Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Rozervaná potulka odnikud nikam, která má víc propadů než vrcholů a řekne nám o životě "proklatců" přesně tolik, aby co nejlépe vynikla absence toho nejzásadnějšího - jejich tvorby. Připadalo mi, jako by paní režisérka sama nevěděla, co chce přesně točit. Ve své rozněžněné empatii se sice pokouší proniknout až do nejtemnějších zákoutí básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono (v ten moment to zpravidla začne být zajímavé), ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně jak velí slušnost. Sem tam dokonce řízne strnulé tempo akcentem z lexikonu stydlivého artu, i ten však za krátko zmizí pod naplaveninou profánního plkání a ujišťování o lásce za hory a plesa a burzovní krachy. Před napsáním tohoto komentáře jsem tento film shodou okolností viděl podruhé (konečně souvisle) a tím spíše jsem se utvrdil v názoru, že sic jde o zajímavé drama se zajímavými hereckými výkony a zajímavou dobovou atmosférou, v odvážnějším pojetí mohlo být mnohem lepší - kontroverznější, životnější a obsažnější. Jenže, abych tak řekl, na to mu schází koule. Bez urážky. Uctivé 3,5* považuji za adekvátní. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste pred homohorou tu bylo Uplne zatmeni a musim uznat, ze se stejne jako v pripade Zkrocene hory jedna o kvalitni film. Akorat probem je, ze takovyhle filmy o vztahu nakejch lidi, kterej je nici, sem uz par videl. Ale jinak je pribeh vcelku v pohode, akorat tezko rict, kolik je toho podle pravdy. Navic se film zameruje ciste na vztah dvou basniku. Prekvapilo me, ze takovej vcelku komorni pribeh ma docela rozmachlou a perfektni hudbu. No a pak tu jsou herci, Daniel Thewlis me prekvapil, tohohle herce neznam, ale predved dost dobrej vykon a byl dustojnej "partak" pro Leonarda, akorat by prasak nemusel furt ukazovat pero. No a pak tu je DiCaprio. Tohohle herce v jeho nejnovejsich filmech porad chvalim, protoze uz nepusobi jako ten malej chlapecek a je fakt kvalitni herec. No ale tohle je asi nejstarsi film, kterej sem s nim videl a tudiz jsem cekal toho sladkyho chlapecka, ale DiCaprio snad predvadi jeden z nejlepsich vykonu, protoze byl naprosto dokonalej a nebyl to zadnej sladousek, ale pekne nechutnej parchant, kterej i pres svej mladistvej vzhled dokaze bejt pekne vostrej. Ja jsem spokojenej, film me zaujal a Leo je tady tak skvelej, ze proste musim dat 4*. ()

Reklama

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že životopis by měl nějak svou formou (a materiálem) reflektovat i tvorbu osobnosti, o níž pojednává. Pouhý životní příběh s pár replikami na téma spáč v úvalu mi ke štěstí nestačí. Ve srovnání s Úplným zatměním jde třeba film Hodiny mnohem dál. Toto je milý, odpočinkový a zábavný snímek - no more, no less. (Může se zdát, že není fér srovnávat Úplné zatmění /což je životopis/ s Hodinami /což je adaptace knihy, která je prý mnohem více než pouhým životopisem/, ale mě by opravdu těšilo, kdyby se přesah stal normou u převyprávění života významných /i bezvýznamných/ osobností. U Hodin nemohu hodnotit jestli jsou zdařilou adaptací, neb jsem knihu nečetla.) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film dokazuje, že Leonardo DiCaprio bol hereckým talentom dávno predtým, než sa stal svetovou superhviezdou. Inak nám prináša nie príliš prívetivý obraz tzv. prekliatych básnikov, z ktorých si neviem kto by mal brať príklad. Opilecké skazené monštrá, ktoré dokázali pod vplyvom absinthu len načarbať pár nezmyselných riadkov na papier. A pomedzi to rozvrátiť svoje rodiny a pohoršovať okolie. Prínosom je, že film sa nesnaží ich spôsob života vychvaľovať a v podstate vôbec nesúdi. Dáva divákovi priestor na vypracovanie si svojho vlastného názoru. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neubližuj, ale keď to už urobíš, tak to urob elegantne. Neurážaj svoje obete tým, že ti to je potom ľúto. Bože ... tí dvaja sa ale naurážali navzájom a nevedeli čo so sebou. Zženštilý a teatrálny Paul a Arthur arogantný až na kosť. Na ten ich vzťah sa vskutku ťažko pozeralo. Zvláštne pocity ma opantali. Skvelé herecké výkony, slušná hudba a výprava, ale zaslúžilo si to viac poézie. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)

Reklama

Reklama