Reklama

Reklama

Petr a vlk

Krátkometrážní / Animovaný / Hudební
Velká Británie / Polsko / Norsko / Mexiko, 2006, 30 min

VOD (1)

Podaří se malému Péťovi a jeho zvířecím kamarádům přelstít krvelačného vlka? Moderní adaptace klasické ruské pohádky s originální hudbou Sergeje Prokofjeva. Oscar za nejlepší krátký animovaný film.
První záběry realisticky animovaného filmu Petr a vlk nás zavedou do rozpadajícího se ruského městečka kdesi na svazích Uralu. Britská režisérka Suzie Templetonová ale nemusela hledat podklady pro scénografii tak daleko, velmi podobně vypadá i rozkopaná ulice a zchátralý dům na okraji Lodže, kde sídlí studio loutkového a experimentálního filmu Se-ma-for, kde film vznikal.
Osmadvacetiminutový Petr a vlk je filmovým zážitkem-potěší kritiky i normálního přemýšlivého diváka. Film popisuje proměnu chlapce Petra, který je zpočátku dítětem uzavřeným do sebe. Po zápasu s vlkem se ale mění, a začíná odhalovat divokost světa i cenu svobody.
Petr a vlk je film složitý významově i technicky. Vznikal na sedmi hlavních scénách současně. Režisérka použila klasickou metodu snímání loutek po okénku. Další efekty a úpravy provedli počítačoví odborníci.
Práce od projektu přes scénář až po výrobu trvaly čtyři roky. Na výrobě se podíleli i animátoři z Anglie, Německa a Maďarska, jen v Polsku na filmu pracovalo 150 lidí. Nejtěžší byla preciznost práce, kterou vyžadovala režisérka Templetonová. Dekorace musely sedět na milimetr. Bylo to umělecké dílo. Film Petr a vlk vznikl na základě hudby a libreta ruského skladatele Sergeje Prokofjeva.
Premiéra filmu se konala v londýnské Albert Royal Hall za účasti velkého symfonického orchestru, který hudební stopu zahrál živě. Studio Se-ma-for po oscarovém úspěchu filmu Petr a vlk konečně získalo důstojné prostory a přestěhovalo se. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Vítěz Oscarového klání je, jak už to tak u mně bývá, trochu překvapivý. Začnu ale pozitivy: film je moc pěkný po vizuální stránce. Stop-motion loutky sice už dnes ničím nepřekvapí, ale stále jde o moji oblíbenou výtvarnou formu. Pěkná je i hudba od Sergeje Prokofjeva, sovětského skladatele z první poloviny 20. století. Ten složil hudbu pro stejnojmennou „symfonickou pohádku“ v roce 1936. Hudba byla pro novou verzi snímku z roku 2006 znovu nahrána. Pěkné propojení starého s novým. Tím jsem pravděpodobně pozitiva vyčerpal, dále už to bude jen horší. Atmosféra filmu je poněkud nejednoznačná — snímek se snaží být vážný i vtipný zároveň a moc se mu to nedaří. Rádoby vtipné pasáže mi přišly spíše rušivé a vytrhávaly mě z jinak tíživé atmosféry chladné krajiny i obyvatel města. Ti jsou všichni do jednoho nesympatičtí, a to včetně hlavního hrdiny i jeho zvířecích kamarádů. Příběh je banální a mladý Petr zkoumá, co všechno nabízí krajina za hradbami města, narazí na vlka, chytí ho (poté, co mu vlk sežere kačera), odveze do města jako trofej a nakonec ho pustí na svobodu. Chápu, že tam byl přesah, chápu, že Petr došel k tomuto závěru z vlastní zkušenosti s obyvateli města, ale nijak to na mně nezapůsobilo. [Oscary 2007] ()

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Úžasné dílo! Účastnila jsem se semináře s tvůrci tohoto filmečku a dozvěděla jsem se jak moc velkou práci dá vytvořit takovýto film, ale rozhodně to stojí za to. Peter & the Wolf je film vtipný, smutný, podmanivý, akční, dramatický, je v něm prostě všecho a k tomu je to ještě prezentováno nenásilnou formou beze slov, kde postačí pouze hudba Sergeje Prokofjeva. Vše vytvořeno pomocí stop motion. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi vkusně naservírovaná lahůdka, za kterou se skrývalo velké množství vynaložené práce a usílí. To všechno bylo po zásluze odměněno. Hudba Sergeje Prokofjeva byla opravdu originální. Jednu chvíli mi ten hudební motiv přišel jako z jiného světa. Ale na druhou stranu ten příběh skvěle dolaďoval. Také jsem si při sledování vzpomněla na Trnkovy pohádky. Petr prošel v příběhu zajímavou proměnou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Originální příběh neznám, tudíž nemůžu režisérce vytýkat míru upravení. Ale já se na film díval kvůli provázanosti (výborné) hudby s dějem a ta byla dobrá. Navíc mě mile překvapila úroveň animace, která mně jako laikovi v daném žánru připadala hodně propracovaná a také hravá. A přestože film hrál na vážnější notu, našlo se zde trochu místečka i pro humor. Milé překvapení, slušné 4*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí animace plus Prokofjevova hudba rovná se náramná atmosféra. Prvních pět minut jsem byl sice v rozpacích, protože mi film připomínal leccos, ovšem Péťu a vlka, kterého znám já (tedy tu verzi s Karlem Högerem coby vypravěčem) rozhodně ne. Pak ale hudba konečně spustila, začal se odvíjet v mnoha ohledech pozměněný, ale přesto tentýž příběh, který je díky obdivuhodnému zpracování velice působivý, hravý, střídá veselejší chvilky s napětím jako z hororu. Když došlo na finále, zjistil jsem, že zmíněný úvod měl opravdu smysl, a odlišný konec (v původní verzi skončí vlk v zoo) se mi líbil snad ještě více než originální. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama