Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál Oběti uvedl první díl Přepadení. Pod klasickým názvem se ale neskrývá jen běžné okradení, ale příběh pokračuje i dál. Pachatel nejenže bydlí s přepadenou v jednom domě, ale nadále ji terorizuje. Už to samo o sobě je trochu podivné. Sousedi nejsou nikdy nikde vidět a žena je pomalu považována za blázna. Podivné je ale i chování policie. Ta k případu přistupuje laxně, nehledá svědky, nepodívá se ani na místo přepadení, prostě neděli nic. To je i na devadesátá léta, jejich konec nutno podotknout, trochu silné kafe. Tím spíš, že když žena pozná pachatele a sejdou se na policejní stanici, odehraje se dost bizarní scénka. Přepadená řekne, že byli ještě navíc vykradeni a pachatel na to odpoví, že to těžko mohl být on, protože ten den byl někde úplně jinde. Nikdo se ale nepodiví, že den vykradení nikdo nezmínil a tudíž se lupič v tu chvíli udal sám, což nedojde ani policistovi. Jiří Kodet jako by pokračoval v postavě z Pelíšků a smrt Vladimíra Dlouhého vlastně není objasněna. Příběh od začátku zajímavý ale postupně nemastný neslaný. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené. Televizní forma tomu vůbec nevadí, protože atmosféra, která se z toho dokázala vytřískat docela dost, a pochopitelně herci z toho dělají velký nadprůměr. Vladimír Dlouhý, známý spíše z klukovských pozitivních rolí zvládl psychopata na výbornou, manželské duo Janžurová-Kodet (ten už se tou dobou herecky asi připravoval na Pelíšky) hrálo velmi příjemně. Vedlejší role (Michal Dlouhý, František Němec, Bohumil Klepl) dělají příjemné "křoví" v zápletce. Pavlíčkova hudba opět ladící se scénou. Celkově docela dobrá záležitost. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Je mi poněkud záhadou, kde se u této lacině působící TV inscenace vzalo 84%, ale na druhou stranu jde o silné téma, podané oblíbenými herci, koukat se na to teda rozhodně dalo. Janžurka zvládla roli hroutící se ženy na jedničku, Kodet hrál to, co obvykle (tedy protivného prďolu) a Vladimíru Dlouhému jsem záporáka moc nevěřila - měl si roli vyměnit s mladším bráchou. Jen tak mezi námi: ukrást mi nějaký gauner psa, vykoledoval by si ode mě zuby ve sklenici a sopránový hlásek do konce svých dnů! Sáhnout mi na mámu, putoval by přímo do dřevěné, prostorově nenáročné, horizontální garsonky. Bydlet v té úděsné králíkárně, jaká byla v "Přepadení" vidět, nebo si pár let posedět v zamřížovaném Hiltonu, žádný velký rozdíl... Za zmínku stojí, že film produkoval Phillip Morris osobně - jen v minimu záběrů je divák ochuzen o čadící hřebík do rakve. 63% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tematické série Oběti dopadl nanejvýš dobře. Dal divákovi okusit nepříjemnou atmosféru bezmoci proti páchanému zlu a především dopad takové situace na oběť a její blízké. A co je mi nejsympatičtější - dokázal tuto deziluzi prodat i bez nesmyslného od pravdy odloučeného démonizování stavu státu a práva, které bylo o téměř dekádu později divákovi bez jakékoli míry cpáno ve Svědomí Denisy Klánové (které ovšem do této série nepatří, jen to téma mi zavedlo myšlenky blíže současnosti - psáno v únoru 2010). Díky skvěle nadávkovaným hereckým výkonům troufám si říct všech zúčastněných není důvod jít pod čtyři hvězdy. A rozhodně by neuškodila repríza v nějakém "atraktivním čase". ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Vladimír Dlouhý původně roli Jindřicha přijmout nechtěl, říkal totiž, že nemá rád postavy, které jsou čistě zlé. Přemluvil ho až jeho bratr Michal Dlouhý (Igor), který zde také hraje. (Lauralex)
  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)

Reklama

Reklama