Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Originální anglický název filmu okamžitě evokuje obsahem i titulem podobnou píseň Bonie Tyler, do mé paměti ovšem dokolane vrytou v cover parodii od skupiny Hura Torpedo http://www.youtube.com/watch?v=ysUjYAi0WcQ v obsazení, zpěv, elektrická kytara, mrazák, sporák a železný stojan.___Zajímavý skorodokument o vášnivém vztahu dvou slavných básníků, sžírající touze, setkání s genialitou a zrodem legendy. Co všechno lze udělat z lásky a pro lásku a jak často ty největší lásky prostě nemohou dosáhnout šťastného naplnění a sestávají se většinou jen z několika málo úžasných momentů. Inspirativní snímek dokazující herecké mistrovství a suverenitu mladičkého Leonarda DiCapria. Pro mě spolus filmem Co žere Gilberta Grapea http://www.csfd.cz/film/4099-co-zere-gilberta-grapea/ rozhodně vrchol jeho hereckého umění. ()

Kejdyna 

všechny recenze uživatele

Za mě velké NE, pravděpodobně způsobené tím, že nás na to nutili koukat ve škole mezi 30 puberťákama. Ovšem teď už tu jejich prokletou poezii asi chápu. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Keby Verlaine nestretol Rimbauda, ktovie či by ho nudný manželský život natoľko inšpiroval k svojej tvorbe, aby sa stal tým, čím sa stal... a keby Rimbaud nestretol Verlaina, nikto by nezachránil aspoň ten zlomok z jeho geniálnej tvorby... Zničujúce spojenie dvoch rozorvaných bytostí. Fantastický herecký výkon DiCapria... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto znova s odstupem téměř 30 let: tempo filmu je pomalé, ale stále upoutá. Hollandové se totiž podařilo získat prvotřídní a nejednoznačné herce, kteří dovedou zahrát anděly i ďábly, vznešené i zkažené. Takový je Di Caprio i Thewlis, ale i Bohringerová je výborná. (Kdysi by to bylo na téměř pět hvězdiček). ()

thestral 

všechny recenze uživatele

asi každý má Leonarda DiCapria neodmyslitelně spjatého s Titanicem, Titanic s obrovským komerčním tahem....a tak to pokračuje, lidské předsudky jsou nekonečné:) Ted ale k Úplnému zatmění, které asi mnohým lidem, kteří tento film kdy viděli a uvidí úplné připadat opravdu bude. třeba mě tenhle příběh úplně zasáhl. je tak trochu nekonvenční a občas i dost šokující. herecké výkony obou hlavních představitelů, Thewlise i DiCapria, jsou po všech stránkách obdivuhodné a zcela věrohodné - a o to hlavně ve filmech jde, musíte věřit tomu, na co se díváte. nemyslím si, že by vás to zrovna zhnusilo nebo odradilo, spíš se třeba trochu zamyslíte, možná vnitřně obohatíte, seznámíte se se dvěma významnými osonbnostmi konce 19.stol a jejich rozporuplnými osudy: Arthur Rimbaud, Paul Vrlaine, jedni z největších představitelů francouzských prokletých básníků, jeden dynamický, nekontrolovatelný, nepředvídatelný, druhý umírněný, klidný a pokorný. Jejich zvláštní přátelství poznamenalo životy obou z nich a stalo se i hlavním námětem tohoto neopakovatelného filmu. Tak se podívejte a nenechte se odradit tím, že tam hraje "ten z Titanicu", protože "ten z Titanicu" je ve skutečnosti opravdu dobrý herec:) ()

Miksa 

všechny recenze uživatele

Skvělé nastudování citových prožitků dvou odlišně blízkých básníku. Dobrá, nejsou zde celé jejich básně jak mnozí namítají,ale je zde spoust úryvků, které mně pro tento film stačí. ()

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám FILM! Tak dlouho trvalo, než jsem ho někde našla na netu, abych se podívala, poněvadž získat Úplné zatmění na DVD v naší malinké zemi je téměř nemožné. Docela škoda, že jsem film neviděla dřív než před maturitou, protože můj "výběr" se skládal i z povídání o těchto dvou básnících, ještěže jsem uměla :)). No jo, peníze se plýtvají do ohromných pitomostí, zatímco senzační filmy tohoto typu nejsou k dostání. Opravdu skvělý film... Byli jsme vtáhnuti do Francie 19. století a ukázaly se nám osudy dvou prokletých básníků, jejichž cesty byly nesmírně úzce spjaty. V prvé řadě musím pochválit obsazení, protože když se podíváme na to, jak Verlaine a Rimbaud vypadali, musíme dát za pravdu, že se Thewlis a Leonardo do rolí skutečně hodí, už jenom to, že se dali na cestu takto těžkých rolí, stojí za obrovskou chválu. Potom stojí za pochvalu i paní režisérka, která se do příběhu musela stoprocentně vžít, protože to z filmu přímo čiší... Nepřišlo mi, že cokoliv z toho, co ve filmu bylo, by se nemohlo stát i ve skutečnosti. Krásná ukázka toho, jak může vypadat velice kuriózní, výstřední vztah dvou lidí. ()

Voyer 

všechny recenze uživatele

Krása. Jak rád říkám, jediná role Leonarda DiCapria, která opravdu stojí za to. A nejen kvůli svojí kontroverznosti. Opravdu pěkně zachycená atmosféra za které vznikala "prokletá" poesie devatenáctého století. ()

MaryLynn 

všechny recenze uživatele

Velice pěkně zpracovaný životopis lásky, která dovede ničit. Už při titulcích na začátku mi došlo, že to chci vidět ještě víc, než jsem si myslela, a tedy viděla svýma ušima. Hudba Jana A.P. Kaczmarka! Leo se pěkně rozehrával, David "Lupin" Thewlis - jak jsem ho ještě neviděla. ()

Crazynka 

všechny recenze uživatele

Film jsem sledovala v ne zrovna ideálním duševním rozpoložení a možná i tím jsem si ho tak užila. Leonardo jako Rimbaud přímo skvělý, naprosto uvěřitelný a po hodinách literatury naprosto ztotožněný s tím, co nás kdysi učili. Leonardo zraje jako víno, je čím dál lepší, ale i jeho mladé role nemají chybu. Herec na svém místě. Jediné "negativum" je dlouhá stopáž. Mám pocit, být film tak o 30 minut kratší dám plný počet. ()

myse 

všechny recenze uživatele

Emočně hodně silný snímek, krásně dekadentní. Trochu mám režii/scénáři za zlé, že tu v podstatě nebyly žádné básně, že to bylo pouze vyobrazení tehdy šokujícího společného života dvou výjimečných básníků. Proč ne, ale zrovna jejich básně by celý film prohloubily a postavám by dodaly na autentičnosti. Konec filmu byl poněkud slabší. Musím si v dohledné době Rimbaudovy básně znovu přečíst, abych pochopila více, protože ruku na srdce, jako povinná četba v 15 letech ve škole to ve mně žádnou stopu nezanechalo. Oba herci výborní, a teda musím souhlasit s Mattym v tom, že jsem neskonale vděčná, že jsem tento film viděla až po všech dílech Harryho Pottera, při homosexuálních scénách jsem se často musela v duchu smát a na mysli mi vytanula připomínka "No toto, pane profesore Lupine?!" ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodla se na tento film podívat když obdržel zlatou mušli a ano, úžasné. :-) Mladý Leonardo DiCaprio svým půvabem okouzlí staršího pána a asi jsem divná, ale jejich společný sex byl tak atraktivní... :-) Avšak brzy se s jejich harmonického vztahu stane těžké drama s velice dobře propracovaným dějem. Film byl sice hodně dlouhý, ale určitě se u něj nudit nebudete. ()

BrunoA 

všechny recenze uživatele

DiCaprio ve své životní roli. Zajímavé téma totiž dokázal společně s Davidem Thewlisem vyjádřit věrohodně, emoce nebyly přehnané, to by u tohoto scénaře nezvládl každý. ()

zly.dvojce 

všechny recenze uživatele

Šílené a skvostné. Pokud chcete dosáhnout vědění, musíte zkusit naprosto vše. Bez zábran. Jste toho schopni? Já ne. Nebo je to možná jinak, ale ať soudí ten, co píše lepší básně, nikoli spodina. ()

han.ci 

všechny recenze uživatele

Nepochybně kvalitní film s pěknou hudbou, díky kterému si určitě o prokletých básnících něco přečtu, jenomže je dlouhý a málo komplexní. Pořád je to o dvou (opravdu skvěle zahraných) bláznech, kteří bez sebe nemohou být, a o ničem jiném, trochu nuda. ()

nudla 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju prokleté básníky a stejně tak zbožňuju tento film. Nádherně zpracovaný příběh dvou naprosto odlišných mužů. Na jedné straně Rimbaud, který je jako život, někdy přívětivý a milý, jindy svině, a na druhé straně slaboch Verlaine. A nemůžu zapomenout pochválit oba herce za skvělé výkony, bez kterých by to nebylo ono. ()

Reklama

Reklama