Reklama

Reklama

Evangelium: 1.11 Monstrum

  • Japonsko Evangelion shin gekijōban: Jo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 2015, 15 let po události, která změnila celý svět - objevení jednoho z andělů. Z obřího Tokya zbyla jen malá pevnost Tokyo - 3, kde sídlí organizace NERV. Právě její vůdce Ikari je ten, který navrhl jedinou účinou zbraň proti andělům - Evangeliony, obrovské roboty. A právě ve chvíli, kdy na město zaútočí další anděl sem přijíždí i Ikariho syn Shinji, který je záhy postaven před nelehkou volbu a nedobrovolně se také stává loutkou na šachovnici mocných, kteří ani nevypadají, že jim jde o záchranu zbytků civilizace. (kaspar)

(více)

Recenze (86)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $107,797Tržby Celosvetovo $16,281,000║ Dosť ťažko pochopiť kam chceli tvorcovia s týmto humbugom smerovať, nemá to pevný dej, žiadny základ, formovanie postáv sa nikam neuberá, jediné čo tam dobre vychádza je elektrizujúce napätie medzi postavami, akcia samoúčelná. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že fanoušci NGE tady zase jednou zvedají průměrné hodnocení:). Ne sranda, Evangelion je v podstatě jen kosmeticky upravených prvních 6 epizod seriálu. Nedojde tu na Sinatru, ale i tak je to pěkná podívaná, která v závěru trochu nepochopitelně předbíhá(?) děj. Rozebírat jestli je to lepší nebo horší než původní "verze" mi přijde vcelku zbytečné, protože tohle doslova ani nejde hodnotit jako nové dílo, ale jen jako jistou "remastered" verzi původního začátku seriálu. Tak jako tak je důvod existence pro mě trochu záhadou, ale budiž. Možná Hideaki Anno chtěl přiblížit svůj už pár let starý kousek novému publiku... fanoušci mě, ale určitě opraví a prozradí skutečné důvody. Já se o anime příliš nezajímám, takže pro mě Evangelion byl dobře zvládnutý film, se vším (dobrým i špatným), co k anime patří. Více asi až u seriálu:) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Příběh 14letého ufňukance, který neví, co by chtěl a proč by to chtěl, kterého nasadí do mecha a šup, běž zachránit svět. Chlapec jde, i když nikdy mecha neřídil. Proč by taky ne. Hlavně aby se díval jeho papá a uznal jeho existenci. A projevoval mu lásku. Vůbec by mu měli všichni projevovat alespoň kousek vděčnost za to, co dělá… Takže tu máme existenciální problémy 14letého a existenciální problémy celého lidstva, které se kříží celý film. (Bůh ví, co tam ještě křížili, můžu jen domýšlet.) Uznávám, že to sice pěkně nakreslené je, ale i tak mě to nijak neuchvátilo. Vypadá to, že ze mě fanda mecha anime nebude… Viděno s českým dabingem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Normální člověk dle mého názoru potřebuje vidět za život minimálně desítku profesionálních animovaných filmů z Japonska. Nic nedokáže lidský mozek tak odreagovat, jako ohlušující smršť megalomanských bitek, ve kterých buď figurují svalnatí hrdinové s čepelemi dvakrát většími než oni sami, anebo monstrózní roboti / příšery. Epileptikům vstup zakázán! Evangelion bych pak přirovnal k takovému východnímu Spider-manovi: jeho hrdinou je klučina, který kromě zmatku ve své hlavě (problémy v rodině, s holkami) musí bojovat s padlými anděly. Anděly, kteří na sebe rádi berou podobu nepřemožitelných robotů vybavených smrtícím arzenálem zbraní. Malý Shinja pak sám pravidelně osedlává jednoho takového "transformera", aby všem ostatním plecháčům nakopal (nedobrovolně) zadnici. A je to výborné... Psychologická linka příběhu včetně chytrých dialogů je dojemná a poutavá, akce pak tradičně nepředstavitelně obrovských rozměrů. Spektakulární: to umějí jen v Japonsku. Chybělo mi snad jen trochu hlubší vtažení do mytologie, a prsa doktorky Katsugari - proč s nimi machruje, když je nakonec neukáže? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zkrácení seriálu do film a zlepšení vizuální stránky jedině vítám. Seriál jsem totiž neměl možnost vidět celý. Bohužel postavu tučňáka, největší zcestnost celého Evangelionu, tam nechali. Jinak jsem ale jedině spokojen. Když vynechám u anime tradičně originální námět a příběh, zastavím se zejména u scén soubojů. Ty jsou totiž naprosto geniální. Zejména animace posledního Anděla ve tvaru krychle, jeho morfování, je alespoň pro mě něco nevídaného. To kolik energie a dynamiky zde animátoři dokázali znázornit prostřednictvím jednoduchých postav snad nemá obdoby. Možná měl Michael Bay namísto Transformers sáhnout po Neon Genesis Evangelion, mohl by se tak vyřádit úplně stejně a nemusel by nás zahanbovat debilním dějem, protože zde je to všechno orámováno kvalitním příběhem. Ma druhou stranu, nevěřím, že by tento příběh, šel zpracovat lépe. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušila, že se tvůrci rozhodli udělat sestřih seriálu+přidání dalších scén a postav. Nadchlo mě to, protože původní seriál zbožňuju. Film opravdu plyne rychleji, nové scény udělají radost každému fanouškovi. Věc, která mě dost překvapivě vadí, je origo dabing. Normálně si u anime zásadně potrpím na japonštinu, ovšem NGE (a ještě NOIR) jsem měla ve dvouch verzích - anglické a japonské. A prostě mi ty anglické hlasy sedí na postavy lépe. Když jsem slyšela postavy v původním seriálu s jejich americkými dabéry říkala jsem si, že je to prostě jejich hlas. Že se to k nim hodí. Asi největší rozdíl je v tom, že japonci příliš nedávají emoce najevo a ač se děje cokoli (hádka,vidina smrti,akce...), prakticky nekřičí, jen tak přidušeně heknou. A americký Shinji - uvzdychaný, uřvaný, ubrečení - mi prostě strašně chybí. Stejně tak Misato se svým lehce vychlastaným zastřeným hlasem mi sedí víc, než vysoce posazený hlas japonské dabérky. Když si navíc vzpomenu na německé dialogy Asuki řečené japonkou, byl to fakt děs. Nerozumněla jsem ani slovo. Nechávám 5 hvězd, protože to prostě na 5 hvězd je, ale ty hlasy...ty hlasy...nerozumím ani slovo (narozdíl od Aj, kde se dalo dobře orientovat i při posouvání titulků) a já jsem strašně vysazená na hlas. doufám, že mají američani v plánu to předabovat...jako původní NGE. Dalším problémem je hudba. Původní charakteristická hudba byla trochu pozměněna a v některých scénách je úplně nová. Ted si představte že znáte ty scény skoro navzpamět. Podle mě ta úprava vedla k horšímu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Za tu audio vizuální pastvu musím dát plný počet, zejména ost, který byl totálně zrekonstruován mě dostal. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Kromě jiných byla tato story se dvěma vydepkovanejma teenagerama v roli zachránců lidstva evidentně největší inspirací pro del Torův slaboučkej Pacific Rim, takže bych to rovnou doporučil jako povedenější alternativu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Rozhodne je to zaujímavé. Aj keď je to vastne len súhrn troch akčných scén, ktoré dopĺňa netradičný detský pohľad na tak dôležitú úlohu ako je záchrana Japonska (sveta). Škoda, že to nie je ukončené. Zaujímavé využitie animácie. Filmík určite nenudí... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pro začátek 3 hvězdičky. Do jisté míry proto, protože je to značně divoké a nemít Zuzku, která viděla seriál a vysvětlila mi souvislosti, tápal bych podstatně více. Nicméně solidní náznaky erotiky ... lehce apokalyptické záběry krajiny ... město, které zajede pod zem ... není zlé :). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Vzhledem k vyhlášení pohotovosti jsou všechny naše linky mimo provoz............ Tokio, budoucnost. Opět je ohrožováno monstrem. Ale není to monstrum, je to anděl. Vypadá celkem směšně. Tak ho mohli nakreslit trochu stylizované. CITÁT - To bylo naše eso v rukávu......... Nemá to moc logiku, má to příšerný hudební doprovod a celkově jsem při sledování ztrácel koncentraci. Během sledování jsem si odskočil udělat kafe a cestou k pátému andělu, vypil dvě piva. Bylo celkem nezáživné a nezajímavé. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hezka grafika a hudba, ale to je tak vsechno. Ani se nerozkoukate a uz se tam strili o zachranu sveta s ultimatnimi roboty, vsechno hi tech, bomby, letadla, narez jako krava, tenhle system se tam opakuje asi 4x, porad prichazeji novi roboticti andele smrti, ktere se povede vzdycky na posledni chvili s vyeptim vsech sil rozstrilet. Mozna jsem prilis rozmazlen excelentnimi anime od Miyazakiho, ale Evangelion je spise material pro lidi ve veku 3-9 let, kteri si jeste hraji s roboty a transformery. 5/10 ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Už v první vteřina filmu nás vrhne doprostřed pěkně rozjetého děje a v průběhu celé podívané se vynořují další a další otázky k mytologii celého příběhu, které se všechny rozhodně neobjasní. To mě štvalo asi nejvíc, když vše začne nabírat na otáčkách, naskočí mé neoblíbené: pokračování příště. Jinak příjemným překvapením byla rozhodně zajímavá psychologie postav. Konečně pěkný skoroapokalyptický robotický nářez, který má čas pohrát si i s příběhem okolo. Rozhodně toužím vidět víc.....tohle byl výborný začátek něčeho (snad) velkého. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

