Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

vlk++ 

všechny recenze uživatele

Delší dobu jsem čekal, než budu mít na tenhle film tu správnou náladu. Stopáž lehce přes dvě hodiny, ale toho si při sledování ani nevšimnete. Příběh se odehrává v 9. století a Johanna Wokalek odvedla v hlavní roli skvělou práci. Opravdu silný zážitek a nelze jinak než 5*. A takové filmy se k nám do kin nedostanou... asi že to není Hollywood. ()

Unrealik 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, ať to není "pobožná nuda". Ale byl to zajímavý životopisný film. V podstatě mu nemám moc co vytknout, zvažoval jsem i pět hvězdiček. ()

Veruli147 

všechny recenze uživatele

Okolo samotné legendy o Janě jako takové se pohybuji už nějaký ten pátek a musím říct, že mě její příběh opravdu zaujal ještě dávno předtím, než jsem zhlédla tento film. Mám k dispozici tři různá zpracování, která se sice moc srovnávat nedají, ale něco společného i tak mají, a to právě onu legendu. Četla jsem knižní předlohu, viděla jsem zpracování v podání herců z Městského divadla v Brně a nakonec jsem se rozhodla zkusit příběh i ve filmové podobě. A nezklamalo mě to, opravdu. Každé ze zmíněných podání má v sobě něco originálního, co ostatní formy nemají. V knize je příběh úplně celý se všemi detaily a můžete si tak vychutnat příběh jako takový. V muzikálovém provedení sice příběh nehraje úplně zásadní roli, ale na druhou stranu Vás upoutají dějem prosycené pěvecké pasáže, na kterých každý muzikál stojí. No a film? Sdružuje dohromady jak knihu, tak muzikál. Nejzajímavější je nejspíš vizuální provedení toho jak si to člověk představí podle knižní předlohy, což moje očekávání naprosto splnilo. Atmosféru a prostředí doby, ve které se příběh odehrává, se tvůrcům podařilo vytvořit naprosto úžasně a tak mi tedy nezbývá než smeknout a jít se podívat na originální verzi bez dabingu. Legenda o Janě není pro všechny, ale když už Vás zasáhne, tak naplno. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámý koprodukční historický velkofilm. Pro mě velké překvapení, nemůžu hodnotit jinak než plným počtem. Katolická církev to označuje až fanaticky jako jasnou fikci, ale není to jisté. Komplexně vyvážený a pěkný film, výprava, herecké výkony, i ty akčnější scény. Realisticky popsaná doba a pletichy o moc a peníze, kde odjakživa figuruje katolická církev. ()

maxi_tom 

všechny recenze uživatele

Vcelku kvalitný európsky historický film o takmer zabudnutej legende. Zásadnú chybu vidím však v jeho nevyváženosti. Prvú časť (zhruba do príchodu do Ríma) vnímam kvalitatívne o niekoľko stupňov vyššie, čo je škoda lebo samotný Rím v 9. storočí by si zaslúžil oveľa väčší priestor. Snímku by svedčal skôr primát TV filmu rozdeleného na 2 alebo 3 časti. Každopádne samotný účel filmu - zobrazenie samostatnej, silnej a inteligentnej ženy, sa určite podaril. Filmu dávam preto 3* (6/10). ()

throwaway 

všechny recenze uživatele

Takže, film se mi moc nelíbil. Sice to ukazuje pokrytectví katolicismu, jenže problém je v tom že ten film se snaží divákům vštěpit do hlavy že TAKHLE vypadá CELÉ KŘESŤANSTVÍ, nejen katolické "křesťanství". Dvě hvězdy za snahu a to to hodnotím ještě hodně mírně. ()

Reklama

Reklama