Reklama

Reklama

Tajemství Pravdy

(seriál)
  • USA Legend of the Seeker (více)
USA, (2008–2010), 32 h 10 min (Minutáž: 43–45 min)

Předloha:

Terry Goodkind (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Craig Horner, Bridget Regan, Bruce Spence, Craig Parker, Jay Laga'aia, Tabrett Bethell, Tania Nolan, Jessica Marais, Jessica Chapnik, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(44)

Příběh Tajemství Pravdy se odehrává ve vzdálené zemi, ve věku mečů, draků a kouzel. Richard je obyčejný lesní průvodce, který žije v malém městečku Hartland v Západozemí, jen kousek od hranice oddělující je od Středozemí, kde vládne magie. O Hledači, zlém krutovládci Darkenu Rahlovi ani o moci kouzel zatím nemá tušení. To vše se změní ve chvíli, kdy potká krásnou Kahlan Amnell a zamiluje se do ní.
Kahlan patří k magickému řádu žen Zpovědnic, které používají kouzla, a především chrání Hledače – zosobnění pravdy, spravedlnosti a síly a nejdůležitějšího člověka ze Středozemí. Jeho kouzelný Meč Pravdy mu pomáhá bojovat proti zlu.
S pomocí moudrého průvodce Zedda se Richard a Kahlan vydávají zastavit zlého vládce Darkena Rahla. Cesta je zavede do nebezpečných průsmyků, mystických lesů, přes hranice mrtvých až do magické země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

T2

všechny recenze uživatele

Legend of the Seeker: kompletná 1.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $5,135,308 //počet predaných kusov 161,602 ║ Legend of the Seeker: kompletná 2.sezóna▐ Tržby za predaj DVD v USA $1,177,578 //počet predaných kusov 35,695 ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Moudra jsou dávkovaná po kýblech, neustále někdo popotahuje, je tu nevyhnutelný osud i lovestory, šípy létají zpomaleně, herci jsou hezcí a je to docela sranda. Adekvátní náhrada Xeny a Herkulese. Asi ještě pár dílů zvládnu, ale přiznávám, že bez Bridget Regan by to nešlo. A finále prvního dílu je geniálně debilní. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po pilotním dvojdílu: Rozhodně ne špatný seriál, a už vůbec ne špatný fantasy seriál. Jediné, co mě hodně zarazilo, je zběsilá až nevyvážená režie, a oproti knižní předloze hodně odlišný scénář. První dva díly Meče Pravdy od Goodkinda jsem v češtině četl sice již dávno, ale televizní adaptace i tak vypadá, jako by vatová výplň ve stopáži nadmíru převládala. Což mi připadá zvláštní, protože proč proboha potřebuje více než desetitisícstránková sága vatu? Uf. Dalších pár slov tedy k podivné režii, aneb tvůrci si se seriálem hrají jako malí caparti na kolotoči. Výborné atmosférické momentky a skvělé akční scény se střídají s hloupými dialogy, tupými dějovými zvraty a děrami v rádobyinteligentním chování charakterů (herci hrají průměrně). Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji nejlepší fantasy počin v dějinách TV, jindy na mne zase vybafla dětinskost a trapnost hodná Letopisů Narnie. Nejlépe se to projevuje na samotném dvojdílu: první čast skvělá, druhá opojně pitomá. I proto jsem se rozhodl Legend of the Seeker nadále nesledovat, ale pouze ohodnotit mírně nadprůměrný pilot. A Bridget Regan jako Kahlan je zdaleka nejhezčí žena, kterou jsem kdy v jakémkoliv seriálu spatřil (naproti tomu jsem si Richarda představoval mnohem mužnějšího). ()

burina 

všechny recenze uživatele

Garth Marenghi by mal radosť - veľa slowmotions, tragické herecké výkony a veľmi zlé efekty. Spomalené zábery na polonahú Kahlan pobejúcu po lese sú vlastne jediné pozitívum tejto fantasy zmesky. Po 6-tich epizódach to zatiaľ vzdávam. ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Proč, proboha proč museli všechno změnit? Na tomhle seriálu nezůstala doslova nit suchá. Richard je tupější, Kahlan drsnější, Chase neschopnější, Adie slabší, Rahl vše jen ne strašidelný. Možná tak Zedd zůstal. Dodatek - po přečtení 2/3 série musím říct, že ani Zedd nezůstal. děsná adaptace nejlepšího fantasy všech dob. Btw ta červená klobása vypadající jako anální kolík, kterou mají mordsity v ruce, to má být jako agiel? HAHA ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Videl som zatiaľ len pár častí ale dosť ma to chytilo, knihu som nečítal. V roli producentov tu máme starého známeho Sama Raimiho, ktorý už pracoval aj na Herkulovi. Som zvedavý ako to všetko skončí ale z môjho pohľadu ide o zábavný titul, ktorý neomrzí. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Knihu som nečítala aj keď by som sa k tomu chcela dostať, lenže je veľa kníh, ktoré by som rada čítala. No ako obrovský fanúšik fantasy si myslím, že je to veľmi príjemný seriál, ktorý ma veľmi baví a na ktorom sa stále smejem, až na niekoľko takých trápnych bojových scén je to určite naj seriál (fantasy), ktorý som som poslednej dobe videla.80% ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál a moc podařený, dobře namíchané fantasy, s rychlým spádem a dobře zvolenými herci. :-) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

