Reklama

Reklama

Epizody(27)

Obsahy(1)

V budoucnosti je lidstvo nuceno žít v podzemí, jelikož je utiskováno armádou zvířecích mutantů. Simon, mladý sirotek, žije v podzemní vesnici, kde je jeho jedinou starostí kopání tunelů, dokud však nevykope mocného bojového robota. Spolu s odhodlaným Kaminou, krásnou odstřelovačkou Yoko a dalšími spolubojovníky použijí sílu robotů proti svým utlačovatelům, aby znovu získali povrch a jasný výhled na nebe. (Jigvell)

(více)

Recenze (40)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Snad v daleké budoucnosti, kdo ví, lidé živoří v podzemních jeskyních a jen někteří z nich sní o tom, že proniknou na povrch, uvidí modré nebe a hřejivé slunce. V jedné vesnici je jedním z takových entuziastický Kamina, chlap každým coulem, nadšený, živelný, odvážný, vzpurný. Společně s malým kamarádem Simonem se mu jeho sen podaří, ale tím teprve veškeré lapálie začínají. Na povrchu je totiž čeká boj o přežití proti Beastmanům, půl lidem, půl zvířatům, kteří by byli rádi, kdyby lidé byli zalezlí ve svých norách. A pomocí svých mechů Ganmenů je tam hodlají zahnat nebo je rovnou zabít. Jenže Simon šťastnou náhodou nalezne minimech, který Kamina pojmenuje Gurren. S ním se konečně mohou bránit... Tengen Toppa Gurren-Laggan je jedním z nejzábavnějších anime s totálně lineárním jednoduchým příběhem. Režisér ještě zběsilejšího, trhlejšího a rychlejšího počinu Dead Leaves, v seriálu TTG-L lehce, ale jen velmi lehce zvolnil tempo a předložil nám pořád ještě značně střelenou a šílenou jízdu, která zručně balancuje na hraně mezi parodií a pastiší shonenovských mecháren. A tak naši hrdinové, Kamina především, pronášejí věty jako: "Útěkem nikdo nikdy ničeho nedosáhl," či: "Tvůj vrták se provrtá do nebe!" nebo třeba: "Magma v našich srdcích žhne jako plamen!" a hlavně obligátní: "Věř mi! Věř sobě!" K obřím mechům patří neodmyslitelně sexy slečny, velké kanóny, ještě obřejší mechy a vše je kořeněno vrtačkami a vrtáky a hemžením falických symbolů. Skvělá zábava pro mě trvala do asi 15 dílů. Pak už jsem bohužel otupěl - není divu, spurtem maratón prostě neuběhnete. V posledních dílech navíc už přístup autorů není svěží, ale je v něm znát rutina - vidíme téměř totéž co v prvních dílech, ale při opakování už to prostě tolik nebaví. Stereotyp by se v podobných seriálech neměl objevit. Slabší ****. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle ... tohle byl ULTRA - MEGA - nářez !!!!!! Totální superakční orgasmus, plus ještě vysoká porce emocí navrch. A to už jsem viděl japan animáků hodně ... Navíc v druhé polovině úžasná pocta legendárnímu KULTU Neon Genesis Evangelion (1995) ... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

ROW ROW FIGHT THE POWER!!! Neuvěřitelný nářez, překvapivě na mě fungující ještě lépe v druhé polovině, kdy příběh věrný svému motivu nezdolného bojovného ducha člověka, který může překonat nepřekonatelné, skočí za konečnou hranici příběhu tradičního šónenu a prostě pokračuje dál. Jen to je náhle jak kvůli tomuhle faktoru, tak kvůli osvěžující překvapivosti a parádnímu prohloubení postav i situace, v které se nacházejí strašně, ba přímo giganticky skvělé. Ale nechci si samozřejmě nalhávat, to co tady stále hraje jasný prim, je ta výborně již od začátku rozvíjená šílenost bez jakýchkoliv brzd nebo limitů. Počínaje epizodou 25 jsem přestal dýchat a nadechl se až někde v polovině poslední části. A srdce mi několikrát málem vyskočilo z hrudi, závěr je opravdu ztělesněním čirého adrenalinu, legendární jízda... až za hranice nemožného (ano, tento motiv se opakuje v mém komentáři stejně jako v anime) a ještě dál. Emoční katarze za tou tělesnou navíc nezaostala ani trochu, opravdu neuvěřitelné. Smysly i city byly přehlceny v druhé polovině tak mocně, že jsem úplně zapomněl a zřejmě podvědomě odpustil tu cca první třetinu série, která mě až do jednoho momentu tak úplně nebrala. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo má neuvěřitelný "drive". Prakticky od první episody je to neskutečná a šílená jízda, která ani ke konci nepolevuje a divák si všechnu tu akci, napětí a zvraty neskutečně užívá. Navíc to má parádní příběh, který sice ve své podstatě není příliš komplikovaný a často některé věci ani příliš nevysvětlí, ale při všem tom tempu se nad tím člověk ani příliš nepozastavuje. Dalším skvělým aspektem je prostředí, ať je to počáteční postapokalyptický svět, který působí opravdu neskutečně zajímavě, nebo i pozdější mnohem modernější prostředí, obojí mělo pro mě osobně své kouzlo. K výčtu positiv musím také jednoznačně přidat postavy, ústřední trojice byla prostě skvělá a obzvláště Kamina a některé jeho hlášky byly vskutku legendární a přinášeli této show neskutečnou dávku vtipu. Když k tomu přidám ještě dobrou animaci a skvělou hudbu dostávám dílo, které se blíží, alespoň pro mě, k dokonalosti. Navíc je to i taková oslava lidského odhodlání, protože při sledování tohohle díla jsem měl povětšinou pocit, že když člověk chce, dokáže opravdu cokoli, což mě jakožto příslušníka tohoto živočišného druhu vlastně velmi motivuje... 10/10 ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Mecha nejsou zrovna tím žánrem, kterému bych u anime holdoval, leč musím uznat, že když dělá mecha Gainax, tak to za zhlédnutí stojí. No, je sice fakt, že právě stěžejní gainaxovský Neon Genesis Evangelion jsem ještě neviděl, ale když si vzpomenu třeba na skvěle ujetý Furi Kuri, musím zkrátka Gainaxu složit jistý hold, protože mi mecha nikdy předtím nepřipadala tak zajímavá jako právě od nich. Jako ano, Code Geass je sice taky mecha a není od Gainaxu, ale ten bych považoval spíš jako takový víceméně ojedinělý zjev na mecha políčku Sunrise. No dobře, teď už směrem k seriálu. Prve mě zaujal samozřejmě vychytaný vizuál, za který Gurren-Lagann schytává rozhodně plusové body. Co mě ale docela překvapilo (kromě toho, že to bylo více než snesitelný mecha), tak byly povedené vtipné momenty. Nečekal bych, že mi můžou komediální momenty v mecha anime připadat opravdu vtipné, ale tady byly trefné a hodily se do většiny situací. Dokonce i ona trochu (více) ečči epizoda, kdy se nazí Šimon a Kamina s velmi originálními zakrývkami přirození (chudák Búta!) snaží očumovat v lázních ženy, mi přišla vskutku úsměvná a hodící se do seriálu. Ano, onen kapánek (no, někdy spíš pořádný stříkanec) ečči je tak nějak ve velké části mecha přítomen, ale tady mi to nikterak nevadilo a koukat se na takovou vyspělou Joko mi dělalo často radost. Né, opravdu jen a pouhou radost. ;) Co se námětu týče, ten u mě při rozhodování, zda Gurren-Lagann vidět/nevidět, zahrál rozhodující roli. Tématika lidí žijících v podzemí mi byla už několikrát jak v literatuře, tak i ve filmu příjemná, tak jsem byl zvědav na to, zda budu rovněž spokojen i s tímto seriálem. Výsledek? No, už jsem ho snad dostatečným počtem vět naznačil – líbil se mi. Vlastně hodně a vlastně by si už jen kvůli tomu, že jinak mecha moc nemusím, zasloužil tu pátou hvězdu. Jenže do ní mi prostě ještě něco chybí – možná za to může nějaká ta víceméně zbytečná epizoda, absence pořádného záporáka nebo místy příběhová prázdnota, což by u seriálu o sedmadvaceti dílech nemuselo zrovna být. Ale dobře, seriál bez sebemenšího zaváhání od začátku až do konce asi jen tak nenajdu, toť fakt. Dávám tedy silné 4*, začínám shánět NGE a ještě jednou děkuji Gainaxu za opravu mého názoru na mecha. Od teď už mecha můžu – ovšem jen ty od nich. ;) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Já děkuji, že Subjektiv opět briskně naznačil děj seriálu a další okolnosti. Co se mě týče, ze začátku jsem si říkal, co to nazkouší studio Gainax za šílenost, to nemohou myslet vážně? Nicméně po pár prvních dílech, které moc vtipné nebyly přišla kombinace hodně trhlé akce, sebeparodie, hlášek jaké se jen tak neslyší. Týpci jako Kamina a Simon stojí za to, ale i ostatní charaktery mě bavily zejména Viral, Nia, a Yoko! Do dílů 17 nářez, pak se to začalo trochu drobit bylo to zajímavé,ale já už se prostě nechytal někdy, přišlo mi to moc přestřelené, byť jsem se většinou bavil, radím dobře, rozvrhněte si tu sérii na delší čas a ne jeden zátah. ano byl jsem zklamaný z konce a zmizení jisté postavy, nechci spoilovat (to by se fakt mělo zakázat - viz.WildevilCZ) Ale má to skutečně silný pozitivní náboj a jestli si připadáte moc znudění a normální tak si to pustíte:) ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem, snažil do tohoto anime dostat, ale vydržel jsem jenom 7 dílů. Příliš rychlé, nepřehledné, nevtipné a ani zoufalý útok tvůrců na mé nejnižší pudy v podobě prsaté kočky, která tam lítá furt jenom v podprdě, se nezdařil. Spolu s Lucky Star největší zklamání roku 2007. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch mála anime, kde si netroufám napsat komentář, protože mé slovní obraty nedokáží popsat, jak úžasně jsem se při sledování cítil a co vše si o tomto pokladu ve světě animované tvorby myslím. Doporučuji komukoli. Do the Impossible, See the Invisible || Touch the Untouchable, Break the Unbreakable, Row Row, Fight the Power :-)100% ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Ani bych se nedivil, kdyby se po vypuštění seriálu do světa výrazně zvedl prodej drobných hlodavců a vrtaček. Teď už jsem sám názoru, že vrtačky jsou super a velký vrták by byl skvělou dekorací na mou zeď. K seriálu jsem přistoupil s možná s moc velkým očekáváním, protože první místo na mém oblíbeném žebříčku by mělo něco znamenat... bohužel to jest přílišná orientace na teenagery, takže dospěláci si to asi tolik neužijí. Ještě, že jsem pořád vyladěn do teen :-) Co se stylu týče, je to bomba. Sice jsou všechny tvary animace jednoduché a bez pořádného detailu, ale za to pořádně barevné a hlavně svět se všemi bizardními postavami a roboty je senzační. Díl s prvním setkáním Virala a Kaminy to u mě jasně vyhrál. Tady budu asi trochu Antisubjektiv, protože se mi to líbilo opačně. Perfektní začátek, ale pak do poloviny seriálu mi velice vadily mecha souboje, kde jsem nepochopil, zda nejde o parodii. Prostě pózující roboti na blikajícím barevném podkladu nejsou můj šálek kávy. To jsem se ještě divil tak vysokému hodnocení. V druhé polovině jsem si na to však už zvykl a začal se o všechno zajímat víc do hloubky... o postavy, filosofii vrtáku i o přístupu všech stran. Navíc ten závěrečný souboj je už tak ohromý, že větší snad být nemůže, ale nebudu nic prozrazovat. Prostě druhá půlka byla pro mě již to pravé. Jinak také musím doporučit skvělý komentář Mandelbrota. Row! Row! Fight the power! ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Gurren-Lagann je něco jako anime verze Vesmírné odysey. Navenek tahle zběsilá pestrobarevná ulítlost plná robotů, obřích robotů, superobřích robotů, atd. vypadá jako kříženec FLCL a NGE, ale uvnitř vypráví příběh o neomezených možnostech vývoje lidstva. Jen místo monolitu tu máme vrtačky. Protože zde jsou to vrtačky, co posouvá lidstvo kupředu. Zprvu banální zápletka se v nečekaně dramatickém druhém dějství rozvine do neuvěřitelných rozměrů. Stejně tak velikost robotů a celková míra šílenosti rostou s blížícím se závěrem exponenciálně. Prostě absolutní nářez nabitý pozitivní energií, který vám od začátku do konce nedá vydechnout. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dost mimo... Ostatně Mandelbrot to ve svém komentáři vystihl docela přesně. Za chování Rossiua a někdy i Šimona jsem sice původně chtěl dát 4*, ale konec to vytáhl na pohodových 5*. Sice to ode mě nemusí moc znamenat, protože jsem zvyklý anime hodnotit dost mírně - mecha anime je ale žánr, který nemusím a většinou jsem kritičtější. Proto by tady moje plné hodnocení mělo dokazovat, že Gurren-Lagann je právem jedním z nejoceňovanějších anime roku 2007. Doporučuju se na to dívat po částech, určitě ne v dlouhém zátahu, on děj i tak ubíhá docela rychle. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Príbeh má všetko čo sa vôbec dalo nahromadiť v 27 dieloch. To všetko by som vymenovával dlho, ale predsa len niečo spomeniem. Kvalitne vykreslené správanie ľudí ako stáda, ktoré nikdy nie je spokojné a veľmi ľahko sa prispôsobí lepším podmienkam a zabúda ako bolo predtým. Trochu som si všimol načrtnutie aj toho, že človeka ovplyvňuje prostredie, s ktorého pochádza. Ďalšia vec je rozhodovanie sa v zlomku sekundy a v podstate všade prítomná smrť hrdinov. Jednej postavy mi bolo veľmi ľúto a to Yoko, ale aj taký vie byť život. Bol som prekvapený rôznymi zmenami v anime a dejovými zvratmi. Tieto zmeny, dejové zvraty a prípadne posun o pár rokov dopredu priniesli želaný efekt a to zaujatosť príbehom až do samého konca (tiež zmeny prostredia). Pred postavy boli položené obvyklé otázky kým si, čo chceš dosiahnuť a či to dokážeš. Postavy teda prechádzajú kozmetickým vývojom a ide hlavne o ich sebavedomie (hlavne Simon). Súboje sa mi páčili, ale neboli v tomto prípade pre mňa najdôležitejšie. Niekedy na mňa tie súboje pôsobili chaoticky. Ako som aj očakával vysvetlenie celého počinu a objasnenie vlastne prečo sa bojuje bude ku koncu anime. Vysvetlenie pôsobí vierohodne a príbeh je nakoniec dostatočne kvalitný. Trochu sa tvorcovia hrali aj s fyzikálnymi zákonmi a určitými téoriami čo bolo pre mňa spestrením, ale niekedy to bolo zbytočné a nie každého to zaujme (skôr malú menšinu). Obnažené ženy boli prítomné, ale anime sa nesústredilo na ukazovanie ich pŕs skôr išlo o to, aby hlavný hrdina použil čo najväčší vrták (nehľadať dvojzmysel prosím vás). Čiže sa toto ani nedá považovať za ecchi (anime s jemným erotickým podtónom). Takže Tengen toppa Gurren Lagann mixoval všetko čo sa dalo. Mixoval súboje, lásku, vzťahy, sklamanie, epických hrdinov, veľkých mechov, veľkú pušku, veľké prsia, veľký gigantický vrták, sexi ženy (sexi učiteľku), vesmír, politiku a ach jaj už hádam stačilo neviem kedy by som skončil. Tento mix všetkého možného sa podaril a som veľmi spokojný s výsledkom (na začiatku som písal, že nevymenujem všetko hehe). Hudba sa mi veľmi páčila a dobre dokresľovala prostredie v anime (Row! Row! Fight the power!). Koniec je radostný aj smutný a záleží len od vás z akej strany sa na neho pozriete. Zakončenie teda veľmi sedelo a priblížilo sa aj reálnemu životu kde človek je na vrchole len určitú dobu. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Gurren Lagann mě odrazoval jak svoji animací, tak - a to hlavně - svým ulítle-komediálním nádechem. Anime komedie totiž opravdu nemusím. Úspěch, který tento seriál sklidil mi však nedal spát a rozhodl jsem se dát předsudky na chvíli stranou. To byla dobrá volba. Gurren Lagann začne nenápadně a to prakticky jako parodie na "seriózní" mecha anime. Okamžitě však pohltí a začne nabírat na obrátkách víc a víc... Nasadí vážnou tvář a příběh doslova epicky roztočí naplno. Díky tomuhle seriálu jsem opět po delší době dostal chuť na nějaké to anime. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ten seriál, na kterej jsem si nevědomky šetřila místo v topce. ヽ(´∇´)ノ (∇´ノ) ヽ(   )ノ (ヽ´∇) ヽ(´∇`)ノ OMG. OMG! (♥_♥) Právě potlačuju nutkání se na něj okamžitě podívat znova. Počáteční WTF pocity ani během posledních dílů nevymizely - ale Sakra to byly Nějaký poslední díly! Random Schrödinger Warping?! Screw shurikens, Real Ninjas use Galaxies! Střízlivý komentář ode mě nečekejte ani dnes ani nikdy jindy! ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

Kdo se bojí, že tohle anime nestráví jen už kvůli titulnímu mecha obrázku tak se bojí zbytečně :) SPOIL: Chudák Nia, nevím co to mělo za účel, že jí nechali na konci umřít, budiš no, ten konec je díky tomuhle celý divný :) ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako kdyby nekdo udelal prvni serii, pak nekdo jiny udelal druhou a chtel to udelat ve stejnem stylu a pak nekdo dalsi natocil dalsi serii, protoze tusil, ze se z toho da vytriskat jeste vic penez a pak dalsi kratkou serii, protoze fanousci sezerou proste vsechno, co jim naservirujeme a budou radi. Nekonzistentni, presto celkem dobre. Kazdopadne prvni polovina nejlepsi. Jo a ted jsem si vzpomnel na Spores:D Vetsi, jeste vetsi, jeste jeste vetsi az uplne nejvetsi robot:D 7/10 ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Šimon je kopač. Kope si v klidu tunely a jednoho dne narazí na stroj s hlavou. Bez zbytečných prodlužování se v jeho blízkosti objeví další stroj, mnohem větší a živoucí (tedy někým ovládaný). Bez dalších zbytečností se k němu přidá jeho „brácha“ Kamina a krásná neznámá a velmi lehce oblečená Joko s puškou na zádech. Tato trojice se dostane na zemský povrch, tedy ovládaný zlými šelmáky, kteří honí lidí ve velkých mecha, neboli ganmenech. A tady odstartuje boj lidí za místo pod sluncem. Následující díly mají scénář typu „objeví se nepřátelský ganmen, je třeba ho zlikvidovat, nebo alespoň zahnat“, přitom do 16. dílu vše graduje jako v adventuře. Zbytek do 27. dílu se řídí trochu jinak, ale nechť se divák překvapí. Co mě ale zaujalo nejvíc, je občas chybějící logika a naprosté tvůrčí megalomanství, které se s každým dílem stupňuje. 1) Tolik mecha najednou se nikde nevidí. 2) Tolik výbuchů v každém díle nemá ani Bay ve všech svých filmech dohromady. 3) Na začátku se zdá být boj jednotlivce za místo pod sluncem ospravedlnitelným a jaksi hloubajícím. S přibývajícími díly přibývá postav, ganmenů, výbuchů, akce a nesmyslů. Konec celého 27dílného seriálu je opravdu vrchol megalomanství. 4) Čím dál, tím víc se hemží přívlastky jako mega, giga, ultra apod. Jednoduše Gurren Lagann je takové maho shojo pro kluky a bez zbytečného hledání nějakého většího smyslu. Jako holka jsem holt musela přežít neustále záběry na poloobnažené a vnadné dívky a spoustu výbuchů okolo. I přesto jsem se výborně bavila nejenom nad krásně vyšperkovanými všudypřítomnými vtipy a hláškami, ale i nad meganadsázkou, se kterou je k tomuto anime třeba přistupovat. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Připravte se na to, že skoro všechny epizody jsou o tom úplně stejném. Jen s tím rozdílem, že každý další díl je o kousek epičtější než ten předchozí. Ani si nedokážete představit, jak pak vypadá finální souboj... :) Mě to bohužel po pár dílech začínalo nudit a nebýt malinké změny v podobě time-skipu přibližně vprostřed seriálu, kdo ví, kdy bych to dokoukal. Konec byl nicméně tak gigantický, že čas, který jsem sledováním Gurren Lagannu strávil, mi nepřišel jako ztracený. 8/10 ()

Reklama

Reklama