Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Na začiatku éry Edo usporadúva panovník Tadanaga šermiarsky turnaj. V minulosti sa používali cvičné drevené meče, tentokrát však budú po prvý raz použité meče skutočné.
V súboji proti sebe stoja jednoruký Fujiki Gennosuke a slepý Irako Seigen. Obaja sú stúpenci Iwamoto Kogana, ktorý je v Japonsku preslávený svojimi šermiarskymi technikami. Následne sa presunieme na začiatok celého príbehu, pretože oboch spája spoločná minulosť a vzájomná nenávisť. (Trip)

(více)

Recenze (28)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je krásný letní den, období šogunátu, na hradě Sunpu se právě schyluje k souboji. Proti sobě stanou slepý Irako Seigen a jednoruký Fujiki Gennosuke. Kolbiště je zaplaveno slunečním jasem a vzájemnou nenávistí... A temný seriál Shigurui bude sledovat stopy této nenávisti až k okamžiku jejího vzniku. Anime bývá obvykle pestrobarevné, Shigurui se snaží o pravý opak a tou jednolitou barevnou jednotvárností, která se příliš nehýbe, šedí a černí, kterou dokáže zahnat jen proud rudé krve, minimem zvuků, ale zato hlasitých a následovaných temnou ozvěnou, vytváří převelice ponurou atmosféru. V tomto seriálu neexistuje radost. Pokud je v něm smích, je ďábelský, pokud je v něm úsměv, je úšklebkem. Postavy jsou bez výjimky buď krutí zvrhlíci nebo trosky a oběti, případně všechno dohromady - nejodpornější přehlídka kreatur, kterým naprosto nezáleží na lidském životě, leckdy ani jejich vlastním. S tím vším je Shigurui asi nejtemnějším příběhem z dob samurajů, který jsem kdy viděl. Škoda jen toho, že občas zajdou tvůrci v líčení odporností IMHO zbytečně daleko a místo zhutnění atmosféry se dostaví pravý opak. Tato drobnost mi brání v tom, abych dal maximální hodnocení. Pevně doufám, že v tomto duchu bude natočeno pokračování, které příběh uzavře. Lepší ****. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Anime konečně potkalo chanbaru. / Což technicky vzato není pravda, ale ani mučení pomocí králičí pacičky mi nezabrání vnímat to jinak / Vznikla naprosto unikátní podívaná, která sází na dokonalou atmosféru, které je podřízeno takřka vše, nejvíc patrno je to na kresbě a animaci, která prakticky permanentně působí jako nějaký hodně psychedelický sen laděný výhradně do tmavých barev od postav po prostředí feudálního japonska, narušovaných pouze všemi odstíny krve. Všechny postavy bez jediné výjimky (!) jsou vesměs banda hajzlů, úchylných degenerátů a egomaniakálních samurajských hovad, ovšem přesto je neskutečně zábavné pozorovat jejich vzájemné interakce, vztahy a obzvláště zcela geniální souboje, které nejsou tisíckrát viděným nekonečným šviháním a řinčením nejkvalitnější oceli, ale jsou v drtivé většině ve znamení jednoho pečlivě promyšleného úderu (díky čemuž se seriál uchyluje k tvoření napětí převážně pomocí obrazů, což je za prvé ozvláštňující, za druhé skvělé). Naprostej skvost, znějící v tónech nenávisti (mimochodem, ona i ta minimalistická hudba je dokonalá) a násilných činů všeho druhu, kterej se vymyká jakékoliv škatulce, do které by ho někdo mohl zařadit. A přesto stále ve snové atmosféře, která často působí poeticky jako kaligrafické obrazy hor a jezer. Věčná škoda, že seriál nemá vyvrcholení a příběh není dořečen. "To co muselo začít pře tisíci generacemi... Když oblohu osvětloval měsíc... " ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nebo. Tráva. Motýľ. List. Hrad. Nádvorie. Meč a jeho pán. Dvaja muži, poháňaní nenávisťou. A jeden súboj, ktorý rozhodne o všetkom... Pracovný názov by pokojne mohol znieť História násilia (čím nijako neznižujem pôsobivosť skutočného), pretože presne tou Shigurui aj je. Zasadený do skutočného historického kontextu (seriál často vyťahuje z rukáva mená, dátumy a fakty), evokuje spôsob rozprávania staré samurajské filmy z prelomu 60. rokov, častokrát odvíjajúce sa od legiend založených na skutočnosti. Je to badateľné hlavne na spôsobe, akým Hamasaki pracuje s obrazovou poetikou, citlivým viac vrstevnatým rozvrhnutím výstavby scény (mizanscéna je často vyriešená priam bravúrne), hrou so symbolikou a významom cez detail. A tiež japonskou estetikou svetla a tieňa, ktorá je pre vytváranie temnej atmosféry zásadná rovnako ako pomalé tempo deja a minimalizovaný emočný prejav. Výtvarne potom vyniká naturalizmus - neprikrášlené zachytenie chladnej brutality, anatómie ľudského tela, nezriedkavých erotických sekvencií a estetiky hnusu. To všetko v deprimujúcej šedivej. Hamasaki je vo svojej surovej realistickosti obrazu maximálne explicitný. Dejovo sleduje seriál jednu, voči úvodu retrospektívnu líniu, ale paralelne sa mimo nej často ponára ešte hlbšie do minulosti pre detailnejšie prekreslenie charakterov a pozadia. Ťažiskom príbehu sú postavy a ich motivácia, ktorú dopodrobna skúma až do prvopočiatku. Postavy samotné sú potom panoptikom neľudských démonov v ľudskej koži, ktorí sa bez váhania a ľútosti podieľajú na titulnom vražednom ošiali. Mne táto konštrukcia i napriek tomu, že by sa dej dal miestami popísať len ako sled efektných rozanimovaných obrázkov s poetickým nádychom, perfektne vyhovuje, a rozhodne nemôžem povedať, že by som sa nudil - naopak, koniec epizódy vždy príde nečakane a ja sa neviem dočkať ďalšej. Už kvôli tomu nádychu precíznych snímkov starých majstrov japonského filmu. Prvé tri epizódy: 90% Jedno z tých kúskov, ktoré zaujmú nie scenáristickými hrátkami á la Death Note, ale viac celkovou audiovizualizáciou a atmosférou spolu so strmým stupňovaním deja. Historické anime pre otrlého diváka, to je Shigurui. Nenadarmo sa hovorí o jeho silne hororovom nádychu. Spojenie realistickej samurajskej tematiky s výraznými prvkami slasheru, splatteru a tradície japonského exploitation sa len tak nevidí - ale takú koncentráciu krvi, vnútorností a drsných erotických scén každý neunesie. Príbeh je pravdepodobne to najtemnejšie, čo som doteraz z Japonska videl (áno, rátam do toho aj Kurosawov Krvavý trón) - a neopísateľne strhujúci. Postavy nedávajú vydýchnuť, poetika sršiaca z obrazu prehlušuje aj dojem prílišného tlačenia na pílu explicitnosti a tak vlastne jediné, čo mi bráni udeliť plné hodnotenie je spolu s tým neukončený príbeh. Je to preveľká škoda, ale záveru sa už zjavne nedočkáme. Takže "len" 85% P.S.: Že zatrhli pokračovanie tvorcom neodpustím. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Jsem nadsen. Velmi temny anime serial s efektnim vytvarnym pojetim a celkem pomalejsim, ale o to uhrancivejsim tempem. Pro milovniky "Jidai Geki " absolutni lahudka, tentokrat v kreslene podobe. ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Když chceš brát, musíš nejdřív dát. Pokud chceš někoho oslabit, musíš ho nejdřív posílit. Když chceš někoho srazit, musíš ho nejdřív nechat vyniknout. Z tohoto důvodu.. Když chceš něco uvolnit, nejdřív to schovej pod pokličku! /// Ze začátku tenhle seriál vypadá celkem divně, ale pak asi od 5dílu se to pěkně rozjíždí.. A ještě by to chtělo jeden díl jak spolu ti dva bojují, aby to bylo krásně uzavřené.. Jinak je to až trochu moc drsné, perverzní a hrubé na můj vkus.. Párkrát se mi z toho udělalo i blbě, třeba z prvního dílu to jak si vyndává střeva.. ()

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Velmi temné, kruté a krvavé anime se samurajskou tématikou. Specifické jsou zejména dlouhé a statické záběry podbarvené minimalistickou, ale zajímavou hudební kulisou. Příběh je zajímavý a drží diváka v napětí. Nicméně samotné rozuzlení mi přišlo příliš rychlé a neuspokojilo plně má očekávání. Děj totiž není pořádně ukončený a člověk tak zažívá podobné pocity jako po shlédnutí posledního dílu Berserka. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Ultranásilné samurajské drama přecházející místy až v horor. Nechutné a zároveň fascinující, pomalé, ale přesto strhující. Nebývalá porce brutality v kombinaci s pomalým tempem vyprávění vytváří za podpory tradiční hudby neuvěřitelně pohlcující, temnou atmosféru. Relativní strnulost animace (nepřekvapí, že je za ni zodpovědný MadHouse) zde není ku škodě, protože dobře koresponduje s tempem celého seriálu. Jedinou podstatnou výtku bych měl k délce seriálu - do 12 dílů se vešla jen část děje předlohy (která navíc ještě není ukončená) a konec seriálu tak uzavírá jen jednu kapitolu příběhu, takže nezbývá než doufat, že se dočkáme i pokračování. P.S.: Kogan Iwamoto je asi ta nejdémoničtější postava, co jsem kdy viděl. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Po pozretí Ninja Scroll som mal obrovskú chuť na ďalšie samurajské anime. Natrafil som na skvelé hodnotenia Shigurui, tak som tomu dal šancu. Súhlasím s tým, že ide o vysokú kvalitu, no vážnosť, pomalé tempo a FAKT! že príbeh nebol dokončený, moje hodnotenie tlačí dole. Nebolo to presne to, čo som hľadal. No chápem tie plné počty hviezdičiek od fanúšikov-užívateľov CSFD, . ()

Abes 

všechny recenze uživatele

V každém komentáři zde, je užito jedno slůvko a já nezůstanu dlužen. Temné je to! Dějově se to táhne a v rámci vizuálu budete rádi za jakýkoli pohyb. Třeba takový vzlet motýla v lepším případě útok šermíře, kterému ovšem předchází dlouhý popis jeho techniky a tlumené myšlenky přihlížejících. Budete rádi za každý zvuk, občas zazní zvonkohra, lehké brnknutí do strun tradičního nástroje nebo dopadnutí kapky vody na plášť bubnu. Nehledě na výše zmíněné to všechno hezky funguje a rafinovaně staví jedinečnou atmosféru. ()

Saraph odpad!

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s tím, že hodnocení tohoto seriálu nebylo úplně nejlepší (nehledím teď na hodnocení ČSFD). Říkal jsem si "No co, temnota mi nevadí, krev vůbec ne, prostředí téhle éry se mi vlastně líbí, ...". To, co jsem ale viděl, mě velice zarazilo. Pokud má anime 12 dílů a po 4 dílech se vlastně nezmění vůbec nic, neustále se jen skáče od dějství do dějství a žádná postava jako by ani neměla jméno, začínám zvažovat, jestli to stojí za můj čas. Nenazývám tenhle styl prezentace děje nějakým uměním, to rozhodně ne. Jen nějaká splácanina náhodných animací pro mě není nic, co bych ocenil. ()

