Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autobiografický film scenáristy Jiřího Křižana se vrací do padesátých let minulého století, do doby poznamenané lidskými tragédiemi a utrpením. Vypráví baladický příběh chlapce Janka Kadavého, jehož otec byl v roce 1949 zatčen, odsouzen a popraven jako „třídní nepřítel“. Matka krátce nato zemřela a Jankovi zbyl jen děda. Děj filmu se odehrává ve dvou časových rovinách: zachycuje tragikomické epizody z vojenské služby u pétépáků a trpké vzpomínky na dětství plné ústrků ze strany spolužáků i dospělých. Jediným světlým bodem Jankových vzpomínek je děda. Moudrý a poctivý starý muž, který jej po smrti rodičů v malé valašské vesnici vychoval… (Česká televize)

(více)

Recenze (413)

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Starý inspektor Kadavý, děda Janka říká: "...jenomže bolest nikdy neodejde, čeká a vždycky sa vrátí, mě aspoň neporazila...". A o tom je ta hloubka. Stejně jako je bolest prožívaná v tichosti neagresivní, je spíše jakýmsi tvrdým leitmotivem objevujícím se znovu a znovu v životě člověka, aby ho potvrdila. Scénář Jiřího Křižana (Je třeba zabít Sekala) a citlivá ruka režiséra Hollého ml. naznačují v celém snímku něco tichého, hlubšího a zajímavějšího. Rudolf Hrušínský provází celý film poznámkami o poznávání života s citlivým hlasem starého, moudrého člověka. Tož tak na světě... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších výpovědí o minulém režimu. Komorní drama bez vypjatých a na city tlačících scén. Název je naprosto vystihující a Hrušínský dokonalý. Trochu mě rušilo střídání dějových linek a ta vojenská mně přišla slabší. Nicméně film je to skvělý a tolik životních (zde těžce vykoupených) pravd v jednom filmu se jenom tak nevidí. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

"Ale hovno Kadavý...však von někdo dědka pohřbí i bez vás!"Film dojemný,přirozený a trefný.Pěkná scénka s utopením tanku, absolutně nechutná část s trháním zubu nebo smutný okamžik ve vězení..."Dědečku..proč nás za tatínkem dneska nepustili?"Víš Honziku...von tady už tatínek není...on..pojd jdeme!".Na tu zakopanou slivovičku co jí děda nemohl najít jsem se taky strašně těšil...škoda ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Naprostá lahoda.Ve filmu sou mladé ucha tipu-Langmajer,Dejdar,Táborský,Landa,Pomeje.Ale sakra Čmaňa alias P.Zedníček tam střihl roli jak blázen.Neporazitelného válečného hrdinu.No šak dopadl "machr jeden"Bodl ho cikoš do řitě kudlou:-))))Jo a sledovat p.Hrušinského to je naprostá fantazie.Pokud by byla možnost setkat se s hercem který už mezi námi není tak bych neváhal a moje volba by padla právě na něj. ()

svorad 

všechny recenze uživatele

"Píšu, co si myslím a myslím si, co chcu. Dělej to taky tak, Janku." Výborný scénář Jiřího Křižana ve výborném zpracování. Proč si na tento film nevzpomene alespoň Česká televize? ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej film. Opravdu mě to dojalo a zase o stupínek zvýšilo nenávist proti komoušům. Do dneška by za to co provedli měli chodit kanálama a trpět až do svojí bídný smrti... Nevim z jakýho důvodu je tenhle film tak nedoceněnej. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Film postaven na Rudolfu Hrušínském, který se až na sklonku svého života dočkal (sice krátce, ale dočkal) toho, že si mohl svobodně zahrát libovolné téma. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Dramatická stránka je jednoznačně za pět, ale ta komediální (byť tu moc neni) to trochu sráží. Viz sice skvělá, ale poměrně zbytečná mezihra se Smrtihlavem nebo Smrťákem... teda Smrtibráchou. PAN herec Hrušínský opět smazal herecky všechny okolo, on to jinak neuměl. Rozhodně jeden z mála filmů, kterej by se v tv měl vysílat velmi často. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Povedená balada o smutném období 50. let. Režie sice má televizní rozměr a možnosti, ale kompenzuje to krásná poetika, která mi připomíná o něco citlivější tvorbu Karla Kachyni. Silný příběh rodiny, smysl filmu a zpracování vše zde dostatečně vyrovnává. Ta smutná nálada v kombinaci s poetikou bývala většinou záruka kvality... 85 % ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Tiež som mal takého starého otca. Ktorý mal množstvo životných múdrostí. Nestihol mi ich už však odovzdať. A zostali mi po ňom iba listy... ale aj to je obrovské bohatstvo... ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Bylo skvělé, že se filmem táhly dvě dějové linky - minulost a současnost. Obě byly neskutečně zajímavé a vzájemně se obohacovaly. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velmi silná záležitost! Film jsem doteď neznal a užíval jsem si scénu za scénou... R. Hrušínský vynikající! Film u mě trochu ztrácí svými skoky v časových liniích. Přiznávám, že jsem se nejednou ztrácel a přišlo mi to dost nepřehledné, ale na celkovém dojmu filmu to tolik neubralo. Možná mě mrzelo, že scény z vojny se hodně blížily té komediální rovince, která si myslím, zde neměla být až tak výrazná. Jde o vážně, ne-li tragické téma a hodně scén je natolik silných, že si myslím, že film trochu ztrácí na vážnosti právě těmito veselejšími kousky. Celek to beru jako parádní kus, nejsem tolik odvařený, jako ostatní, ale moc se mi to líbilo. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Vynikající film po všech stránkách, fantastický Hrušínský. Dnes už něco takové v Česku vzniknout bohužel asi nemůže... A je to škoda! ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Krásný film který dokonale popisuje dobu .Dále pak vynikající herecké výkony už ani nevím co do dodat ten film je prodtě dokonalost sama tak si ho pustě . ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Až moc prostoru věnovaného vojně, i když na druhou stranu možná právě tím byla ta dějová linie s dědou Hrušínským-Kadavým silnější a působivější. Velmi intenzivně jsem si u toho prožívala takovou nějakou tichou bolest a křivdu, opravdu mě to dojalo. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Píši, co si myslím a myslím si co chcu! Dělej to téš taky o čem víš, že je správné. Dělej podle sebe, nenechávej si nic diktovat." Obludnosť minulého režimu v plnej kráse, teda v plnej svojej hlúposti. Herecký koncert majstra Hrušínského sa ako obvykle spája s hlbokou ľudskou múdrosťou. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha českých filmů, které bez sentimentu či šaškování zobrazují klima bolševických hrůz. Skvěle zahraná postava, kterou ztělesňuje R. Hrušínský, statečně přijímající přetěžký osud slovy: "Tož, tak na světě", schovávající na zahradě "poklad" s vírou, že jej třeba objeví generace příští. Nádherná, ale znepokojující symbolika. V celém filmu mně přišlo poněkud nepatřičné jediné slabší místo, které snad mělo vyprávění odlehčit, a to zbytečná až trapná postava herce Zedníčka. Krásný film, ze kterého si odnáším těžké, ale hluboké pocity. ()

Reklama

Reklama