Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arranged vypráví o přátelství mezi ortodoxní židkou a muslimskou ženou, které se zúčastnily jednoročního kurzu pro začínající učitele na veřejné škole v Brooklynu. (urvy)

Recenze (40)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Můj počáteční dojem, že se poučím především profesně, a to přes zkušenost práce s různými kulturami, přesto, že jsem omezená stykem jen s jednou menšinou, nakonec plynule přešel v poučení mnohem hlubší. Velmi inspirativní pohled na dvě prastará náboženství v kontrastu se současným životním stylem pomůže pochopit, proč si ortodoxní spoluobčané potřebují svoje zvyky uhájit a jak moc to mají těžké ve "svobodné" společnosti, která je ve skutečnosti mnohem větším otrokem, otrokem diktátu, který nemá žádné duchovní hodnoty, kořeny, tradice, nebo ty, co lidem ještě zbyly, dávno přeměnili k obrazu svému a pak bezmocně kroutí hlavou nad všeobecným úpadkem... Ano, každý v sobě máme poměr dobra a zla, avšak o tom, který z těchto sklonů budeme v našem životě víc používat, pomůže, krom přirozenosti samotné, rozhodnout také výchova, kterou nás vybaví rodiče, kterým zase pomáhají vytvořit pravidla vlastní zkušenosti ovlivněné trendy, nebo jim je přikazuje víra předků. Společná by jim měla být uměřená dávka svobodné vůle a možnost naslouchat instinktům. Je patrné, že bychom se měli navzájem poznávat a ne odsuzovat a možná si pak vzít malé kousky hodnot, co vyznávají jiní, za vlastní, čímž nic nezkazíme, protože v podstatě všem záleží nejvíc na tom, co řeknou, nebo si pomyslí ostatní - ať je to muslim, žid nebo bezvěrec a všichni potřebujeme předepsat recept na pravidelnou dávku tolerance, záleží, kolik z nás bude ochotných jít si ho vyzvednout... Rozhodně tak neučinilo odpudivé převtělení Báry Štěpánové v podobě lascivní ředitelky školy, která se pokoušela oběma učitelkám vnutit svůj styl života jako jediný správný, ohánějíc se 21. stoletím, které se pyšně vyvyšuje nad všechna tmářství uplynulých věků, samo se vyznačujíc upínáním se k horoskopům a kartářkám na telefon... Ne, lidé nemohou mít totální svobodu - přišli o ni vyhnáním z ráje, a když si myslí, že jí získali zpět, netuší, že ve skutečnosti jen změnili pána... P.S. Už vím, proč jsou Židé tak úspěšní - jsou totiž výběroví :-) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Americká nezávislá filmová scéna tvoří jeden kvalitní film za druhým. A toto je bezesporu jeden z nich. Dohodnuto, to je tak nádherný úžasný lidský příběh o rozdílnosti vyznání, a přece velmi totožných povahách. Film o dvou mladých ženách, které učí prvním rokem na škole ve Spojených státech, a které dělí jejich vyznání. Zatímco jedna je ortodoxní židovka, ta druhá je muslimka. Přesto se skamarádí a začnou se vídat i mimo školu. Obě mají od rodičů relativně volnou ruku a rodiče nejsou na ně nikterak přísní. Na čem jim však opravdu záleží, to je výběr partnera pro svou dceru. Ale naštěstí jsou rodiče ochotni svým dcerám naslouchat a nenutit je proti jejich vůli do sňatku s mužem, který je nezaujal, a nechají je, aby si rozhodly sami, kdo bude jejich nastávajícím. Můžu říci, že takhle lehký a svěží film a takový s lehkostí a pohodou vyprávěný příběh se hned tak nevidí. Z filmu o vážném tématu (rozdílnost vyznání) tvůrci udělali pohodový veselý optimistický příběh, který dokáže po celých 90 minut zaujmout a u něhož jsem měl téměř po celou dobu úsměv na tváři. Prostě excelentní příběh, kde je víra jen něco druhořadého a vše je to jen o toleranci a o pohodě. Můžu říci, že před začátkem filmu jsem nečekal, že by se mi to mohlo tak moc líbit. Téma je opravdu uchopeno perfektně a herecké výkony kvalitu snímku jen podtrhují. Jsem rád, že jsem mohl tenhle film vidět, protože mám díky němu zase na delší dobu na co vzpomínat, tento film mi opravdu nabídl vysoce kvalitní filmový zážitek. Není se o čem bavit, dávám maximální hodnocení. ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Arranged nie je v mojich očiach o iných vierach, o rozdieloch medzi židmi a muslimami, i keď sa tomu dosledne venuje. Je o hľadaní miesta v života, o hľadaní seba samého vo svete plnom tradícií a predsudkov. O všetkom tomto i iných veciach rozpráva neuveriteľne láskavo, pokorne a jednoducho ( v tom najlepšom slova zmysle ). Herecky objavné, režisérsky tlmené, vo všetkých smeroch príjemné a pozitívne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Milý, až úhledný, film o tom, že, když se potká člověk s člověkem a ne náboženství s náboženstvím, můžou spolu vycházet. Snímek o nenápadném kamarádství ortodoxní židovky a přesvědčené muslimky plyne hladce bez větších vzruchů a ukazuje alternativní přístup k sexu a manželství, kdy svazek domluví rodiče nebo dohazovačka a pro ženu (pravděpodobně i pro muže) je svatební noc skutečně první nocí. Proč ne, nemusíme se řídit stejnými pravidly a tradice domluveného manželství má své nesporné klady (pokud mají zúčastnění právo veta u nabízených protějšků, které jsou otřesné). ___ I tak ale z filmu, který má být o souznění překračujícím hranice náboženství, nenápadně vykukuje nesnášenlivost a opovržení nad „jinakostí“. Muslimskou dívku židovská matka její kamarádky téměř vyhodí z bytu a židovská slečna se v muslimské domácnosti odmítne napít i čaje, což je jasná urážka. Obě dvě dívky nakonec získají ženichy, které by jim záviděla skoro každá – co ale dívky z tradičních rodin, na které se takové štěstí neusměje a musí se smířit s tím, koho jí rodina vnutí? Film na to dává odpověď v postavě svobodomyslné sestřenice, která odmítla domluvenou svatbu a ortodoxní židovství. Může si sice žít po svém, ale rodina s ní skončila. Už se s ní nikdy neuvidí. Je to ně mrtvá.___ Takže, co snímek vypovídá o tradičních náboženstvích? Fajn a přijetí, pokud je akceptuješ se vším všudy. Pokud máš pochybnosti a chceš něco po svém, tak táhni dál – my tě už neznáme. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Az nehezky idylicky film, ve kterem se snad kazda postava snazi chovat dobre, nebo to tak alespon myslet... Myslim, ze pro tento film neni momentalne v Evrope nalada a opravnene! Pokud se vsak na film budeme divat bez predsudku (coz je defacto jedno z hlavnich temat ve filmu), bude se libit jeho civilni pojeti. Optimisticky, mily a trochu lzivy snimek s vybornou hereckou dvojici Becker-Benhamou. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama