Reklama

Reklama

Epizody(13)

Mladý Ládík Smolík je sice malý génius, ale ve škole je poněkud líný. Takže i když zrovna začínají prázdniny, kvůli špatným známkám dostane domácí vězení! Jenže nebyl by to geniální Ládínek, aby si nedokázal poradit. Z harampádí, které má po ruce, sestrojí nafukovací vesmírnou loď, pojmenuje ji Gulliver 5 a tajně vyráží za dobrodružstvím. Na cestách ho provází pes Zorro, kterého Ládínek pro jistotu naučil mluvit. Společně objevují podivuhodné planety, kde roboti zotročili lidstvo, nad vším vládne hudba, všechno se odehrává jako v detektivce nebo kde je všechno pod vodou… Zatímco si někde lítá, Smolíkovi si říkají, co tam to ten Ládík zase vyvádí, a vždycky je napadne to samé: co by? Vždyť má domácí vězení a je zavřený u sebe v pokoji. (TV Prima)

(více)

Recenze (160)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 5* Tento seriál patří neodmyslitelně k mému dětství a tak je vysoká známka pochopitelná. Bylo to citelné zpestření mezi tou šedí, která se tehdy pouštěla v televizi. Ty fantastické příběhy a humor mi byli hodně blízké. Nejvíc mě bavila druhá série, kterou si i nejvíc pamatuju ... Ládínek a jeho Guliver 5 . Stejně tak i třetí, kdy cestuje celá rodinka po světě, což tehdy bylo nepředstavitelné. První sérii, jsem snad viděl až jako poslední. Dabing byl taky slušný, tak co si víc přát. Nevím jak tento seriál osloví dnešní mladou rozmlsanou generaci, ale to je mi vlastně jedno.... za sebe prostě nostalgické TOPka. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Dospívající Ládínek si pro své "úniky z domova" pořídí nafukovacího Gullivera skrytého ve futrálu od houslí, s kterým pak podniká opravdu daleké výlety doprovázen věrným Zorrem, který v pozdějších dílech dokonce mluví. Úžasný nápad, který je úžasně propracovaný. Skvělé dialogy, skvělé "hlášky", přičemž vše nepostrádá určitou hloubku. Ač jde o sci-fi, neztrácí ani kontakt s realitou, protože na vzdálené planetě se většinou odehrává něco, co bylo "rozehráno" v úvodní partii v rodině Smolíkových. Jednotlivé planety pak představují některé naše problémy "ad absurdum" - tak se na ně můžeme podívat trochu z jiného úhlu - a nechat se formovat, pokud chceme (fantazii, ale i myšlení a cítění). Pro mě úžasně nadčasový seriál. Zajímavé komentáře: Šandík, Lima, Subjektiv, Karlos80 a flanker.27. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní animovaný seriál pro děti i dospělé s ohromující dávkou fantazie a výchovným charakterem. Nejmladší člen rodiny Smolíkovy, Ládínek alias Aladár, vyráží se svým věrným mluvícím psem Zorrem na báječná vesmírná dobrodružství. Ve vedlejších rolích jsou ostatní členové rodiny: Pepa, Gábi, Týna a občas i nešťastný soused doktor Halíř. Pomocí nafukovací rakety Guliver prozkoumává klučina v noční košili rozlehlý vesmír. A jednotlivé planety slouží k výchově a varování. Placatá planeta varuje před zpátečnictvím. Pohádková nás dostává do střetu pohádek a nedůvěřivé reality. Bláznivá planeta, plná neskutečné fantazie, varuje před zblbnutím dekadentního obžerství. Planeta strojů upozorňuje před přílišnou technizací civilizace. Zpívající planeta poukazuje na nutnost střídmosti a vyváženosti hudby a hudební kulisy. Planeta zločinu zlehčuje spisovatelství detektivních románů. Válečná planeta varuje před velkým nebezpečím a malicherností válek a válečných sporů. Proměnlivá planeta je opět plná úchvatné fantazie, kde jsou neustálé změny všeho velkým nebezpečím pro život. Zrychlená planeta upozorňuje na nebezpečí zrychlování životního stylu lidstva. Pravěká planeta ukazuje možnou nebezpečnost uhlazených násilníků. Planeta splněných přání je varováním před nesnadným vymaněním se ze stavu lenosti, když podlehneme pohodlnosti a nicnedělání. Planeta vodních duchů ukazuje na nebezpečnost samoty a neochoty komunikace s ostatními. Na hlavu postavená planeta, opět plná fantazie, všechno krásným způsobem uzavírá. Satirické, ironické, jednoduché, vtipné, bavící, výchovné, upozorňující. A především stále nádherné odreagování všedních dnů. ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Čím som starší, tým sa mi to viac páči. Hlášky sú výborné, aj animácia, dialógy a námet. Keď som bol malý bolo to pre mňa dosť podivné. Málo techniky a príliž bizardné prostredie a postavičky. Až neskor som to začal chápať. Išlo o posolstvo, ponaučenie a kritiku spoločnosti. Stále aktuálny seriál. Aj mne pripomína Aladár Lemovho Ijona Tichého. Teraz je to tá pravá pohodička, usadiť sa v kresle a "vzhůru ke hvězdám"! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"I vesmír má své pihy na kráse." Pevná zem pod nohama mi naprosto vyhovuje, ale jako dítě jsem nejeden večer vytahoval vesmírnou raketu z houslového futrálu a navštěvoval s Ládínkem a Zorrem planety, které se astronomům stále ještě schovávají. A jelikož jsem konzervativní, tak kašlu na nudný Mars, ale jestli ten futrál s raketou najdu, tak se asi znovu mrknu na Placatou planetu, Bláznivou planetu, Zrychlenou planetu a samozřejmě na Na hlavu postavenou planetu. Tam je prostě hezky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (16)

  • Policajt informuje Aladára, že obyvatelia pravidelne menia spoločenský status v tomto poradí: detektívi->zločinci->obete. Keď ide Aladár s Cvokym ohlásiť únos na políciu, detektívi sa pred ich očami zmenia na zločincov, čo je podľa chronológie zmien v poriadku. Avšak vzápätí prichádza pred policajnú stanicu obratom "ešte jedna gangsterská banda" a Aladár upokojuje Cvokyho slovami: "Upokoj sa, to je ten kolobeh, o chvíľu budú detektívi." To je však v rozpore s pravidlami výmeny "funkcií" občanov Kriminálie. Novými detektívmi sa mali stať obete. (Hudino)
  • Tato epizoda je hodně dynamická, je tu hodně honiček, a aby animátoři ušetřili čas a práci, pozadí nalepili na válec, který se otáčí stále dokola. Takže je vidět stále stejná krajina, která má navíc zřejmý půlkulatý vzhled. (sator)

Reklama

Reklama