Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nepostřehl ten ptačí zpěv, ani nic jiného ptačího. Zob tam nebyl, chřipka ještě neexistovala, hnízda tam taky nebyly (ani kulometné, což je divné, vzhledem k tomu, že se to odehrávalo během 1. sv. války). Oni tam nebyli snad ani žádní ptáci. Celkově to zákopové válčení moc šancí k akci neumožnilo, a tak se to projevovalo hlavně hromadou bláta a zničenou zemí nikoho. Na Němce se dalo narazit jen v podzemí - a to jediné mě tam překvapilo: že se tenkrát tak razantně razily tunely pod nepřátelskou linii - myslím ale, že moc efektivní to nikdy nemohlo být. Ale to je jedno. Romantická rovina nevybočuje ze všech těch různých klišé z vyšších vrstev, které jsme už tolikrát viděli. A pak je tu Eddie Redmayne. Kurva Eddie, už to nehraj. Nevím, proč se kolem něho teď točí taková vlna popularity, ale já ho viděl 2x, teď po třetí a zjistil jsem, že ho stačí vidět jednou a jakobych ho viděl vždycky. Herectví prostě furt to samé, navíc tady často (opravdu hodně často) jen stojí a čumí. Navíc se mi do té role absolutně nehodil, takovej jakejsi skrytej jemnostpán... Celé je to strašně natahované, ale chápu, že spolu s šetřením rozpočtu se na tom podepsala hlavně TV produkce. Mě to ale v podstatě nebavilo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, Benjen Stark několikrát krájel velice potentní cibule. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že by se dojem z výsledného díla několikanásobně zlepšil, kdyby se vynechala ta romantická minulost a stávky zaměstnanců továrny a zůstalo se "jen" u války. --- Sakra, nemůžu na to přestat myslet. Ty válečné pasáže byly tak brutální. Ačkoliv je celý film nazíraný jaksi pohádkovou optikou kvůli tomu romantickému rámci, tak ta válka působí nevypočitatelně, drsně a zbytečně. Hlavní hrdiny, respektive tu skupinu vojáků, které film sleduje, ukazují tvůrci výlučně jen selhávat/prohrávat, a "jediné", co se jim ve výsledku podaří, a to jenom nepatrnému zlomku z nich, je přežít, a i to spíš díky náhodě/štěstí než vlastním přičiněním. Válečné filmy nejsou můj vyhledávaný žánr, i když si některé válečné filmy velmi velmi velmi cením, tak nejsem schopná odhadnout, jak častá je tohle strategie, ale nemůžu na to přestat myslet a srdce mě bolí. ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

V každém směru dokonalost. Nesmírně dojemný a silný příběh, skvělé válečné scény, výborné erotické scény, brilantní herectví a to vše bez přehaného patosu.. Nejsem schopná použít nic ze svého obvyklého cynismu a kajícně přiznávám, že byť jsem už dlouho netahala při nějakém filmu z šuplíku kapesníky, tak tohle drama byla výjimka. Roztrhalo mě na kousky. Občas mi problesklo hlavou, jestli to přeci jen není příliš zdlouhavé..Ale ne, není, protože každá válka je dlouhá a každá bolest se zdá nekonečná. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"NIC DŮLEŽITĚJŠÍHO NENÍ, PANE. MILOVAT A BÝT MILOVÁN." Co může být větší klišé ve filmu, než taková hláška? Jenže pokud je pronesena z úst té nejlepší vedlejší filmové postavy co jsem kdy viděl na konci dovolím si říct nejlepšího válečného filmu jaký mé oči kdy spatřily, je to to nejsilnější poselství mající takovou sílu, že vám vžene slzy do očí.....já ani nevím moc co napsat, emoce mnou stále cloumají a přehrávám si to vše v hlavě stále a znova. Tu skvělou kameru, dech beroucí herce a nejen ty v hlavních rolích. To co dokázali zahrát i jen mimikou a očima a beze slov.....omračující zážitek. K tomu ta nádherná hudba! Tak kouzelná i mrazivá zároveň. Tenhle film mě přímo spaloval uvnitř, tak dokonale dokázal evokovat jednak skličující atmosféru zákopové války se vší tou hrůzou a utrpením na straně jedné a na druhé tak nádherně vtahovat do víru velké lásky a vášně hlavních hrdinů v dobách míru a klidu. Tak silné emoce a slzy už ze mě dlouho žádný film nedostal a tenhle to dokázal bez jediné špetky kalkulu, jen a pouze silou své výpovědi a dokonalostí ve všech maličkostech, které dohromady tvoří nádherné umělecké dílo! "TOHLE NENÍ VÁLKA, PANE. JE TO POZNÁNÍ, JAK HLUBOKO MŮŽE LIDSTVO JEŠTĚ KLESNOUT." ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbila kamera i exteriéry (až na "laciné" animace velkých útoků na frontě), na stranu druhou dívat se z celkových 165 minut snímku minimálně celou polovinu na různé němé výrazy tváří akterů, především Eddieho Redmaynea, to bylo poněkud psychicky náročné :) Příběh byl příšerně předvídatelný, nicméně mi to nijak výrazně nevadilo, střídaly se mi do toho scény z fronty, což mne - jako správného maskulinního milovníka válečných scenérií - víceméně uspokojovalo a ani nerušilo. Vlastně celá ta forma vyprávění se mi docela líbila, ani herecké výkony nebyly špatné (btw. tak polovina obsazení si zahrála v Game of Thrones), ale 3 hvězdy dávám jenom s oběma přimhouřenýma očima a odřenýma ušima. 50%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)
  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)

Reklama

Reklama