Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autobiografický film scenáristy Jiřího Křižana se vrací do padesátých let minulého století, do doby poznamenané lidskými tragédiemi a utrpením. Vypráví baladický příběh chlapce Janka Kadavého, jehož otec byl v roce 1949 zatčen, odsouzen a popraven jako „třídní nepřítel“. Matka krátce nato zemřela a Jankovi zbyl jen děda. Děj filmu se odehrává ve dvou časových rovinách: zachycuje tragikomické epizody z vojenské služby u pétépáků a trpké vzpomínky na dětství plné ústrků ze strany spolužáků i dospělých. Jediným světlým bodem Jankových vzpomínek je děda. Moudrý a poctivý starý muž, který jej po smrti rodičů v malé valašské vesnici vychoval… (Česká televize)

(více)

Recenze (413)

Horácius 

všechny recenze uživatele

Üžasné. Takové filmy my (někdy) umíme. R. Hrušínský byl herec, na jakého se nedá zapomenout a konec filmu je prostě....to se musí vidět a hlavně cítit. Černí baroni jsou sice fajn, ale tohle je opravdu síla. Film ze kterého až mrazí. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Film o PTPácích s kvalitními herci vyznačující se přeskakováním mezi místy a v čase s hodně depresivní atmosférou. Místy mi to přišlo mírně nudné zvláště při dlouhých Hrušínského monolozích. 75% ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silné drama, jež vypovídá o komunistických praktikách 50. let stejně přesvědčivě jako dobové záznamy z inscenovaných procesů. ()

Zette10 

všechny recenze uživatele

Smutné, chladné, depresivní, co hůř - pravdivé. Pět hvězdiček nedávám jen kvůli filmařským nedostatkům, obsah je dokonalý. ()

Papitek 

všechny recenze uživatele

Já bych tento film nesrovnával s Černýma Baronama. Je to úplně jiný žánr Černí Baroni mají za úkol diváka pobavit a tento film je drama a tak jak mě Černí Baroni pobavily tak Tichá bolest mě naplnila. Jednoznačně skvělý film. ()

miraporthos 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky, minulost, přítomnost i nelehká budoucnost se všechny potkávají v tiché bolesti. Děda a vnuk zůstali sami, těžko si lze představit větší peklo, kterým si oba prošli - je horší vyrovnat se se smrtí syna, nebo otce a matky? Jsem rád, že film si nehoví v nějakém laciném antikomunismu, naděje je vtělena do poslední kapky slivovice. Je otázka, jestli jsme tu slivovici už vykopali, nebo ještě pořád ne... ()

Hrobař 

všechny recenze uživatele

Opravdu silně tragikomické. Chvíli vás dostává absurdita postav, jejichž pomyslným králem je soudruh nadporučík, opilec a hlavně blbec jakého byste těžko pohledali a pak najednou sranda znenadání přejde do mrazení po zádech. To potom vystřídá pomalá rovina Rudolfa Hrušínského jako hrdého dědy co přežil svého syna. A to kopání v zahradě to je romantika ...smutná romantika ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Název filmu naprosto přesně odpovídá jeho obsahu. Hrušínský tu skvěle a přesvědčivě představuje takovou tu venkovskou moudrost "půdy" a generací předků, jejíž velikost a síla obzvláště vyznívá v konfrontaci s blbostí, pokrytectvím a zrůdností komunistického režimu 50. let. ()

fanda_filmu 

všechny recenze uživatele

Zatímco tankový prapor a černí baroni pojednávají spíše o ztrátě svobody (tohle téma je pro mne velmi silné) a jsou spíše humorně laděny, tohle je opravdu smutná balada o potlačovaném celoživotním vzteku, pramenícího z perzekucí minulého režimu... Tyhle "politické" procesy měly totiž velmi těžké dopady na lidské životy. Rudolf Hrušínský naprosto famózně ztvárnil jeden z tisíců hořkých osudů lidí, kteří takto přišli o rodiny... Zabili mu syna který se provinil pouze tím, že za války létal na "špatné" straně a sám vychovává vnuka Janka. Filmem se prolínají jednotlivé etapy Janova života, je v podstatě vyděděn ze společnosti, za to že je z rodiny "třídního nepřítele", takže nátlak úřadů, šikana ve škole a zákaz dalšího studia... Pak následuje tvrdá vojna... Mne ,jako milovníka Času, naprosto uchvátila přítomnost na věky schované jádrové slivovice, která nádherně provoněla celý velmi smutný a hluboký filmeček... ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

"Píšu, co si myslím a myslím si, co chcu." Pěkný film z prostředí, ze kterého pocházím. Do dokonalosti něco málo scházelo, možná některé nevýrazné nebo toporné herecké výkony ve vedlejších rolích a nevalašský přízvuk jinak skvělého Hrušínského. Poukázal bych na moment, jak vesnice umí být hnusná, když tzv. nezapadáte. A "Svinstvo zůstane svinstvem." platí nejenom pro komunisty ... ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Tohle by měl být jeden z povinných filmů pro základní školy! Za nás se chodilo na ruské bojovky, teď by měli ty děcka fakt vzdělávat. Uvědomit si jaké to bylo a že nemusí být nejvyšší priorita mobil, tablet a internet. Mistr Hrušínský, ostatní taky dobrý, stupidita vojny byla lehce přidána i když mohlo to být drsnější, ale celkově povedený kus. Ukázka svinstva té doby, které je dneska lépe skrýváno. ()

TomDolly 

všechny recenze uživatele

Úžasný, skvelý námet, ktorý musí chytiť každého z nás. A je jedno či Tichú bolesť sledujeme v 1990 alebo o 35 rokov neskôr. I keď to spracovanie vo mne nevyvoláva až taký dobrý pocit, všetko to sa dá odpustiť. Pán Hrušínský a jeho záver je úchvatný! Je mi ľúto, že je tento film tak nedocenený. Ohromný príbeh, ktorý proste treba poznať. 5* ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Pěkně podaná pravda o naší neslavné minulosti, jen jestli tomu dnešní mladí vůbec dokážou věřit. 75%. ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Chápu, že v roce1990 byla po takových filmech poptávka, ale režie i scénář dosti kulhá. Například nechápu, kterak umírající dědeček sype z rukávu sáhodlouhé filosoficky laděné traktáty. Je to takové laciné. ()

Reklama

Reklama