Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autobiografický film scenáristy Jiřího Křižana se vrací do padesátých let minulého století, do doby poznamenané lidskými tragédiemi a utrpením. Vypráví baladický příběh chlapce Janka Kadavého, jehož otec byl v roce 1949 zatčen, odsouzen a popraven jako „třídní nepřítel“. Matka krátce nato zemřela a Jankovi zbyl jen děda. Děj filmu se odehrává ve dvou časových rovinách: zachycuje tragikomické epizody z vojenské služby u pétépáků a trpké vzpomínky na dětství plné ústrků ze strany spolužáků i dospělých. Jediným světlým bodem Jankových vzpomínek je děda. Moudrý a poctivý starý muž, který jej po smrti rodičů v malé valašské vesnici vychoval… (Česká televize)

(více)

Recenze (413)

rejsek9 

všechny recenze uživatele

Silný příběh odehrávající se ve smutných časech našich dějin, ale srovnávat to s Černými barony není podle mě úplně na místě. Přece jen hlavní důraz je zde brán na jednoho člověka v jeho různých etapách života a na PTP se tady neberou takové ohledy. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Vždycky je strašné, dívat se na podobné filmy. O to horší je to hrozný zážitek pro Čecha, který má svou rodinnou historii, který chápe význam celého snímku, který vypovídá tolik o všem, co se tu dělo. Herecké obsazení by opravdu nemohl být lepší, těmto hercům jejich role člověk může věřit a síla, která díky tomu z filmu vyvěrá, je až děsivá. Pan Rudolf Hrušínský je zosobněním smutné naší historie, uměl zahrát člověka zkoušeného, trápeného ale nikdy zlomeného a i to je zosobněním toho češství, které v životě a v sobě samém hledám a snažím se pěstovat i Já sám. 5/5 ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Škoda uspěchaného závěru, půlhodinku navíc bych si určitě vychutnal. Bez debaty však jeden z nejnedocenějších českých filmů,díky "přeházenému" vyprávění nám nabízí skutečně poutavou retrospektivu těžkých 50.let minulého století. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Ten název vystihuje úplně vše. Opravdu bolestný malý velký film s vynikajícím Rudolfem Hrušínským. Tady hraje dobře dokonce i Pomeje. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších rolí Rudolfa Hrušínského. Film je velmi zdařilý po kompoziční stránce. V porevoluční době vznikalo hodně málo takhle kvalitních filmů. ()

Erian 

všechny recenze uživatele

Oproti Černým baronům o kategorii lepší, Hrušinský dodává filmu melancholickou notu, ale tak to má být, krutá doba potřebuje dát vyniknout hercům, kteří dokáží zahrát takavéto postavy. Průstřihy a flashbaky dodávají filmu potřebnou dynamiku, opravdu krásný počin! ()

Sandler 

všechny recenze uživatele

Tichá bolest československého národa. Vtip a klid navenek, nepředstavitelná bolest uvnitř. Chytrý člověk dostal lopatu, blbec funkci. Je mi z toho všeho špatně a nikdy nepřestanu obdivovat tu neuvěřitelnou sílu, s kterou se naši (i moji) předci rvali o naši budoucnost. Cítím osobní zodpovědnost za to, abychom nikdy nedopustili opakování něčeho podobného. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Tak trochu opomíjený film, který svým způsobem patří ke "kolegům" Černým baronům a Tankovému praporu, přestože se jedná o čistokrevné drama. Myslím, že se příliš nepovedlo vhodně namíchat retrospektivní obrazy s Kadavého současnou vojenskou službou. Zážitků z kasáren pod velením výborného Jandáka mohlo být určitě víc. ()

noizcore 

všechny recenze uživatele

Autobiografický poetický snímek, jehož děj se odehrává v temných padesátých letech. Skvělý výkon Rudolfa Hrušínského a spousta mrazivých scén, jejichž vyznění podtrhuje nelineární vyprávění. 8/10 ()

dol2004 

všechny recenze uživatele

Každému kdo dá volebí hlasy KSČM byl dal jako povinnost shlédnout tento film. Hrušínský skvělý jako vždy a to i v pasážích kde zní jenom jeho hlas. Perfektní film ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Skvělý film z padesátých let o vojácích pétépácích. Skvělé herecké výkony, přehledné přeskakování časových rovin a skvělěj scénář, hlavně moudra co vycházej z úst pana Hrušínského jsou k zamyšlení. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Asi najsmutnejší film, aký som kedy videl. Bolesť, ktorú je nielen vidieť, ale aj cítiť. Najsmutnejšie a najtemnejšie obdobie česko-slovenských dejín. Všetko ostatné už bolo stokrát povedané. ()

bezslipov007 

všechny recenze uživatele

Stary dobry poctivy ceskolovensky film, ktory ma svoju hlbku. Az mi je smutno, no nema vyznam rozmyslat nad tym, co sa toci dnes a kde sa to vsetko podelo. Tento film je dokazom, ze ked sa spoji skvely scenar, so skvelymi hercami a da sa do toho srdce tak moze vzniknut film ktory ma svoju hodnotu, ktora neutrpi ani zubom casu, skor naopak. Rudolf Hrusinsky je velky herec a pocuvat ho v tomto filme je balzam na dusu. Tragicke horko komicke zrkadlo doby, ktora deformovala celu nasu spolocnost. A prave taketo filmy by sa mali pustat, nech sa nezabuda, ake to naozaj bolo. Schvalne, zaujimalo by ma, ci sa este zakopavaju slivovice po zahradach na ceskom a slovenskom vidieku. Ak ano, tak potom sme to stale my a ani neviem preco, ale myslim si, ze ano a to ma hreje ma to na srdci. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo by som tomuto filmu vyčítal, je istá nelogickosť prepletenia dvoch dejových línií. Najmä čo sa týka časových následností. Inak sa jedná o herecký koncert Rudolfa Hrušínského. Vítězslav Jandák v roli despotického nadporučíka tiež exceluje. ()

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Zrovna to dávali v telce, tak jsem zavzpomínal na doby, kdy ještě česká kinematografie měla srdce, um a grády (dneska je to jen hromada hnoje, na který sem tam sedne nějaká ta moucha, za kterou se člověk otočí, ale to je tak vše). Skvělý snímek, plejáda českých herců, tak jak tomu dříve bývalo zvykem, smysluplný hořkosladký příběh, není co dál dodávat. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Nádherný film z roku 1990, když vše bylo takové nové, čerstvé a začaly se vytahovat křivdy z dřívejška, začalo se hodně vzpomínat a oprašovat. Je to vlastně asi první film o tzv. "Pétépácích" po roce 1989. Hlavně ze začátku má film takovou zvláštně temnou atmosféru z 50ých let. K tomu všemu fenomenální Rudolf Hrušínský. 5 hvězd jsem nedal proto, protože mi tam vadí Vítězslav Jandák, který tam vnáší jakési komediální prvky. Je to nejspíš tím, že zde hrál velitele tankistů a o rok později hrál to stejné v Tankovém praporu (1991). Mám pocit, že film tehdy ani nešel do kinodistribuce, že byl udělán pro TV. ()

Reklama

Reklama