Reklama

Reklama

Anne Hathawayová tentokrát nikoli v roli princezny, nýbrž coby těžkými traumaty postižená dívka, která po letech izolace přijíždí na svatbu své sestry. Za vynikající výkon v tomto snímku byla herečka nominována na Oscara. Režie se ujal Jonathan Demme (Mlčení jehňátek, Filadelfie).
Byť by název tohoto snímku mohl evokovat některé sladkobolné romantické komedie, tento film nemá s nevěstami a ženichy na útěku nic společného. Spíše naopak. Ačkoli se jeho děj točí kolem svatby, jedná se především o silné psychologické drama, dávající nahlédnout do temných zákoutí lidské duše. Hlavní hrdinkou je dívka Kym, která sice svým vzezřením připomíná princeznu, ale hluboko v sobě skrývá bolesti a vnitřní démony, jež cupují její srdce na kousky. Proto se také chová tak, jak se chová. Rodina ji nemůže vystát, poslední léta strávila v léčebně, ale nyní se vrací domů, protože se vdává její sestra Rachel. A právě napjaté prostředí, jež kolem sňatku panuje, se stává arénou velké bitvy citů a traumat, během níž možná konečně bude vyřčeno vše, o čem se tak dlouhou mlčelo. V hlavní, pro ni velmi netradiční roli exceluje hollywoodská hvězda Anne Hathawayová, jež byla za tento herecký výkon nominována na Oscara. Tvůrcem snímku pak není nikdo jiný než oscarový Jonathan Demme, režisér nezapomenutelných klenotů Mlčení jehňátek a Filadelfie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Ant 

všechny recenze uživatele

Náladou hodně zvláštní a taky depresivní nezávislák. Námět není nijak objevný, ale který dneska je. Proto se snaží využívat jiných prostředků jak se odlišit. Ať už je to "indická?" svatba nebo neustálá dokumentární kamera, která už ale v polovině filmu opravdu začne štvát. Anne Hathaway předvádí asi prozatím nejlepší výkon své kariéry jako černá ovce rodiny, která se vrácí domů, kde na ni ale všichni spíše pohlíží jako na narušitele klidné předsvatební atmosféry. Film s několika hodně dobrými scénami rychle uteče a ve mně zanechal celkem příjemný pocit, takže za 4*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jestli v tomhle filmu bylo něco skryto, pak mi to bohužel zůstalo utajeno. V dabingu naprosto příšerné. Anne Hathaway mám docela rád, což byl také důvod, jak jsem se k tomuto filmu dostal. Proti Passengers velmi slabé, roztahané, uštěkané a uhádané. Něco na způsob: "Mami, řekni Denisovi, ať mi vrátí to autíčko". "Denisku, vrať Milušce její hračku". "Děti nehádejte se, oba vás máme rádi." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Úlohy tělesně a duševně postižených jsou samozřejmě jen jednou částí z palety rolí, které hercům předplácejí účast na ceremoniálech, kde jsou dekorováni ti nejlepší. Další jistoty představují role homosexuálů, alkoholiků, drogově závislých a nejrůznějších trosek, klátících se na okraji společnosti. Kategorií pro sebe sama pak jsou party, kdy se herci vtělují do jiných slavných osobností - politiků, hudebníků nebo filmových hvězd - a úlohy, při nichž podstupují až neuvěřitelné tělesné proměny. Co dobrou hodinu funguje při budování napětí a dávkování informací, to se v závěru rozmělní do vyvařeně smířlivého poselství, servírovaného rádoby nenásilně na pozadí pokračujícího svatebního veselí. Být závěr o dvacet minut kratší nebo delší, moc by se nezměnilo: film skrze zbytnělou stopáž ubíhá kamsi do ztracena. Rachel se vdává poměrně věrně ukazuje dnešní tvář nízkorozpočtové americké kinematografie, kdy jména proslavená Hollywoodem odbíhají do nezávislých sfér a tam se pokouší o ono pravé velké umění. Plodí filmy ambiciózní, okázale inteligentní a za každou cenu seriózní. A snad i proto poněkud umělé a myšlenkově vyčichlé. Typově lze Demmeho snímek zařadit k festivalovým objížděčům typu Frozen River. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jako scénář dobrý, dobře zahraný, ale zpracování katastrofa. Hrozná hudba, hrozná kamera, celkové nuda... ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut jsem nadával, že Demme nepochopil, že ruční kamera automaticky neznamená, že s ní budu pomateně mávat. Ale pak jsem si na to nejen zvykl, ale dokonce to i přijal, poté jsem to nevnímal a nakonec to považuju za klad. A upřímně řečeno - žádné hrozné mávání to nebylo a ke snímku, který se odehrává převážně před svatbou a pak v jejím průběhu, se to dobře hodí. Důležité také bylo, co se zrovna v záběru odehrávalo a podle toho tomu byl pohyb kamery přizpůsobován. Od pana Jonathana jsem zatím viděl jen Mlčení jehňátek a i když toto rodinné drama je o něčem jiném a jejich úrovně nedosahuje, nelze mu upřít vynikajícím způsobem prokreslená atmosféra. Tomu všemu samozřejmě napomáhají i skvělí (kromě Anne Hathaway a Debry Winger spíš neznámí) herci. A výborný scénář, protože film je hodně postaven na dialozích. Malá výtka jen k příliš dlouhému svatebnímu tanečnímu veselí - závěr to však napravil. Jonathan Demme prokázal, že je stále skvělým režisérem a já opravdu nechápu zdejší nevysoké hodnocení. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

"We have gathered here to celebrate love, pure and simple. Rachel is pure, Sidney is simple."..skvelý komentár Rob Roya! ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jedná se o syrové drama narozdíl od toho co název napovídá. Jonathan Demme natočil film podobný (a možná i inspirovaný) Rodinnou oslavou od Vinterberga. Dokonce i kamera se snaží napodobit styl Dogmy 95. Ale vše zůstalo jen polovičaté, ať už dramatické výjevy, rozbor postav nebo jen styl, zda se připojí k syrovosti filmů podle Dogma 95 či zůstane u "normálních" hollywodských počinů (Co ta tancovačka ke konci, u všech bohů?!). Alespoň Anne Hathaway mě konečně přesvědčila, tahle role se jí povedla a i oscarová nominace jí slušela. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Stále, a asi nikdy si nezvyknu na " reálnou " kameru. Strašně mi to vadí, bolí z toho oči. Žádný snímek natočený sitkamerou si pořádně nevychutnám. Tady je dokonce kamera Declana Quinna tak vlezlá a stále v pohybu, že se pohybuje, i když nemusí. Naštěstí je snímek tak jednoduchá záležitost, že to člověk ani nemusí sledovat. Někdy stačí jenom poslouchat. Je to film o dialogu. CITÁT - Ráchel se nám vdává.......... ** ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Najvacsi problem tohoto filmu spociva v jeho nefilmovej forme. Rucna dokumentaristicky posobiaca kamera ma navodit dojem realistickosti co sa vcelku dari ale tym akykolvek pozitok zo sledovania pada. Neuzijete si tu ani dobru hudbu, ani zaujimavu vypravu, kameru, reziu ci nejake zrucne zostrihane sekvencie....Skratka film, ktory nielenze nezakriva svoj nizkorozpoctovy povod, ale prave naopak, stavia ho na "obdiv". Do istej miery to funguje. Film stoji len na dvoch silnych pilieroch. Tym prvym je vysperkovany scenar s brilantnymi dialogmi a tym druhym je presvedcive herectvo Anne Hathaway. Zial ku koncu uz film straca dych a utapa sa v svadobnych radovankach a tancovackach. Zostrihanie niektorych scen a lepsi zaver by mu rozhodne prospel. Takto je to iba za 3*. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Název mluví opravdu za vše.. A pokud je na tom někdo podobně jako já a absolutně ho nezajímá, jak se nějaká namyšlená úplně cizí holka chystá na svoji svatbu, neměl by nad tímhle filmem vůbec uvažovat, protože v něm opravdu není vůbec nic jiného.. Ano, je tam sice pár scén (neříkám, že dobrých), které nejsou tak docela o svatbě.. Jsou to ty, ve kterých se Anne Hathaway lituje, jaká je chudinka nebo se hádá s každým, kdo jí přijde pod ruku.. Ale těchto scén je tam vážně málo a většina filmu je o tom, jak před svatbou asi 10 lidí pronese nic neříkající přípitek nebo jiní svatebčané, kteří ve filmu nehrají téměř žádnou roli, několik minut tančí.. A to je vážně příšerná nuda! Když k tomu přidám tu hroznou kameru, díky které to celé působilo jako domácí video, nemůžu hodnotit jinak.. A opravdu nechápu, za co byla Anne nominovaná.. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé a místy roztahané. Zajímavá kamera dokázala navodit domáckou atmosféru, takže jste byli rodince trošku blíže a na vlastní kůži jste cítili napětí a stres. Postavy byly realistické, ale svou realističností možná až příliš nudné. Díky za postavu Kym. Anne Hathaway konečně ukázala, že umí hrát a hodí se na víc než jen druhé housle. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem čo sa mi na tomto filme páčilo..je to dosť zaujímavé téma...ale nejako nezaujímavo spracovaná..asi môže za to tá divná kamera...ale nejako ma to predsa zaujalo...a Anne Hathaway je už silná herečka ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Jedna vec je jasna - jestli nekdy spacham svatbu, coz je sama o sobe sci-fi sfera, tak jedine absolutne alternativnim zpusobem, bez sebemensiho naznaku nejake podobne rodinne party, ktere jste zde v prubehu celeho filmu svedky. Konstantni pocit trapnosti a chytani se za hlavu co je tohle za demenci a jestli jsou ty lidi vubec mentalne pri smyslech. K tomu Anne Hathaway, ktera je oficialne naprosto neschopna herecka, hrala tak neskutecne bezradne, ze ani na chvili nebyla sto se do role vzit, neustale jste museli trpet jak se snazi krecovite predvadet, jak ji to vubec nejde a jak moc trapne to ve vysledku pusobi. Na druhou stranu to bylo cele pomerne realisticky pojate a melo to i par silnejsich vypjatych scen, ktere to zuby nehty drzi na dvou hvezdach. Bylo to ale tak trosku typicky podpasove citove vydirani v podobe analyzy smrti blizkych atd. Film sam o sobe napr. z reziserskeho pohledu je na tom dost bidne. 3/10 ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Anne Hathaway je vhozena do výborně rozehrané partie, kde každý postupně odkrývá své karty. Pomalá a soustředěná režie vdechuje filmu nádech "artovosti" a intimnosti, společně s uvěřitelnými a lidskými postavami zahranými vesměs ne moc znamými herci. Výjimkou je právě Anne Hathaway, jejíž výborně zahraná, excentrická a sarkastická Kym, dusící v sobě neuvěřitelnou bolest je jakýsi bod, kolem kterého se všechno tak příjemně točí až do realistického závěru, kde něco končí a něco ne. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Taková životní událost, jakou je svatba, může klidně být katalyzátorem lidských osudů, které právě pod ohromným vypětím během příprav vyplavou na povrch. Na svatbu svojí starší sestry Rachel (Rosemarie DeWitt) přijíždí z léčebny Kym (výtečná Anne Hathaway), černá ovce rodiny, ta, která fetovala a hlavně ta, která způsobila neštěstí a zkazila život sobě a všem členům rodiny. Během jakoby náhodných okamžiků dění v domě nevěsty, nasnímaných z ruky digitální kamerou a výborně sestříhaných, že si připadáte jako přímý účastník oslavy a ne jako divák, tohoto nezávislého filmu, který si velmi přál Jonathan Demme natočit. Jenom je škoda, že v rámci maximální autenticity, film se zdá moc dlouhý. Poznámka: Nemám moc rád termín "nezávislý film". I ten "nezávislý film" potřebuje "závislého diváka" ochotného zaplatit... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na film mě nalákala oscarová nominace pro Anne Hathaway, chtěla jsem ji prostě vidět jinak než princeznu. To je na tomto filmu ostatně jedna z mála pozitivních věcí. Ano, cítíte, jak v této na první pohled hezké rodině, která se těší na svatbu té lepší dcery, všechno hnije pod povrchem, bobtná, cítíte tu jednu velkou přetvářku a napětí před nějakým pořádným výbuchem emocí, ale jinak je to v podstatě nuda, nuda a nuda. Ruční kamera navíc napomáhá dojmu, že tenhle film je vlastně takové home video. Nijak mě to nenadchlo a znovu to vidět nechci. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tři mi přijdou málo a trochu nefér s ohledem na několik scén s Anne Hathaway a Rosemarie DeWitt, které obě hrály skvěle, ale na čtyři mi něco chybělo, respektive spíše přebývalo. V určitých chvílích má film až mrazivou hloubku (zpověď na skupině, talíř, dialog s matkou), ale bohužel bylo nezbytné přetrpět i slabší momenty, např. když účastníci večeře jeden po druhém začali pronášet své láskyplné přípitky. Kamera se naštěstí po úvodních divokých minutách trochu zklidnila. A rád bych ještě věděl, proč měl Sidney na nose tak příšerné brýle. ()

Reklama

Reklama