Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Recenze (95)

verbal 

všechny recenze uživatele

Rozporuplně bizarní. Něco jako sledovat Džejn Óstenovou kouřit Remarka. Dílem sugestivně a skvěle natočená První světová, dílem viktoriánské pičičandy, u kterých má jeden chuť vyšívat chrty a sledovat, jak mu chladne odpolední čaj. Prostě takový "Na Západní frontě Rozum a cit". Jen opravdu nechápu, proč narvali do role romantického milovníka někoho, komu opařili držku vařící vodou. Ten slizák mě irituje a kazí mi estetické zážitky, kdekoliv ho obsadí, a doteď nemůžu zapomenout, jak svým xichtem ruinoval Pilíře země! Našli k němu sice stejně strašlivou Angličanku, ale to není nic těžkého, jiné tam totiž nebydlí. Takže půlka filmu výborná, půlka připomínající zpocené podpaždí otylé, padesátileté panny, to máme dohromady za tři. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jéžiši já u toho málem zdechnul nudou. Jděte se i s Vaším hodnocením všichni vyfotit. Eddie Redmayne tam sice hraje jako bůh, ale čumět ze světlíku by proti tomu vyšlo jako akční párty roku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostal na doporučení od uživatele gogo76. Přiznám se, že jinak bych se k němu docela těžko dostal. Vůbec nic jsem o něm nevěděl a ani herci nejsou zrovna extraliga, abych se přes ně k takovému filmu dostal. Nicméně pokud nejsou vzhledově extraliga, v tomto filmu se herci předvedli více než dobře. Do toho skvělá hudba. Vysloveně skvělá, protože na televizní film by mohla být daleko horší nebo minimálně průměrnější a až epický příběh, který ve třech hodinách dokáže chvilkově nudit, ale jakmile se dostanete do zákopové války 1. Světová války, okamžitě na ty okamžiky zapomenete. A závěr? Ten by se měl zařadit do bible televizních filmů, protože je neuvěřitelně krásný. Už dlouho jsem z válečného filmu necítil atmosféru války tak silně, jako právě u tohoto filmu . ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velké lásce za Velké války s velkými emocemi i velkým patosem a... A velkou spokojeností; jak je ostatně u věcí ze stáje velké BBC velk... ehm, dobrým zvykem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYSI JSEM MILOVAL JEDNU ŽENU. A ONA MĚ“..... /// Prolínání minulosti (mír) se současností (válka).... Stephen, dneska poručík, není špatnej chlap (tož vím...). Když tenkrát na zahradě, poprvé ji uviděl.......ano, přestože 1.světová válka poskytuje lekce o lidský anatomii, všichni jsou většinou srdcem i duchem někde jinde. Jako Stephen, kterej myslí na Isabelle a romantiku, kterou provozoval doma. V zákopech to totiž už taková romantika není, (aspoň máš na co vzpomínat), protože osud chtěl, aby tunelářem se stal. Historický drama o lásce, válce, zlomeným srdci, touze milovat a bejt milovanej - i za světový války. Hezky udělanej film, spoléhající na příběh a E.Redmayna (to mi kurva vysvětli, kam zrovna ty, na ty ženský chodíš???)víc než na efekty. A nikdo mě ničím nevydírá. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knížku od Sebastiana Faulkse číst nebudu. 2.) Zjistím, že život není jen píchání, ale taky válka. 3.) Mám prázdnou ,,červenou knihovnu“. 4.) Thx za titule ,,Sarinka & Stuďo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rok mi trvalo se na to podívat. Nelitoval jsem. A přece... A přece je tu problém. U tohoto typu romantiky je prostě nezbytně nutné být pohnut osudy hlavních postav, jenže když jsou ty hlavní postavy občas na facku a občas dělají věci, nad kterými si racionální část mé osobnosti rve vlasy, je to hodně špatný základ. Nejsem sice kdovíjaký znalec ženské povahy, ale přece jen, že se Isabell vzdá dětí hned dvakrát? A takové to zamlčování a dozvídání se "jsem otcem" melodramaticky nečekaně, to je sice hezký na filmovým pásu, ale v reálu je to na minimálně pár ostrých slov. Ani Stephen by ode mne nevyšel bez pár pohlavků, aby se v některých situacích dal dohromady. Paradoxně mi jako největší chudák připadá Isabellin manžel, který se ale stejně jako jeho děti náhle dostane z filmařského záběru, aniž by byl jeho osud autory považován za důležitý. To mi trochu vadí, když jsou postavy dělené na ty hodné zájmu a na ty jež hodné zájmu být nemají a nemáme se starat. Pochvalu ovšem zaslouží herci i nečekaně velkorysá výprava, jakou bych u tohoto typu dramatu nečekal a jež ve scénách z bojiště rozmáchlostí i působivostí dalece přesahuje mnohem známější Panství Downton. Působivá je rovněž hudba. Jsem na vahách, protože po formální a herecké stránce sahá dílo po metách nejvyšších, příběh, jednání a motivace postav to ale sráží dolů. A to je pro mě hlavní, takže jen tři, byť silné hvězdy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, Benjen Stark několikrát krájel velice potentní cibule. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že by se dojem z výsledného díla několikanásobně zlepšil, kdyby se vynechala ta romantická minulost a stávky zaměstnanců továrny a zůstalo se "jen" u války. --- Sakra, nemůžu na to přestat myslet. Ty válečné pasáže byly tak brutální. Ačkoliv je celý film nazíraný jaksi pohádkovou optikou kvůli tomu romantickému rámci, tak ta válka působí nevypočitatelně, drsně a zbytečně. Hlavní hrdiny, respektive tu skupinu vojáků, které film sleduje, ukazují tvůrci výlučně jen selhávat/prohrávat, a "jediné", co se jim ve výsledku podaří, a to jenom nepatrnému zlomku z nich, je přežít, a i to spíš díky náhodě/štěstí než vlastním přičiněním. Válečné filmy nejsou můj vyhledávaný žánr, i když si některé válečné filmy velmi velmi velmi cením, tak nejsem schopná odhadnout, jak častá je tohle strategie, ale nemůžu na to přestat myslet a srdce mě bolí. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Z dielne BBC vzišiel ďalší pôsobivý titul, ktorý je na televízny film kvalitatívne lepší, než mnoho iných vojnových romantických drám. Šablónovitý príbeh o vojne a bolestnej láske, prelínaný znamenitými retrospektívami, ktoré vôbec nevyznievali rušivo, naopak. Romantické scény na francúzskom vidieku boli natočené poeticky, sugestívne a citlivo, zatiaľ čo prvá svetová vojna v zákopoch ma ohúrila veľkolepou výpravou a zároveň prepracovanou psychológiou jednotlivých vojakov. Celkovo mi to z hľadiska prvotriedneho spracovania a tragického deja veľmi pripomínalo Wrightovo Pokánie. Je to blízko k 5 hviezdičkám, no občas ma nudilo až príliš pomalé tempo rozprávania a chýbala mi tu nadpozemská hudba Marianelliho. Redmayne a Poésy vynikajúci, atmosféra je smutná a podmanivá a už teraz sa teším na to, keď sa mi dostane do rúk literárna predloha... ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto případu by mě obzvlášt zajímalo, kdo měl na starost obsazení.. Příběh by nebyl vůbec špatný, ale zkrátka si nedokázal udržet moji pozornost kvůli příšerným výkonům šilhavé Poésy a Redmayneho, oproti kterému má i ta Bella ze Stmívání pořádné mimické svalstvo a krásný úsměv. Tak málo charismatické a tak hodně prkenné herce jsem již dlouho neviděla. Docela mě to mrzí, protože bez nich by děj určitě odsýpal o něco svižněji. Navíc mám válečnou romantiku celkem v oblibě. Nezbývá než doufat, že se někdy dokopu k jeho dokoukání - snad v nějakém podnapilém stavu, aby mi ti dva nelezli tolik na nervy. A mimochodem..jediné, co mě přimělo film nevypnout dříve byla účast Krále Severu. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Něco se mnou zřejmě není v pořádku. Pro silné příběhy z války mám velkou slabost a myslela jsem si, že Birdsong bude zase jeden z těch filmů, u kterého mi potečou potoky slz, ale ne, zklamalo mě to. Problém jsem neměla ani tak s prostým příběhem, ale spíše s emocemi. Je tady snaha o spoustu silných a emocionálních scén, ale všechno mi to přišlo tak nějak nepřirozené, ani to se mnou nehnulo a filmu jsem tak vůbec neuvěřila. BBC každopádně natočilo kvalitní televizní počin, jehož zhlédnutí rozhodně nelituji, pár pěkných momentů jsem tam objevila. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wow.... Tak toto je pre mňa veľké prekvapenie. Akože tento zázrak má byť TV film??? 99% filmov, ktoré bežia v kine strčí bez zaváhania do riti. Herec E. Redmayne svojim zvláštnym "renesančným" vzhľadom typovo veľmi dobre zapadá do historických filmov. Mám rád vojnové filmy (tých z 1.svetovej vážne nie je mnoho) i drámy a romantické linky v nich mi vôbec nevadia, práve naopak. Mám pocit, že práve týmto sa môže vojnový film priblížiť širšiemu okruhu divákov. Dnešné rýchle strihy ma vo filmoch začínajú unavovať, často mám pocit, že treba spomaliť. A predstavujem si to presne tak, ako k filmu pristúpil režisér P.Martin. Dáva hercom čas zahrať očami všetko. Veľké bojové scény vo filme nie sú, napriek tomu atmosféra vojny je až hmatateľná. Pomerne veľký priestor dostáva kopanie tunelov, čo vojnovým fanúšikom pripomenie podobne skvelý film Bitva o Hill 60. Postava tunelára menom Firebrace si získala moje veľké sympatie a radím ju k nezabudnuteľným vedľajším postavám. Záver v zasypanom tunely je neskutočný. "Stvoril som nádherného chlapca.., bol najlepším zo mňa... Nič iné tu nie je... Milovať a byť milovaný..." Mal som až do samého záveru čo robiť, aby som udržal slzy. Dojalo ma i podanie rúk a objatie s nemeckým vojakom v závere. Nádherný film o láske i utrpení... Film plný citu, ktorý ma úplne rozobral. Na csfd chýba trailer tak ho tu šupnem aj so skvelou hudbou ako bonus. Kto radšej rockový podmaz tak tento trailer . Odporúčam!!! 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Všichni si povinně (klidně i po pivu) pusťte ten film ještě jednou, a řekněte mi, že to není šíleně nudná romance plná nicneříkajících záběrů. BBC natočilo fesivalový snímek! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zasněný, pomalý příběh z hrůz první světové války provázený v milostné linii retrospektivami do doby před jejím vypuknutím. Pořád se mi to zdálo dobré a líbilo se mi to, až v samotném závěru do dostalo natolik medovou příchuť, že mne to otrávilo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Epický príbeh o láske na pozadí ľudských tragédií 1. sv. vojny. Krásne vizuálne natočené, s perfektnou výpravou a uchu lahodiacou hudbou. Aj postupné prelínanie spomienok a reality bolo urobené zaujímavo a účelne. Na môj vkus sa však niektoré scény výrazne naťahovali, čo často vyvolávalo až príliš hypnotický dojem. Pomohlo by film trocha skrátiť a obmedziť časté, statické zábery kamery. K hercom nemám výhradu, všetci zahrali skvelo, hlavne C. Poésy. To všetko vytvára slušný, nadpriemerný dojem. Odporúčam všetkým romantikom a milovníkom výpravných vojnových historických snímkov. 75/100 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

