Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudá pustina, upadající města v dómech, groteskní měsíc, jenž už už dopadá na zem. Vítejte v soumraku lidstva. Je to éra, kdy se většina lidí přestěhovala z vnějšího světa do izolovaných dómů a omezené zásoby jsou rozdělovány každému z měst podle výsledku soubojů jejich reprezentačních bojovníků. Jako náhražky dětí, které se již nerodí, prodávají se androidí mazlíčkové zvané „panenky“. Tuto éru ovládá svou silou a vůlí Volk, neporazitelný bojovník, a Vesta, bohyně, jež každému dopřává klid na duši. Když se dívka Leila se svou panenkou Nei vydají do světa, putujíce zuřivou bouří otevírá se opona pomstě krásné barbaroiské bojovnice, Leily Ashley, a nová éra může začít… (Idaho)

(více)

Recenze (4)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Víceméně souhlas s Idahem. Postavy, které mají nějakou složitější a pro příběh podstatnou motivaci a zároveň důležité znalosti, učinil režisér či scénárista těmi nejméně užvaněnými. Sice se k nim možná tento povahový rys hodí, ale divákovi to v dozvídání se onoho příslovečného "vo co gou" moc nepomáhá. Ve výsledku jsem s odpovědi na různé otázky, které se nabízely, spokojen nebyl. Krom toho je vidět, že do Avengeru se moc peněz neinvestovalo. I když to je možná klad - nemám rád plýtvání. Mashimo však i zde dokázal, že něco umí a tím něčím je hlavně (ale nejenom) jeho skloubení hudby s obrazem. Přejme mu tedy, aby se mu do rukou dostal nějaký pořádný a nikoliv podřadný scénář. Pak ho nejspíš dobré hodnocení nemine. Za Avenger slabé ***. P.S.: Ta ohromná rudá koule na nebi neni ten malej šutrák Phobos ani náhodou, to mi nikdo nenamluví :) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nuž tentokrát pôjde Syn proti Otcovi (Subjektiv) i Duchovi svätému (Idaho) našej CSFD anime sekcie. V prvom rade nesúhlasím s tým, že nedostaneme odpovede na všetky otázky, ktoré Avenger nastolí. Pokiaľ sa trochu poprehrabujete ohľadom významu väčšiny mien v seriáli minimálne wikipediou, prípadne máte slušné znalosti grécko-rímskej mytológie, veľa otázok prestane byť otázkami; dokonca niektoré sú osvetlené tak, že dávajú v rámci sveta Avengera i viacero významov. Práve významy mien veľmi významným spôsobom dokresľujú postavenie , charakteristiky i úlohu jednotlivých postáv. Jediné na čo nedostaneme uspokojivú odpoveď je to, ako sakra plánovali zastaviť Phobos (teda ak predpokladáme že sa naozaj rútil na Mars, čo nie je explicitne povedané v celom seriáli). Avenger je anime založené predovšetkým na atmosfére a tá je vykreslená podľa mojej mienky dokonale. Pritom ju režisér vykresľuje akoby mimochodom, tu a tam utrúsenými poznámkami o tom, ako funguje politický systém, ako sa rozďeľujú zvyšné zdroje, delenie na barbaroi a občanov etc. Z týchto marginálnych poznámok tvorí režisér pre mňa veľmi fascinujúci svet. Tiež by som povedal, že práve takto sa profesionálne pracuje s motívom á la „Children of men“, hoci je podružný. V takto podanom depresáriu možno poslednej generácie ľudstva potom sledujeme pomstu barbaroi gladiátorky Layly Ashley, putujúcej spolu s „doll“ Nei a „doll breederom“ Speedym za pomstou diktátorovi Volkovi a bohyni Veste. Lenže nie všetko je také jednoduché ako sa zdá a pokiaľ divák porozmýšľa nad možnosťami riešení konfliktov v seriáli, dosť často vychádza, že i tí utlačovatelia nemohli konať inak. Postavy toho vskutku veľa nenahovoria, avšak zručná a presná Mashimova réžia často obrazom povie o postavách viac, než by sami povedali slovami. Obrazovo je Avenger tiež veľmi zvláštne anime; je síce vidieť, že sa šetrilo ale paradoxne vôbec to nevadí a dlhšie zábery výborne gradujú depresívnu atmosféru. Ušetrené bubáky potom zjavne Mashimo použil na posledný match, ktorý je podľa môjho názoru obrazovo absolútne dokonalý; tú trochu pátosu vzhľadom k helenistickej štylizácii society na Marse prežijem. Jediné čo potom môžem Avengerovi vytknúť je hudba. Ali Project by si za svoje „pesničky“ zaslúžili byť súdení za zločiny proti ľudskosti, inštrumentálna elektronická muzika sa však k seriálu celkom hodí, i keď ťažko povedať či to nie je len tým , ako ju vie Mashimo spojiť s obrazom. Mlženie a nedoslovnosť v Avengerovi považujem dokonca za plus, hoci niekedy až neskôr pochopíte že sledujete jeden dlhý flashback a nie aktuálne dianie. Výborné však je, že práve toto vás núti lámať si hlavu nad tým čo bude ďalej. Summa summarum - Avenger nie je to najlepšie od Mashima, nie je to anime pre každého ale mňa určite nesklamal. 9/10 ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Toto méně známé anime z dílny Koichiho Mashima patří mezi ty nejdepresivnější seriály, jaké jsem kdy viděl. Dokonce podezírám režiséra, že najmutím skupiny ALI Project k soundtracku („hudba“ k .hack//Roots) tento pocit chtěl ještě znásobit, jako by mu nestačilo, že už i tak vytvořil na Marsu bezútěšný svět, kterému pomalu docházejí zásoby, blížící se kataklyzma v podobě Phobosu, jenž dopadne co nevidět na povrch planety, a vymření lidské rasy, neboť se už deset let nenarodilo žádné dítě, takže je nahrazují androidy zvanými „panenky“. Jako by mu nestačilo, že vytvořil takové prostředí, slibující zajímavý příběh, umístil na Mars společenský systém vhodný spíše do antického Říma, který naprosto neladí s humanitní, vědeckou, lidskou společností budoucnosti. Toto je spolu s zbytečným mlžením – jako by Mashima nevzrušovalo, že má před sebou jen 13 dílů, nesnaží se nějak moc vysvětlovat – největší zápor příběhu. K hudbě ještě dodám, že instrumentální část je kupodivu docela povedená až na vokální část, která je strašlivá. Shrnutí: Zajímavý mišmaš, který neladí moc dohromady. 60 % ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí umírající civlizace na Marsu, která má skutečně problémů dost, padající Phobos, nerodící se děti(byť lidé neumírají, nemoci jsou zdárně vyléčeny a uměle se prodlužuje život, aby se zabránilo vymření), ubývající zdroje. Aneb kam až nás může dovést příliš dokonalý vývoj a technická civilizace(hlavně ta vtipná helénistická stylizace, která zjevně naráží na to, že lidstvo se až tak moc nehýbe jinými prostředky se dá dosáhnout stejného stavu společnosti). Všiměnte si ,že tam nikdo nic nedělá téměř (pokud nepočítám sběr odpadků, krádeže a bezpečáky, nebo ty lidi co žijí mimo město). Hlavní postava Layla má však drsnou minulost a ještě drsnější cíl, pomstu po Volkovi a tak putuje Marsem od města k městu a zjišťuje, že nejen ve městě je možné žít. Při své pouti přibere technika Speedyho a panenku Nei. Velmi vyvedená výtvarná stránka a stylizace, pocit opuštěnosti, melancholie, zničenosti a odcizení na vás útočí ze všech stran. Velmi zlváštní atmosféru má tohle anime,k tomu přispívá i hudba ALiProject, instrumentální stránka funguje na jedničku, Mashimo je machr synchronizace hudby s obrazem. Elektronická hudba se k tomu však hodí je dosti decentní, jsou tam hezké motivy, často klavír. Co se týká zpívaných skladeb tam je to horší, opening a ending nic moc z dalších 4 použitých skladeb, tak dvě jsou průměr, jedna nadprůměr a jedna dokonce výborná. Charaktery toho moc nenamluví, ale z obrazu pochopíte o co tam jde, byť to chvíli trvá. Příběh a charaktery vás donutí myslet, dá se v tom najít dost zajímavých myšlenek a motivů, když si dáte práci, jak už psal Marius. Avenger je velmi neobvyklý kousek, nebojím se říct fascinující. Takové dílo bych od Mashima nečekal, přece jen tématika zasahuje do sci-fi, cyberpunk s trochou akce, jak ji můj oblíbený režisér umí a samozřejmě silná hlavní hrdinka. Vůbec nechápu proč to má tak nízké hodnocení v anime databázích jako anidb a jinde, tím se nedejte odradit.Chcete vidět něco neobvyklého a zvláštního, máte možnost. ()

Reklama

Reklama