Reklama

Reklama

Letopisy rodu Shannara

(seriál)
  • USA The Shannara Chronicles (více)
Trailer
USA, (2016–2017), 13 h 49 min (Minutáž: 40–42 min)

Předloha:

Terry Brooks (kniha)

Hudba:

Felix Erskine
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Zapovězení zlí démoni se začínají vracet na světlo světa mytických Čtyř zemí! Letopisy rodu Shannara je epická televizní adaptace rozsáhlé knižní fantasy ságy spisovatele Terryho Brookse. Odehrává se tisíce let v budoucnosti a popisuje dlouhé putování tří hrdinů, na jejichž bedrech spočívá osud světa. Kříženec mezi elfem a člověkem Wil (Austin Butler), elfská princezna Amberle (Poppy Drayton) a tulačka Eretria (Ivana Baquero), kterým pomáhá poslední druid Allanon (Manu Bennett), musí zachránit starověký strom Ellcrys a zastavit armádu démonů. Jinak je se vším konec. (TV Prima Cool)

(více)

Recenze (168)

T2 

všechny recenze uživatele

pekný prúser a to vo všetkom, dejovo strašne ploché, čomu dopomáha aj nezáživná réžia, nezrozumiteľné vyprávanie príbehu kde postavy doslova skáču z miesta na miesto, strašne skratkovité a hlavne všetko ide dosť do prázdna, chce to byť taký novodobý Pán prsteňov ale fúha toto ide dosť vedľa, k tomu sa tu tlačí na krvavú notu aby sa to mohlo priblížiť trendovej Hry o tróny, plus náznak nahoty a takého sporo oblečenia, ďalej modelingové obsadenie nežných tváričiek vyznie ďaleko horšie ako obsadenie v akákoľvek telenovele, fakt moc moc zle, po dvoch dieloch mám dosť /20%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedna z obvykle vyzdvihovaných předností moderních seriálů oproti filmům spočívá v možnosti na delší ploše lépe strukturovat vyprávění a v návaznosti s tím profilovat postavy a ukazovat je mnohem komplexněji, než dovoluje časově omezený prostor celovečerního filmu. Pro MTV produkovaná postapo-fantasy pro náctileté řečený princip převrací na hlavu, když veškerou dramaturgii a s ní i vyprávěcí strukturu utváří podle vysílání, přesněji řečeno umístění reklamních bloků. Namísto koncentrovaného a koncepčně gradujícího vyprávění quality TV zde máme jednotlivé díly rozdělené na krátké filmy oddělené reklamními bloky, které na prostoru deseti až patnácti minut musejí rozvinout jednu peripetii a ještě ji zakončit cliffhangerem. Krom toho zdůrazňovaný vysoký rozpočet na jednu epizodu působí hodně směšně, když je zcela evidentní, že tvůrci místo soudobých blockbusterů, k nimž se chtějí alespoň propagačně přiblížit, má seriál svou praktickou stránkou blíže cormanovské škole brakovek. Těch pár CGI velkých celků se záhy okouká, když je jasné, že je to stejná krajina, jen s jiným pohybem kamery, a peníze, které spolkly, pak vyvažuje natáčení v generických exteriérech, dvou třech interiérech (aneb proč se skoro každý dialog odehrává u toho elfího stromu), a to nemluvě o obecném natahování stopáže tlacháním oproti slibovaným atrakcím a spektáklům. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jsem Shannarovy magické elfeíny kdysi zkusil číst. Vážně! Já zkusil číst. V polovině však byla kniha odložena, protože mé centrum nudy zbytnělo natolik, že se na něm utvořila kožní řasa. To mě mohlo varovat, vite? No, nevarovalo. Díky nemalé pomoci rychloposuvu jsem tedy zjistil, že Baquero bych klidně jo, Poppy rozhodně ne, a že není všechno Tolkien, co se natočí na Zélandu. Elfí dědečkokrál by měl spíše vládnout skřetům, jelikož k nim má druhově tak trošku blíže. A náš starý dobrý Bennet Crixus si ve Spartakovi mohl dovolit ,,jednostranný" výraz na tváři, protože se to od něj docela i čekalo. Ovšem v roli Análnona, který má občas projevit náznaky pocitů, malinko selhává. Ať už káže cokoliv, vypadá, jako by jej zezadu penetroval Robert Rosenberg. Rukou. Zarvanou až po rameno. S roztaženými prsty! Které si týdny nestříhal (nehty, pyčo) a těsně před akcí jimi prohrabával sůl, jež pak halabala opláchl ajatinem. Herecké obsazení se celkově profiluje spíše ochotnicky. Scénář, plný krátkých přesunů a dlouhých breptologů, taky ničemu nepomáhá. Náznaky atmosféry vždy spolehlivě umlčí další výstup libovolného hereckého pionýra na piedestal debility, což však nemusí být nutně jeho chyba, ale, opakuji se, předložníka i scenárníka. Poslední stížnost bych kydl na postapo - ne, za tři tisíce let nebudou vrátka od minivanu vypadat stejně, jako kufr barkasu po třiceti járech provozu. A maturitní hodovačky nejsou to samé, co komár v jantaru jen proto, že na střechu tělocvičny navál vítr listí, takhle prostě konzervace nefunguje. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. řada:Celkem příjemná teenagerovská fantasy jednohubka s opravdu parádní výpravou a řemeslnou stránkou, jež vám ve svých světlejších chvilkách malinko připomene i toho Pána prstenů. Bohužel, i když se tvůrci snaží, seč to jde, a na MTV blbinu se zde překvapivě hodně umírá, puberťáckého kabátku se tento kousek bohužel zbavit nedokáže. Někdy je to tak zkrátka až příliš naivní, dialogy tahají za uši a někdy se divák nemůže ubránit dojmu, že z jistých zásadních scén dalo vytěžit daleko víc. Na druhou stranu, pořád se tu něco děje a člověk se nemá moc kde nudit. Ne, nová fantasy pecka typu Hry o trůny nám tady neroste, ani béčkové guilty pleasure však v tomhle žánru není k zahození. 60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