K Birdsong jsem přišla zcela neposkvrněna literární předlohou a můžu říct, že jsem po dvou dílech byla emocionálně zcela vyšťavená. Hrůzy války jsou chytře prokládány flashbacky vzpomínek na jedno nezapomenutelné léto na francouzském venkově. Joseph Mawle a Richard Madden jsou výborní. Především mě ale o svém talentu přesvědčil Eddie Redmayne, který mě dojal k slzám. Jen bych dala nevím co za to, aby si v castingu zařadili pod kolonku "nevinná Francouzka" konečně někoho jiného než Clemence Poesy. Birdsong je skvělým příkladem toho, jak se vyrovnat s hromadou klišé. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že ze mě někdo účelně ždímá emoce. Válečné scény jsou jimi totiž tak nabité, že to ani nebylo třeba. V tom bych Birdsong bez výčitek přirovnalala k Na západní frontě klid (1976). A stejně tak bych tento film mohla přirovnat k Pokání, protože i po něm jsem měla pocit, jako by mi někdo dal ránu. This isn't a war. This is an exploration of how far men can be degraded. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ach, ten klavír, který nepřestane hrát ani po třech hodinách filmové stopáže. Stále si v mysli představujete klávesy a melodie vás zcela pohltí.. Toto válečné drama mi bylo doporučeno jednou sličnou slečnou, tak doufám, že ji můj komentář a hodnocení příliš nezklamou. Nuže. Naprosto epický příběh o veliké lásce dvou mladých lidí, kterým se do cesty připlete první světová válka, svině jedna. V prvopočátku samotného vyprávění, v retrospektivní vsuvce, zjišťujeme, kterak mladičký klučík svede vdanou slečnu a společně prchají za kopečky. Pak jsou však záhadnými okolnostmi rozděleni a mladý voják pak téměř celý zbytek filmu prolézá zákopy, vzpomíná, jak to bylo tehdá fajn, a vůbec se snaží všemožně přežít. Opravdu mne potěšily výkony mi takměř neznámých herců, kde se mi zvláště líbila maličko šilhající Isabell. Pak jsem byl docela unešen výbornou atmosférou, kdy na frontě v zákopech divák skutečně cítil, že válka je opravdu na hovno a zvláště pak, když umřete. S mnohými postavami jsem hluboce soucítil, až mi z toho bylo úzko a naplňovaly mne rozporuplné pocity. Na jednu stranu mne těšilo, že je to vše skutečně o válce, kde "happyendy" nelemují každý zákop. Na druhou stranu mě to občas rozhněvalo, když už jsem některým držel palce a onen osud se jim poskládal trochu jinak do cesty. Obdivuji celkovou kvalitu na vzdor tomu, že šlo o TV film. Nicméně mi to vše přišlo místy patetické a roztahané, až jsem chtěl popohnat čas a zrychlit vývoj situace. Celkově tedy náramná spokojenost, ač k dokonalosti ještě krůček chyběl. 85% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudná vojna, blbé zákopy a nakoniec je z toho červená knižnica alebo vývar z Anglického pacienta, ale bez pacienta, bez dobrej zápletky, bez prekvapenia. No a akáže mi to je už romantika keď ústredným párom je Redmayne + Poésy? Bez chémie, bez pekného vizuálu, estetika žiadna. Menej sympatický pár som už dávno nevidel. Možno Bihariová + Milo, ale tí sú z iného súdka. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