khamull 

všechny recenze uživatele

Surové, temné a působivé. Dlouhé, statické záběry v barvách, které připomínají přepálené fotky na kinofilmu. Skoro až nesnesitelné zvuky okolního světa. Sluneční výheň před kterou není úkrytu. Tradiční japonská hudba, dodávající více znepokojivé děsivosti, než jakýkoliv jiný možný soundtrack. Fyzické a psychické deformace poznávacím znamením téměř všech postav. A Iwamoto Kogan - snad jediná osobnost schopna měřit se soudcem Holdenem - personifikovaný ďábel. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Japonské anime, ktoré je vážne, krvavé a nie je to fantasy (jediné fantasy pripomína napínanie odhalených svalov, ktoré sú ale zahalené kimonami). Vyhnutie sa filler scénam je samozrejme v cene. Samurajské témy z ich doby sú výborne prenesené na obrazovku. Otázky morálnych hodnôt a cti bojovníkov, ktorí nevlastnia vlastný život, sú rozobrané na maximum. Jednoruký Fujiki a slepý Irako odkrývajú svoju nenávisť jeden voči druhému a nie je tu chvíľka oddychu a čírej radosti, ale slepej nenávisti a mocného hnevu, ktoré sa im darí maskovať pod poctivosť samurajov. Verný Fujiki, brániaci svoje hodnoty a akékoľvek rozkazy svojho pána dostáva rivala v ambicióznom Irakovi, ktorý svoju cestu prispôsobuje vysokému cieľu a neskôr volá po pomste. Kogan, sensei oboch študentov je dementný a ak je po desiatkach dní na pol dňa pri zmysloch, je stále krutý. Škoda len nedostatočného priestoru a vykreslenia ostatných postáv. Determinácia všetkých študentov japonského šermu v tomto seriáli je za hranicou chápania. Podriaďujú všetko, aj akékoľvek svoje emócie a iné hodnoty. Zvláštne sú občasné detaily na hmyz – pavúky oblepujúce telo ženy – lebo šesťprstá ruka jej milenca pripomína pavúčie nohy, chrobáky, vážky a cikády, mŕtve muchy, všetko je ukázané do detailu medzi dôležitými scénami. Toto všetko mal byť spolu s so zobrazovaním napínania svalov pri scénach zatnutí sa v šermiarskych pózach zahalených samurajov naruralizmus, čo fanúšikovia trebárs Dobroslava Chrobáka určite ocenia. Zamrzí nedokončený seriál a posledné 2 epizódy, ktoré sú pre mňa kvalitatívne horšie ako predošlé, kultové 3. každopádne áčkový, vždy vážny seriál. Nikdy som sa nedostal ďaleko v mange, ale túto, kvôli nedokončenému príbehu, mám chuť prečítať najviac. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Hamasaki vytvoril jedno geniálne anime! Som zvedavý koľko z tých ľudí, ktorí si myslia že anime je pre deti, by doma pustilo Shigurui vlastnému dieťaťu. Ak by sa niekto taký našiel, tak by im mohol rovno rezervovať miestenku v psychiatrickej liečebni. Atmosféra Shigurui je tak temná že sa dosť približuje k Elfen Lied, no samozrejme mu nechýba ani brutalita a hektolitre krvi. Irako Seigen predstavuje nespravodlivosť a jeho postavu budete nenávidieť, naopak Fujiki Gennosuke je ten typ samuraja ktorého si obľúbite a fandíte mu až dokonca aj napriek tomu že je vopred odkázaný byť len druhým. Pomalé tempo ktorým sa vlečie celý seriál je o moc vhodnejšie ako bezhlavá akcia a preto má Shigurui tak osobitný a skvelý štýl. Genialitka, určite chcem vidieť pokračovanie ! ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím co si o tom mám myslet. Z uměleckého hlediska je to velmi pěkně zpracované a zajímavé, trošku abstraktní. Zdá se mi ale, že v některých scénách je brutalita zbytečně vygradovaná do extrému ačkoliv kdyby tomu tak nebylo na brutálnosti by to seriálu asi neubralo. Je to syrové a surové. Příznivce jidai geki jistě seriál potěší, je plný lásky k šermířskému umění, které ovšem vede k šílenosti. Chcete-li se však zabývat tvz."co tím chtěl básník říci" narazíte do pěkně tvrdé zdi. Na konci vás tvůrce nechá s plnou hlavou otázek, které nebudou nikdy zodpovězeny. Chtělo by to víc epizod. Kdybych hodnotila dle animace dám celých 5*, podle příběhu celých 5*, ale vcelku končím na 4* protože tolik temna nedokážu vstřebat ani já. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to moc, jenom si nejsem 100% jistej, že jsem až do konce fandil tomu správnýmu :) Hero no uno byl u mě totiž starej slintající mistr a Fujiki:). Irakovi jsem nefandil ani na moment. ()

Utero 

všechny recenze uživatele

Od tvůrce Texhnolyze jsem očekával temnotu, litry krve, beznaděj, nelogičtnost, nespravedlnost, brutalitu, otevřený závěr...a všechny tyhle věci jsem dostal i při sledování Shigurui! Vynikající! ()

Reklama

Reklama