Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (722)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Drsna historicka depka, kde je vse radne temny, spinavy a krvavy a nekona se zadnej happy-end a kdyz nad tim tak premejslim ani jedina optimisticka scena. Tady od zacatku do konce lidi chcipaj na mor, fanaticky se tu prosazuje vira, proste depka. Jedinej problem je, ze celej dej si vystaci s cestou bandy zoldaku do vesnice a nic moc se nedeje a tudiz se celej film lehce tahne. Nijak zvlast to ani nezachranujou herci, ktery nemaj moc co hrat a tak se aspon tvari drsne, ale aspon pusobi docela charismaticky. Zminil bych pouze Tima "Percyho" McInnernyho, kteryho jsem pekne dlouho nevidel, popravde nevim, ze bych ho videl jinde, nez v Cerny Zmiji a tady si dal docela drsnou roli, coz me vcelku prekvapilo. Slabsi 4*. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Brbly brbly brbly Redmayne, brblynky brblík rozpočet, chrrr flus pointa.... a mohl bych vybreptat i o něco více aspektů, které mě na černomoru kakánkovaly. Ale budu pozitivní jako Mercuryovic Freddík šest neděl po klíčové anální penetraci. Atmoška, z níž čiší smrad rozkládajících se těl, vytéká hemoglobinem zbarvená tekutina a v níž pekelné bubny duní skoro tak nahlas, jako tupé hlavičky biblofilů po polaskání turčíkovým palcátem. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Historický film, který se tváří jako hororová fantasy. Sice trochu trvá, než se děj pořádně rozjede, nicméně vychytaným střihem se podařilo případnou nudu smazat a hodinka a půl uteče jako voda. Celé Black Death je spíše k zamyšlení, a trochu připomíná nedávnou Valhalla Rising, ať už výborně zvoleným prostředím (zbožnuji bažiny, jsem jimi fascinován), anebo střídmou brutalitou. Fanoušci Seana Beana nemohou být zklamáni, stejně jako sváteční diváci historických (fantasy) snímků. Napětí by se hned v několika scénách dalo krájet, a ke konci jsem překvapeně držel hlavním hrdinům palce a trnul v očekávání hrůzou. Akční scéna, i když možná trochu na efekt, ohromně potěšila. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1348, temný středověk, mor se šíří primitivní Evropou. Biskupův zmocněnec (opět drsný Bean), jeho tým a mladý pánbíčkář jsou na cestě vymést zlo z podezřele nákazou netknuté vesnice... / BLACK DEATH - opojně neveselý příběh o smrti, lidské špíně bez ohledu na to jestli věříte či nevěříte. Ke krátkému zamyšlení mě to donutilo. Svině hledej nejlépe už hned od člověka k člověku. Jinak tím ale nejsem dostatečně naplněn. Příběh je docela jednoduchý, akce po málu, a atmosféra mi to nevykompenzovala, až tak dobrá nebyla. Ten film je dobrý, hezky zpracovaný, ale až tolik na mě nezapůsobil. Tolik mě nebavil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem trochu hutnější atmosféru doby, větší obavy a strach hrdinů z morové epidemie. Toho jsem se příliš nedočkal (to např. v Sedmé pečeti je černá smrt daleko sugestivnější a přitom se jen tak prolíná příběhem), ale přesto nemohu říct, že by mě tento film nezaujal. Sean Bean je klasicky dobrý, příběh neurazí a dostatek násilí tak nějak koresponduje s většinovou představou o středověku. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • John Lynch a Andy Nyman dříve spolu pracovali na filmu Turnaj zabijáků (2009). (ČSFD)
  • Černou smrtí se nazývá epidemie moru, která v polovině 14. století postihla Eurasii. Šlo o smrtelnou nemoc způsobenou bakterií Yersinia pestis. Tato nemoc je známá do dnešních dnů. (Danny F.)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama