Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tvrdohlavá dcera konzervativních tureckých emigrantů, usazených v Kodani, se snaží vyhovět snům svých prostých rodičů o její velké budoucnosti a zároveň zůstat věrná své osobní vášni – kung-fu. Toto výborné drama určené adolescentnímu publiku sází na sympaticky svéhlavou hrdinku a na působivé scény bojového umění v choreografii Xiana Gao (Tygr a drak). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Víte tohle není ani vyloženě o sportu, ale spíše poznání sama sebe. Aiša (Semra Turan,)je prostě bojovnice, která bojuje za svojí svobodu, sport, lásku, respekt,uznání. Život je, byl a bude boj a záleží jen na nás, kam to chceme dotáhnout. Naše sny plány, touhy a myslím, že za to stojí bojovat. Nemyslíte? Kung-fu to je duševní sport, ne nakopat někomu prdel a zdrhnout nebo si hrát na krále nebo na boha. Xian Gao zvaný Sifu se roli učitele bojového sportu zhostil dokonale a mít takového učitele budu klidně trénovat každý den.-)) Dánové opět nezklamali, kéž natočit takhle něco u nás. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dánská reklama na klišé. Sportovní, vztahová i dramatická. A ženy se vyrovnávají mužům. Ale co, Aicha je děvče pružné a šikovné a koukalo se na ní věru dobře. Takže tři zářivé jen pro ní... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O tom, jak to mají muslimské dívky v západním světě těžké bylo napsáno mnoho. Zprávy o tom, jak muslimové trestají údajné zneuctění rodiny se dovídáme z novin s železnou pravidelností a stejně tak často se s tím setkáváme i na filmovém plátně. A mě ten tmářský přístup pokaždé rozčílí a nejinak to bylo i tady. Tím spíš, že Semra Turan je hezká sympaťačka, která umí hrát, takže člověk jí automaticky přeje a její nepřátelé byli i mými nepřáteli. Zkrátka silný a výborně zahraný film, doplněný lahůdkovou choreografií bojových scén. 80% ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Taká na pol rozprávka a na pol agitka čo sa týka boja za práva žien v muslimskej komunite. Film nakusol príliš mnoho problémov na to aby sa im mohol venovať naplno a do hĺbky. Mne osobne dosť vadilo spracovanie, ktoré bolo jasne určené mladšiemu divákovi, asi tak v období puberty. Obecne to však nemusí byť na škodu, pretože je dosť podstatné, aby problematika zaujala už mládež. Vytknúť by som ešte mohla deštruktívnosť v konaní mladej hrdinky, ktoré mi absolútne nejde do hromady s akoukoľvek filozofiou bojového umenia a preto slabšie štyri hviezdičky. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dívej se soupeři do očí, do očí !!" To jeden opravdu nestačí valit oči !! Skutečně moderní dánská filmařina, cílovce navzdory, plná kontrastů.. Odvážné, se skvostnou choreografií, výtečné !! ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Cette Aisha n´écoute pas!! Veľmi zaujímavý kríženec. Fighter - Bojovník, aj keď v tomto prípade ja príhodnejší preklad Bojovníčka kombinuje témy dospievania dievčaťa v tureckej rodine mimo Turecka a dospievania a hľadania samej seba ako takých. Na jednej strate stojí jej rodina a zvyky komunity, na strane druhej jej túžba ísť svojou cestou - nebyť kópiou svojho brata, môcť mať rada ne-Turka, môcť byť bojovníčkou kung-fu. Hoci jednotlivé témy sa variujú v rôznych filmoch v rôznych podobách (od Karate Kid po Persepolis) (dobre, trochu preháňam. možno.), ich kombinácia poskytuje veľmi zaujímavý výsledok, v ktorom sa kung fu klub stáva miestom, kde každý zápasí s každým, aby v konečnom dôsledku bojoval so sebou. Fighter je nakrútený so zmyslom pre rytmus, či už ide o samotný obraz, alebo jeho kombináciu so zvukom (ergo strih obrazu a zvuku), s veľmi pôsobivým výsledným mixovaním tréningov, cvičení či zápasov na tureckú / arabskú hudbu. Film veľa získava aj vďaka hlavnej predstaviteľke, Semre Turan, ktorá nielenže vie udierať, kopať a skákať a ešte veľa vecí, ktoré ja neviem, ale má i veľmi prirodzený herecký prejav a pôsobí veľmi príjemne na kameru (vlastne ani to mi celkom nejde ;-). Fakt, je dobrá a má neuveriteľné oči. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Místy je to kapánek zidealizované, metafory boje proti zkostnatělým tradicím naservírované tak očividně, aby to bylo jasné i těm největším nechápavcům a Aichin vztah s tím blonďatým chcípáčkem Emilem, neměl ani desetinu chemie, co měla se svým nepřítelem Omarem. Jejich kuchyňská bitka neměla chybu, přesně ve stylu známé pravdy, že láska a nenávist mají k sobě velmi blízko. Ale o romantiku tady ani nejde, Aicha je skvělá mladá žena a v pravém slova smyslu bojovnice, co si hledá svou cestu na slunci a já si tu holku prostě zamilovala, její urputnost, její vnitřní sílu, ale i zranitelnost vůči rodině. Další věcí je, že já k filmu přistupovala s předpokladem, že to bude taková light verze dívčího karate, jen vedlejší přívažek k příběhu, ale byla jsem příjemně překvapená, protože za ty kung-fu choreografie, by se nemusel stydět kdejaký asijský akčňák. Tu tureckou rozjuchanou hudbu, bych si osobně do sluchátek asi nepustila, ale tady to spojení s bojovými scénami fungovalo celkem dobře. Takže, abych to shrnula, za Aichu, kung-fu a za to, že jsem se ani minutu nenudila, je to za pět. Jaký je smajlík pro kung-fu pozdrav? Viděno v rámci Challenge 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na celém snímku je, že nemá potřebu se žánrově vymezovat. Od dánsko-švédského dramatu by jeden očekával striktní realističnost, na druhou stranu na kung-fu řežbu od začátku až do konce bych asi nechala koukat jedině přítele. Tady se však žádné bariéry nerespektují. Máme zde funkční svět teenagerky 21. století, ale když přijde na chucknorrisovské kopy z otočky, neváhají tvůrci nahlédnout do mysli mladé hrdinky a popustit uzdu fantazii. Romantický vztah odvyprávěný především pomocí soubojů si rovněž zaslouží černý pásek. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Aicha je turecká přistěhovalka, která chodí na střední školu a jejíž největší vášní je Kung-fu. Trénuje jej, kde se dá, a odnáší to jak popelnice, tak poličky. Bohužel tato láska neodpovídá ideálům náboženských tradic a tak ji musí před svou rodinou tajit. Kromě hezkého tréninku a několika efektních soubojů nabízí film silnou dramatickou linii o vztazích v turecké komunitě. Díky tomu se mohou ti méně znalejší i něčemu přiučit. Tak povedený kosmetický kabátek bych od Dánů neočekával a stejně tak potěšily i herecké výkony. Jen dořešení všech linií mi trochu scházelo. Zábava skvělá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem se bála, aby z toho nebyla nějaká mlátička. Ale byla jsem velmi mile překvapaná tím, čím snímek je. Velmi civilní a tím pádem hodně věrohodný, jako by to vyprávěla vaše nová sousedka. Vyhovoval mi i pomalješí styl vypravování příběhu. Líbila se mi choroegrafie soubojů, nic bláznivého. Zpomalovačky k tomu sedly přesně akorát. Já jsem byla ve finále spokojená. Občas neuškodí se na podobný snímek, jako je právě tento podívat. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Spíš než akční film o Kung Fu je to drama o přistěhovalecké turecké rodině v Dánsku. Zaobírá se především dcerou Aišou, která místo studování raději chodí na vyuku bojového umění. V pozadí jsou ale i jiné okolnosti, jak radostné, tak nepříjemné. Kdo na první pohled zaujme, je rozhodně hlavní hrdinka a to, jak jí to kung fu jde. Zajímavé je také pozorovat kontrasty mezi pro nás normálními a na druhé straně tureckými zvyky. Takže příběhově rozhodně Fighter potěčí, konec konců také bojovými scénami. Prostě film na relax, u kterého se dobře povavíte. Ale rozhodně nečekejte nějakej Karate Tiger, se kterým má něco společného. 70%. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Skoda ze kazda podstastnejsia cast filmu sa dala predvidat...a ocakavat. Takto musim siahnut do zapisnika len priemernym cislom. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

zajímavé drama o turecké menšině v Dánsku, kterému občas předrátované a, ač perfektně vypadající, těžko uvěřitelné souboje ubírají na autenticitě a naléhavosti. Celé to na mě ve výsledku působí podobně naivně a hloupoučce jako Twilight, akorát v reálnějších kulisách. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, který z vysoka shlíží na všechna bojová/taneční/romantická cosi made in USA. Seveřané se nemusí ani příliš snažit, aby i ze stokrát zpracované zápletky dokázali udělat něco jediněčně svýho, co vypadá a zní přirozeně. Důkazem, že to oravdu funguje je moje osoba, která si vybudovala hluboce zakořeněný odpor k čemukoli, co je bojové/taneční/romantické cosi made in wherever. Do týhle záležitosti jsem tak šla jen s minimální nadějí, že by to nemusel být zas až takový crap, když se do toho pustili seveřané, a hle, on to skutečně takový crap nebyl, ba co víc a světe div se, bavilo mě to. Určitě by šlo vyjmenovávat mouchy o velikosti ováda hovězího, které se vztahují ke kvalitě filmu, ale navzdory tomu to celkově působilo dost dobře, abych tomu mohla dát 4 překvapivé csfeďácké hvězdy. Nicméně i tak si nemohu odpustit nezmínit nedotaženost konce (asi se jednalo o záměr, který ovšem mě osobně vůbec nesedl) a stejně tak mi přišlo trochu moc okaté a nepřirozené poukazovat na sociální problémy pomocí koníčka, který i když měl hrát hlavní roli ve filmu, byl nešetrně odsunut na veldejší kolej, aby vynikl právě onen sociální kontext. Trochu škoda, ale i tak, celkově dost dobré a zajímavé. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Příběh je to jednoduchý a naivní, ale přesto se tvůrcům podařilo věrohodně vykreslit jak složité to může pro muslimskou dívku být, pokud se chce vydat vlastní cestou. Je fajn, že se tady nemoralizuje, ale pouze nezaujatě poukazuje na důvody proč tomu tak je. V první půli mi vadila hudba, hlavní hrdinka mi moc sympatická nebyla ...prostě jsem se připravoval na nepříliš povedenou televizní adaptaci. Druhá půle už byla zajímavější, ale nepřičítal bych to bojovým scénám, i když uznávám, že byly velmi zručně nasnímány a nastříhány. Ten příběh o kung-fu není, je spíš o prolomení hradby, která Aishu obklopovala. Od tak zkušených scénáristů bych čekal trochu hutnější a tvrdší film, ale mohlo to dopadnout i hůř. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Bum, prásk, leh. Perfektní naplnění škatulky mlátivého filmu se všemi potřebnými útrapami, tvrdými tréninky a vyhecovanými zápasy. Ta kulturní rozpolcenost hlavní hrdinky v kombinaci s perfektně natočenými akčními scénami prostě chytne. Jak já bych chtěl ten soundtrack napchaný božími tureckými rytmy. ()

Reklama

Reklama