Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Je to o Rimbaudovi, nebo o DiCapriovi? Totální splynutí herce a postavy. Jak tuhle hereckou osobnost mohl proslavit Titanic? Thewlis taky výborný. ()

panMiroslav 

všechny recenze uživatele

Rimbaud i Verlaine byli teda pořádný blázni, jejich myšlenkový pochody jsem někdy naprosto nechápal, ale asi proto byli tak dobří básníci..Jinak film samotný určitě stojí za zhlédnutí, herecké výkony jsou výborné, hlavně teda DiCapria. ()

Terman 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle nebyla životní role mladého Lea, pak už nevím, která jiná by to mohla být. Upřímně jsem se bavila ve scénách, kdy spolu s Verlainem lezou po louce, kdy otvírá lahev vína svými lopatkami, nebo když dělá neuvěřitelně vtipné grimasy. Nicméně film jako takový mi přišel trochu neúplný. Možná, že to bude mou povrchní odtažitostí vůči Thewlisovi, který mi přišel nejednou během filmu až nechutný. Na druhou stranu skvěle ztvárnil svou roli naprosto zoufalého básníka a tvořil Rimbaudovu "rozumnější" polovičku. Zajímavé byly i dialogy obou básníků a zařazení příběhů z Rimbaudových básní do filmu (pruský voják). ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony, ti dva byli přesvědčiví až moc. Rimbaud je mladý manipulátor, vychytralý a odporný, Verlaine je sebelítostivý slaboch, který si svoji frustraci vybíjí na manželce a potom očekává, že ho bude litovat. Jenže kromě toho ve filmu není nic, co by stálo za zmínku. Člověk může být šokovaný bizarním vztahem prokletých básníků, ale ve výsledku je Úplné zatmění nutné a roztahané. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film před 15 lety poprvé viděl, neoslovil mě. DiCaprio dobrý, ale o čem ten film vlastně je? Když jsem film ale viděl před pár lety, pochopil jsem a totálně změnil názor! Aneb člověk se neustále vyvíjí... A jestli alespoň zlomek filmu je dle skutečné události, tak potěš. 4* ()

KajunkaB 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak za tohle nemohli dostat Oskara... Čekala jsem do konce jak to dopadne, a hned po konci filmu jsem si o těch dvou našla více informací. DiCaprio skvělý a Thewlis u mě zapsaný jako profesor Lupin mě ohromoval vývorně zahranými emocemi. Skvělý fim. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Nevím, do jaké míry je to historicky vypovídající, nicméně Agnieszka Holland předvedla skvělou práci v popisu vztahu dvou lidí. Literatura stranou, historický kontext vlastně taky většinou stranou. V hlavních rolích Verlaine a Rimbaud. O tom, jestli se jejich osobnosti shodovaly s těmi z hereckých profilů, asi nemá cenu diskutovat, to stejně nebylo předmětem filmu. Předmětem a ústředním motivem je absolutně všemu se vymykající DiCapriův Rimbaud, který neuznává žádné zásady, zvyklosti ani zákony. Na druhé straně je Thewlisův Verlaine, který je fascinován, přitahován a okouzlen Rimbaudovým (zejména) fyzičnem, geniem i životem. Prostě bouřlivý románek, na který nám zůstaly jako odkazy básně prokletých básníků, je v tomhle filmu vylíčen s poutavostí, absolutně přesvědčivě, film má děj, vývoj, směr, prostě všechno, co člověk od dobrého filmu očekává. Ale jak píšu, jde hlavně a především o Rimbauda a Verlaina, ostatní jde stranou a na úkor hlavní dvojici. Skvělá a inspirativní podívaná. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa nebál riskovať. Mladého, v podstate vtedy ešte neskúseného DiCapria postaví pred kameru v takej zložitej úlohe. Tu nejde ani tak o básnické poézie, skôr o prazvláštny vzťah dvoch takmer odlišných osobností, kde sa rázne preciťuje ich psychóza, nevyrovnanosť až po úplne zatmenie zmyslov. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

A DiCaprio opět zazářil, tentokrát jako jeden z prokletých básníků, na jejichž neuvěřitelný obskurní život je tento film zaměřen. Život složený z absinthu, užívání drog, sodomie, obscénního chování, skandálů... a poezie. Moc se mi to líbilo. ()

Fredei 

všechny recenze uživatele

Nesporný talent DiCapria zde byl vyjádřen v plné míře. Jeho postavu Rembauda sice musíte nenávidět, ale při tom plně chápete, proč ho Verlain tak miloval. Skvělý snímek který určitě stojí za shlédnutí. ()

kika1650 

všechny recenze uživatele

Film Úplne zatmenie rozpráva príbeh Verlaina a Rimbauda – ich intímneho vzťahu a jeho intenzívneho vnútorného prežívania; hrá sa na akúsi netradičnú romancu s mierne škandalóznym vyznením. Mám tým na mysli hlavne množstvo homosexuálnych scén prísne privátneho/súkromného charakteru, samozrejme však v medziach.... vkusu ? – ťažko, ale keď už nič iné, tak aspoň nesmierne poetické a výsostne umeleckej povahy – tiež ťažko... tak aké teda ? Prízemné, plytké a prvoplánové. Och, a ešte nechutné. Tento pokus o stvárnenie ich života v skutočnosti dokázal len v malej miere naznačiť ideologické východiská ich tvorby a vôbec, dovolím si tvrdiť, že ich dielo ako také tu fakticky nehrá rolu (!). ()

Molerat 

všechny recenze uživatele

Dokonalost to není, naposled jsem to viděl před zhruba 4 lety v hodině češtiny a zanechalo to ve mně zajímavé vzpomínky.Tak jsem si jej musel sehnat a kochal jsem se hereckými výkony a bláznivostmi.Úolné zatmění ve mně zanechává hlubokou stopu.. ()

Boylina 

všechny recenze uživatele

Já jsem si nevšimla, že je Leonardo sladký, spíš mi to příjde jako předsudek kvůli jedné roli v Titanicu, která způsobila davové šílenství mladých puberťaček a automaticky zastínila jeho talent u ostatních lidí. Teď už to naštěstí neplatí, protože Leo s věkem trošku "ztaťkovatěl" a už mu nepadá bloďatý vlas do čela, takže zřejmě nevzbuzuje v lidech tolik emocí. V tomhle filmu ukázal svůj velký talent a zbořil mnoho předsudků a to se mi líbí. Naopak si myslím, že to A. Holland skvěle uchopila a poskládala inspirativní mozaiku o vztahu dvou mistrů s rozpolcenou duší. A vztahy bývají intenzivní, svíravé, zvrácené, bolavé. Kdo se chtěl dozvědět něco o jejich díle, může si přece koupit / půjčit sbírky jejich básní. Kdo chce vědět něco o jejich setkání, vztahu, lásce..ať se podívá na film. Hned na člověka dýchne atmosféra prokletých básníků..spousta Absintu..špinavého prostředí Paříže.. Londýna.. bída.. nouze...inspirace...Je to jedno. Je jen Rimbaud a Verlaine. ()

eli.s 

všechny recenze uživatele

O tom, že je Leonardo Pan herec s velkým P, jsem se přesvědčila hned několikrát. Filmy jako je Total Eclipse můj názor akorát potvrzují a donekonečna vytrhují z letargie, kterou jsem pohlcena ve velkém množství filmů. Proto chválím a tleskám tomu, jak se s kontroverzní dvojicí Arthura a Paula vypořádali oba herci v hlavních rolích. Jediné, co bych filmu asi vytkla a jedná se dost možná jen o můj osobní názor je, že bych těm hlušším místům dodala trochu té poezie z děl oněch velikánů, která bohužel zazněla jen párkrát. Co se týče Rimbaudova výroku - Tento film byl více než snesitelný! Doporučuji. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Jeden nafoukanej fracek, druhej vilnej schizofrenik, oba bláznivý psychopati. A jako bonus pár povedeně nechutných milostných scének. Mno, ale jako výsledek vlastně nic moc. ()

Narace 

všechny recenze uživatele

Film nemá sloužit, jako demonstrace jejich děl, ale jako cesta jejich životy, příběhy, jež je determinovaly a skutečnostmi, jež snad trochu pomohou nahlédnout všem do skutečnosti, že Rimbaude nebyl jen výjimečným básníkem, jenž snad nemá obdoby, jenž nabídl světu mnoho nového, ale že svým psaním žil, že jeho život byla vlastně jedna z jeho básní. Málo který básník se choval, podle toho jak psal, choval se přirozeně, ke světu přistupoval se stejným zanícením, jako k psaní, snažil se dosáhnout svého a předčit všechny. Kromě výjimečné souhry dvou mimořádných hereckých výkonů stojí tento snímek velmi vysoko zejména proto, že se v něm vyskytuje celá řada motivů z jejich básní (tedy kdo čeká na recitaci jejich básní, bude uspokojen, jen několika málo minutami, ovšem těm, co jejich básně již znají, nabízí snímek zajímavé okolnosti a motivy, kterými jsou jejich básně prosycené). Film je dramatický už sám sebou, jejich životem, tudíž zdlouhavá gradace je zcela zbytečná, kdo ovšem čeká na smrtí objímaný konec, kdy všichni pláčou a umírají, asi se tohoto pojetí dramatu nedočkají. Skutečnost je ovšem taková, že nejen slzy, bolest a stesk jsou hlavními znaky dramatu! Obzvláště zde přidává dramatu na významu excelentní hudba, jež jakoby prýštila z jejich niter. Pravda je ovšem ta, že snímek byl až hypersexuální a některým scénám by snad bylo lze se vyhnout, ovšem pokud šlo Hollandové o co nejrealističtější ztvárnění jejich života, pak udělala zcela správnou věc. Stačí si přečíst pár životopisných knih, zkonfrontovat je a zjistíme, že skutečnost je ještě horší. Rimbaude byl skutečně mimořádně arogantní a necitlivý a viděl skutečnost jinak, než všichni ostatní, což se geniálním občas stává, ale ruku v ruce s tím šla i jeho promiskuita a jeho touha po volnosti, která zapříčinila jeho prostopášné chování. Prostředí je pro dobu v níž se má odehrávat velmi signifikantní, čehož se podaří dosáhnout jen ve velmi málo filmech. Film nepostrádá pohled na jedince, ani na společnost, na nitro člověka ani na jeho projevy chování. Verlaine je ve velmi ostrém kontrastu k bezohlednému mladému, persuáznímu géniovi, neboť je senzitivní a snaží se nehledět jen na sebe. Palčiví rozdíl těchto dvou protiv - a to zejména v pohledu na svět - lze najít i v jejich poeziích, kdy Verlaine podléhá romantismu, jeho texty jsou prosyceny citem a láskou, jsou trochu "přízemní" a to zejména v konfrontaci s Rimbaudem, jehož texty snášejí na povrch reálného světa svět astrální a nabízí nám, alespoň částečně do něj nahlédnout (tuto možnost už dal lidem snad jenom R.M.Rilke). Pro mnoho lidí, ne-li pro nás pro všechny, zůstane Rimbaude neurčitý, nečitelný a nepochopitelný navždy, stejně jako jeho texty, lamentující světu i životu. ()

HAEM 

všechny recenze uživatele

Film je strhující. Netlačí na pilu a naprosto přesně ukazuje situace kolem Verlaine, Rimbaude a Mathildy. Skvělé herecké výkony hl. postav, výborná atmosféra, přijatelná délka a naučný historický film, dělá z toho snímku skvělou koláž. Shrnutí: Vynikající historický a naučný snímek o dvou prokletých básnících podaný skvělými hereckými výkony DiCapria a Thewlise. 98% ()

Reklama

Reklama