1. sezóna *****, 2. sezóna **. Neuvěřitelně nevyrovnaný seriál, kde v první sezóně to ještě šlape, jak by mělo, ale druhá sezóna je děs a utrpení, kde mi vadily jak ty rádoby veselé díly, tak všechny ty cimrmanovské možnosti, kdy se mrtvé postavy pořád převtělovaly, až už jsem měl zmatek, kdo je vlastně kdo, a to už vůbec nemluvím o reminiscenčních dílech a hlavně dílech alternativních. Co jsem ještě překousl v první sérii, to se zde stalo takovým pravidlem, že nakonec už bylo jedno, jaká linie je ta hlavní, a které jsou ty možné alternativní. Souběžně se všemi těmito zmatky zcela samozřejmě nastoupily i logické lapsy, až to bolelo. Za všechny třeba spálený návod k použití Kamene slz - zbytečně se řeší, jak ten návod získat, když přitom kdejaký místní čaroděj umí spálený papír dát do původního stavu už v první sérii. Navíc se vytratila jistá moudrost, poučení, a hlavně nejednoznačnost první série. V první sérii každý čin ovlivňoval další čin jako kostky domina - ne všechny dobré činy vedly k dobru, někdy přinesly i zlo. Zde se činy dějí nahodile, když tak se vrátí nebo zvrátí, a jede se od začátku. Ani mi tak nevadilo, že celé ladění připomíná Xenu a že Hledač je takový záprdek, k naznačeným myšlenkám první série se to docela hodilo. Ale tyhle chyby opět vynikají ve druhé sezóně, kde Kahlan vypadá jak Richardova matka. Pustil jsem se díky seriálu do knih, a překvapilo mne, jak jinak jsou pojaty, hlouběji, a více se zkoumá to, co dělalo z první sezóny mimořádný počin - viz výše, co píšu o nejednoznačnosti a domino efektu. Celé finále tak bylo pro mne docela těžkým zklamáním, kdy každý pravděpodobně nesmrtelný a nezničitelný řád (o nichž se dříve tvrdilo, že už jsou vyvražděni, nebo jich moc není) musí nastoupit na scénu ke svému závěrečnému představení. Ještě že nevznikla třetí série, byla by to jen fraška. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Temná fantasy Terryho Goodkinda plná brutálního násilí a naturalismu byla společností Disney znásilněna a rozpatlána do serie, která má s knihou pramálo společného, jen proto, aby se dala natáhnout na cca 20 dílů a mohla se vysílat i odpoledne, když děti přijdou ze školy. Výsledkem je dětský dobrodrůžo seriál jen o trošku lepší než Xena a podobné. Přiznejme si, na tohle jsme všichni koukali tak do ranné puberty. Goodkindovi čtenáře to nemůže uspokojit a takový čtenář při sledování prochází psychickou torturou a vymývaním mozku. Ať žijou prachy, ale co by kdo mohl od Disney čekat, že? Až odezní zklamání, možná, že hodnocení zvýším. UPDATE: Po shlédnutí celé sezony jsem došel k závěru, že při pohledu jako na stand-alone seriál je seriál poměrně dost kvalitní a zábavný, přestože je příběh okleštěný. Nicméně mě stále mrzí že se s jednotlivými aspekty knihy jedná poněkud bezmyšlenkovitě, což vedlo k, sice povedenému a zajímavému, ale neautentickému konci sezóny. Nejvíc mě ovšem mrzí absence hlubšího rozpracování vztahu Richarda a Kahlan. ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Seriál podle mé oblíbené ságy od Terryho Goodkinda, mně zas tolik nenadchnul. Jde hlavně o to, že se v mnoha dílech vůbec nedrží knižní předlohy a mne opravdu nezajímají nějaké příběhy a problémy cizích lidí, které neznám z knih. Krajina Nového Zélandu je vkusně vybraná a hodí se do Meče Pravdy svou rozmanitostí. Hlavní hrdinové: Zedd čaroděj prvního řádu vypadá a chová se opravdu jako bláznivý dědek a takto má být, ale má mít hnědé oči. Craig Horner se do role Richarda moc nehodí, jeho mimika prozrazuje, že nic nebere vážně, prostě není asi zas tak dobrý herec. ale musí se nechat, že je to fešák. Bridget Regan se hodí docela na Matku zpovědnici a každý má z ní respekt, zastrašuje obyčejné lidi svým přísným pohledem učitelky. Nechápu proč ji dali kontaktní čočky modré barvy, když podle knihy má mít zelené. Nic není dokonalé no. Nejlepší díl byl zatím 8 Denna i podle ostatních fanoušků, protože se nejvíce jako jeden z mála drží knižní předlohy a Jessica Marais jako Mord-Sitha zde opravdu exceluje. V dalším 9 Puppeteer mně zas dostal svým vtipem Zedd. Uvidíme, co bude dál. Za mně celkové hodnocení three stars. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seriálová LOTRovina s kupou zbytečných mouder, která střídá silné díly s těmi slabšími. Každopádně v rámci žánru je to nadprůměrný počin, který mě dokázal na několik večerů výtečně zabavit. A ta Bridget......... 75% ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Knižní příběh jsem si zamiloval a vžil se do něj, proto když teď s odstupem sleduji ten seriál, pěkně mě vše znovu ožívá.. I když efekty co si budem povídat jsou otřesný, herecké výkony taky nic moc. Jenže ono je to stejné jako u Duny, asi se nikomu nepodaří natočit to tak, aby se to aspoň trošku vyrovnalo knižní sérii.. Navíc Craig Horner ani Bruce Spence se mi do jejich rolí vůbec nehodí, což ovšem zachraňuje Bridget Regan v roli Kahlan... Nevím jak ti, co knihy neznají, ale snad je to naladí si je přečíst. Za sebe 4 hvezdy za Bridget Regan, odvahu pustit se do zpracování tohoto literárního díla a za přílišné neodbíhání od knižního děje, které mi přivádí při sledování krásné flashbacky na čtení... ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, musela jsem se po pilotu přemáhat, abych ten další díl rozklikla, štvala mě ta pohádkovost a předvídatelnost a morálnost a ty dialogy? Říkala jsem je zároveň s herci, ne-li dřív. Nicméně o pár dílů později si mě Seeker a hrstka dalších postav (ach ano, Denna) prostě získali, no a po shlédnutí obou sérií mě prostě sakra mrzí, že další už nejsou.. Je to super fantasy oddechovka, směska nějaké té romantiky a akce, o napětí není nouze, a i když člověk tak nějak tuší, že na konci vždycky zvítězí dobro, je za to svým způsobem rád. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

S1: Prvy dvojdiel vyzeral velmi slubne, na 3.bol ale asi skromnejsi rozpocet - rapidne slabsie efekty i napady. 4 - 6 ujdu. Sledujem dalej. Update: Taky ten serial, co nemam potrebu novy diel vidiet akonahle je to mozne, ale rada si ho neskor dopozeram. Mile postavy, ma to napad a v kazdom diely sa nieco deje, plus to posuva pribeh dopredu. Len niektore scenaristicke mostiky boli trochu... vtipne, ale hadam, ze kvoli predlohe. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Prozatím mírně nadstřelené čtyřhvězdí a to především z důvodu, že takový seriál na obrazovkách prostě chybí. Seriál inspirující se klasikami z devadesátek, jako je nejen Xena či Hercules, ale třeba i The Lost World. Podobá se jim především svým epizodickým formátem, rozmanitostí zápletek a plochými charaktery. Je to braková fantasy zábava, jak má být a i když má seriál hromadu nedostatků jako např.: nerealisticky zrychlený vývoj postav, bezúčelné běhání z místa na místo, stále se opakující ne moc dobré souboje či hodně levná výprava, svým způsobem je zábavný, oddychový. Divák si prostě rád pustí další díl, další dobrodružství, i když ví, že hlavní hrdinové všechno zachrání a není se o koho bát. A místy seriál i ukazuje, že nechce být jen hloupou napodobeninou, ale snaží se některé díly pointovat a občas je i docela nekompromisní. Sympatické herecké obsazení mě u seriálu drží o to víc, Bridget Regan jako zpovědnice nemá chybu. Moje puberťácké já se cítí po první sérii uspokojené a zároveň se těší na druhou. Hodnocení série: 4/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Hrozně rád bych i tentokrát udělil čtyřhvězdí, ale ať dělám, co dělám, druhá série si to prostě nezaslouží. Působí spíše už jako fanfikce, než jako plnohodnotná druhá řada. Ačkoli jsem se Richardem a Kahlan za ty dvě série hodně sžil, po celou dobu tato řada trpí jistou monotónností (paradoxně) a chaotickým writingem, kdy snad scénáristé napříč epizodami soutěží, kdo vymyslí praštěnější zápletku. Je to zábava a působí to jako lepší 90's seriál, ale někdy je to překombinované až příliš a často na to doplácí logika. Máme tu smrt, zmrtvýchvstání, vztahové twisty, za které by se nemusel stydět ani Dallas, paralelní vesmíry, přeskakování mezi těly a dokonce jeden takový ten "rekapitulační díl", kde se recyklují záběry z první série. Co mě ovšem potěšilo, že ač to do poslední chvíle nevypadalo, seriál je velice slušně zakončen - alespoň co se hlavní linie týče - a nekončí žádným trapným cliffhangerem. Nicméně za tu rozkolísanost tomu i přes mou přízeň lepší hodnocení nedám, ale i tak mě mrzí, že se seriál další série již nedočkal. Hodnocení série: 3/5 ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se zase jednou na něco těšila - zbytečně. Otřesné herecké výkony, neskutečně iritující naivita hlavního hrdiny a koulení očí tzv. čaroděje mi drásá nervy. Taky dějová linie se táááhne až to bolí a efekty taky nestojí za nic. Nemá to žádnou jiskru, kterou já u fantasy vyžaduji. Přičemž si myslím, že z toho mohlo být něco opravdu výborného. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

S úžasnou Knižní sérií Meč pravdy Má Legend of the seeker pramálo společného. Zůstaly snad jen jména postav, takže si dovoluji říct, že fanoušci Goodkinda budou zklamáni ne-li rozladěni. I když se pokusím odhlédnout od knih, tak zde zůstává tak slabá pohádková slátanina, že ani kvůli Kahlan a Caře se na to nedá dokoukat. ()

Související novinky

Sean Bean hraje o trůny

Sean Bean hraje o trůny

22.07.2009

A krade si tím pro sebe další výraznou roli v ambiciózním fantasy projektu. „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina patří k nejuznávanějším současným zástupcům žánru. Sága o dvou mocných… (více)

Del Toro směřuje do Středozemě

Del Toro směřuje do Středozemě

01.02.2008

Není to žádné překvapení. Dva tlouštíci, jeden z Nového Zélandu, druhý z Mexika, plánovali spolupráci už dřív, když se ještě měla točit filmová verze počítačové hry Halo. Tenkrát to nevyšlo, ale zdá… (více)

Reklama

Reklama