Reklama

Reklama

Romeo × Juliet

(seriál)
  • Japonsko Romio x Jurietto (více)
Japonsko, 2007, 10 h (Minutáž: 25 min)

Kamera:

Naoki Kitamura

Hrají:

Takahiro Mizušima, Fumie Mizusawa, Ajako Kawasumi, Sajaka Óhara, Miju Macuki, Čiwa Saitó, Kazuhiko Inoue, Kósuke Toriumi, Kódži Išii, Kacuhisa Hóki (více)
(další profese)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Jedné tragické noci je vládnoucí klan Kapuletů vyvražděn Monteky, kteří chtějí ovládat zemi. Všichni jsou bez milosti pozabíjeni, jen malé holčičce se podaří uprchnout, poslední z Kapuletů, Juliet. O čtrnáct let později, kdy je Neo Verona zmítána strachem a utlačováním, se objevuje hrdina známý pod přezdívkou Rudý vítr, který bojuje za práva obyčejných lidí. Není to nikdo jiný než Juliet. Jednoho dne se potkává s mladým dědicem Monteků, s Romeem, který pomůže Rudému větru utéct před královskými vojáky. Nejslavnější tragická láska může započít. Osudové setkání dvou, změní životy mnoha. Opravdu i tato láska nemá jedinou naději na přežití? (Zíza)

(více)

Recenze (12)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je tomu už 14 let, kdy Montekové vyvraždili klan vládnoucí rodinu Capuletů. Celý až na pár služebníků a dceru Julii. Ta se po letech chápe meče, připravena zbavit Monteky neprávem nabyté moci a osvobodit město Neo Verona od útlaku. Jasnou motivaci však Julii zkazí její setkání s Romeem Montekem. Romeo totiž neodpovídá její představě zhýralého tyranského synka, naopak je laskavý, odvážný spravedlivý a citlivý. Že se do sebe zamilují, je jasné už z názvu seriálu... Snad nejklasičtější tragédii o zapovězené lásce anime háv poměrně sluší. Že se děj odehrává na létajícím kontinentu, že se všichni prohánějí na pegasech a Julie je velmi emancipovaná, to všechno jsou jen drobnosti, na které se dá snadno zvyknout. Postavy jsou dvojího druhu. Ty hlavní jsou prokresleny poměrně věrně - na konci příběhu dobře chápeme, proč jsou jaké jsou a jednají tak, jak jednají. Postavy vedlejší jsou kolikrát jen do počtu a z nich nejhorší jsou postavičky komické, jimž vévodí Willy, karikatura samotného Williama Shakespeara. Naštěstí je nepodařených pokusů rozesmát diváka poměrně málo, i když je to hlavně tím, že samotných pokusů o vtip je poměrně málo. Snad jen na začátku jich je příliš. Ostatně prvních zhruba pět dílů je obecně slabších. K postavám bych měl jednu výtku, jen málo z nich je nečernobílých a jen málo z nich prochází nějakým závažnějším vývojem. Přesto i postavu nejzápornější se tvůrci poměrně úspěšně snažili předložit jako pochopitelnou. Celý seriál je jasně zaměřen na dospívající publikum, což já osobně kvituji trochu s nepovděkem, ale těžko to tvůrcům vyčítat. Pro ty, kteří by si chtěli říct: "Tohle nemám zapotřebí, Romea a Julii už znám," musím poznamenat, že seriál se předlohy příliš pevně nedrží a jeho vyznění v závěru je... řeknu jen, že je jiné. Horší ****. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Prvních několik a pár posledních dílů se pro trochu táhly, asi pro IMHO plno zbytečných scén (hlavně u těch posledních dílů), ale ta prostřední část, ta pro mě utíkala krásným tempem, že jsem se vždycky divila, když naskočil ending... Je to romantika jako hrom, ale co by se jiného dalo očekávat od Romea a Julie, že? Ti, kdo znají Shakespeara, by si mohli přijít na své, když to budou sledovat, protože je tam spousta narážek na jeho díla, navíc je tam i samotný autor, i když trošku jiný, než si ho představuji... A jinak už vše napsal Subjektiv. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Už před rokem mi dcera docela nadšeně vyprávěla o této anime fantasy verzi Romea a Julie. Sedl jsem k tomu, vydržel u toho celých 24 dílů, líbilo se mi. Děj se drží shakespearova příběhu značně volně, obsahuje mnoho nových a zajímavých prvků, je docela svěží. A končí trochu jinak. Stručné intro do děje: V prvních okamžicích příběhu je dvouletá Julie jediná, kdo přežije vyvraždění rodu Capuletů po moci toužícím Montekem. Pokračujeme po čtrnácti letech. Mladí šlechtici se prohání oblohou na okřídlených pegasech, zatímco lid přežívá pod vládou bezcitného Monteka a svoji naději vidí v tajemném rebelovi s maskou. Místy drsnější, než originál. Konec intra. Sympatické je, že jsou hlavní hrdinové dostatečně vykresleni, během děje vyzrávají a divák se dozvídá jednak příčiny jednání některých osob (které jsou zprvu skryty), jednak, co se v tomto světě vlastně děje (také dlouho skryto). Vadilo mi jen, že některé z vedlejších postav obdržely jména po hrdinech jiných shakespearových dramat. Nebylo to vůbec nutné, film by fungoval i bez toho. ■ Viděno na YouTube, v japonštině a s anglickými titulky. ■ K hudbě: Asi mi ještě bude dlouho znít v uších melodie "You Raise Me Up " (verze zpívaná v japonštině je také velmi pěkná). A kupodivu se mi líbil také závěrečný rokový song od skupiny Cyclone. Tancuju na něj v duchu quickstep :). ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

"Svet po ktorom túžiš, Rómeo, nájdeš až na konci veľmi dlhej cesty.." A našli ho.. Dej tohto príbehu sa odohráva v meste Verona, ktorej vládne temný a nenávistný kráľ Montek - a zatiaľ čo si on aj s jeho šľachtou žije zo žita, vo Verone je medzi obyvateľmi nepokoj a svet sa pomaly blíži k záhube. Žije tam ale rebel zvaný Rudý Vietor, ktorý sa snaží ubrániť Veronu pred zločineckým Montekom. Rudý Vietor je kto iný než Júlia, jediný žijúci človek z rodu Kapuletov. V deň jej šestnástich narodenín zisťuje, čo je vlastne zač a čo pre Veronu znamená jej meno - pred štrnástimi rokmi totiž diabolský Montek vyvraždil celý klan Kapuletov, čím sa stál kráľom. Júlii je do rúk darovaný legendárny meč, ktorým má zasiahnuť Montekove srdce - v tom je ale jeden problém: Júlia sa stretáva s Romeom, Montekovým synom a okamžite sa do seba zamilujú. Podarí sa im obom spoločne prežiť život aj napriek sporu medzi ich rodinami? .. Síce je toto anime založené podľa základného dejového kameňa zo Shakespearovej predlohy, tieto diela spolu nemajú spoločné takmer nič. Ponúka nám skvelý príbeh, ktorý sa odohráva v skvelom svete a so skvelými postavami. Ten je každou ďalšou minútou o to dojemnejší a o to napínavejší. Klišé príbeh o zakázanej láske vykompenzovaný do strategického a akčného sveta. Obsahuje veľa filozofických a prozaických vsuviek, množstvo veľkolepých dialógov a monológov a prekvapivých zvratov. Mimo to zaujme pekná animácia, výborná hudba v čele s peknou skladbou "You Raise Me Up" a niekoľko dojemných momentov. Záver sa dal samozrejme čakať, no aj tak dokázal vyvolať veľa emócií a je to jeden z mala záverov, kedy ľutujem ako sa to vlastne skončilo. Asi po ôsmych rokoch som dal re-watch, sériu som si pozrel za 3 noci a som v úžase...za čo môže aj pocit nostalgie.. Priemer prezretých epizód: 100% ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství, romantika, konec slzavé údolí. Rozšířenější verze klasiky, ve které je trochu poupravená hlavní zápletka. Postavy jsou propracovanější a hlubší, vzájemný vztah obou hlavních hrdinů se (na rozdíl od originálu) vyvíjí plynule a samozřejmě se najdou i nějaké ty souboje a akce. Animace je pěkná, soundtrack krásný, opening s oběma endingy taktéž. I když se najdou i slabší díly, ty silnější je spolehlivě vyváží. 7/10 ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Zahodila jsem to po 10. díle. Mám výčitky svědomí, že jsem dala seriálu špatné hodnocení, když jsem ho ani nedokoukala, ale odkládala jsem to už tak, tak dlouho... což dokazuje, že mi za dokoukání nestál. Sledujeme zoufale „netradiční“ pojetě R&J, kde bych na jednu stranu ráda zapomněla, čím se inspiruje, a ponořila se do děje o nevinném chlapečkovi z paláce a rebelce z ulic, a taky té zakázané, osudové lásce, jenže oni mi pořád musí připomínat, ČEMU že se to nepodobají, a ve světle Shakespearova veledíla a všech dokonalých adaptací mě přechází všechna chuť na asijské kreslené seriály. A pak to zazdí, když mi představí Tybalta, a jediné, na co myslím, je: „Tak Tohoto prosím nechají zavraždit tím holčičkou Romeem? To potěš koště. Já mizím.“ ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Téma Romea a Julie je natolik nadčasové, že se s ním dá dělat prakticky cokoliv, a to dokazuje i tento seriál. Jednoduchou zápletku, kterou zná každé dítě základní školy, zde tvůrci umístili do fiktivního středověko-podobného světa Neo Verony. Znepřátelenost rodů byla hned na začátku kulminována vyvražděním Kapuletů Montekem, přitom příznivcům těch prvních se podařilo zachránit pouze dvouletou Julii. S nevědomím krutého osudu jejích rodičů se dívka dožila 16 let a potkala trochu idealistického, trochu naivního chlapce Romea, též syna vraha Kapuletů. Romance těchto dvou lidí je jakousi červenou linií seriálu, ovšem není tou hlavní, což tvůrci mohli natáhnout na krásných 24 dílů. Některé části jsou trochu nudné a nezajímavé, u některých zase ani nemrknete, včetně závěru nevyjímaje. Některé motivy mi byly dost povědomé – Zorro, osud princezny Anastázie, Evangelion, a popravně ani nevím, jestli to mám seriálu vyčítat či naopak, protože nakonec je to úplně jedno. K pozitivům přidávám moc pěknou a dynamickou animaci, příjemnou hudbu a celkově povznášející dojem. Stoprocentně 70%, subjektivně o pár procent víc. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Spíše to byla jen volná inspirace Shakespearovou tragédií i jeho dalšími hrami (znám Ofélii, Shylocka i Petruchia, ti tam ale vystupovali coby kněžka, korupčník a mladičký dickensovský kriminálník), oklikou přes vykradení nápadu Zamilovaného Shakespeara. Japonci se s tím nemazali ani jinak a už v první epizodě nechali Monteky zmasakrovat téměř celý kapuletovský klan... aby se pak ale pokusili zrelativizovat postavu tyranského Monteka nejprve zprava ("pevná ruka je nutná k udržení řádu"), poté zleva (mindrák z nízkého původu). Autorům ale zjevně nestačily jen podobné posuny v postavách (ještě mnich k naprosté odpudivosti a Tybalt s Merkuciem si vyměnili strany), tak přidali úplný mišmaš motivů od sci-fi (místo děje byla Neo Verona, šutr s hodně slabou gravitací zavěšený na nebi), přes ekologickou fantasy (šutr udržoval pohromadě i při životě mýtický strom) a sociální kritiku (vztah mezi poddanými a šlechtou) až po maskované bojovníky proti útlaku i kvůli pomstě. Neměli ani problém s tím, aby v dětském seriálu akcentovali pubescentní erotiku. Ba se nebáli ani deviantních náznaků - Romeo k Julii pocítil něco už v jejím mužském převleku, její spiklenci zase ocenili, jak se umí převléknout za přitažlivou dívku (aniž by věděli, že dívka skutečně je). K tomu afektovaný Willy Shakespeare s dominantní matinkou a přes deklarovanou heterosexualitu jasný vzorec seme/uke v postavách dvojky mlčenlivého, mužného a urostlého Curia s upovídaným, dlouhovlasým a subtilním Franciscem. Zvláště když tento v průběhu seriálu udělal pár šťavnatých narážek na Curiovu sexuální askezi (i když ke konci seriálu už to bylo potlačeno). Z méně veselých tam byly zcela zřejmé narážky na dětskou i dospělou prostituci a kariéru přes postel. Kupodivu to ale jako celek fungovalo, místy to bylo zábavné, působivé i dojemné, v tématu povstání proti totalitnímu režimu aktuální i silné. Ale vadil mi tam hlavně ekologicko-náboženský motiv, protože Shakespearova tragédie je silná i bez toho, aby se ještě obalovala do jakési mystiky, zřetelně křesťanské. Byť ta je přítomna i ve hře (sejmutí dědičných hříchů sebeobětováním, najmě když to vedlo ke konci nepřátelství). // 72% ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Když jsem tohle začal sledovat, očekával jsem japonské zpracování Romeo a Julie. Ve skutečnosti krom romantiky a pravého "Shakespearova" příběhu jsem se dočkal fantasy remaku s ponechaným romantickým prvkem a určitými důležitými momenty. I když tenhle seriál má 24 dílů, tak se mi pořád zdá, že autoři si ukousli až příliš velké sousto, aby mohli rozvést celý příběh pořádně a navodili tak ještě lepší atmosféru. Nemusím ani zmiňovat, že je to spíše vedeno na širší publikum (pohádkově), což bych tu viděl i tak trochu ke škodě. Když připočítám onen fantasy prvek, tak z toho alespoň není jen čistě hořký tragický konec, ale hořkosladký konec. Jediné, co bych k tomu dodal jako mínus, je to, že tu jaksi chybí pozadí toho Ascalonu, které je tu odbyté jen několika momenty, ze kterých si člověk příliš neodnese. Dále musím uznat i to, že na to, že je to japonské zpracování, tak se celkem dobře snažili udržet evropskou kulturu, ale přesto tam byl vidět sem tam nějaký ten japonský zvyk. V závěru co se týče animace, tak tam nemůžu až příliš hodnotit dobře než slabší průměr, ale na druhou stranou hudební stránka se jim povedlo hodně dobře, kdy vždy vystihovala tu správnou atmosféru. ()

najki 

všechny recenze uživatele

tak zatial najslabsi anime, ktory som videla. Prilis vela romantickych dristov okolo, malo akcie, malo mystickosti a aj ta co bola, sa ukazala az na konci a neprelinala sa celym dejom, co bola skoda. a este do toho shakespearov jazyk, to sa fakt hodi len do divadla. anime a shakespeare nejdu dokopy. slabe dve ** ()

Curlyen 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější tragický příběh o lásce v podobě anime od japonských scénaristů? Proč ne. Příběh o osudovém setkání, o složité lásce a o vztahu mezi rody. Krásné romantické fantasy, tragické drama za doprovodu tak báječné hudby, opening jsem si oblíbil, jak jp tak eng verzi. Hezká kresba. Jinak napětí, pořádné drama, každý díl nutí se koukat dál. Konec mě teda dostal a naštval. I tak dávám 10/10. Bavil jsem se. ()

Rymixta 

všechny recenze uživatele

Známá hra od Shakespeara je neustále to samé, pouze nově natočené. Na rozdíl od toho všeho, tento seriál to pojal úplně jinak a to se mi na tom právě líbí, člověk vlastně neví, co se tam stane (i když konec je zhruba očekávaný, vzhledem k předloze). Jde o úplně jiné zpracování, kdy z rodu Capuletů přežije pouze malá Julie, o které si okolní lidé docela dlouho mysleli, že je kluk. Celý seriál je víc heroistický. Julie se převléká za hrdinu, který osvobozuje lid z krutovlády Montéka (otce Romea). Slabší stránkou seriálu, je umělé natahování, které se ale vzhledem ke krátkosti série dá skousnout. ()

Reklama

Reklama