Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ó jak jsme se mýlili my, co si dosud mysleli, že vrchol militantního feminismu je hornice nebo slévačka! Když se chce, může být kikina klidně i Oberkudlanka! Tahle středověká Jáňa sice musela zapřít kundu, nicméně jak každá správná kudlanka potvrdí, "u včel svědí prostředky". A to kdyby si nenechala, kráva, vykropit Faramirem hrobku, mohla se klidně zapsat do historie jako Pyjus I.! Pokud je to vše pravda, je to stejně velký skandál jako kdyby se provalilo, že Herr Ratzinger chodí po večerech tančit u tyče do nejprofláklejšího vatikánského baru "U zprzněného ministranta". Takže pro holky, co močí ve stoje a hochy, co močí v sedě povinnost, no a pro nás ostatní kulantní zábava v poměrně rozmáchlé evropské koprodukci.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že film vypráví příběh z období 9. století. Takových filmů člověk v životě příliš nepotká. O to zajímavější je, že film se snaží věrně přepsat legendu, která se mohla, ale i nemusela stát. Se všemi odpornostmi, ale i fakty, které s tehdejší dobou souvisí. Legenda o Janě je z takovýho pohledu naprosto suprovej film. Rozhodně se s takovým nesetkáte každý den. Druhá věc je ale fakt, jak je schopný tento mýtus vůbec divák schopný brát a zdali bude vůbec schopný zkousnout, že do docela dobrého námětu vpravili pár typických aspektů libivýho filmu. Láska, zrada, oběť a podobný bláboly...ale bez takovejch bodů se už dneska obejde málokterej film, takže je to vlastně jedno a nemám důvod to v rámci tohodle filmu kritizovat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako zromantizovaná pohádka pro křestanské holky na dobrou noc ucházející, jako důstojný nástupce jedné z nejzajímavějších evropských religionistických legend ovšem silně nedostatečné. Vskutku nechápu proč zrovna tuto látku adaptovat ve stylu "Angelika". ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film patrí k najviac podhodnoteným filmom v databáze vôbec. Nie sú tu síce žiadne bombastické vojnové scény, ako sme u bežných historických filmov zvyknutí, ale zato jeho odkaz je veľký. A rozhodne nechápem narážky na feminizmus. Film, podľa mňa, s týmto ženským hnutím nemá nič spoločné. Ukazuje svet 9. st, v jeho naturálnej podstate, nič viac. A pravdou je, že vtedy si pomaly ženy bez mužského zvolenia nemohli odskočiť ani len na záchod, takže jadro problému vystihol dokonale. Čo je na tom zlé, že niektoré z nich túžili po vzdelaní? V tomto smere mi film veľmi pripomína Agoru, kde to mali ženy tiež ťažké, hlavne keď sa chceli vzdelávať. Či je vo filme aj niečo z histórie alebo je všetko iba legenda, tak o tom by sa dalo hodiny polemizovať, to však nie je účelom ani filmu a ani tohto komentáru. Škoda len toho záveru, ten sa mi zdal trocha "uletený", ale niekomu sa aj koniec možno bude páčiť. Ide iba o otázku osobného vkusu, nič viac. Bez veľkých bitiek a efektov, krásu toto filmu treba hľadať inde, takže kto má rád historické filmy a tiež niečo na zamyslenie tak kľudne do toho. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Zbytečně zdlouhavé a přeromantizované. Neseděl mi John Goodman jako papež, ani Anatole Taubman (svým ksichtem už je předurčený k podobným rolím, viz např. skoro stejná role v nedávných Pilířích země). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti 9. století n. l. není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. Bohužel, ten závěr je poněkud mystericky překonstruován, a tím definitivně potvrzuje mé domněnky o jasné fikci. Vzhledem k tomu, že je tedy naprosto jasné, že se nejedná o skutečnou historickou událost, lze ten poněkud úsměvný konec povzneseně přehlédnout. Milovníkům příběhů zasazených do dávno uplynulých časů můžu tento krásný, ale i drsný příběh vřele doporučit. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Těžce nedoceněný snímek, který v našich končinách nebyl ani v kinech uveden, což vzhledem k jeho kvalitám považuji za ostudnost. Komu vadí, že se autoři rýpají v mýtech a historické reálie hrají jen druhé housle? Vždyť je to film, ne hodina dějepisu, nejen že jsou nesravnalosti přijatelné, leckdy se, troufám si tvrdit, dokonce očekávají! Proto všichni, kdož mají v oblibě historické filmy, které jsou velkolepé a šokující, nemohou tento snímek zkrátka vynechat. A jelikož jsem jedním z takovýchto lidí, uděluji pět hvězdiček a odcházím si přečíst knihu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

John Goodman jako papež Sergius II. síla. Píše se rok 814 a žena nechce být ženou, tedy spíš chce být jako muži nebo chce - no nic je potřeba to vidět a vnímat pohledem té doby. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti (9. století n. l.) není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Die Päpstin je jedna z nejlepších knížek, které se mi za poslední roky dostaly do rukou. Proto jsem byla opravdu zvědavá na filmové zpracování a o to více zklamaná, když jsem se dozvěděla, kdo bude hrát hlavní roli. Johanna Wokalek je sice uznávaná německá herečka, ale mně zkrátka nesedí. Zhlédnutí mé zklamání bohužel potvrdilo a to nejen kvůli ústřední hrdince, ale i celkovému provedení. Vynikající předloha, ale jen průměrný film. Škoda. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako film poukazujúci na čas z 9. storočia je to presvedčivé, dosť ma to zaujalo, no o legende ťažko špekulovať. Na jednej strane by sa tam dostala klamstvom a nebola by až tak čistá, na druhej strane by si ju podľa našej viery svojim spôsobom vyvolil Boh a ja nechápem, čo by bolo zlé na tom, keby mohla byť žena tou prvou pozemskou osobou v cirkvi. Pápeži dávali vraždiť, mnohí z nich boli hanbou, mali sme dokonca viac pápežov, takže mňa by už asi žiaden škandál neprekvapil, otázne však je, ako je to potom s tým, čo je v Biblii a ako by to malo byť. Taktiež prečo je vo Vatikáne stolička s otvorom, ktorá mala údajne slúžiť pre potvrdenie mužstva pápeža, prečo je niekde socha, prečo Hus spomínal túto vec v Kostnici, či prečo nakoniec zaviedli celibát a podobne. V prvom rade by som však chcel vedieť základné podrobnosti ohľadom mojej viery, keby sa už konečne niekde konfrontovali, našli dôkazy a zistilo čo s tými, ktorí o tom potom nevedeli, pretože som síce veriaci, no mám stále viac otázok než odpovedí a som občas rád aj za kontroverzné diela ako toto, či Sedem životov, Jan Hus, Jan Žižka a iné, ktoré sa nesnažia byť neúctivé, ale len zobrazujú rôzne legendy. Film je sám o sebe dosť šokujúci aj v iných momentoch, ktoré sa mohli a môžu hocikedy, hoci aj inak stať. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Legenda o prelomení starých konvencií. Legenda o Jane je zaujímavo natočený film. Nečakajte žiadnu akciu striedajúcu akciu. Môžeme polemizovať o tom, či je film natočený na základe skutočnosti, alebo je to ozaj len legenda. Film ma celkom zaujal, aj keď sa radím skôr k odporcom náboženstva ako takého. Herci nijak extra neoslnili, a preto nemohli povzdvihnúť inak priemerný scenár do vyššieho raintingu. Z hercov môžem spomenúť jedine Johna Goodmana v síce menšej role starého pápeža. Inak film nič moc. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Cílevědomá Jana, která již od útlého dětství ví, co chce. A ví, že nechce zůstat doma a sdílet stejný osud jako všechny ženy v 9. století našeho letopočtu. V té době bylo dívkám vzdělání striktně zakázáno a tak nezbývá chytré Janě nic jiného, než se stát mužem. No, vcelku pěkné historické povídání, které je více fikce, než něco jiného. Trošku mě děsí, že Jana vyroste v dospělou ženu zázračným tempem, narozdíl od ostatních postav, které zůstávají stejné. To se nevychytalo. Taky to mohlo být mnohem mnohem kratší, přes dvě hodiny vyprávěný příběh už ke konci nudí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který byl díky evropské koprodukci pojat skutečně velkolepě, což se musí nechat. Navíc si příběh vybral zajímavou legendu/historickou skutečnost o jediné ženě, která se kdy objevila na papežské stolci. Jestli je to pravda - a historikové říkají, že nikoli - asi není tak důležité, protože tohle je film, který i tak zapůsobí. Navíc tu jsou i známé tváře. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo...pohádky mám rád a proto jsem si i tuhle rád pusil. V 9 století neměli dámy na růžích ustláno a každá z nich byla tudíž jen lepší rohožkou na boty, navíc totiž zvládla zahřát i mužovo lože. Pějme chvalozpěvy dnešním emancipovaným ženštinám, leč tehdá by žádná z nich rána nedožila :-) Krásně odvyprávěný příběh, statečně obcházející žánr sci-fi, nicméně popustí li si divák značně svoji fantazii, tak jde o celkem poutavou pohádku, občas trošičku přetaženou. No a dámy, když už nám někde prezidentujete v kosmu jste jako doma, tak je na čase aby jste některá nabrala směr Roma a udělala tam v tom jejich Vatikánu trošku pořádek :-) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Áno viem, že tento film nemá kvalitu na 100%. Ale páčil sa mi ešte viac než jeho knižná predloha http://www.martinus.sk/?uItem=40331 Viem aj to, že dôkazy nie sú presvedčivé. Ale ono stačí, že máme prchavý náznak možnosti, že sa tak stalo. Stačí to na to, aby sa tým zaoberal bulvár, muži snívali o zrušení povinného celibátu pre katolíckych kňazov a ženy o vysviacke. Dnes sú to kacírske reči, zajtra možno realita, ktorá posunie Cirkev vpred. A pravda o Jane... tú pozná Boh a aj Anastázius Bibliotekár, ktorý naozaj spísal Liber Pontificalis (Životy pápežov). ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Jednostranná feministická agitka zložená s pofidérnych historických záznamov. Heh, začo už dnešný producenti nie sú ochotný utratiť prachy. Okolo 9 storočia toto ani nechodilo ( čisté handry, kultivovaný slovník) a nejaký vyšší rozpočet na mňa neplatí... Dve hviezdy akurát za ten koniec, keby to skončili "happy" .. tak nemilosrdne odpad! ()

Reklama

Reklama