Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh z obdobia prvej republiky sa odohráva na Kysuciach a všíma si nielen biedu a utrpenie tamojších obyvateľov, z ktorých mnohých prinútil hlad odísť do cudziny, ale hovorí aj o ich veľkej a ušľachtilej láske k rodnej zemi, práci a ľuďom. Štefan Padych prehrá súd s miestnym krčmárom Šulganom, ktorému dlží peniaze. Keďže nechce, aby manželka a trojročná dcérka trpeli hladom, rozhodne sa odísť do Francúzska. Ústrednou postavou je Katarína Padychová, ktorá sa po manželovom odchode dopustí nevery a otehotnie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér M. Hollý dokázal točiť výborné filmy. Mnohé z nich nepatria medzi často vysielané a ani tento film som dodnes nevidel. Je to príbeh akých sa po slovenských dedinách odohrali stovky, no napriek tomu film dokáže zaujať. Témy ako peniaze, dlhy alebo nevera sú večné. M. Dočelomanský tu toho veľa nenahral, ale jeho poslednú vetu pred odchodom do Francúzka za prácou budete mať v ušiach rovnako ako jeho manželka..." Nie že sa tu budeš s niekým vláčiť, lebo ťa zabijem!" Manželku a zároveň hlavnú postavu stvárnila pre mňa neznáma česká herečka H. Pastejříková. Veľa toho nenarozpráva, je to žena ktorá je na všetko sama, nemá čas na ženské pletky pred kostolom a často hádže smutné pohľady na poštára, ktorý nie a nie doručiť dopis z Francúzka. Časom sa predsa len zapletie, ale nie s príliš podareným chlapom. Bývalý "blcháč", teraz pracháč z Ameriky. Nemanželské dieťa je na svete a prichádza čas, keď si manželka spomína na manželovu hrozbu...Čo myslíte, zabije? Hudbu v tých časoch nemohol zložiť nik iný ako Z. Liška , ale musím vytknúť dosť hlasné pasáže s hudbou, oproti tým bez hudby. Boli časy, keď sme vedeli robiť dobré filmy. Prečo to dnes nejde? 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká verzia Bačovej ženy od I. Stodolu - o hriechu a odpustení. Záver mi ale prišiel ako z rýchlika a veľa vecí tu bolo nedotiahnutých. Tiež tie jednotlivé rany osudu tu zvládali hlavné postavy až akosi podozrivo stoicky. Priemer. 60/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Michal hraje Štefana a Štefan hraje Michala, Michal hraje Štefana kratší dobu než Štefan Michala. A obávám se, že tím jsem shrnula to nejzajímavější, co se v tomto sociálním dramatu dělo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obľúbená formulka slovenskej literatúry "opustená žena mužom, ktorý išiel na skusy do sveta, podlieha zvodom ďalšieho muža" je v prípade Hriechu K.P. ozvláštnená do filmovej podoby silnou vizuálnou stránkou, premyslenou kompozíciou a vhodne zvolenou hudbou. Psychologický film sa ponára do myšlienok Kači, aby nám poodhalil jej motivácie a ukázal nám, že ľudské rozhodnutia nie sú ani dobré ani zlé, ani správne ani nesprávne, jednoducho ich učiníme a musíme sa neskôr vyrovnať s ich následkami. Hlavne netreba podľahnúť dedinskej náboženskej doktríne a pokiaľ možno nepočúvať dedinské ohováračky, aby sa z toho človek nezbláznil. Nakoniec nejako bude a či to nazveme šťastím alebo nešťastím, je vlastne úplne jedno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Bačova žena od Stodolu, ale ten záver nemal taký ťah na bránku, nebol silný, ako som očakával. Pritom tu herecké skvosty nestačím vymenovať. Dočolomanský v skrátenej verzii, Kvietik, Machata, Polónyi... to všetko sú výstavné kusy. Na strane druhej Pastejříková mala lepší slovenský dabing než parametre výstavnosti. Film zaujme, ale to chýbajúce silnejšie finále ho delí od veľkoleposti. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podľa románu Návrat od Petra Jilemnického vzniklo zaujímavé filmové dielo s dôrazom na vykreslenie bezvýchodiskového ťažkého života mladej ženy, ktorej muž odišiel za prácou do Francúzska. Lišková hudba je trefná a umocňuje zážitok. Po rokoch som si film pozrel opäť a zdvihol som hodnotenie. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

V televíznom vysielaní menej často frekventovaná snímka Martina Hollého z obdobia, keď bol v najlepšej filmárskej forme. Takéto ťaživé psychologické drámy, situované do dedinského prostredia, ktoré boli kedysi výstavnou skriňou slovenskej kinematografie sa dnes už bohužiaľ netočia. Pritom na vytvorenie solídnej zápletky či konfliktu v nich stačilo tak málo... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sociální drama Martina Hollého s podmanivou hudbou Zdeňka Lišky a velice příjemným hereckým obsazením, poněkud natrpklá sonda do těžkého života na odlehlé vesnici za první republiky... Katarína se ocitá v neřešitelné situaci, manžel odjel za prací, slíbil, že bude psát a posílat domů vydělané peníze. Protlouká se s malou dcerkou sama, marně den co den vyhlíží pošťáka, dluhy volají po splacení a exekutor buší na dveře... ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Poutavý a dramatický film s dobrým koncem...klasický příběh rodiny, kdy muž odchází za prací, nechává doma ženu s dítětem a ta podléhá nástrahám muže, který o ní kdysi usiloval. Ten po zjištění, že je Katarína v jiném stavu zbabělé prchá, ale po návratu manžela zjišťujeme, že každý z nich má určitý "handicap". ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů Martina Hollého. Překrásná atmosféra období první republiky v jedné zapadlé vesničce má až magickou příchuť. Takhle to už nikdo natočit nedokáže. Kameraman Karol Krška byl také vždycky zárukou prvotřídní kvality, nejinak je to samozřejmě i u tohoto snímku. Hudba Zdeňka Lišky tvoří převážně klarinety, hoboje a ženské chorály a neskutečně tomu dodávají jeho charakteristický punc! Samply z muziky jsme použili i na jedné nahrávce Pigsty! Miluju filmy Martina Hollého! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet je dobry. Odvypraveny pribeh je ale takovy kostrbaty a i pres peknou rezii, neni pro divacke oko tolik atraktivni. Budovani atmosfery je slusne, hlavne diky hudbe Zdenka Lisky, ktera je ozdobou celeho filmu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Vesnická sociální balada o hříchu a odpuštění. Když se jde Katarína vyzpovídat ke svému vesnickému faráři, slyší od něj jen odsudek: "Urazila jsi Pána Boha". Co ji asi čeká po návratu svého manžela? Od manžela, který odešel za prací do Francie, aniž by ji po celou dobu napsal jedinou řádku (ač ona právě na to dlouhou dobu žádostivě čeká). Katarína je tak nucena se se zoufalou sociální situací, kterou přitom zavinily manželovi dluhy, vypořádat sama a to i za cenu, která vzhledem k době a prostředí, ve kterém žije, není zrovna malá... Musím přiznat, že mě ten konec filmu jednak poněkud překvapil, ale především mi přišel trošku nedotažený, resp. nedopovězený. Přesto mě Hollý, ostatně jako většinou, nezklamal. Film z vesnice v Kysuciach má výbornou atmosféru, hodně poetických záběrů (zejména ve chvílích, kdy Katarína v zoufalství vzpomíná na chvíle rozloučení se svým mužem) a do toho všeho zní podmanivá (naprosto typická) Liškova hudba. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Súdy a exekútori pracovali v dávnych časoch na Slovensku oveľa svižnejšie a hlavne pre tých, čo majú peniaze, ako krčmári. Po celý čas film iba tlie ako situácia vo filme. Dusná nálada s bezútešnou situáciou slovenskej dediny je podporovaná monotónnou hudbou. Či to nakoniec aj vybuchne, si treba počkať do úplného konca. –––– Slovenský človek je pracovitý, lebo učiteľkou mu bola bieda a pokora. Teraz sa však časy menia. Roboty bude nadostač. –––– Kača, a list už nečakáš? Tak teda, tu ho máš. –––– Čaká ťa zatratenie večné. Preto ľutuj a čiň pokánie, kým je čas. Lebo beda ti, keď príde deň hnevu božieho. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tragický príbeh mladej ženy , ktorá si "skazila" život. Veľká rola pre českú herečku Hanu Pastejříkovú....60%. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Normalizačná agitka - protikapitalistická, proticirkevná, protiprvorepubliková. Treba si uvedomiť, že nebyť toho, tento kratučký film nevznikne. A predsa napriek tomu všetkému je to slušne napísané, natočené a zahrané. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Baladický příběh na motivy povídky významného česko-slovenského spisovatele Petra Jilemnického mi z paměti zmizel, pokud jsem ho tenkrát dávno viděl. A zjišťuji, že má i dnešnímu divákovi co říct. Odchod Slováků za prací byl za "milované" 1. republiky opravdu masový, mnozí z těch, kteří se pak vrátili, snažili se neúspěch z Ameriky i odjinud pokrytrecky skrývat. Ano, Valenčík nějaké peníze přivezl, ale zdaleka to nestačilo na založení dřevařské firmy, byla to spíš silná slova... Část daroval své bývalé milé, která však byla provdána za kamaráda Štefana Padycha. Ten je v cizině nyní a láskychtivá Katarína se po dlouhém váhání Valenčíkovi oddá. Když pak zjistí, že je samodruhá, nyní už bez peněz raději ze vsi zbaběle utíká. Kataríně se naštěstí nepodaří pokus o sebevraždu a se strachem čeká návratu manžela. Přijíždí, o jednu nohu kratší, a manželce beze slov velkoryse odpouští. Film režírovaný skvělým Martinem Hollým ml. a obsazený výbornými herci, které tehdy Slovensko i v Čechách proslavili - Kvietik, Dočolomanský, Machata, Polónyi, Horváth... Milá podívaná a pět hvězdiček. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Hollý, podobne ako Uher, mal veľký talent vykresliť atmosféru dediny. Dnes by takýto film nemohol vzniknúť, lebo na to nemáme navyše také typy hercov. Film s baladickým nádychom, s tónmi pomalej Liškovej hudby sa mi páčil, akurát protagonista Štefan akosi prirýchlo vycúva z boja o ženu, hoci sa z budúceho potomka teší i otcovi naloží po svojom, nech sa mu nestará do života i keď sa jedná o jeho dcéru. Ináč pekná hračka-prehadzovačka Dočka s Kvietikom, kde jeden hrá rolu Štefana a druhý Michala. Po chuti mi veľmi nebolo, resp. to bolo u mňa "hard to believe", že Michal si len tak v pohode nocoval u Kači... a že tá mu to len tak dovolila. Postava krčmára Šulgana v podaní Machatu bola vlastne najvýraznejšia a on výkonom predčil i hlavnú dvojicu. Pastejříková podala nenápadný výkon, veľa toho nenarozprávala, ale skvele zahrala ženskú v problémoch, s rozorvaným svedomím. Záver ma prekvapil a síce to končí happy-endom, predsa má trpkú príchuť pre oboch. Slabšie 4*. ()

GIK

všechny recenze uživatele

Manžel odejde do Francie. Nikdo neví proč. Jestli česat jabka nebo pást krávy či snad do kamenolomu - to se divák nedozví. Mladá manželka zůstane v baráku sama. Brzy se zrovna o ní začne ucházet navrátivší se emigrant z USA. V Americe zarobil, ale z dobrého srdce se vrací, aby pozvedl místní zaostalou komunitu, o což samozřejmě všichni stojí. Mezi manželi čilá korespondence patrně neprobíhá, protože při návratu má jeden pro druhého překvapení, z kterého by druhého trefil šlak. Oba to však přejdou maximálně tak zdviženým obočím a vrací se do starého života, jako by se nechumelilo. 40 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Z povídky komunisty Jilemnického Návrat udělal Hollý za normalizace poněkud utahaný národopisný film se vším všudy.  (50%) ()

Reklama

Reklama