Reklama

Reklama

Jednotlivé časti: 1.-Eva Kostolányiová
2.-Michal Dočolomanský
3.-Ivan Mistrík
4.-Zora Kolínska
5.-Jozef Urban
6.-Dušan Pašek
7.-Pavol Juráň
8.-Ivan Krajíček
9.-Rudolf Sloboda
10.-Jaroslav Filip
11.-Július Satinský
12.-Marián Zednikovič
13.-Vladimír Durdík
14.-Vlado Müller
15.-Peter Dubovský
16.-Karol Duchoň
17.-Marián Kochanský
18.-Jozef Kroner
19.-Stano Radič
20.-Martin Martinček
21.-Vladimír Dzurilla
22.-Elena Galanová (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S láskou vyprávěné především profesní příběhy těch, kteří rozdávali radost. Dokumenty se vyhýbají bulvárnímu zpracování, jedná se vždy o přiměřeně dlouhý medailonek dané osobnosti. Aktuálně je natočeno již mnohem více dílů, než zde uváděných 22, ale stále postrádám film věnovaný Františku Dibarborovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len úvodnou zvučkou to má silný nádych emotívnej spomienky. Výborné osobnosti vybraté, všetko sa interpretuje takým ľahkým, až veselým tónom, samozrejme až po koniec, kedy prichádza neodvratná smrť, niekedy privčasná. Mal som ten seriál veľmi rád, pretože dalo nahliadnuť do hlbiny duše mnohých umelcov, ktorí boli naozaj ešte umelcami, žiadne naše reality "hviezdy". ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost zhlédnout zatím dva díly tohoto pozoruhodného projektu Slovenské televize - první byl věnován Evě Kostolányiové, druhý jejímu příteli Michalovi Dočolomanskému. Ve srovnání s rovněž s obdobným, rovněž zdařilým seriálem ostravské televize lze konstatovat, že zatímco český tvůrce více usiloval a usiluje o dokumentárnost a faktičnost, slovenské pojetí je viditelně lyričtější, více se blíží jakémusi básnivému eseji v obrazech. Nechci tím říci s určitostí, který přístup nebo profesionalita jsou lepší či horší. Nebylo by to podle mého názoru adekvátní. Lidsky bližší tam, kde se jedná o lidi divákovi zvláště drahé, může být patrně více oslovující slovenský přístup, soustřeďující se na srdce, vzpomínku, dojem, vjem, citový otisk. Pro Čecha má pozoruhodný projekt Slovenské televize navíc další rozměr: umožňuje vídět a vnímat slovenskou osobnost v jejím domácím prostředí, v kontextech, do kterých by jinak dohlédl stěží, pokud vůbec. Vynikající Slováci a Slovenky zlidští, zpozemští a ještě více zkrásní. Ne podobou, ale srdcem, člověčinou. Tím a o to víc vynikne blízkost obou našich bratrsky i sestersky přátelských národů spojených i oddělených břehy řeky Moravy. Pocit, že nejsme i v Evropě Evropských společenství sami, že tři čtvrtě století společného československého státu nebylo marných, dále umocňuje trýzeň z bezmoci vůči času, která nás prostupuje, hledíme-li do těch nenávratně ztracených tváří, do těch v čase neopakovatelných a uzavřených gest; není to však jen trýzeň, ale také skutečnost nadčasovosti a věčnosti, neboť žijí s námi tím, že jsou stále v nás. Větší nesmrtelnosti a věčnosti lidství, odkázané na lidská měřítka, dosáhnout nemůže. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mal som možnost vidieť iba 3 diely: Duchoň, Dočolomanský a Satinský. Ich úroveň bola vysokej kvality a prinútila ma v tej chvíli myslieť iba na tieto osobnosti. Pozhliadnutí myslenie na nich neprestávalo a na povrch sa drali rôzne myšlienky, čo je nesporným plusom tejto dokumentárnej série. Hodnotenie: 90% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama