Reklama

Reklama

Dárce

Trailer 1

Jonas (Brenton Thwaites) vyrůstá v idylickém světě, kde existuje pouze štěstí. Lidé neznají utrpení, války, násilí, strach ani bolest. Základem světa je jednotvárnost: stejné domovy, stejné oblečení, stejné rodiny. Na okraji společenství žije jediný držitel a strážce všech pravdivých vzpomínek lidstva – Dárce (Jeff Bridges). Jeho prostřednictvím Jonas získává to, co nikdo jiný nesmí vědět – pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Jonas začíná chápat, že jeho společenství žije v iluzi dostatku a bezpečí za cenu naprosté absence citů a možnosti volby. Lidé necítí emoce, lásku, vášeň, přátelství, nevnímají barvy. Pocit harmonie je vytvářen uměle. Jonas objevuje nejtemnější stránku utopického světa. Všichni ve společenství jsou pomocí každodenních injekcí zbavováni veškerých špatných vzpomínek a zážitků. Jejich svět je podvod, denně placený smrtí nepohodlných lidí, ve prospěch řízené existence. Tváří v tvář této skutečnosti, Jonas již nedokáže žít jako dřív. Čelí obtížnému rozhodnutí nejen o jeho vlastním životě, ale o budoucnosti celého světa... (Bioscop)

(více)

Recenze (581)

Dunric 

všechny recenze uživatele

Podobnost ve výchozí premise s nedávným Divergent víc než nápadná. S ohledem na data vydání knižních předloh to byla asi Veronica Roth, kdo čerpal. Ve filmové podobě je ale Divergent promyšlenější, detailnější i civilnější a uvěřitelnější. Nevím jestli je to lepší předlohou nebo talentovanějšími scénáristy, ale Dárce působí křečovitěji a zkratkovitěji a bohužel se neubránil některým do očí bijícím logickým lapsům. Nevím jestli to tak bylo v knížce, ale mechanismy "předávání" (nechci spoilerovat) vůbec nezapadaly do kontextu naznačené dystopie a podlamovaly věrohodnost. Herecké výkony neoslnily, i jinak skvělí Bridges a Streepová byli "jen" dobří. Abych jen nekritizoval, snaha apelovat na svobodné myšlení a nekarikovanou lásku se cení, zvlášť v poslední době je to vzácné zboží. ()

tonle 

všechny recenze uživatele

Když tady tak čtu ty komentáře, říkám si, že ti, kdo si nejdřív nepřečetli knihu a šli rovnou na film, ho fakt nemohli vůbec pochopit.. Ve filmu chybí spousta informací a vysvětlení, proč to tam fungovalo tak, jak fungovalo. Jonasovo putování na konci knihy rozhodně nebylo tak růžové, jak ve filmu, nemyslete si, a konec v knize není tak přímočarý.. Rozčilují mě vaše komentáře, ze kterých čiší nepochopení, protože jste očividně nečetli knížku a rozčilují mě filmaři, že tak trapně zjednodušili tak dobrý a zajímavý příběh! ()

dikshy

všechny recenze uživatele

Po Bessonovom kusku Lucy je The Giver je druhym najvacsim sklamanim v tomto roku. Trailer vyzeral slubne podobne ako Bessonova odfušovana Lucy a samotny film po zhliadnutí ani nechcem hodnotit bodmi pretoze prvotne sklamanie po ocakavaní je privelké. Noyce ani len zdaleka nevyuzil potencial ktory mu scenár ponukal..a tych 89 narychlo zbuchaných minut je primálo a len naznačí že to bude "rychla" jazda. Podobne ako v spomínanej Bessonovke vas film v prvej polhodinke iba navnadí na nieco co skratka neprichadza a namiesto toho druha polovica filmu vyznie ako šup šup došli nam prachy tak to rychlo nejak dotocme. Clovek sa az cuduje ze pan Noyce dokazal takto premrhat moznost vyuzitia hercov ako Bridges,Streep,Skarsgaard,Holmes....minimalne o 30 minut dlhsiu stopaž a obširnejšie spracovanie si ten námet rozhodne zaslužil...škoda. ()

Narissa 

všechny recenze uživatele

Oceňuji hlavně grafické zpracování a neakčnost, ta je totiž na denním pořádku, pokud jde o antiutopické filmy. Všechno probíhalo poklidně a jedna rána pěstí řekne víc, než celé armády. Na celém filmu mi vadilo jen, že jsem z něj nepochopila kolik dětí se skutečně likviduje a pak samozřejmě ta jejich šílená pouť přes půl světa bez jídla a pití, ale i to se dalo vydržet:-) ()

noKOMERZIALL 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin,spíš to nutí člověka přemýšlet o tom,jestli v té stereotypní šedi už dávno všichni nejsme.Hodně mi to připomíná stavy dlouhodobých uživatelů marihuany,to se taky člověku všechno slije do mlhavého oparu,zmizí sny a člověk je časem ochuzen i o ty emoce.4 a půl. ()

pretorij 

všechny recenze uživatele

Tak tohle rozhodne nebyla ztrata casu. Teen nuda se nekona. Byt o pul hodiny delsi, mozna by to bylo jeste lepsi. Myslenka sic ne originalni, tak ale vyborne zpracovana. Nenudil jsem se. Vlastne to na me dychlo takovou nejakou... nehou? Ale jsem rad, ze v popisu neni i "romanticky". Pro me milovnika sci-fi by to nebylo zrovna lakadlo. Kazdopadne doprucuji na prijemny vecer. Skvela hudba a dva hlavni predstavitele to zvladli vyborne. Tedy za 4* ()

putzojro 

všechny recenze uživatele

Hned ze startu bych raději dodal, že jsem asi až moc pochopil pointu tohoto filmu... "Táák a tady máme ten náš zasr.... svět!" Plný nenávisti ,boje,války,strachu... Ano, "dárce" je sci-fi jak Brno, ale důkazem toho, jak se lidé chovají na zemi a proto také tento život spěje do úplných sraček.. My jsme ten hlavní nepřítel tady! Nezažijete po 97 minutách moc dobrodružství, ale kruté pravdy.. ()

klarka.k 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy dávám za ten super nápad vidět svět černobíle a to nemyslím jen bez barev. To se tvůrcům tohoto filmu skutečně podařilo, jejich prázdné životy jsou vystiženy výborně. Jen aby to takhle jednou nedopadlo s námi.. ()

Babu_unni 

všechny recenze uživatele

Nazvala bych to spíše nedotaženou myšlenkou. Takový projekt s krásným pokusem docílit, aby si lidi uvědomili, čeho si mají v životě a vůbec ve světě vážit, ovšem řekla bych, že 90% dnešních návštěvníků kina odejde s pocitem že byli na filmu bez příběhu a naprosto nepochopí že by si z toho snad i mohli něco odnést. Ani žádné emoce. Sice šlo o jakési love story na pozadí a o potřebu zachránit malého Gabea a tak dále, ale v podstatě to bylo jen jako ukazování obrázků bez skutečného prožití. Nechci to úplně odsuzovat ani nějak extrémně snižovat, protože věřím, že přesně z této myšlenky by se dal natočit poměrně nadupaný film, ale... První pokus selhal. ()

Drakie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý děj, na to že Sci-fi moc nemusím, mně tento film velmi mile překvapil. Herecké obsazení, děj, efekti nejednotvárnost, to vše si zasloužilo mé hodnocení. Film se mi moc líbil. ()

MichalMou 

všechny recenze uživatele

Každý má jiný vkus, takže dokážu pochopit, že se někomu tento snímek nelíbil. Mě osobně se líbil. Nedivil bych se, kdyby to jednou takhle dopadlo. Svět by upadl do věčného stereotypu, ovšem bezpečného, ale bez jakýchkoliv emocí, radostí, strastí, nebezpečna, násilí a lásky. Nápad je vcelku zajímavý a být po mém, tak bych ten film udělal o něco delší. Více předaných vzpomínek, pomalejší rozvoj a dokončení příběhu v trošku rozsáhlejší sféře. Od předání vzpomínky o válkách se to prostě na můj vkus seběhlo až moc rychle a diváka by delší rozvoj určitě zajímal stejně, jako celý film. Podle hodnocení vidím, že tento snímek má dva druhy diváků - ten, co jej absolutně nevzal, a naopak ty, které film zaujal a libí se jim. Buď nic, nebo všechno. I to je na jednu stranu poklona. Mě tenhle film vůbec nevadil. ()

Jaros.mil 

všechny recenze uživatele

Perfektni kousek... Na stejne bazi jsem videl uz nekolik filmu, zpracovanim je tento opravdu kvalitni. I pres casty motiv urcite stoji za zkouknuti. Mrzi me jen absolutni absence konce. Vsechno skonci behem par minut a to bez logiky a vysvetleni. Konec to zabil! (jinak bych tomu dal 5*) ()

Sadi

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit něco, co jsem nedokoukala, každopádně to pro mě nedokázala utáhnout ani Meryl s Bridgesem... ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Myšlenka o trochu lepší než v Divergenci, ale stále naprosto nereálná. Jednotlivé scény jsou celkem fajn, ale dohromady to nefunguje. Navíc chybí trochu zajímavá závěrečná pointa. Nicméně vizuální stránka je solidní. Hlavně ty sestřihy z minulosti jsou dost dobré. ()

Pe4Ce22 

všechny recenze uživatele

Jsem si celkem jistý že tento kousek spadne do kategorie nejrozporuplnějších filmů. Pro většinu diváků pod tvrdým vlivem moderního seriálového umění jako je ordinace v růžové zahradě, bude tento film nicneříkající nudou. Pro ten osvícený zbytek, je to kousek neskutečně zajímavý otevírající mnohé myšlenky, na které už asi dnešní společnost zapomněla. Objevuje se zde hned několik motivů vhodných k zamyšlení a nápravě. Ale .. co bych vám kazil zábavu, každý ať si najde to svoje. Přeji příjemnou zábavu. 5 hvězd. ()

Jindra_S 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky je průměr za celý film- čtyři za začátek a definici světa (velmi pěkně podáno), 0 za konec. Opět scénáristům chyběl druhý den, aby si mohli scénář v klidu přečíst a dokončit. ()

cartyci 

všechny recenze uživatele

Ovládaná spoločnosť bez citov , zaujímavý príbeh o láske ,pravde aký je svet skvelý a človek si môže užívať len vdaka maličkostiam(smiech deti ),ale zaroveň aj krutý . ()

Související novinky

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama