Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • John Quincy Adams byl prvním prezidentem, který nosil dlouhé kalhoty a také prvním prezidentem, který se nechal vyfotografovat. (JOHN.NY)
  • Jeho syn John Quincy Adams, šestý prezident USA, chtěl pokračovat v politice svého otce, avšak Kongres mu neumožnil žádné větší pokroky, jelikož byl zvolen za ne zcela vyjasněných podmínek. Kongres stál za jeho protivníkem ve volbách - Andrewem Jacksonem. (JOHN.NY)
  • John Adams měl problémy s vyjadřováním a šišlal. (JOHN.NY)
  • John Adams a Thomas Jefferson zemřeli jako poslední signatáři deklarace nezávislosti ve stejný den, 4. 7. 1826, přesně 50 let po jejím podepsání. Zároveň byli jedinými prezidenty, kteří ji podepsali. (JOHN.NY)
  • Adamsův syn John Quincy Adams se stal šestým americkým prezidentem. George W. Bush je teprve druhým prezidentem, jehož otec byl také prezidentem. (rybitvi)
  • Významnou roli v životě Johna Adamse hrála jeho výjimečně silná žena Abigail (Laura Linney). Jejich vztah je nosnou osou příběhu. Mnoho let manželství byli nuceni strávit odděleně, během této doby si vyměnili 1100 dopisů. (rybitvi)
  • Symbolem minisérie je had rozsekaný na 8 částí s podtitulem Join or Die. Během americké revoluce sloužil jako symbol jednoty kolonií proti Britům. Jeho autorem je Benjamin Franklin. (rybitvi)
  • Scény odehrávající se ve Francii a Holandsku se natáčely blízko Budapešti. (rybitvi)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama