Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnou hrdinkou filmu je Stella, ktorá sa dlhší čas márne usiluje študovať herectvo, napokon ju však napriek očakávaniam prijmú na súkromnú školu Matteusza Gdulu. Stella je ctižiadostivá, ale nie veľmi talentovaná, kvôli čomu sa rýchlo stane terčom posmeškov ostatných spolužiakov. Jej jedinou priateľkou sa stane plachá Cecile. Od nej sa dozvie o Gdulovi, tajomnom zakladateľovi školy a jeho podivných vyučovacích metódach. V 70. rokoch prišli o život viacerí jeho študenti. Gdula spáchal samovraždu a jeho výučba bola zakázaná. Keď však jedna zo študentiek záhadne zmizne a z uzatvoreného, rozpadnutého krídla budovy sa začnú ozývať podivné zvuky, Stella začína tušiť, že Gdulove praktiky sa na tejto škole ani zďaleka neskončili. Teraz má len jediný cieľ: zúčastniť sa na Gdulovej vyučovacej metóde, a to aj v prípade, že by ju to malo stáť život... (ricci.s)

(více)

Recenze (70)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ohyzdná Němka, co vypadá jako by si někdo zmetkovité Barbíně zařádil ve fabrice na xichtě sekunďákem, aby se prodala aspoň v Číně, se rozhodne být hérečkou za každou cenu. V globálním nadhledu na casting je velice zajímavé sledovat, jak se totální blonďaté prkno snaží hrát herečku. Velmi úsměvné. A tak se naše milá Gertruda zapíše do ultimativního hereckého kurzu "Hrej nebo chcípni!" pomateného pšontka, jehož metoda kombinace LSD a pouštění žilou slaví nemalé úspěchy. Výsledkem je něco, co atmosférou připomíná německé fekální porno z osmdesátých let, kde se sice moc nevylučuje, ale zato sračkovitě žvaní. Prostě ubohá, pomatená kokotina s odpudivým obsazením, která se snaží análně zneuctít Dariovy a Luciovy klasiky. Tvůrce tohoto škváru by zasloužil před kamerou provrtat spánkový lalok vidiovým vrtákem o průměru osm a vyšším. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, tak tady by to chtělo napsat dva komentáře. Jeden upřímný, kladný, v němž bych o maskách hovořil jako o jednom z nejzajímavějších hororů roku, a druhý záporný, abych se v něm pokusil odradit odhadem tak 95 % na profil filmu náhodně zavítajících uživatelů. Protože tohleto ocení opravdu málokdo, Masks jsou na míle vzdáleny představě řadové moderní žánrovky, kterou většina diváků čeká. On to hlavně ani zdaleka není bezchybný film. Budeme-li na ně koukat klasickou optikou, odhalíme přepálené herectví snad všech herců, scénář plný logických přešlapů (vtipná zvlášť situace s mobilním telefonem), krkolomný střih v rychlejších scénách... zkrátka pokud hledáte perfektní filmařinu ve smyslu "řemeslo", jděte raději o dům dál. Ale to nic nemění na tom, že Masks jsou (alespoň pro mne) dobrým hororem. Sice dělaným nejspíš v takřka poloamatérských podmínkách ... ale schopným a poměrně ambiciózním tvůrcem, který se ale nevydává vyšlapanou cestičkou, tvůrcem, který nechce dělat to, co už tisíckrát někdo udělal před ním. Takže máme co dočinění s poměrně ambiciózním příběhem artového hororového dramatu, smíchaným s brakovostí starého eurohororu (Itálie, Západní Německo). Perfektní hudba (ten opakující se jednoduchý motiv, no pecka), pefektní gore, skvělá atmosféra a vizuál (místy to navozuje pocit jako stará gialla, nebo třeba Argentova Suspiria). Z mojí strany veliké příjemné překvapení, ale doporučuji jen velmi úzké divácké skupině (fanoušci 70s eurohororů). Protože tady pochopím odpad i pětihvězdu. Za mne 8/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TANEC HERCE NA HRANĚ NOŽE. NEJISTOTA. TO JE ZÁŽITEK, KTERÝ MUSÍ HEREC UKÁZAT NA JEVIŠTI.....“ /// Tam v kleci s dravci, ve škole, ze který se nezdrhá, za svojí krásnou maskou ukrývá se … seru na básnický střevo, prostě solidní horůrek o radikální divadelní skupině, kde většinou nikdo nic nehraje. ,,HILFE, HILFE!“ Barbína se občas chová jako kráva, některý kundy si dokonce zasloužej stoprocentně umřít, páč když se někdo chová jako dement…. ale seru na kritický střevo. Napětí to má. I když pod účinky LSD bych asi na ten závěr reagoval líp. Hlavně to stou ,,emociální krví“ už má hovno co společnýho s vylepšenou metodou Stanisławského a kráčí to do řiti magorskou cestou. EMOCE JSOU NAŠE KREV! No tak jo, přehršel hororových nápadů – třeba ta kamera (kurva, taky vám to připomínalo ty 70-80tkový horory? Ten důraz na tělo, světlo….). Jako… jedním slovem? Zajímavý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Z divadla nám začaly mizet hérečky. 2.) Přemejšlím, jestli dát přednost DAMU nebo kurzu Mateusze Gduly. 3.) Thx za titule ,,ricci.s“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Wow, tak toto som Marschallovi zhltol aj s navijákom, neskutočne kvalitný horor. Cítil som tam paralelu k The Woods, dokonca aj k Martyrs, akurát s tým rozdielom, že tentokrát trpela hlavná hrdinka úplne dobrovoľne, aby sa stala lepšou herečkou, až kým nezistila, v akých sračkách sa v skutočnosti nachádza. Dej sa odohráva na umeleckej škole, kde prebiehajú veľmi podivné praktiky spojené s mučením a vraždením (určite by som ich zaviedol aj na dnešných školách). Psychologický horor spojený s exploitation a slasherom (to prvé prevláda), výbornou hudbou a s parádnym gore!, pričom ten šialený záver ma tak trochu odrovnal, myslím samozrejme v dobrom. Jediným mínusom je to, že Nemci majú neskutočne škaredé a nesympatické ženské herecké osadenstvo, ale oni za to nemôžu, takže im to tentokrát odpustím :-) Pecka, ktorá v mojich očiach prekonala aj tohtoročný nemecký TOP Urban Explorer... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Němci měli vždy smůlu na Horory, konečně se jim vydařilo něco, za co se stydět rozhodně nemusí! Tenhle film je tak zvláštní, až se mi líbil! Gore je tady skvělé, ale je ho minimum,což mě mrzí! Hudba je Perfektní skvěle zvolená do znepokojujících scén! Hlavní herečka, sympatická,sexy! Dojem z filmu je víceméně kladný, ale nemohu skákat od radosti, přece jen jsem čekal více brutality a napětí,ale jsem rád, že po dlouhé době se objevil Slušný Horor,který jak říká J*A*S*M nebude pro každého! 70% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprostá PECKA, BOMBA a GIALLO OSLAVA!!!! Po ultimátním a až příliš pocitovém Ameru (2009), k nám z Německa přichází klasický dějový moderní giallo nářez. Opravdu velké překvapení, film je hodně mysteriozní, což není vůbec na škodu, vizuální stránka úžasná, připomíná staré 70.kové italské pecky, Argentovu hru s prostorem a barvami, Fulciho styl detailních vražd, které jsou fakt brutální a až mučivě zahrané a ztvárněné. Film je i perfektně zahraný. Vše podtrhuje GENIÁLNÍ SOUNDTRACK, který mne dostával do té 100%ní "giallo extáze" a já hltal každou vteřinu s obrovským nadšením a úžasným prožitkem ... Tohle se fakt povedlo, lahůdka, pro milovníky klasického giallo (sub)žánru se může jednat i o moderní kult. BRAVO!!! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororová pecka z Německa. Nesmírně atmosférická, patřičně brutální, ba co víc, slušně natočená. Obrovským překvapením je fakt, že Masky ze všeho nejvíc připomínají raného Argenta. A není to jen celkovou stísněností, barevnými kompozicemi (opět převládá červená, modrá a zelená) a dost povědomou, na struny vybrnkávající hudbou, která se vám musí nutně zažrat do hlavy. Tohle není trash, tohle je (i přes svůj rozpočet) nečekaně vyzrálé dílko. (90%) ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Lucio Fulci útočící ze záhrobí. Marschallový hororový svět semnou začíná až s MASKS a musím říct, že natočil velmi kvalitní horor. I když jen pro skalní fans 70's eurohorroru, ale všechno přes srdce a s kouzlem Fabia Frizziho. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Němci si hrají na Suspirii, ale vychází jim z toho laciná a nevzhledná záležitost bez stylovosti a atmosféry, byť místy nepříjemná. Škoda, herecká škola mi přijde zajímavější než baletní a nápad se záhadnou drastickou hereckou metodou měl potenciál. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Nezdielam to okolité nadšenie, pretože vykrádačky nemám rada. No keď sa pridá osobitý prístup k už sfilmovanému dielu, tak to je už nie je vykrádačka , ale remake! Tu to ale neplatí. Keby nad Germániou nepreletela čierna labuť a nezastavil sa tam aj autobus s baleťáčkou, ktorá to má nasmerované do Suspírie a keby...tento film by Andy nenatočil. To nasvetlenie / vymrskaný hudobný motív zo Suspirie / ostrý kill je šľahnutý "Operou " zase od Daria+preformátovaný drill z " LIVIDE " a ako bonus v prestrihoch aj papá z TCM. Netrúfam si odhadnúť, či to je Giallo, alebo len vybledlá žltá. To prenechám na kompetentných. Z celého som si odniesla pocit funkčnej filmárčiny ( tá sa totiž spozná aj pri kdejakom rozpočte ) a toho, že Andy na to má, čo dokázal so svojou " Kali ".Očividne si na celkovom dojme dal záležať a to kvitujem. Inak - akurátne spokojná. ( tak sa nám horror už pomaly presúva na javiská a uvidíme ako si s tým presunom poradí ďalší snímok ) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Stella je mladá nádejná herečka, ktorá sa snaží presadiť v divadle. Po jednom z neúspešných konkurzov dostane odporúčania na školu herectva so špeciálnymi praktikami. Stellu do školy na jej veľkú radosť príjmu. Netuší však, že metódy učiteľov sú zďaleka odlišné od tých klasických. Razom si uvedomuje, že prvým krokom do školy začína hrať svoju vlastnú, hlavnú úlohu v inscenovanej dráme. J*A*S*M to opäť raz vystihol. V skratke. Amatérske dielo, ktoré dokáže zaujať hĺbkou príbehu. Odstup odpadu od 5 hviezd je len v málo prípadoch od seba tak blízko. Ja dávam za seba hviezdy dve. Nechytilo ma to a už vôbec nevtiahlo do deja. Film určený pre diváka, ktorý nehľadá 3D efekt, či bezhlavé šermovanie žiletkou. Vďaka zdĺhavému vývoju deja, nudným pasážam, hereckými výkonmi či kamerou pripomínajúcu seriál Derrick, aj polka náročnejších zaspí a tresne si hlavou o hranu monitora. Rada na záver. Počítače "Asus" Vám budú bohato stačiť. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Trochu mi tu chyba prepracovanejsi, "kriminalnejsi" pribeh, ale tajomna atmosfera a epicky vizual to bohato vynahradzuje. Aj tak mam radsej Suspiriu nez vsetky tradicnejsie giallo thrillery dokopy. BTW, toto je jej remake... sice sa hovorilo, ze ten pripravovany americky je zbytocny a vopred odsudeny na zanik, ale az tymto filmom sa to naozaj potvrdilo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Než se začnu rozohňovat, které všechny filmy jsem si vybavil (od Suspirie, přes Operu až zpět k Infernu), připomenu si závěr titulků: tento film je věnován - M.Bavovi, D.Argentovi a S.Martinovi. A jsme doma, že.... Jistě, člověk si vzpomene i na Fulciho či na Mučedníky, ale největší vliv bude patřit jednoznačně Argentovi. Barvy (červená!, modrá, žlutá), smysl pro detail, nenásilné spojení hudby s obrazem (zjm. kytara při hledání, bloudění), labyrint chodeb, černé rukavice, bodná zbraň a naturalistické gore, kdy krví se nešetří. Propichování obětí je natolik intenzivní, až z něho mrazí. Hlavně tehdy, kdy jim špic projede hrdlem bez varování. Původně jsem čekal nějaký čarodějnický kult, nakonec se ukázalo něco možná ještě děsivějšího. Hlavní postava - Stella - až pozdě pochopí (prostě blondýna, no), že cesta, kterou zvolila, ji povede přes bolest a děsivé sny do náručí smrti. A čím více se holka brání, tím více se zamotává do lepkavé pavučiny, z níž nebude úniku. Nebo se jí snad nakonec podaří zvítězit nad démony bažícími po její krvi? ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Rozdiel medzi týmto a eurohorormi (najmä talianskymi) zo 70tych rokov je ako rozdiel medzi DaVinciho Monou Lisou a farbičkami verne prekreslenou kópiou na A4 výkres. Originalita tu nie je, len lacná imitácia tvorcov, ktorí nemajú víziu a ani len peniaze na to, a tak si musia miesto plátna vystačiť s výkresom a miesto farieb s farbičkami. Všetko je tu presvetlené, strih je úplne otrasný a tie akože retro scény s digitálnym efektom evokujúcim bikajúcu kino-projekciu sú ako z nejakého amatérskeho filmu za 10 eur strihanom v cracknutom Sony Vegas. To už radšej céčkové gialla zo 70tych rokov, ich kameramani, osvetlovači a strihači aspoň ovládali svoje remeslo. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Milé hororové překvapení, které je téměř bez chybičky. Příběh byl solidní a děj od začátku také. Herecké výkony nevadily a k závěru se postavy dostávaly do pěkného psycha, což zvedá snímek o něco výš. Vyvrcholení a rozuzlení stálo za to. Musím pochválit i hudbu, poněvadž když byla slyšet, byla špičková. Nejde o dokonalé dílo, ale víc než průměrný horor rozhodně ano. Pár chyb a věcí vadí, ale jsou to detaily, nad kterými jsem mávl rukou. Jsou to například občasné výlevy v hereckých výkonech a občas horší kamera a střih, ale to se dá odpustit.. 8/10 = 81% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Celé to na mě působí jako námět Labutě, opracovaný nanejvýš tak pazourkem, vyrobeným z půlky cihle. Je tam sice hodně žádoucích prvků, které protínají hned několik žánrů, ale bohužel, ve výsledku stejně budu zítra rád, že si na toto moc vzpomínat nebudu. V paměti mi uvíznou jen úvodní scéna a přiblblej kord...a vadila mi hudba....60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má v sebe niektoré prvky gialla, ale nebolo to celkom ono. Niektoré momenty mi pripomenuli Suspiriu od Argenta, len s atmosférou to bolo ako na hojdačke. V niektorých scénach bola celkom slušná, ale striedalo sa to s dlhými minútami nudy a nezaujímavosti. Uvítal by som aj výraznejšiu hudbu, kvalitnejších hercov a tajomnejšieho vraha, pretože hlavný záporák bol jasný už skoro od začiatku, čo výrazne prispelo k celkovému nudnejšiemu dojmu. Príbeh sám o sebe však nebol najhorší. 60/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Moje javisko je život. Tvoj život..." Zoberte si Stanislavskeho metódu, skombinujte ju so záverečnou pointou Jakubovho rebríka, ochuťte Martyrs-skou naliehavosťou a Lynchovskými výjavmi a celé to aplikujte na film typu Esther Kahn. Vyšlo vám giallo?Že nie? Marschallovi áno. A navyše originálne, nečakané a vskutku geniálne natočené. Zopár slabých miest sa samozrejme nájde; Logika sem-tam trochu hapruje a herci - herecky nie celkom dospelí, vo filme o hraní, to by mohol byť problém. Taký klasický hororový, za ktorý väčšinou strhávam body. Ibaže väčšinou tie horory nemajú to čo Masks. Vlastne nikdy. Masks je totiž pocta žánru, ktorý sama prekonáva. Nejako nikde na nete neviem nájsť rozpočet, ale podľa všetkého to stálo tak pár eur a ono tu o tie masky, ani o vizuál celkovo vôbec nejde(aj keď je super). Všimnite si, že jak je to pôsobivé, tak to muselo byť lacné. Nič, čo by nevyriešilo zopár známych v divadle a zvyšok už mohol ísť kludne podľa Dogmy 95 a nič by sa tým nezmenilo. Vyzerá to ako béčko zo sedemdesiatych rokov a či už to bol úmysel alebo nie, funguje to dokonale. Masks sú totiž úžasný príklad filmu, keď tvorcovia točili z minimálneho rozpočtu presne to, načo im stačili peniaze a vyšlo im z toho presne to, čo natočiť chceli. A čo som ja chcel vidieť. Kultový film. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Výborný kus určen zejména pro fanoušky gialla a kvalitního hororu... Silně inspirován Argentovou Suspirií (kamera a naprosto úžasná hra s barvami) nebo třeba mistrem Fulcim (velmi povedené gore, detailní záběry na vytřeštěné oči umírajících obětí) a když k tomu připočtu dokonalý soundtrack, tak mi ani nevadilo, že herci neumí moc hrát a logika příběhu silně pokulhává... Ale kašlat na obsah, forma je zcela dokonalá... Jsem nadšen... ()

Reklama

Reklama