Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh z obdobia prvej republiky sa odohráva na Kysuciach a všíma si nielen biedu a utrpenie tamojších obyvateľov, z ktorých mnohých prinútil hlad odísť do cudziny, ale hovorí aj o ich veľkej a ušľachtilej láske k rodnej zemi, práci a ľuďom. Štefan Padych prehrá súd s miestnym krčmárom Šulganom, ktorému dlží peniaze. Keďže nechce, aby manželka a trojročná dcérka trpeli hladom, rozhodne sa odísť do Francúzska. Ústrednou postavou je Katarína Padychová, ktorá sa po manželovom odchode dopustí nevery a otehotnie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Poutavý a dramatický film s dobrým koncem...klasický příběh rodiny, kdy muž odchází za prací, nechává doma ženu s dítětem a ta podléhá nástrahám muže, který o ní kdysi usiloval. Ten po zjištění, že je Katarína v jiném stavu zbabělé prchá, ale po návratu manžela zjišťujeme, že každý z nich má určitý "handicap". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obľúbená formulka slovenskej literatúry "opustená žena mužom, ktorý išiel na skusy do sveta, podlieha zvodom ďalšieho muža" je v prípade Hriechu K.P. ozvláštnená do filmovej podoby silnou vizuálnou stránkou, premyslenou kompozíciou a vhodne zvolenou hudbou. Psychologický film sa ponára do myšlienok Kači, aby nám poodhalil jej motivácie a ukázal nám, že ľudské rozhodnutia nie sú ani dobré ani zlé, ani správne ani nesprávne, jednoducho ich učiníme a musíme sa neskôr vyrovnať s ich následkami. Hlavne netreba podľahnúť dedinskej náboženskej doktríne a pokiaľ možno nepočúvať dedinské ohováračky, aby sa z toho človek nezbláznil. Nakoniec nejako bude a či to nazveme šťastím alebo nešťastím, je vlastne úplne jedno. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sociální drama Martina Hollého s podmanivou hudbou Zdeňka Lišky a velice příjemným hereckým obsazením, poněkud natrpklá sonda do těžkého života na odlehlé vesnici za první republiky... Katarína se ocitá v neřešitelné situaci, manžel odjel za prací, slíbil, že bude psát a posílat domů vydělané peníze. Protlouká se s malou dcerkou sama, marně den co den vyhlíží pošťáka, dluhy volají po splacení a exekutor buší na dveře... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Vesnická sociální balada o hříchu a odpuštění. Když se jde Katarína vyzpovídat ke svému vesnickému faráři, slyší od něj jen odsudek: "Urazila jsi Pána Boha". Co ji asi čeká po návratu svého manžela? Od manžela, který odešel za prací do Francie, aniž by ji po celou dobu napsal jedinou řádku (ač ona právě na to dlouhou dobu žádostivě čeká). Katarína je tak nucena se se zoufalou sociální situací, kterou přitom zavinily manželovi dluhy, vypořádat sama a to i za cenu, která vzhledem k době a prostředí, ve kterém žije, není zrovna malá... Musím přiznat, že mě ten konec filmu jednak poněkud překvapil, ale především mi přišel trošku nedotažený, resp. nedopovězený. Přesto mě Hollý, ostatně jako většinou, nezklamal. Film z vesnice v Kysuciach má výbornou atmosféru, hodně poetických záběrů (zejména ve chvílích, kdy Katarína v zoufalství vzpomíná na chvíle rozloučení se svým mužem) a do toho všeho zní podmanivá (naprosto typická) Liškova hudba. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Bačova žena od Stodolu, ale ten záver nemal taký ťah na bránku, nebol silný, ako som očakával. Pritom tu herecké skvosty nestačím vymenovať. Dočolomanský v skrátenej verzii, Kvietik, Machata, Polónyi... to všetko sú výstavné kusy. Na strane druhej Pastejříková mala lepší slovenský dabing než parametre výstavnosti. Film zaujme, ale to chýbajúce silnejšie finále ho delí od veľkoleposti. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • V čase 16:12, v záběru na jízdu parního vlaku, v pozadí na silnici projede současný osobní automobil. (Ganglion)
  • Film sa natáčal v lokalitách Huty, Veľké Borové, Habovka, Turček a Jur pri Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama