Reklama

Reklama

VOD (1)

Anne Hathawayová tentokrát nikoli v roli princezny, nýbrž coby těžkými traumaty postižená dívka, která po letech izolace přijíždí na svatbu své sestry. Za vynikající výkon v tomto snímku byla herečka nominována na Oscara. Režie se ujal Jonathan Demme (Mlčení jehňátek, Filadelfie).
Byť by název tohoto snímku mohl evokovat některé sladkobolné romantické komedie, tento film nemá s nevěstami a ženichy na útěku nic společného. Spíše naopak. Ačkoli se jeho děj točí kolem svatby, jedná se především o silné psychologické drama, dávající nahlédnout do temných zákoutí lidské duše. Hlavní hrdinkou je dívka Kym, která sice svým vzezřením připomíná princeznu, ale hluboko v sobě skrývá bolesti a vnitřní démony, jež cupují její srdce na kousky. Proto se také chová tak, jak se chová. Rodina ji nemůže vystát, poslední léta strávila v léčebně, ale nyní se vrací domů, protože se vdává její sestra Rachel. A právě napjaté prostředí, jež kolem sňatku panuje, se stává arénou velké bitvy citů a traumat, během níž možná konečně bude vyřčeno vše, o čem se tak dlouhou mlčelo. V hlavní, pro ni velmi netradiční roli exceluje hollywoodská hvězda Anne Hathawayová, jež byla za tento herecký výkon nominována na Oscara. Tvůrcem snímku pak není nikdo jiný než oscarový Jonathan Demme, režisér nezapomenutelných klenotů Mlčení jehňátek a Filadelfie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nikoli další díl Deníku princezny, ale domácí video o vypuštění stáda kostlivců v rámci předsvatební psychózy s Rachelinou sestrou v hlavní roli, tak trochu a la Dogma. Potížistka Kym dělá dlouho kašpara a jako pozérka tím ostatní poznamenané jen vytáčí. Pak ale nastane situace, kdy klaun pod tíhou vlastních mimiker řekne něco jako: mužu abstinovat, mužu se všem omluvit, ale co se stalo, nezměním i kdybych byla Matka Tereza, a musím s tím do smrti žít ... a ta byla i s Anne Hathaway oscarová. Trauma pod povrchem ale výrazně otupuje až ubíjející roztahanost kolem svatby. Život, když něco bolí a něco se hojí, je taky rozvleklej, ale tady to bylo podle mě zbytečný a na škodu. 3,5*. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $12,796,841Tržby Celosvetovo $16,619,912Tržby za predaj DVD v USA $6,484,119 //počet predaných kusov 334,963 ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Asi po prvykrat za celu eru hodnotenia filmov, som zmenila hodnotenie po druhom vzhliadnuti. A to na vyssie... Pribeh je naozaj velmi silny a jeho prava podstata mi vosla pod kozu az po druhom raze. Tlieskam za atmosferu, tlieskam Anne a hereckemu obsadeniu, jedno minus ma stopaz a kamera... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zachycení té zvláštní společenské události, které se říká svatba. Komplexní všehochuť nálad a široká škály pocitů. Pro mě je Anne Hathaway (výborná) jen jednou ze dvou hlavních postav. tou druhou je právě SVATBA a vše okolo. Pro někoho kdo nikdy žádnou nevymetl asi nic moc, ale těm na které tahle událost emocionálně působí, doporučuju. Poslední scéna náladově dokonalá a všeříkající a tu houslovou skladbu chci, díky ní jsem film dokoukal až do konce titulků :) Silné 4* ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Kdo o filmu nic neví, možná si jako já bude myslet, že Rachel, která se vdává, je Anne Hathaway, ale ona vlastně hraje její sestru a to takovou, že je černou ovcí rodiny a noční můrou všech. Anne tady vystoupila z role celkem trapných princezen a velmi dobře a přesvědčivě zahrála nešťastnou dívku, která se zřejmě už navěky musí prát se svými osobními démony a pocity viny a pomalu si získávat zpět ztracenou důvěru a lásku svých nejbližších. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Až zase budu chtít spadnout do hluboké depky (jakože nikdy), tak si můžu prohlídnout rodinné fotky a pustit si rodinná videa, aby na mě vyskočily všechny ty rodinné křivdy a hnusy, a nemusím si pouštět Rachel. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Rachel se vdává a Kym se vrací domů. Komorní drama o rodině, lásce a hledání sebe sama, od tvůrce Mlčení jehňátek, jenž tentokrát vsadil na digitální kameru, aby diváka plně vtáhl do scén plných smutku, emocí či radosti. Skoro-Oskarová Anne Hathaway září a to doslova. Její postava ironické sestry se smyslem pro dramatičnosti, jenž se snaží za každou cenu získat trochu pozornosti, je opravdu dokonalá a zlatou sošku bych jí bez okolků věnoval. Vedlejší postavy, zastoupeny z 90% nevěstou, otcem, matkou a přítelem z protidrogových skupin, ji nezastiňují ani nepřevyšují, vše je dokonale vyladěno pomocí všemožných vážných / lehkých scén s naprosto precizními dialogy. Jediné, co nakonec na filmu zamrzí je fakt, že i přes tu všechnu realističnost "uvnitř rodiny", může konec působit pro někoho prázdně - žádné velké drama se nekoná, život jde dál a na minulost již zapomeneme. To ale neplatí pro tento film. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dva dovody ma viedli k tomu, aby som si tento film pozrel. Ten prvy dovod je reziser Jonathan Demme, ktory natocil MLCANIE JAHNIAT (1991) alebo PHILADELPHIU (1993) s Tomom Hanksom a s Denzelom Washingtonom a okrem tychto filmov si uz na ziadny iny od neho nepamätam. Mimochodom pre zaujimavost by som chcel dodat, ze hned na zaciatku filmu ako odkaz na Mlcanie jahniat spomenie Anne Hathaway samotneho Hannibala Lectera pocas jazdy autom z liecebne domov. Druhy dovod je moja oblubena herecka Anne Hathaway, ktora bola pravom nominovana na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, avsak v konkurencii si Oscara domov odniesla Kate Winslet za ulohu v drame PREDCITAC (2008). Myslim si, ze z tohto nametu sa dalo omnoho viac vyskrabat, ako to predviedol reziser a namiesto toho akokeby zabudol na noznicky v strizni a neskratil svadobnu zabavu, na ktorej sa zabavali asi len herci alebo i neherci. V kazdom pripade, chvilami to bolo dost nudne a na konci zaverecnych titulkov mi v hlave presla otazka: ,,A to bolo vsetko?" _________ Anne Hathaway - (Kym) +++ Rosemarie DeWitt - (Rachel) +++ Debra Winger - (Abby) +++ Jerome Le Page - (Andrew) +++ Sebastian Stan - (Walter) +++ Roslyn Ruff - (Rosa) +++ Bill Irwin - (Paul) +++ Produkcia: Jonathan Demme +++ Hudba: Donald Harrison Jr., Zafer Tawil +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ač bych to nečekal, drama Rachel Getting Married mi dlouho leželo v hlavě. Místy jsem se nechal doslova hypnotizovat velkýma očima a úsměvem Anne Hathaway, jindy mě dostávala ruční kamera á la Dogma. Velkým mínusem jsou pak totálně protahované, pro středoevropana nestravitelné pasáže příprav svatby, a s ní spojených všemožných děkovaček, ubíjejících poplácávání po ramenou, srdceryvných vyznání a díků a objetí a.. Naštěstí je tu potížistka Kym, která se zřejmě už navždy bude prát se svými démony. Bojující o kus pozornosti i uznání, že se někam posunula., i když jí leckdo už dávno odepsal!! Oceňuji, že i když se snímek prakticky nikam neposouvá, kostlivci jsou dávkovaní postupně a některé sekvence z hlavy jen tak nedostanu. Ani samotnou ústřední postavu.. 59% je tak trochu málo, ne? Možná proto dávám nadhodnocené 4*.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl zvláštní a na první pohled specifický, těžko ho lze přirovnat k jakémukoliv jinému filmu. Je zde zvláštní mnohdy roztřesená kamera, film je snímán spíše dokumentárním stylem, a v žádném jiném filmu jsem dosud neviděl, aby svatební proslovy trvaly nějakých 20 minut nebo snad ještě déle. Zkrátka je zde viditelné snaha o něco nového, snaha o pokus natočit film o jedné svatbě trochu jinak, než jak bych to já osobně čekal. A nelze popřít, že se tvůrcům povedlo právě těmi změnami a originálními vychytávkami mě zaujmout, navíc byl dobrý nápad, že se diváci teprve s postupujícím dějem dozvídají, proč byla Kim v léčebně a co všechno v minulosti provedla, takže napětí a vylézající kostlivci ze skříně, to vše je dávkováno postupně a tak se film stává stále zajímavějším, ale zároveň také stále dusnějším. A v tomhle případě je docela jedno, jak všechno dopadne, protože už před tím koncem se toho stane tolik zajímavého, že ať by to dopadlo jakkoliv, tak každý konec bude povedený. Co se týče hereckých výkonů, tak Anne Hathaway jednoznačně ukázala, jak kvalitní herečkou umí být a já jsem jí celou její roli bez jediného zapochybování uvěřil. Právě díky jejímu výkonu a díky snahám o originalitu mohu film označit jako mírně nadprůměrný, ve zdejším hvězdičkovém systému to tedy znamená tři hvězdy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrné rodinné drama, které sice má celkem dobře napsaný scénář a pár silných scén, ale jako celek to moc nepasuje dohromady. Režie je totiž až příliš nevýrazná, tempo je totiž někdy až moc pomalé a hlavně v první půli jsem se hodně nudil. A ta kamera byla místy na můj vkus až příliš "amatérská" a to neustálý klepání kamerou se k tomuto žánru imho moc nehodí. Nad vodou to nicméně drží výborná Anne Hathaway, která zde všem potvrdila, že není jen hezkou tvářičkou, ale že s ní musíme do budoucna hodně počítat. A to je tak největší ponaučení, jaké jsem si od tohoto filmu mohl odnést. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem se furt musela přemlouvat, abych to nevypla. Pak už se to celkem dalo, i když přesně nevím čím to bylo (asi když už jsem byla za půlkou tak sjem si říkala, že to teda dokoukám). Na celém filmu mě zaujalo jen pár věcí: skvělá Anne Hathaway - snad už tedy bylo dost všem těm princezničkám a pod., Rosemarie DeWitt a kamera - všechno to bylo natáčené jakoby domácí kamerou, ale některé ty střihy trochu ubraly na uvěřitelnosti tohohle záměru. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních filmů režiséra Jonathana Demmea, který vynesl Anne Hathaway první nominaci na Oscara s názvem Rachel se vdává předvádí neobvyklý pohled na svatební veselí, které tentokrát není čistě zdrojem veselí a nadšení. Naopak se sestra nevěsty kvůli veselce po dlouhé době dostane se svojí rodinou do kontaktu a tahle černá ovce rodiny je tak postupně konfrontována s pohrdavými reakcemi okolí. Samotný počet hlavní hrdinky Kym přitom spočívá v tom, že si stojí za tím, že její omluvy minulost nevymažou a to především proto, že se Kym skutečně dopustila především jednoho zásadního problému. Jonathan Demme společně s kameramanem Declanem Quinnem pracuje s třesavými pohyby kamery, které v některých momentech působí jako z dokumentárního filmu, někdy zase naopak působí jako autentické