které vypadá, jako kdyby vyjelo z vrakoviště, manželka, kterou nikdo nikdy neviděl, policejní vychytralost a genialita, všetečné otázky a vizáž ala rozestlaná postel. O kom je řeč? Z výjmenovaných indicií musí každý civilizovaný člověk i o půlnoci poznat, že jde o poručíka Columba. Detektiva z oddělení vražd v L.A., který ač vypadá jako nějaký vandrák, tak má neuvěřitelně bystrý úsudek a dovede si dávat věci do souvislosti jako málo kdo. Jeho noblesní zatýkání ani není třeba vyzdvihovat. O výjimečnosti tohoto seriálu svědčí i fakt, jak vysoce jsou jednotlivé epizody hodnoceny a že ani v průběhu let seriál nezapadl do průměru či podprůměru. Peter Falk je jedinečný, nezaměnitelný, geniální a jeho gesta nemají žádnou chybu stejně jako 99% jeho případů, které se obejdou bez divokých honiček, rvaček, přestřelek a podobných výsad většiny ostatních krimi seriálů. ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Na úvod komentáře si dovolím jednu poznámku. Kdybych někdy něco provedl, nechtěl bych, aby proti mě stál poručík Columbo. Sice bych byl ušetřen tvrdých kopanců a pěstí ala Cordell Walker, suchého britského humoru při zatýkání ala Bodie a Doyle, zlostného vrčení Rexe nebo občas popudlivého či nemístně vtípkujícího Olivera Heima z kriminálky Anděl, ale to všechno bych snášel možná raději než otázky detektiva, který se jeví zmateně, neustále si na odchodu vzpomíná, na co se ještě chtěl zeptat, čadí doutníkem pod nos a nakonec na nějaké banální větě či prkotině dokáže usvědčit. Columbo je zkrátka policejní génius a Vražda podle knihy je velmi zdařilým dílem kultovní kriminálky. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

Zatím jsem nenarazil na díl, který by mě nebavil. Ačkoliv všechny případy mají jednu velkou podobnost - vrah se vždy snaží Columbovi podsunout svoji verzi - poručík v baloňáku dokáže pokaždé překvapit svým instinktem a postřehem. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

Ačkoliv svoji úpravou oděvu vypadá jako rozestlaná postel, v hlavě má poručík ustláno jako málokdo. Semínko pochyb je epizoda s dobrým případem, kdy je vrahem člověk, u kterého je takřka nepředstavitelné, že by mohl někoho zabít. Zpočátku je dokonce i sám Columbo na pochybách... ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Columbovská mazanost najde uplatnění i v tomto zajímavém případu. Proti na oko zmatenému poručíkovi v ošumtělém baloňáku to mají vrahouni těžké. Jak Columbo dokáže usvědčit vraha a vyvrátit všechny jeho námitky, bych nepředpověděl :) ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Další dobrá columbovská epizoda, která se odlišuje trochu tím, že poručík zná vraha hned na začátku a snaží se mu dokázat, že vraždil z úmyslu. Čím Columbo pachatelku usvědčí bylo ovšem od počátku průhledné. ()

Past (1972) (S01E06) 

V podstatě průměrný díl s ne příliš pikantní zápletkou, ale s parádním závěrem a usvědčením vraha. Je fakt, že tuhle scénu v lanovce si pamatuje asi každý... ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Trochu odlišný Columbo, ale přesto výborný Columbo. Závěrečná finta fň byla opravdu skvělá. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Z celkového hodnocení ubírám tentokrát hvězdičku, protože usvědčení vraha nebylo vůbec překvapivé a navíc si nejsem jistý, jak by to u soudu obstálo...Peter Falk je tu však tradičně výborný. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Peter Falk potvrzuje, že role poručíka Columba mu sedne jako ušitá. Solidní díl, avšak méně zábavná zápletka. Nejkomičtější okamžik celé epizody je, když poručík schází k vybouranému autu - "Byl jsem tu nejrychleji." :)) ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Charismatický záporák, který je ke Columbovi značně odměřený a skrze své neprůstřelné alibi také dost sebevědomý. Poručík mu však na konci opět ukáže, že nemá hlavu jen proto, aby mu nepršelo do krku. Dobré usvědčení s vynikající hudbou. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Poručík Columbo v netradičním prostředí - v Londýně - prokáže, že LAPD v ničem nezaostává za Scotland Yardem a že jeho dotěrnost přináší sladké plody. Solidní díl. ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Další solidní případ poručíka Columba, kterého chvíli uvidíme i s jinou kravatou. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Zločinný steh se řadí mezi ty nejpovedenější epizody seriálu, protože proti poručíkovi tu stojí inteligentní chirurg, který má vše dobře naplánované a i když mu pomalu začíná téct do bot, dokáže pohotově reagovat. Chvíli to vypadá, že Columbo tento případ nedotáhne do konce. :) Pozitivně hodnotím také emoce, které muž v baloňáku projeví v okamžiku, kdy se Dr. Mayfield od srdce směje jeho teorii. To jsem od prakticky vždy vyrovnaného kriminalisty nečekal. :) Dávám plné hodnocení. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Další slušný díl, ve kterém je i tentokrát charismatický záporňák. Columbo je tu tradičně výborný, takže 4*. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Dobře promyšlená vražda, hysterická služebná paní Pecková, dvojčata a tradičně skvělý poručík Columbo. ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Mohl bych klidně dát 4*, protože Columbo nemá žádný díl vyloženě slabý, ale tentokrát mě poručík nedokázal ochromit ani svým vtipem ani rozřešením případu, takže jednu hvězdičku si schovám pro jiné epizody. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Této vinařské epizodě udělím plný počet hvězdiček, protože samotné vyšetřování mě velmi bavilo, občas jsem v duchu postupoval přesně s poručíkem, zamýšlel se nad detaily a uvažoval, jak vraha usvědčit. U mnohých scén jsem se i pobavil a konečné zatknutí bylo opravdu velmi elegantní. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Kandidát zločinu je rozhodně nadprůměrný díl. Sice jsem dost dobře nechápal přesný motiv vraždy (resp. mi přišel takový zbytečný), ale její celkové naplánování a hraní hry na policii ze strany Haywarda bylo zajímavé, příjemně se sledovalo a to, jak ho Columbo na konci odrovnal, bylo uchvacující! :) ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Standardní Columbo s dalším ze silných poručíkových protihráčů. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama