Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Leo - sladký hoch z Titaniku - na jedné straně zbožňovaný, na druhé nenáviděný, každopádně ale herec s obrovským talentem. Jeho Rimbaud je odporný zvrácený manipulant. Jeho Rimbaud je básník. V tomhle filmu se navíc podařilo velmi sugestivně naservírovat dobovou atmosféru včetně míst výskytu lidí "Rimbaudova druhu", pocitů jejich i těch ostatních. Stojí za to vidět. Velmi! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Di Capria a Thewlise. Di Caprio jako homosexuální básník, citově zneužívající svého druha je skvostný a ve své podstatě tak nechutný, že by mu jednu ubalila i fanynka, která 40-krát viděla Titanic. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nikterak objevně zrežírovaný milostný příběh dvou prokletých francouzských básníků sice má pár slušně zrežírovaných scén, ale cesta, kterou si Agnieszka Hollandová k dosažení cíle zvolila, zdá se mi být poněkud nešťasnou. Z básní Rimbauda a Verlainea uslyšíme sotva pár veršů a klidně by tedy mohlo jít o jiné dva výstřední homosexuály. V takovém případě by navíc nedošlo k rozporu mezi realitou a značně zdramatizovaným filmovým scénářem. Hollandové jako by skutečně šlo pouze o co nejvyhrocenější příběh o lásce a bolesti, jehož inspirace životy dvou milovaných i zatracovaných poetů má za cíl pouze přilákat pozornost lidí fascinovaných jejich dílem (ačkoliv právě o díle se nakonec nedoví kolem a kolem vzato nic). Pro ty, kteří si jméno ani jednoho z nich nespojují s nějakou básní výjimečných kvalit, tak opravdu může jít - jak píše Anthony - pouze o dva úchyláky, jejihchž (sebe)vražedné hry patří k těm nejlepším částem filmu. Celkem umírněné dvě hodiny děje se dost táhly, ve snaze o "absolutní" gradaci film navíc nekončí ve chvíli, kdy by skončit měl. Výkony DiCapria a Thewlise (ještě, že jsem Vězně z Azkabanu viděl již před Úplným zatměním, nevím jak bych na jeho vstřícnost k Potterovi pohlížel poté :) jsou pozoruhodné a na mnoha místech zcela logicky přehnané, nikoliv však kdovíjak dechberoucí a tudíž nepovyšující celý snímek na nezapomenutelný herecký koncert. 60% Zajímavé komentáře: Anthony, cold, GREGOIRE ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $340,139Tržby Celosvetovo $-║ teda riadna praštenosť ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečné dílo. Už jenom proto, že Leonardo DiCaprio, oloupaný na kost ze svých hvězdných manýrů, předvádí fantastický výkon. Ale také proto, že se jedná o silný příběh, kde vděčné téma homosexuality neslouží jako šokující vykřičník, ale pouze jako jeden z motivů ve strhujícím příběhu dvou velkých básnických osobností. Navzdory hloubce a obsažnosti látky neztrácí Úplné zatmění srozumitelnost, přesvědčivost, přirozenost. Výtečný film, který možná nijak doširoka neotevírá poezii Verlainovu a Rimbaudovu, ale přesto o ní něco vypovídá... ale je to především strhující drama dvou lidských osudů. Škoda jen závěrečných sekvencí, jejichž zhuštěnosti nedokážu přijít na chuť... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Místo čtení o prokletých básnících je tento snímek ideální poučná látka, která by se neměla brát extra vážně do detailu, ale potěší jako zdroj zajímavostí o ústřední dvojici. Leonardo DiCaprio není vůbec špatný, ale Agnieszka Holland, podle mě, opět neprodala svoje zkušenosti a kvality a z dalšího snímku, který je "životopisný" udělala průměrnou záležitost. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Vskutku netradicni filmova role lamace divcich srdci di Capria. Vsem jeho ctitelkam lze doporucit jen jedno – presto, ze se jedna o jeden z jeho lepsich filmu radsi byste ho nemely videt. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Leo je skvělý herec a kromě pár trapasů je zatím jeho herecká kariéra docela vyrovnaná, tento film je z řady těch, které mu spíše dávají prostor k předvedení talentu - Rimbaud v jeho podání je tak odporný, že jen ještě lepší výkon Davida Thewlise mi pomohl pochopit, proč jím byl Verlaine tak fascinovaný. Zajímavá ilustrace školní četby - nevím, jestli tenhle film mládež přivede k dílům hrdinů, nebo se jim raději budou vyhýbat obloukem. O jejich díle tu vlastně není skoro nic - tak to vypadá, že jde jen o nějaké dva úchyláky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste pred homohorou tu bylo Uplne zatmeni a musim uznat, ze se stejne jako v pripade Zkrocene hory jedna o kvalitni film. Akorat probem je, ze takovyhle filmy o vztahu nakejch lidi, kterej je nici, sem uz par videl. Ale jinak je pribeh vcelku v pohode, akorat tezko rict, kolik je toho podle pravdy. Navic se film zameruje ciste na vztah dvou basniku. Prekvapilo me, ze takovej vcelku komorni pribeh ma docela rozmachlou a perfektni hudbu. No a pak tu jsou herci, Daniel Thewlis me prekvapil, tohohle herce neznam, ale predved dost dobrej vykon a byl dustojnej "partak" pro Leonarda, akorat by prasak nemusel furt ukazovat pero. No a pak tu je DiCaprio. Tohohle herce v jeho nejnovejsich filmech porad chvalim, protoze uz nepusobi jako ten malej chlapecek a je fakt kvalitni herec. No ale tohle je asi nejstarsi film, kterej sem s nim videl a tudiz jsem cekal toho sladkyho chlapecka, ale DiCaprio snad predvadi jeden z nejlepsich vykonu, protoze byl naprosto dokonalej a nebyl to zadnej sladousek, ale pekne nechutnej parchant, kterej i pres svej mladistvej vzhled dokaze bejt pekne vostrej. Ja jsem spokojenej, film me zaujal a Leo je tady tak skvelej, ze proste musim dat 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Trošku temnější, nicméně DiCaprio tu podává vynikající výkon (za který by si narozdíl od Titanicu Oscara zasloužil :)) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

"Nesnesitelné je, že sneseme všechno." (A. Rimbaude) // Příběh dvou tzv. prokletých básníků Verlaina a Rimbauda, jejich setkání, jejich sblížení, jejich vztahu, jejich odcizení, jejich záhuby. // DiCaprio exceluje. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak strašně moc jsem se těšila, že se mi tenhle film bude líbit, až jsem byla přímo děsivě zklamaná. Prokletí básníci jsou moje nejoblíbenější poezie a proto jsem čekala, že ve mně ten film bude vyvolávat stejné pocity, jako když čtu ty prohnilé verše, ale ono ne... Výkony představitelů jsou sice vynikající, ale oni spíš hrají v romantickém dramatu z Francie devatenáctého století než ve fresce popisující jednu z nejintenzivnějších etap vývoje poezie. Oni nepijí absinth, aby se dostali za dveře, které ještě nikdo nikdy neotevřel, oni ho pijí proto, aby se mohli chechtat zpití na ulici. Oni se nemilují proto, že by jim jejich nehynoucí touha nedala jinou možnost, mám pocit, že jenom aby hlavně naštvali Verlainovu manželku. Oni neumírají, protože by už na tomto světě nenacházeli uspokojení, ale pomalu vyhasínají. Možná je to pravda, ale potom je to nudná pravda. Také mi silně vadí absence jakékoliv dechberoucí scény. Strašně nerada to říkám, ale tenhle film mi přišel velmi... přízemní. A to je ta poslední věc, jak by mi měl připadat. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony v nevyváženém filmu, který se bohužel více než tvorbě a ideologii básníků věnuje jejich nenaplnitelným (sexuálním) touhám a věčné nerozhodnosti. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Rozervaná potulka odnikud nikam, která má víc propadů než vrcholů a řekne nám o životě "proklatců" přesně tolik, aby co nejlépe vynikla absence toho nejzásadnějšího - jejich tvorby. Připadalo mi, jako by paní režisérka sama nevěděla, co chce přesně točit. Ve své rozněžněné empatii se sice pokouší proniknout až do nejtemnějších zákoutí básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono (v ten moment to zpravidla začne být zajímavé), ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně jak velí slušnost. Sem tam dokonce řízne strnulé tempo akcentem z lexikonu stydlivého artu, i ten však za krátko zmizí pod naplaveninou profánního plkání a ujišťování o lásce za hory a plesa a burzovní krachy. Před napsáním tohoto komentáře jsem tento film shodou okolností viděl podruhé (konečně souvisle) a tím spíše jsem se utvrdil v názoru, že sic jde o zajímavé drama se zajímavými hereckými výkony a zajímavou dobovou atmosférou, v odvážnějším pojetí mohlo být mnohem lepší - kontroverznější, životnější a obsažnější. Jenže, abych tak řekl, na to mu schází koule. Bez urážky. Uctivé 3,5* považuji za adekvátní. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo chce vidět nadčasový snímek o homosexuálech, přitom se dozvědět něco reálného z literární historie (prokletí básníci ve škole šli nějak mimo mě), to vše excelentně zrežírované a a zahrané, prostě silný film, na který se nezapomíná. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

70% - Lehce nadprůměrný film o sebezničujícím homosexuálním vztahu básníků Rimbauda s Verlainem. Nic víc. Jejich tvorbu i smýšlení režisérka upozaďuje, a soustředí se na onu „bulvární“ stránku příběhu. Ta bohužel bez jiných souvislostí žádné velké poselství nepřináší (snad kromě zamýšleného šoku z nahých scén), a tak tím jediným, co tento film dělá opravdu zajímavým, jsou herecké výkony obou hlavních představitelů. Zejména David Thewlis v roli Paula Verlaina se předvedl v mnoha přesvědčivých kontrastech, a udělal na mě ohromný dojem. Úplné zatmění je film s velikým tematickým a hereckým potenciálem, a proto mě dost mrzí, že byl jinak filmařsky zanedbán. Jako laikovi se mi nelíbil nápadně chaotický střih bez jakékoli formy, který se ani nesnažil korespondovat s hudbou. Ta se mi, tentokrát jako profesionálovi, nelíbila vůbec. Kaczmarek mi vadil už po samotné kompoziční stránce – statické střídání akordů, a mizerné vedení hlasů... zkrátka žádný xicht, žádný nápad, a školácké chyby v harmonii. Nebyl bych tak kritický, kdyby se zde skladatel nesnažil o neromanticky ostinátní, ale tonálně jasně romantikcou hudbu. Působí to pak na mě jako snaha o dobově znějící hudbu, s předpokladem, že posluchač o vrcholně romantické muzice nemá ani páru. Taková hudba mě ruší a kazí mi celý film. Cítím za ní totiž laciný přístup: „Chceme umění, hoď tam smyčce v moll“. Zkráceně: Filmařsky špatně, ale oceňuji herce a nápad pustit se do tohoto tématu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dva prokleté francouzské básníky nehrají Francouzi - to snad ne! A co víc, jeden je Američan a druhý dokonce Angličan! Avšak zdá se, že to vůbec nevadí. Režisérka se pokusila zobrazit bouřlivý vztah dvou osobností, dvou temných básníků. Osobně mi vůbec nevadí, že je pominuto jejich mimořádné dílo ( zejména Rimbaude stojí ještě o stupeň výš), jelikož to si lze přečíst. Verše přenechme čtenářům či nějakému dokumentu. Že jejich vztah byl zničující lze odhadnout velmi brzy. DiCaprio opět prokázal, že není jen hezounkem z Titanicu. Fanynky ovšem možná tenhle film nevydýchaly... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takže máme tu spleť postáv, kde Rimbaud je mladý manipulátor - geniálny, ale odporný, Verlaine je sebaľútostivý slaboch, ktorý si svoju frustráciu vybíja na manželke a čaká, že ho bude ľutovať. Takéto typy by človek v živote stretnúť nechcel a preto divák jednoducho nedokáže sympatizovať s hlavnými hrdinami a nemá sa čoho chytiť. Inak herecké výkony sú tu dobré, ale dej nudí a priznám sa, že som nemal chuť stále sledovať bozkávanie medzi Jackom Dawsonom a profesorom Lupinom. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Možná je to trošku nesmyslné, ale i přes famózní herecké výkony, reálný základ a výborně syrovou vizuální stránku, musím dát tomuhle dílu maximálně tři hvězdičky! A důvod? Ať jsou hlavní dva hrdinové jakkoli historicky přesní, odpornější dva kretény, dva nesnesitelnější ubožáky, dvě podřadnější namyšlený paka bych nenašel ani v nějaké buranské německé komedii! ()

Reklama

Reklama