S trochou nadsázky lze tvrdit, že čím byl Pán Prstenů pro Hollywood, tím je už po pilotním dvojdíle Shannara pro televizní fantasy seriály. Pitomoučké a zcela evidentně pro teenagery, na druhou stranu ale i zatraceně GP šmakózní a s povedenými triky. A je tam krev! Spoustu postav jsem si sice představoval jinak (wtf Allanon) a pamatuji se, že knihy rozhodně nebyly post-apo scifárnama, ale nevadí. Zatim mě to nenuceně má a doufám, že se brzo objeví i drsný horalský rod Leahů. Utíká to celý až neuvěřitelně rychle a s elegancí, kterou tomu můžou ostatní veřejnoprávní bedny co se žánru týče jenom závidět... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Postavy sa správajú ako dementi. Herecké výkony i výzor niektorých "hercov" (Austin Butler!!!) žalostné. A tie romantické klišé na úrovni uveriteľnosti pornofilmu. Navyše mi bolo až nepríjemné, že herci vyzerajúci na štrnásť rokov sa po jednom bozku začnú vyzliekať. Najhoršie je, že samotný príbehový základ by pri inom prístupe k seriálu mohol ponúknuť celkom zaujímavé sci-fantasy... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Letošní třešnička na dortu užasnéj svět výborně zpracováni příběhu. Dobře zpracovaní démoni, ale víc by jich neuškodilo. Škoda konce slabší bitva málo akce ale smutný konec, Herecké obsazení výborné od druida po princeznu či tulačku, velmi se mi to líbilo a doufám že pokračováni nás zavede hlouběji. Místy mně provázela husina a napětí výborného seriálu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S takovým pojetím elfů a druidismu by dozajista nesouhlasila ani Tyrande Whisperwind ani Malfurion Stormrage.Myslel jsem si,že v popírání logiky a projevenou blbostí,hned tak něco nepřekoná seriál The 100,ale tento epos to téměř dokázal.Úplně vidím,jak zněly požadavky na herecké obsazení:mladí a pokud možno přitažliví.Scénář je zoufale děravý a celkově nefunkční,za celých deset dílů jsem se nedozvěděl,proč se po jakési velké válce na zemi objevili elfové,goblini a trolové a už se to ani nikdy nedozvím,protože můj život nemůže být tak dlouhý,abych si mohl dovolit plýtvat časem na další řadu. ()

Hogun odpad!

všechny recenze uživatele

Toto bolo ako vred na tvári, ktorý je hnusný a neskutočne vás irituje, a keď ho vytlačíte, tak vylezie hnis a vyzerá to ešte horšie ako pred tým. Potom čakáte, že sa usuší a zmyzne, ale on narastie znova a ešte väčší. Toto bolo pre mňa absolútne nepozerateľné. Tie idiotské dialógy a toporné neherectvo tých drevených bábok na obrazovke ani nebudem komentovať. 0/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

MTV si natočilo svého LOTRa a dopadlo to podle očekávání. Všichni jsou tu mladí a krásní, celá série je prodchnutá úsměvnou naivitou a samozřejmě je tu absolutní zlo i absolutní dobro. Ale to neznamená, že to není zábava. Předně je vidět, že na výpravě, kostýmech či maskách se tady vůbec nešetřilo, takže technická kvalita je na vysoké úrovni. Líbil se mi i ten postapokalyptický motiv, kdy se elfové, skřeti a spol. vyvinuli až po globální katastrofě na Zemi. A nakonec mi docela sedlo i obsazení, pokud tedy nepočítám slizkého půlelfa. Knížku si kvůli tomu určitě nepřečtu a budu se hodně rozmýšlet, jestli dát šanci druhé sérii, ale času věnovaného té první rozhodně nelituji. 65% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Námět fajn, technické zpracování ok, casting podstatně horší a scénář tragédie největší. MTV cílí na nemyslící teenagery a místo epického (lehce postapo) fantasy příběhu pár dětiček řeší své rozvázané tkaničky a pěkný fantasy svět je odsunut na pozadí. Chudák John Rhys-Davies... ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené překvapení. Začal jsem koukat ze zvědavosti čistě kvůli Manu Bennettovi, ale nakonec jsem dostal povedenou fantasy oddechovku. Celá série má spád a nezačne nudit, postavy jsou sympatické, byť herecky to občas mohlo být lepší. Velmi povedená je hudba, to MTV u svých seriálů skutečně zvládá. Doufám v druhou řadu. 86 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Může obsahovat drobné spoilery. No je to brak. Pořádnej brak. Na to jak trailery vypadaly technicky vyspěle, seriál samotný působí dost uměle a papundeklově - od kulis, přes efekty až kostýmy. K tomu dost slabej scénář, cheesy dialogy a tuna červenoknižních předramatizovaných momentů. Místy to působí jako venezuelská telenovela a to i včetně kýčovité kamery a nasvícení scény. Jenže! Je to kupodivu docela chytlavé. Má to dost zajímavý lore a škoda, že první série mytologického potenciálu prakticky vůbec nevyužívá. Přeci jen střet dvou odlišných rovin (zapomenuté "sci-fi" technologie vs. fantasy magie) by mohl být velmi zajímavý. Něčeho se divák přeci jen dočká a patří to k nejzábavnějším dílům celé řady, ale potenciál je mnohem větší. Postavy působí trochu jako z klasického teen seriálu stanice the CW, ale po čase se mi podařilo k nim docela přilnout a jejich osud mi nebyl až tak lhostejný, jak jsem se po zhlédnutí pilotního dílu obával. Bohužel hlavní zápletka stavící na další záchraně světa před, ano pozor, superzlými démony z jiné dimenze/reality/alternativního světa/whatever je k uzoufání nenápaditá. No prostě je to fakt dost špatný, ale je to kupodivu fakt zábavný a to ani nejsem cílovka. Do druhého zhlédnutí se sice nepohrnu, ale na druhou řadu mrknu rád. Hodnocení série: 3/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Zatímco první díl dost nemile překvapí svou laciností, série jako celek se z ní ale postupně vymaňuje. Pryč je ten teplý filtr, kvůli kterému první řada působila místy jako venezuelská telenovela, ovšem po dějové stránce zůstává vše při starém. Opět tu máme ta největší fantasy klišé, nablblé dialogy i přepálené drama scény s různými pop songy. Cílovka a to jest teenageři tu pořád zůstává. Na druhou stranu ale seriál viditelně posílil co se rozpočtu týče a zejména druhá polovina série vypadá po vizuální stránce moc pěkně. Zdálo se mi, že tvůrci i jakoby v druhé polovině série konečně chytli ten správný směr a režiséři najednou chytli seriál pevněji za pačesy. Jednotlivé scény najednou měly mnohem lepší návaznost a zvládnutou dramatizaci a finále je supr braková fantasy jízda. The Shannara Chronicles není kdovíjak ambiciozní počin, ale dobře se na to dívá, rychle to odsýpá, byť ještě rychleji na to divák zapomene. Hodnocení série: 3/5 ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Jak asi může dopadnout MTV adaptace bohapusté vykrádačky Tolkiena, ve které do role elfího krále obsadí Johna Rhys-Daviese? Ano, špatně. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak v tomhle jako cílová skupina nebudu figurovat asi nikdy. Ten kdo jim tady píše ty dialogy, je asi pernamentně zhulenej, protože je to fak hrůza co jim padá od huby! Vizuál je pro mne jedinný klad, jinak teda vůbec žádný zázrak. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvojepizoda epizoda příliš nenadchla. Design elfských interiérů je na můj vkus až moc moderní (a je mi putna, že je to postapo fantasy), přičemž samotný elfové vypadaj jak podělaný metrosexuálové s tunou gelu na vlasy a s takovou vrstvou makeupu, že by se s ní dal natřít Titanic. Režie je prozatím až moc obyčejná a v akčních scénách nikterak přehledná. Hudba pak jde ruku v ruce s tím moderním střihem, což neznamená, že je vyloženě špatná - místama docela funguje, ale jakmile tam začne popový "tuc tuc" a do toho někdo zpívat, tak bych brečel. Jo, ještě tomu dám šanci, protože vizuálně se to zatím tváří docela epicky, Druid (Obi-Wan Kenobi) Manu Bennet na sebe dokáže strhnout pozornost a docela to táhne vpřed - hlavně když hrotí do toho mladýho půlelfa (Luke Skywalker), jehož otec byl velkej bojovník a Síla... teda magie s ním byla velmi silná; a koneckonců i DagdaVader... teda Dagda Mor, na nějž si zřejmě půjčili skřetí masku z Pána Prstenů, vypadá dostatečně drsně a zábavně a scény s ním jsou epický a maj šťávu. Edit: Šanci jsem tomu teda dal a i přes značný nedostatky si mě to nějakým záhadným způsobem udrželo. Hlavní půlelf nakonec v pohodě, tulačka k nakousnutí, jen ta elfská princezna se tvářila jak kříženec tý blbky z Twillightu s malou mořskou vílou, takže se nedivím, že na začátku půlelfík radši ojel tu tulačku a bejt to na mě, tak na princezničku vůbec neberu ohledy a... no to je jedno. Dějově je to ovšem každopádně docela slabota, ať už co se týče vykrádačky Pána Prstenů (na nespočtu místech), tak jakýchsi podivných vatových částí epizod (mormonská osada wtf?). "Zrychlený cestování" tam taky moc smyslu nedává a působí debilně a nereálně. Hudebně pořád dost mimo, ačkoli použili i boží Run boy run, tak naprosto debilně, takže to tam vůbec nesedlo. Ani závěrečná bitka moc smyslu vůči divákovi nepobrala, ačkoli ovšem souboj Obi-wana s Dagda Vaderem byl hodně povedenej. I navnazení ke sledování další sérky nevyznělo úplně do ztracena, takže i přes množství výtek se hodlám koukat dál. Koneckonců... novozélandská krajina je jedna z mála věcí, která tam funguje na 100%. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi příjemný fantasy seriál, kterých je dost málo, a tak by byla škoda se o tento ochudit. První série jak má spoustu slušných momentů a skvělého Manu Bennetta, tak často sklouzává ke klasické teen sáze. Děj sice není nějak převratný, ale baví a herci jsou kvalitní v rámci možností, Svět je zajímavý, stejně jako rasy v něm. Nachází se zde vcelku slušný záporák. Ano je co sledovat, někdy děj moc neodsípá, ale triky a výprava to drží. 65% ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Neskutečně vyumělkovaný kýč. Ale i tak mě to celkem bavilo. Scénář je teda dost peklo a závěr je spíš k smíchu. Celou první sérii jsem dokoukal jen kvůli postavě Manu Bennetta. Takže jestli se neobjeví i ve druhé sérii, tak jsem se seriálem asi skončil. ()

Reklama

Reklama