V každém směru dokonalost. Nesmírně dojemný a silný příběh, skvělé válečné scény, výborné erotické scény, brilantní herectví a to vše bez přehaného patosu.. Nejsem schopná použít nic ze svého obvyklého cynismu a kajícně přiznávám, že byť jsem už dlouho netahala při nějakém filmu z šuplíku kapesníky, tak tohle drama byla výjimka. Roztrhalo mě na kousky. Občas mi problesklo hlavou, jestli to přeci jen není příliš zdlouhavé..Ale ne, není, protože každá válka je dlouhá a každá bolest se zdá nekonečná. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prosluněné vzpomínky na vášnivé milování v rozkvetlé zahradě (rajcovně natočené milostné scény) se v hlavě mladého důstojníka stávají útočištěm před hrůzou současného světa plného vyhřezlých střel, umírajících vojáků a blátivých zákopů první světové války. ____ Zatímco první díl filmu byl solidně, ale nijak převratně natočený, ten druhý, kdy i vzpomínaný příběh lásky potemněl a vyčerpaní vojáci neměli dost sil pokračovat v boji, ve kterém ale nesměli přestat, zintenzivnil pocit zmaru téměř všeho, co bylo dříve dobré. V atmosféře totální bezvýchodnosti o to silněji působí to, co ještě zbylo, mužské přátelství obnažené prožívanými hrůzami až na morek. Z tohoto pohledu je pro mě druhá část silnější, protože vztah ke vdané milence, jakkoliv osudový, nedokázal hrdinou tolik pohnout, jako nevyřčené spříznění s obyčejným vojákem, kterým zprvu pohrdal. Druhá část obsahuje mnohem silnější scény, které dojmou a zaryjí se pod kůži. /9. 2. 15./ ()

Reklama

Reklama