domácí video. Tenhle tvůrčí záměr ale bohužel nemá ten správný účinek a především Demme tolik nebere důraz na jeho pověstnou práci s detaily obličeje jako ve Philadelphii nebo Mlčení jehňátek. Tenhle Demmeův trademark byste v Rachel se vdává hledali těžce a zamrzí to, protože právě touhle metodou Demme naprosto bravurně zvládal se do postav ponořit. To Demme chtěl zcela určitě docílit i u Rachel se vdává, úplně se to ale nedaří. Ruční kamera se možná hodí ke klasickému dokumentu nebo akčního filmu, rozhodnutí ohledně tohoto řemeslného zpracování v rámci psychologického dramatu je ovšem opravdu zvláštní. A i když by se dalo snadno namítnout, že se možná Demme pokouší o autentičnost, spousta ostatních aspektů zcela jakýkoliv nádech autentičnosti podkopává a divák především tuší, že Anne Hathaway nehraje Anne Hathaway. A především se přesně takhle nádech autentičnosti nevyvolává. Právě výkon Anne Hathaway je opravdu výtečný. V roli bývalé feťačky je naprosto uvěřitelná a šlo pro ní jednu z prvních rolí, kde ukázala, že jí vážná role nedělá problém. Hathaway do svého výkonu dala naprosto všechno a pro nominaci na Oscara si došla zcela právem. Stejně tak se nedá říct vyloženě nic špatného o dalších hercích jako Rosemarii DeWitt v roli titulní Rachel, Billu Irwinovi v roli otce nebo Debře Winger v roli matky. V hereckých momentech skutečně není sebemenší problém, především i proto, že jim veškeré ty konfrontace ohledně dávné minulosti divák věří. Jenomže pořád Rachel se vdává k dokonalosti chybí mnoho věcí a především je vidět, že si nikdo není pořádně jistý, jak vlastně tu konfrontaci černé ovce s rodinou pojmout. Celé to prostě celou dobu působí tak, že se vůbec nepodařilo skloubit svatební obřad a zároveň rodinná traumata. Je velmi bizardní vidět, jak se momenty, kdy na sebe lidé navzájem křičí a vyčítají si různé momenty z minulosti kříží s klasickými momenty na svatbě plné srdcervoucích proslovů a především té klasické svatby, kde se všichni veselí, tancují a pijí. Háček je též v tom, že film trvá pouhých 110 minut a přesto působí příliš zdlouhavě, což je navíc potvrzeno i tím, že mohlo mnoho momentů v pořádku skončit na podlaze střižny. A především si mohla scenáristka Jenny Lumet dát větší práci se scénářem, který ta rodinná traumata, komplikovaný vztah dvou sester a status černé ovce hlavní hrdinky mohl vytěžit o poznání víc. Rachel se vdává je po obsahové stránce strašně nevýrazný film a má štěstí jenom v tom, že díky své ´´ dokumentární´´ formě je v rámci žánru snadno zapamatovatelná. Jenomže zároveň nebude existovat důvod si někdy tento film pustit znova. Protože nejen není kdovíjak výborný, ale zároveň je v mnoha ohledech skutečně velmi prostoduchý. Snaha o hluboký příběh ve finále u Rachel se vdává vypadá jako nepovedená mise, protože ty samotné velmi dobré herecké výkony nestačí s tak prostým scénářem. V případě, že by šlo o televizní produkci bych možná byl o poznání spokojenější, představa, že tohle skutečně natočil Jonathan Demme mě ale naplňuje velmi smutnými pocity a proto i přes některé kvalitní aspekty vlastně na tenhle film budu vzpomínat opravdu nerad. A radši si pustím záznam ze svatby svojí sestry a dám si k tomu víno. Rachel se vdává skutečně není pohromou, Demme tam přece jen v některých ohledech poznat je, neexistují ale žádné důvody, proč by se zrovna tohle mělo stát významnou filmovou záležitostí, která bude v příštích letech obhajovat pozice na seznamu nejlepších nebo nejdůležitějších filmů všech dob. Takové filmy totiž vypadají zcela jinak...... () (méně) (více)

Arkos 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to zbytečně dlouhý, nic neříkající a hlavně zcela nudný film. Tu jednu hvězdu dávám Anne Hathaway. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu výborné drama připomínající Dogma filmy, na druhou stranu nudný náhled do příprav a realizace jedné svatby. Osekat film o cca 20 minut svatebních radovánek, mohlo to být za čtyři, takhle je to jen zbytečně rozvleklý film se skvělou Anne Hathaway a několika opravdu vydařenýma scénama, které se zaryjou pod kůži. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma so silným príbehom a vnútornou bolesťou hlavnej hrdinky. O tom, že s niektorými udalosťami, ktoré sa stanú v našom živote či už nešťastnou náhodou alebo nie, sa skrátka vyrovnať nedá. Jediná otázka, ktorá sa potom neustále derie na povrch je, že kto je na vine?... A je to vlastne dôležité? Čas sa už nevráti späť. Človek sa s tým musí naučiť žiť a dúfať v odpustenie, sám pred sebou i pred ostatnými... Nie všetko sa tu podarilo tak ako som si predstavoval, hlavne ku koncu príbehu som si niečo okolo jednania a udalostí okolo hlavnej postavy (Anne Hathaway) predstavoval trochu inak - myslím, že reálnejšie by bolo trochu tvrdšie vyznenie pointy, no i tak to ako celok na mňa slušne zapôsobilo. Hlavne vďaka atmosfére, pár výborným scénam (mám rád rodinné stretnutia, kde sa vyťahujú rôzne staré tajomstvá a traumy, tiež konfrontácia matky a dcéry bola výborná...) a v neposlednom rade aj vďaka výbornému herectvu A. Hathaway. Škoda toho konca, na môj vkus sa tu až príliš veľa času zabilo tancovaním a spievaním, u mňa to v tých chvíľach strácalo to čaro psychodrámy. Ale chápem to, veď svadba. Lepší priemer. 65/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nebýt Anne, tak si to nepusím. Smíšené pocity. Napadají mě jen otřepaná fáze jako "nuda", "o ničem", ale současně "hluboký příběh". Všechny kýče z amerických svateb pohromadě a mězi nimi Anne, která přijela z léčebny drogově závislých na svatbu své sestry. Jediné zajímavé je to, co se točí kolem ní a občas to má onu "hloubku" a zaujme, jen škoda té nezáživné omáčky kolem. Nebyl by problém to sestříhat na poloviční délku. # [viděno: TV, 5.1] # příběh 6 | hudba 3 | humor 1 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 4 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americká reakcia na DOGMU. Čiže je vtom niečo európske a je to aj americký indie film. Prečo sa po smrti Demmeho spomínajú iba jeho komerčne najúspešnejšie filmy z prvej polovice 90. rokov a na odvážnejšiu Rachel sa zabúda? Film, kde prehodnocujete svoje vzťahy k postavám, kde sa všetko postupom času vyjasňuje a kde začnete chápať motivácie každého zúčastneného. Zabudnite na čiernobielosť charakterov. Je to ako život, pretože v jednej scéne po sebe postavy kričia, ubližujú si a v následnej sa tvária, že sa nič nestalo. A potom zase môže kľudne nasledovať hádka a len tak vyhodené výčitky na svetlo. Mne to proste pripomína život a nie scenáristicky a dramaturgicky ošetrené dialógy. I keď samozrejme tento výsledok je docielený práve premyslenou prípravou scenára. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Celkovo dobrý nápad návratu sestry z opravovne deň pred svatbou, je bohužiaľ absolútne nevyužitý. Prvých 10 minút dobre, potom je to už len nepríjemné a zdĺhavé špáranie sa zápalkou vo výkale. Jedna za Anne. ()

Reklama

Reklama