S finálním hodnocením bude třeba počkat na zbývající tři pokračování, ale sám o sobě je úvodní film jen zbytečným převyprávěním prvních šesti dílů původního seriálu. Příběh se shoduje snad z devadesáti procent, často jsou použity i úplně stejné úhly kamery, jen to všechno vypadá čtyřikrát lépe, obzvláště operace Jašima z konce filmu musí být na velkém plátně opravdu zážitek. I hudba je jen mírně pozměněnou verzí toho, co už jsme jednou slyšeli, ale to neberu jako nedostatek, spíše naopak. Upoutávka na druhý díl slibuje kromě více fanservisu také výraznější odchýlení od dějové linie seriálu, snad se bude v jeho světle prvnímu filmu ta stejnost snáze odpouštět. ()

m@rz 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem vůbec netušil, že je nějaký seriál, tak jsem byl z celého filmu opravdu zmaten. Nevím, kde se kdo vzal a jak to vlastně bylo a proč to tak je. Ale i tak se mi film líbil. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Modernější animace, sestříhání původního děje, pár nových scén, brutálně rychlé tempo vyprávění... ale ve výsledku jsem si nějakého úplně významného rozdílu oproti seriálu nevšimla. Což ve mě budí otázku - proč tento "zbytečný" remake vůbec musel vzniknout? Snad na ni odpoví pokračování. 6,5/10 ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Navzdory dokonalému (čemuž patří jedna a půl hvězdy z mého hodnocení) výtvarnému ztvárnění exteriérů (a přečetným erotizujícím náznakům) mě tato dějově zmatečná, psychologicky zjednodušující a poněkud zvláštně stylizovaná podívaná nepřesvědčila. Možná to je tím, že ač fanouškem, nejsem znalcem anime. V zásadě nuda. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Slušná podívaná. Akce mě docela do křesla zarazila a líbilo se i psychologické pozadí kluka. Celá vize je pro mě velmi zajímavá a vizuálně zpracovaná do posledního detailu (trysky na obřím napájecím kabelu při odpojení) a design posledního anděla extra povedený. Bohužel je to zpracováno tím retardovaným anime stylem v podobě oprsatělých nahých holčiček, což už byla pro mě pomalu hraniční dávka. Evangelium mě chytlo a při hraném zfilmování by to mohl být ještě větší nářez. ()

Reklama

Reklama