Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ach, ten klavír, který nepřestane hrát ani po třech hodinách filmové stopáže. Stále si v mysli představujete klávesy a melodie vás zcela pohltí.. Toto válečné drama mi bylo doporučeno jednou sličnou slečnou, tak doufám, že ji můj komentář a hodnocení příliš nezklamou. Nuže. Naprosto epický příběh o veliké lásce dvou mladých lidí, kterým se do cesty připlete první světová válka, svině jedna. V prvopočátku samotného vyprávění, v retrospektivní vsuvce, zjišťujeme, kterak mladičký klučík svede vdanou slečnu a společně prchají za kopečky. Pak jsou však záhadnými okolnostmi rozděleni a mladý voják pak téměř celý zbytek filmu prolézá zákopy, vzpomíná, jak to bylo tehdá fajn, a vůbec se snaží všemožně přežít. Opravdu mne potěšily výkony mi takměř neznámých herců, kde se mi zvláště líbila maličko šilhající Isabell. Pak jsem byl docela unešen výbornou atmosférou, kdy na frontě v zákopech divák skutečně cítil, že válka je opravdu na hovno a zvláště pak, když umřete. S mnohými postavami jsem hluboce soucítil, až mi z toho bylo úzko a naplňovaly mne rozporuplné pocity. Na jednu stranu mne těšilo, že je to vše skutečně o válce, kde "happyendy" nelemují každý zákop. Na druhou stranu mě to občas rozhněvalo, když už jsem některým držel palce a onen osud se jim poskládal trochu jinak do cesty. Obdivuji celkovou kvalitu na vzdor tomu, že šlo o TV film. Nicméně mi to vše přišlo místy patetické a roztahané, až jsem chtěl popohnat čas a zrychlit vývoj situace. Celkově tedy náramná spokojenost, ač k dokonalosti ještě krůček chyběl. 85% ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že takhle povedený film nešel do kin a dostal se pouze na televizní obrazovky. Filmů z první světové války je poměrně málo a tak jsem rád, za každý podobný kousek, který najdu. V prvním díle se spíše seznamujeme s jednotlivými charaktery postav a zápletka je z větší části romantická, prolínaná s životem v zákopech. Druhá část se už více soustředí na válečnou stránku filmu a nabídne i povedenou bitvu a spoustu napínavých chvil. Snímek plný emocí, velkých přátelství a lásek, bitevních scén i krásné hudby by si zasloužil něco víc, než jen televizní vysílání. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wow.... Tak toto je pre mňa veľké prekvapenie. Akože tento zázrak má byť TV film??? 99% filmov, ktoré bežia v kine strčí bez zaváhania do riti. Herec E. Redmayne svojim zvláštnym "renesančným" vzhľadom typovo veľmi dobre zapadá do historických filmov. Mám rád vojnové filmy (tých z 1.svetovej vážne nie je mnoho) i drámy a romantické linky v nich mi vôbec nevadia, práve naopak. Mám pocit, že práve týmto sa môže vojnový film priblížiť širšiemu okruhu divákov. Dnešné rýchle strihy ma vo filmoch začínajú unavovať, často mám pocit, že treba spomaliť. A predstavujem si to presne tak, ako k filmu pristúpil režisér P.Martin. Dáva hercom čas zahrať očami všetko. Veľké bojové scény vo filme nie sú, napriek tomu atmosféra vojny je až hmatateľná. Pomerne veľký priestor dostáva kopanie tunelov, čo vojnovým fanúšikom pripomenie podobne skvelý film Bitva o Hill 60. Postava tunelára menom Firebrace si získala moje veľké sympatie a radím ju k nezabudnuteľným vedľajším postavám. Záver v zasypanom tunely je neskutočný. "Stvoril som nádherného chlapca.., bol najlepším zo mňa... Nič iné tu nie je... Milovať a byť milovaný..." Mal som až do samého záveru čo robiť, aby som udržal slzy. Dojalo ma i podanie rúk a objatie s nemeckým vojakom v závere. Nádherný film o láske i utrpení... Film plný citu, ktorý ma úplne rozobral. Na csfd chýba trailer tak ho tu šupnem aj so skvelou hudbou ako bonus. Kto radšej rockový podmaz tak tento trailer . Odporúčam!!! 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudná vojna, blbé zákopy a nakoniec je z toho červená knižnica alebo vývar z Anglického pacienta, ale bez pacienta, bez dobrej zápletky, bez prekvapenia. No a akáže mi to je už romantika keď ústredným párom je Redmayne + Poésy? Bez chémie, bez pekného vizuálu, estetika žiadna. Menej sympatický pár som už dávno nevidel. Možno Bihariová + Milo, ale tí sú z iného súdka. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

K Birdsong jsem přišla zcela neposkvrněna literární předlohou a můžu říct, že jsem po dvou dílech byla emocionálně zcela vyšťavená. Hrůzy války jsou chytře prokládány flashbacky vzpomínek na jedno nezapomenutelné léto na francouzském venkově. Joseph Mawle a Richard Madden jsou výborní. Především mě ale o svém talentu přesvědčil Eddie Redmayne, který mě dojal k slzám. Jen bych dala nevím co za to, aby si v castingu zařadili pod kolonku "nevinná Francouzka" konečně někoho jiného než Clemence Poesy. Birdsong je skvělým příkladem toho, jak se vyrovnat s hromadou klišé. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že ze mě někdo účelně ždímá emoce. Válečné scény jsou jimi totiž tak nabité, že to ani nebylo třeba. V tom bych Birdsong bez výčitek přirovnalala k Na západní frontě klid (1976). A stejně tak bych tento film mohla přirovnat k Pokání, protože i po něm jsem měla pocit, jako by mi někdo dal ránu. This isn't a war. This is an exploration of how far men can be degraded. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama