Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (722)

verbal 

všechny recenze uživatele

Horor o moru s panem Fazolkou, název jako má oblíbená značka lihovin! No co víc chtít? Snad už jen horor o moru s panem Fazolkou. Tohle nebyl Jim Beam! To jen Sean Bean vytáhl ze skříně kostým Boromira, vyměnil ve vlasech olej a vystřihl si ortodoxní kudlanku, která těm hnusným ateistům ukazuje, zač je toho zduřelá uzlina. Nicméně v žádném případě neurazil a navíc paní Fan Houtenová vyrostla tak, že bych si od ní klidně nechal zahřát pneumatiky před Velkou cenou! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Christopher Smith mě doposavad každým svým filmem (Creep, Severance, Triangle) příjemně překvapil, takže jsem se na Black Death poměrně dost těšil, přestože historický horor není zrovna můj šálek čaje. Říkal jsem si, že Smith třeba vykouzlí pořádně temnou atmosféru, démonickou čarodějnici, odporné morem zabité vesničany, pár pěkných záběrů na bažiny a hluboké lesy, a budu spokojený. Bohužel nejsem. Black Death je velmi komorním filmem, natočeným takřka dokumentárním stylem, což pro danou tematiku nebyla zrovna nejšťastnější volba. Středověký horor chce pomalé nájezdy kamery, tmavé filtry a slabé osvětlení svícemi, nikoli zběsilého kameramana v akci povětšinou za denního světla. Příběh je navíc tragicky prázdný, první půlka filmu mě takřka vůbec nebavila, v druhé už to bylo o chlup lepší, ale taky žádná sláva. Celkově asi jen dvě scény dávají tušit, jaký měl film potenciál. Využít se jej však nepodařilo. Edit po druhé projekci, která byla způsobena několika komentáři, kvůli nimž jsem uvěřil, že jsem snad nějakou tu "genialitu" musel přehlédnout. Výsledek? Mírná nespokojenost přetrvává, zklamání mizí (tzn. přihození jedné hvězdičky). Zdejší "intelektuální poselství" (jo, říkám to jemně kousavým tónem) je pěkná věc, ale současně je dosti prosté. Podle mne se jedná o jeden z těch filmů, u nichž jsou diskuze, které se okolo nich rozběhnou, mnohem zajímavější než filmy samotné. Kdo nad Black Death bude chtít jásat, ten jásat bude. Kdo v něm bude chtít objevit Ameriku, ten ji v něm najde. Ale spíš vlastním přičiněním. Pro mě stále přetrvává dojem dokumentu z výpravného (a pravda - uvědomělého) larpu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Atmosféra byla hodně dobrá, film rozhodně nepatří mezi ty s iq tykve a Carice sexy jak svině, můžu ctít víc ? Můžu, například nerozklepanou kameru . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane príjemné prekvapenie (je to výrazne inteligentnejšie a lepšie natočené, než som čakal), na strane druhej istý pocit premárnenej šance. Asi hodinu je to takmer bez výhrad. Dobrý scenár, dobrí herci, sebaistá réžia, slušná dobová atmosféra, svižné tempo. Po príchode do dediny sa však film začne nezmyselne ponáhľať a vyzerá, akoby niekto vystrihal scény, ktoré by viac prehĺbili vzťahy postáv a dodali tak váhu ambicióznej zápletke. Vďaka tomu nie je finále dostatočne vygradované a vyhrotené. Čo je veľká škoda, pretože ten film mal nakročené k niečomu viac. Aj tak ale solídnych 7/10 a zase raz povzdych: "Toto by sa za pár šupov dalo natočiť aj u nás - len by to niekto musel vedieť a museli by sme mať hercov, ktorí dokážu hrať civilne." ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Solomon Kane meets Wicker man. Přemýšlivá podívána na téma militantní víry, fanatického ateismu a schopnosti člověka bezmezně věřit všemu, co si nedokáže vysvětlit. Někdy to jinak nejde, ale vše má své meze. To vše v hávu špinavého středověku, kde se pro ránu pěstí a úder mečem nešlo daleko, takže končetin válejících se v blátě se najde dostatek. Horor to není ani v nejmenším, ale k zamyšlení je to bohaté až na půdu. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně tenhle typ historickejch filmů mám rád. Black Death je nejenom historicky dost zajímavý, ale samotný příběh má hodně co nabídnout. Je zajímavý, plný parádní temné atmosféry tehdejší doby a hlavně dokáže šokovat. Vždyť co by si také historie mohla dovolit jiného, když pomyslím, co se během dvou tisíc let provádělo za zvěrstva. Black Death se toho ale výborně chytl. Například tu píše, že je z části i horor, s čímž teda nesouhlasím, ale pokud má navodit ztístněně traumatizující pocity, tak by prošel bez problémů. Trošičku mi přišlo, že ten film si na horor spíš hraje, protože to vypadá na klasickou vyvražďovačku se šíleně atraktivním prostředím, jenže ke konci to skutečně vytáhne všecky čtyři esa z rukávu a já si nestihnu vybrat onu světovou stranu, kam se divit dřív. Rozhodně ale tomuhle filmu šanci dám i dál. A taky doufám, že tu časem získá vyšší hodnocení. Určitě nedbejte na názory jiných. Ten film je totiž atraktivní už z pohledu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,554Tržby Celosvetovo $460,000Tržby za predaj DVD v USA $1,891,545 //počet predaných kusov 137,694║ Zo začiatku to bolo na vážkach akým smerom sa to bude uberať ale nakoniec sa z toho vyklubal celkom zaujímavý námet, ulahodil trošku zauzlený dej, napätie, súboje, priemer. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy se to sladké chvění mezi vírou a nevírou, mezi dogmatem a herezí vytratí v nějakých debilních hororových klišé a jsem příjemně šokovaný, že se to nestalo. Scénář udělá se všemi klíčovými postavami to nejrozumnější - nechá je zabloudit v mlhách svých bludů a obsesí (čili z narativního hlediska vítězí zdravý rozum). Smith mě dostal už tím, jak diváka nechce opíjet výpravou, ale moderními prostředky ho tlačí přímo doprostřed boláky prolezlého světa - hodně to připomíná historické produkce HBO. Velmi solidní herecké výkony podtrhuje adekvátně dramatická hudba. Nutno říci, že to celé zatím zpracovávám, ale když si odmyslím pár prkennějších momentů, je to solidně promyšlená a skvěle zrealizovaná variace na všechny další variace Conradova Srdce temnoty. I to nadívání středověku hodně moderním myšlenkovým obsahem mi nijak zvlášť nevadilo. Silné ****. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ponurá středověká filmová výprava proti heretikům nevyzní nakonec coby obhajoba víry a křesťanství, což se dalo očekávat, co ovšem překvapilo, pak fakt, že dosud ortodoxně hororově laděný anglický režisér Christopher Smith vymýtil (naštěstí!) všechny náznaky hororové pokleslosti a s hororem jako takovým neměl nakonec jeho poslední opus nic společného, jeho temné středověké drama je tak zdaleka jeho nejlepším a nejpodařenějším snímkem. Černá smrt se tak staví po bok třeba světově proslulému Kladivu na čarodějnice, jen na rozdíl od Vávrova protiinkvizičnímu traktátu přeci jen jde více po povrchu a nabízí divákovi takovou spíše odlehčenou light verzi velkého inkvizičního dramatu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne hloupá ultra-light "variace" Kladiva na čarodějnice, která se směle může zařadit po bok těch nejlepších inteligentních středověkých depek (zdravím především Hru o smrti). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní temná jatka, nad kterými si můžete zafilozofovat. Není tam ani jedna vyloženě kladná postava, ale jejich motivace jsou dobře popsané a vy jim dokážete fandit. Hodně se objevuje konflikt křesťanství versus pohanství přičemž film nedává přednost ani jednomu, ani druhému. Všichni jsou jen lidé a všichni jsou hodně moc krutí. Rozhodně se ale jedná o asi nejtemnější zobrazení středověku, které nesází na historickou popisnost, ale na atmosféru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

I kdybys přežil, tamní svět Tě změní..... O tom, jak mladý mnich ve stínu žalu našel nenávist a jeho vírou se stala pomsta. Zní to dobře – že? Ono vlastně všechno vypadá dobře.... vesnice, která se odvrátila od Boha, časy, kdy bylo šlechetností zbavení utrpení, kdy i malá chybička znamenala smrt a hlavně časy, kdy i Bůh měl na práci lepší věci. Nebezpečné lesy a hlavně... MOR!! Bohužel to má i své vady. Třeba ve srovnání se Solomon Kane... není příběh tak ,,chytlavý“. Asi proto, že se bere příliš vážně. Chybí nadhled, trocha vtipu a hlavně CHARIZMATICKEJ HRDINA. Boromir jím totiž nebyl ani v LOTRovi. ZŘEKNI SE BOHA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, proč není nic hezkýho, když se lidé vracejí zpátky k Bohu. 2.) Tenhle film musím vidět už jen kvůli názvu. 3.) Chci vidět cestovní mučidla. 4.) Potřebuji umět rozpoznat, že mám mor. 5.) Dlouho jsem si pořádně nezamučil. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Christian Henson: 1. Pestilence [3:04] ,2. Lovers [2:19] ,3. Flaggelants [1:46] ,4. Marsh [2:32] ,5. Mercy [3:52] ,6. Banquet [2:01] ,7. France [1:23] ,8. Word [1:25] ,9. Departure [1:52] ,10. Brotherhood [2:09] ,11. Fireside [1:34] ,12. Necromancer [1:34] ,13. Company [2:42] ,14. Averil [1:14] ,15. Dalywag [2:37] ,16. Reunion [1:49] ,17. Ulrich [4:44] ,18. Flight [2:40] ,19. Osmund [3:49] ,20. Epilogue [2:33] ,21. End [2:52], ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě hluboce nestranný film, který jede na velice podobné vlně jako Amenábarova Agora s tím drobným rozdílem, že do své kritiky fanatismem pokřivených ideologií tentokrát zahrnuje i militantní ateismus. Nezáleží na tom, jaké ideje stojí u základu křesťanství a ateismu: jakmile se jich zmocní fanatici, není mezi nimi rozdíl, ať už jde o manipulaci, touhu po moci a nenávist k těm, kdo se mnou nesouhlasí, což může vyústit v nefalšovanou a přesnou ateistickou kopii katolického čarodějnického procesu (nekecám). Vždy, když už hrozí, že se vaše sympatie přikloní na jednu stranu, udělá Smith něco nečekaného, čím vám ukáže, že všichni jsou stejní a že „vše je to o jen lidech“. Po Ravenous a Antikristovi je pro mě Black Death za posledních dvanáct měsíců dalším důkazem, že je možné s chytrým filmem nesouhlasit a přitom ho stále obdivovat. PS: Nemám ráda, když se lidi nedokáží vyrovnat se svým očekáváním a hodnotí snímek nikoli podle toho, jaký je, ale podle toho, jaký by ho chtěli mít. Black Death není ani vzdáleně horor, očividně neaspiruje na to být horor, proč ho tedy prokristapána hodnotit jako horor? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hovorili nám, že je to Boží trest. Ale čo by sme museli urobiť, aké prikázanie porušiť, aby sme si TOTO zaslúžili? Nie, nebol to Boží trest. Bol to Diabol.“ No teda, toto ma bavilo. Britský hororový režisér Christopher Smith (METRO, IZOLÁCIA) pre mňa začína byť zárukou vydareného hororu, ktorý sa krvi a sexu rozhodne nebojí. Ale nezabúda ani na herecké výkony a pôsobivé budovanie napätia a atmosféry. V ČIERNEJ SMRTI spojil sily s charizmatickým hercom Seanom Beanom, ktorému historické mužné hrdé postavy vždy výborne pristali. Potešila ma tiež veľmi dobrá „typológia“ Beanovej pôsobivej družiny, kde mal každý svoje miesto a je len škoda, že Smith ešte viac nezapracoval na postavách. Už tak je to ale nečakane dobrý kus, ktorému určite prospela celková „surová morová stredoveká“ atmosféra a brutálne akčné scény (zlodeji v lese). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Drsna historicka depka, kde je vse radne temny, spinavy a krvavy a nekona se zadnej happy-end a kdyz nad tim tak premejslim ani jedina optimisticka scena. Tady od zacatku do konce lidi chcipaj na mor, fanaticky se tu prosazuje vira, proste depka. Jedinej problem je, ze celej dej si vystaci s cestou bandy zoldaku do vesnice a nic moc se nedeje a tudiz se celej film lehce tahne. Nijak zvlast to ani nezachranujou herci, ktery nemaj moc co hrat a tak se aspon tvari drsne, ale aspon pusobi docela charismaticky. Zminil bych pouze Tima "Percyho" McInnernyho, kteryho jsem pekne dlouho nevidel, popravde nevim, ze bych ho videl jinde, nez v Cerny Zmiji a tady si dal docela drsnou roli, coz me vcelku prekvapilo. Slabsi 4*. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Christopher Smith je divnej patron, prakticky každý jeho horror je něčím zajímavý, ale on si vždy najde způsob, jak sám sobě podrazit nohy a dosáhnout maximálně na slušný průměr. V Black Death si ani moc podrážet nohy nemusel, tady to za něj udělal už divný příběh, kdy skupina vírou vedených žoldáků jede do vesnice v bažinách, aby tu sejmula černokněžníka, který oživuje mrtvé, čímž chrání vesnici před morem. Příběh jak z tuctové pohádky natočil Smith stejně tuctově a i když do něj zamontoval několik zajímavých nápadů, docela dost brutality a jeden pěkný příběhový twist, pořád jsem se nemohl zbavit dojmu totální televiznosti celého projektu. Jako bych koukal na jeden z dílů Robin of Sherwood, to byla kdysi také solidní podívaná. A Sean Bean? Ty koníky si rozhodně zasloužil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1348, temný středověk, mor se šíří primitivní Evropou. Biskupův zmocněnec (opět drsný Bean), jeho tým a mladý pánbíčkář jsou na cestě vymést zlo z podezřele nákazou netknuté vesnice... / BLACK DEATH - opojně neveselý příběh o smrti, lidské špíně bez ohledu na to jestli věříte či nevěříte. Ke krátkému zamyšlení mě to donutilo. Svině hledej nejlépe už hned od člověka k člověku. Jinak tím ale nejsem dostatečně naplněn. Příběh je docela jednoduchý, akce po málu, a atmosféra mi to nevykompenzovala, až tak dobrá nebyla. Ten film je dobrý, hezky zpracovaný, ale až tolik na mě nezapůsobil. Tolik mě nebavil. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Proboha svatýho o čem ten film měl být??!! No takovou krávovinu a blbovinu (jak říkával můj tatík) jsem už dlouho neviděl ... Na první pohled to vypadá jako Solomons Kane, ale tohle mělo být asi o nečem úplně jiném ... Strašná blbost, nuda atd. Já k tomu fakt nemám co říct. nejde o herce nebo techniku zpracování, ale o ten film jako takový,o ten děj ... Never more!! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se domníval, že s Black Death budu mít jeden zásadní problém: já totiž nemusim - až na výjimky samozřejmě - podobný historický filmy, takže mě k zhlédnutí přesvědčilo spíše až jméno režiséra Smithe. Jeho horory jako Metro či Triangle byly slušnou filmařinou, tudíž jsem byl docela zvědavý i na tuhle novinku. Kor když se prý vyznačuje několika hororovými prvky. Ale na rovinu: jediný hororový prvek je snad oživování mrtvých, jinak to s hororem moc společného nemá. Přesto je to depresivní a místy docela drsná řežba. Atmosféra se i bez toho dala od začátku krájet, výborná hudba hnala snímek kupředu tak, že jsem se ani na chvíli neodtrhnul. V závěru mě pak ještě čekala dvě milá překvapení, která změnila můj úhel pohledu. Takže 80 procent jako když švihne, a zítra si film pustim znova. ()

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama